Utasbiztosítás ha terhesen utazol

Külföldi utadhoz válassz megfelelő utasbiztosítást!

Alfa biztosító logó
Allianz biztosító logó
EUB biztosító logó
Mapfre biztosító logó
Union biztosító logó
Uniqa biztosító logó

Ma már gyorsan, könnyedén, online is lehet utasbiztosítást kötni az otthonunk kényelméből. Ugyanezt a várandós kismamák is megtehetik, senki sem ellenőrzi, hogy hányadik hétben jár a terhességük. Ugyanakkor a terhességi hét alapján számos biztosítási korlátozás vonatkozik az állapotos hölgyekre vonatkozóan. Az alábbiakban összegyűjtöttük, milyen utasbiztosítás köthető kismamákra, és hogy milyen feltételeket, kivételeket fogalmaznak meg a biztosítók azok számára, akik épp várandósak.

Utasbiztosítás kötése terhesség alatt

Egyre gyakoribb trend a még gyermektelen párok "babymoon"-a, azaz a "honeymoon"-hoz, a nászúthoz hasonló páros utazás, de már babával a pocakban, még egyszer utoljára "kettesben". Az orvosok a problémamentes terhesség 2. trimeszterére, de leginkább a 18-24. hétre szokták javasolni a kismamáknak, hogy ha utazni szeretnének, akkor erre az időszakra időzítsék. Ezt a kockázatot a biztosítók is vállalják, azaz a terhesség 24. hetéig egész biztos, hogy a kismamák sürgősségi orvosi költségei térítve lesznek. Természetesen a terhesség bármelyik időszakában köthető utasbiztosítás, csupán a biztosítók különböző korlátozásokat alkalmaznak a kismamák biztosítási szolgáltatásai kapcsán. Az alábbiakban összeszedjük, hogy a főbb biztosító társaságok milyen korlátozásokat alkalmaznak a biztosítási feltételeikben.

Alfa Biztosító

Az Alfa biztosító a terhesség 27. hetének végéig a terhesgondozással, szülészeti ellátással, terhességgel kapcsolatos ellenőrző vizsgálat, terhességmegszakítással kapcsolatos beavatkozás és vizsgálat költségeit is fedezi, ha a beavatkozásra vagy a vizsgálatra előre nem látható okból került sor és a Biztosított utazásához a szakorvosa korábban írásban hozzájárult. A Világlátó termék Ezüst-Arany-Platina módozataiban a térítési limit 30-100-200 millió forint és ez a fedezet a baleset vagy betegség esetén, a sürgősségi orvosi ellátás, hegyi - és helikopteres mentés, betegszállítás megszervezése és a költségének megtérítésére szól.

Allianz Biztosító

Az Allianz biztosító a várandósság 1-26 hetében teljes összeggel téríti a Biztosított kismamát, ha sürgősségi ellátásra szorulna baleset vagy betegség miatt. Továbbá a hazaszállítás költségeit is téríti a szolgáltatási összeg maximumám. Ez az Útitárs módozatától függően, Ezüst-Arany-Platina csomagban, 15-65 millió forint lehet, illetve a teljes összeg (limit nélküli). A terhesség 27-35. hete között ez az összeg 1-3-5 millió forintra csökken, azaz a biztosító látványosan kisebb kockázatot vállal a kismamák 3. trimeszterében való utazáshoz. Ha a várandósság a 36. hétbe lépett a biztosító nem vállalja a Biztosított terhességével kapcsolatos költségek megtérítését, függetlenül attól, hogy a biztosító kockázatviselés esetlegesen a várandósság 36. hete előtt már elindult.

Jó tudni: Az Allianz Téli vagy Extrém Sport termékei sem vállalnak kockázatot a kismamák orvosi kezeléseire!

Cherrisk Biztosító

A Cherrisk kizárást alkalmaz a 25. hetet etöltött terhességgel - annak bármely szakaszával - kapcsolatban bekövetkező káreseményekre. Addig a pontig viszont a terhesgondozással, a szülészeti ellátással, a terhességgel kapcsolatos ellenőrző vizsgálat, a terhesség-megszakítással kapcsolatos orvosi ellátást is fedezi, ha arról az utazást megelőzően a Biztosított nem tudhatott, és az orvosi ellátásra előre nem látható okból került sor. A 25. hétig a Sürgősségi orvosi ellátás 100 millió forint szolgáltatási összegig terjed, a hazaszállítás pedig limit nélküli, azaz a tényleges hazaszállítási költséget fogja fizetni a biztosító baj esetén.

EUB - Európai Utazási Biztosító

Az EUB a sürgősségi terhességi vagy szülészeti ellátással kapcsolatos orvosi szolgáltatások díjtérítését legfeljebb a terhesség 24. hetének végéig vállalja. Továbbá kizárja a terhesgondozás, terhességi rutinvizsgálatok orvosi költségeit. Orvosi és mentési költségek térítésének összege a terhesség 24. hetéig ugyanaz, mint a nem várandósaknak, tehát csomagtól függően 30-75-200 millió forint is lehet, de a biztosító kiemeli, hogy az Európai Egészségbiztosítási Kártyát alkalmazó országokban kizárólag az érvényes EEK alapján meg nem térülő költségekre szolgáltat. A hazaszállítást, szintén a terhesség 24. hetéig limit nélkül vállalja a biztosító baj esetén, minden csomagjában.

Az EUB Storno, azaz az útlemondási biztosításának feltételeiben pedig az található, hogy terhesség miatt csak akkor érvényes a fedezet, azaz csak akkor térít az EUB útlemondásra, ha a terhesség ismeretlen volt, azaz nőgyógyász szakorvos által igazoltan a kismama még nem haladta meg a 10. terhességi hetet, amikor a biztosítási szerződés és az utazás foglalásai zajlottak. Továbbá a váratlanul bekövetkező terhességi komplikációk miatti útlemondásra akkor térít az EUB Storno biztosítása, ha a terhesség ténye a foglalás időpontjában már ismert volt, valamint a lefoglalt szolgáltatás (szállás, haza szóló repülőjegy) végének időpontja legkésőbb a 29. terhességi héten belül van, de a szakorvos indoklással ellátott írásos véleménye alapján az utazás orvosilag ellenjavallttá válