Extrém sport utasbiztosítás

Külföldi sportoláshoz válassz megfelelő utasbiztosítást!

Alfa biztosító logó
Allianz biztosító logó
EUB biztosító logó
Mapfre biztosító logó
Union biztosító logó
Uniqa biztosító logó

Amikor valaki kifejezetten egy hegymászó túrára vagy egy vitorlás versenyre utazik külföldre, akkor nem kérdés, hogy olyan utasbiztosítást köt, mely tartalmaz az extrém sportokkal kapcsolatos védelmet is.

Ha azonban csak elmegyünk kikapcsolódni egy hosszú hétvégére, és kacérkodunk a gondolattal, hogy ott esetleg quadozunk vagy jetskizünk egy-két órát, akkor ritkán jut eszünkbe az extrém sport biztosítás.

Pedig akkor is gondolnunk kell rá, ha nem vagyunk adrenalin függők, ha nem az extrém sport az utazás célja, csak egyszer egy kicsit kockázatosabb dolgot is kipróbálunk.

Mi az extrém sport biztosítás?

Az extrém sport biztosítás egy olyan utasbiztosítás, ami magasabb díjért cserébe a városnézésnél kockázatosabb időtőltések esetén bekövetkező baleseteknél a segítségünkre lehet.

Nem csak a baleset következtében felmerülő orvosi költségekre kell gondolni, hanem akár mentési költségekre vagy ha valamilyen sportfelszerelés sérül, akkor azzal kapcsolatos költségeket is térítheti egy extrém sport biztosítás. Ráadásul ha másnak okozunk sérülést, vagy más tulajdonában okozunk kárt, akkor az utasbiztosításunk felelősség biztosítás része is a segítségünkre lehet.

Mindezektől a szolgáltatásoktól elesünk, ha az utasbiztosítás feltételében az adott sportág - ami kapcsán a baleset történik - a kizárások között szerepel.

Biztosítók között óriási eltéréseket találunk az extrém sportok fedezeteiben

Míg az utasbiztosításokon belül az egészségügyi szolgáltatások hasonlóak, legfeljebb az adott szolgáltatásokhoz kapcsolódó limitek az eltérőek, addig az extrém sportokkal kapcsolatban nagyon eltérőek a feltételek.

 • Eltérő, hogy egy általános utasbiztosításhoz kapcsolódó kiegészítő biztosításként választható az extrém sport biztosítás, vagy kifejezetten olyan utasbiztosítási csomagok közül választhatunk, melyek fedezetet nyújtanak extrém sportra.
  Amelyik biztosító különböző csomagokat kínál, ott előfordulhat, hogy más csomagot kell választanunk a síelésre, téli sportokra, más csomag nyújt védelmet ha pl. quadoznánk, és megint más csomagot kell választanunk egy még kockázatosabb sport, pl. sziklaugrás esetén.

 • A biztosító társaságok között eltérést találhatunk abban is, hogy mely sportágakra nyújt egyáltalán fedezetet, és melyeket tartalmaznak a kizárások, amire nem terjed ki a biztosítás.

 • Az alábbi sportok esetében földrajzi feltéteket határozhat meg a biztosító: vitorlázás csak a Földközi-tenger területén, szörfözés csak a parttól legfeljebb 1 km-es távolságig, vagy hegymászás csak Európa területén belül fedezett.

 • A feltételek eltérnek abban a tekintetben is, hogy nyújtanak-e fedezetet akkor is ha a biztosított egy sportversenyen vesz részt, vagy hobbi sportoló.

 • A felétételek eltérnek abban, hogy milyen sportfelszerelés biztosítását vállalja egy társaság és mit nem.

 • A fenti feltételekben mutatkozó eltérések mellett még eltérőek az egyes szolgáltatásokhoz kapcsolódó maximális szolgáltatási összegek.

Megvizsgáltuk az Alfa biztosító, az Allianz biztosító és az EUB biztosító termék feltételeit abból szempontból, hogy milyen sporttevékenységeket tekintenek extrém sportnak.
Kiemeltük a lényeges különbségeket, amik segítenek tájélkozódni, hogy a megfelelő extrém sport fedezetet választhasd:

 • Az Alfa biztosító az alap utasbiztosítási termékében (Alfa - Világlátó) is vállal kockázatot olyan tevékenységekre, ami szervezett keretek között zajlik, képzett vezető vagy kísérő közreműködésével, és nem igényel előképzettséget.
  Így náluk akár egy szervezett, vezetővel történő quad túrához vagy raftingozáshoz nem kell sem magasabb díjszintet választani, sem pótdíjat fizetni, sem extrém sport biztosítási csomagot választani.

 • Az Allianz biztosító Extrém sportok utasbiztosítása Platina termékszint esetén a többi társaságnál minden termékből kizárt sziklaugrást is biztosítja.

 • Az EUB biztosító a Sport Extra pótdíj megfizetése esetén pedig akár a sportversenyeken való sportolást is biztosítja.

Ezek alapján látható, hogy mennyire fontos, hogy minden esetben átnézzük az utasbiztosítási termék feltételében az extrém sportokra vonatkozó részleteket! Ezeket a termék összehasonlítás során a CoverMe.hu utasbiztosítás kalkulátorában megtalálod.

A témával kapcsolatban az Extrém sport biztosítás - ha aktív nyaraló vagy cikkünket is ajánljuk!

Mi a teendő, ha káresemény történik?

Minden biztosítás esetén a szerzôdônek vagy biztosítottnak is vannak kötelezettségei egy káresemény bejelentésével kapcsoaltban. Egy szolgáltatás igényléséhez a kárbejelentést meg kell tenni a feltételben megadott határidôig, akadályoztatás esetén, az akadály elhárultát követôen haladéktalanul. A kárbejelentés történhet telefonon, vagy írásban, akár online formában.

Minden biztosító társaság közzé teszi a kárbejelentési lehetőségeket, elérhetőségeiket a termékfeltételekben, a honlapjukon vagy applikációban is. Egy kárbejelentés során a káreseménytől függően különböző dokumentumokat várnak el.

Egy sport baleset kapcsán a személyi sérülés esetén természetesen szükség lesz minden orvosi dokumentumra a külföldi sürgősségi ellátásról, szükséges beavatkozásokról, kezelésekről, illetve a felmerült költségekről szóló, kifizetést igazoló dokumentumokra.

Balesetből eredő vagyontárgy sérülés esetén szükséges a vagyontárgy sérülését igazoló dokumentum (pl. sérülést követően készült fénykép vagy orvosi dokumentum, ha a vagyontárgy sérülését tartalmazza), amennyiben javítható, a javításról kiállított bizonylat.
Ezen kívül kellhet hatósági jegyzőkönyv vagy egyéb hitelt érdemlő igazolás a baleset körülményeiről.

Ha lopás, rablás történik, akkor mint bármilyen poggyászunk esetén, a sportfelszereléssel kapcsolatos kárigényünkhöz is mindenképp szükséges az esetről rendőrségi jegyzőkönyv!

Melyik sportág milyen csomagban biztosítható!

Összszedtük a 3 fent már említett biztosító társaság 2024-ben érvényes termék feltételeiből, hogy az egyes csomagok vagy kiegészítők milyen sportok kapcsán vállalják vagy nem vállalják a kockázatot.
Az egyes sportágakhoz kapcsolódó akár földrajzi, akár egyéb kikötések azonban itt nem szerepelnek, így ez az összeállítás sem helyettesítheti a kiszemelt biztosítás feltételeinek az átolvasását.

Egy sport baleset kapcsán a személyi sérülés esetén természetesen szükség lesz minden orvosi dokumentumra a külföldi sürgősségi ellátásról, szükséges beavatkozásokról, kezelésekről, illetve a felmerült költségekről szóló, kifizetést igazoló dokumentumokra. Balesetből eredő vagyontárgy sérülés esetén szükséges a vagyontárgy sérülését igazoló dokumentum (pl. sérülést követően készült fénykép vagy orvosi dokumentum, ha a vagyontárgy sérülését tartalmazza), amennyiben javítható, a javításról kiállított bizonylat.
Ezen kívül kellhet hatósági jegyzőkönyv vagy egyéb hitelt érdemlő igazolás a baleset körülményeiről.

Ha lopás, rablás történik, akkor mint bármilyen poggyászunk esetén, a sportfelszereléssel kapcsolatos kárigényünkhöz is mindenképp szükséges az esetről rendőrségi jegyzőkönyv!

ALFA (AEGON) Biztosító - Világlátó csomagja

Ez egy alap biztosítási csomag, de ez is kiterjed a következő sportokra:

 • minden alkalomszerűen, szolgáltatásként nyújtott sport jellegű tevékenység, amelyhez nem szükséges semmilyen előképzettség, képzett vezető vagy kísérő közreműködésével, szervezett keretek között zajlik, és amelyen a Biztosított, mint fizető ügyfél vett részt;

 • búvárkodás legfeljebb 18m vízmélységig a feltételben részletezettek szerint;

Kizárások - vagyis amire az alapbiztosítási csomag esetén nem terjed ki a kockázatvállalás:

 • sportversenyeken, sport rendezvényeken történt baleset, valamint a sportversenyre való felkészülés, edzés közben bekövetkezett baleset

 • bármilyen légi sport, bármilyen, motorral meghajtott szárazföldi, vagy motorral meghajtott vízi járművel kapcsolatos sport, 18 m-nél mélyebbre történő búvármerülés, barlangászat, hegymászás, sziklamászás, nem a kijelölt, illetve a nagyközönség számára megnyitott pályán történő síelés, hódeszkázás, szánkózás, nem kijelölt kerékpárúton, vagy a szabályok megsértésével közúton történő kerékpározás, különleges felszerelés használatát (kötél, hágóvas, jégcsákány) igénylő túrázás, nem a kijelölt útvonalon történő túrázás, vadászat, egyéb, nagy felkészültséget, magas szintű technikai tudást, gyakorlatot igénylő sporttevékenységek.

Alfa - Világlátó SZLALOM - sízők kiegészítő biztosítása

Ennek a csomagnak a kockázatvállalása bővebb, mint az Alfa - Világlátó kockázatvállalása, azaz a már felsorolt sportokon túl ez fedezetet nyújt az alábbi sportokra is:

 • Ezüst vagy Arany csomag esetén: síelés, hódeszkázás, szánkózás, korcsolyázás.
  A kockázatvállalás nem terjed ki a kijelölt pályákon kívül, freeride terepeken, freestyle parkokban, fun parkokban, engedélyezés nélkül szabadvízeken, félcsőben végzett téli sportokra.

 • Platina csomag választása esetén: síelés (lesiklások, sífutást, sí túrázás is); hódeszkázás; szánkózás; korcsolyázás; jégvitorlázás; fakutyázás
  A kockázatvállalás kiterjed a kijelölt pályán kívül, de a téli sporttevékenység űzésére a közönség számára nyitott területen végzett téli sportokra is.

Alfa - Világlátó AKTÍV - kerékpárosok, horgászok, búvárok kiegészítő biztosítása

Ennek a csomagnak a kockázatvállalása bővebb, mint az Alfa - Világlátó kockázatvállalása, azaz az ott felsorolt sportokon túl ez fedezetet nyújt az alábbi sportokra is:

 • búvármerülésre, ha a merülés a feltételben részletezettek szerint történik

 • A kerékpározásra és a horgászatra az Alfa - Világlátó alapbiztosítási csomag is kiterjed, a sportfelszerelés biztosítását azonban csak az Aktív kiegészítő tartalmazza.

Allianz Útitárs utasbiztosítás - Platina termékszint

Bár ez nem extrém sport biztosítás, de Platina termék szint választása esetén már ez is kiterjed a következő sportokra:

 • búvárkodás 40 méter mélységig (kivéve barlangi búvárkodás), jetskizés, kajakozás, kenuzás, motorcsónakkal vontatott felfújható sporteszközök használata (például „banánozás”), szörfözés (kivéve kitesurf), rafting, vízi ejtőernyőzés (parasailing), vízisíelés, wakeboardozás, vitorlázás.

 • szabadidősportok: minden alkalmi vagy rendszeresen a szabadidő eltöltéseként végzett fizikai aktivitás, mely a fizikai állóképesség, illetve a mentális jóllét fejlesztését, vagy szociális kapcsolatok építését szolgálja, de nem célozza versenyeredmények elérését.
  Szabadidősportnak minősülnek például a következő sportok: hegymászásnak nem minősülő túrázás (3 000 méter alatt), via ferrata típusú túrázás legfeljebb „C” nehézségi fokozatú útvonalon (3 000 méter alatt), labdarúgás, futás (21 kilométer alatt), görkorcsolyázás (kivéve görkorcsolyázás gördeszka parkban), horgászás, kerékpározás (kivéve a közlekedésre nem kijelölt úton történő kerékpározás), lovaglás, SUP deszka használata, sznorkeling (sznorkelingnek minősül a víz felszínén búvárpipával és maszkkal történő úszás, illetve legfeljebb 5 méter mélységig történő merülés), úszás, röplabdázás, teniszezés, vadászat.

Allianz Extrém sportok utasbiztosítás - Arany termékszint

Ennek a csomagnak a kockázatvállalása bővebb, mint az Allianz Útitárs biztosítás Platina termékszint választása esetén, azaz fedezetet nyújt az előbb felsoroltakon túl az alábbi sportokra is:

 • akadályfutás, akadályverseny (például „spartan race”), amerikai futball, barlangászat, falmászás, futás 21 kilométer felett, canyoning, küzdősportok és harcművészetek (birkózás, cselgáncs, ökölvívás, karate, kick box, kungfu, thai box, szumó), motorcsónakkal vontatott sporteszközök használata, túrázás 3000 méter felett, rögbi, kitesurf, táncművészetek és versenytáncok (balett, hiphop, akrobatikus rock and roll), quadozás, via ferrata „C” nehézségi fokozattól, vívás.

 • pályán, pályán kívül és funparkban is: síelés, snowboardozás, síbiciklizés, szánkózás, korcsolyázás, jégkorongozás, curling, motoros szánozás, kutyaszánozás, hórafting, hótalpas túrázás, bobozás, síugrás.

Allianz Extrém sportok utasbiztosítás - Platina termékszint

Platina termékszint választása esetén az arany termékszintnél felsoroltakon túl az alábbi sportokra is fedezetet nyújt: búvárkodás 40 méter alatt (kivéve barlangi búvárkodás), downhill kerékpározás, gördeszkázás gördeszkaparkban, hegymászás, hegyikerékpározás (mountain bike), sziklamászás, sziklaugrás, terepautózás, terepkerékpározás, terepmotorozás.

Kizárások - amire nem terjed ki a biztosító kockázatvállalása:

 • A fel nem sorolt sportokra, bármely repülő és légisportra, bármely autóversenyre és motorversenyre (két-, három- vagy négykerekű motorral, illetve quaddal történő versenyzés is), bármely autóversenyre és motorversenyre történő felkészítő edzésre.

 • Ha a biztosított az extrém sportolást lavinaveszély miatt vagy bármely egyéb okból lezárt területen végzi.

Az Európai Utazási Biztosító (EUB) termékei

A biztosító kizárólag Tengerpart vagy Télisport termékek vagy Sport Extra kiegészítô esetén vállal fedezetet bizonyos extrém sportokra.

A termék feltétel szerint az extrém sportok a következők:

 • autó-motorsport, búvárkodás, sziklamászás, hegymászás, mesterséges falmászás, bármilyen jellegû expedíciós tevékenység, barlangászat, vadászat, vadvízi evezés és rafting, hótalpas túrázás, tengeri kajak, hydrospeed, motorcsónakkal vontatott ”banán”, vagy gumitömlô, flyboard, jetski, vízisí, wakeboard, kitesurf, surf, windsurf, vitorlázás, mûugrás, mountain-bike, downhill kerékpározás, 3.500 méter tengerszint feletti magasság fölött történô motorozás vagy kerékpározás, hegyi roller, mountain-board, triál- vagy BMX kerékpár használata, pályán kívüli síelés vagy snowboardozás, síugrás, jégkorong, quad (három- vagy négykerekû motor) használata, bungee jumping, canyoning, zip-line, bármilyen jellegû ejtô- és siklóernyô használata, base-jumping, paplanernyôzés, motoros szán használata, küzdôsportok, terepfutás (Spartan race), motor nélküli vagy motoros légijármûvel történô utazás, kivéve a menetrend szerinti vagy menetrendben szereplô charter légijáratokon vagy sétarepülésen utasként történô utazás, lovaglás, téli sportok, bármely vízisport a parttól számított 1 km távolságon kívül, bármilyen extrém hosszú (ultra) távú, idôtartamú illetve minôsítésû vagy extrém körülmények között megrendezett sportversenyen történô részvétel vagy ilyen jellegû nem versenyszerû sporttevékenység, továbbá minden egyéb jelentôs balesetveszéllyel járó sporttevékenység gyakorlása.

EUB - Tengerpart utasbiztosítás

A Tengerpart termék a következő extrém sportokra vállal fedezetet (kizárólag nem versenyszerű tevékenység keretében):

 • búvárkodás 40 méteres vízmélységig, motorcsónakkal vontatott „banán” és gumitömlő, vízisí, wakeboard, jetski, quad-dal és terepjáróval történő túrázás vagy gokartozás, parasailing, vitorlázás (kivéve szólóvitorlázás), kitesurf, surf, windsurf, tengeri kajak.

EUB - Sport Extra pótdíj megfizetése esetén

A Sport Extra pótdíj megfizetésével a következő extrém sportok fedezettek:

 • sziklamászás (kivéve szólómászás), hegymászás, mesterséges falmászás, rafting, hótalpas túrázás, vadvízi evezés, canyoning, hydrospeed, mountain-bike (kivéve downhill), triál- és BMX-kerékpár használata, vitorlázás (kivéve szólóvitorlázás), búvárkodás 40 méteres vízmélységig, jetski, vízisí, wakeboard parasailing, motorcsónakkal vontatott ”banán” és gumitömlő, vadászat, zip-line, quad-dal és terepjáróval történő túrázás vagy gokartozás, vitorlázás (kivéve szólóvitorlázás), lovaglás és fogathajtás, téli sportok (fun parkban is), jégkorong, karate, cselgáncs (judo), birkózás, kempo, taekwondo, capoeira, kendo, aikido, kitesurf, surf, windsurf, tengeri kajak és flyboard, terepfutás (Spartan race), országúti kerékpározás illetve motorozás közúton 3.500 méter tengerszint feletti magasság fölött, valamint igazolt sportolók esetén edzés vagy verseny keretein belül: vívás (kard, tőr, párbajtőr) és műugrás.

 • Ezen sportok kapcsán versenyszerű sporttevékenységre is (kivéve a quaddal és terepjáróval túrázásra, a gokartozásra).

EUB - Téli sport utasbiztosítás

A Télisport termékek esetén a következő extrém sportokra vállal fedezetet a biztosító:

 • sí-, snowboard-, szánkó-, korcsolya-, kijelölt pályán vagy fun park-ban, továbbá motoros szán használata, hórafting.

ai@Szilvi - utasbiztosítási asszisztens
Tipp: Kezdheted az úti céloddal (város, ország, régió) vagy kérdezhetsz a fedezetekről, pl. "mit kínál az útlemondás biztosítás?"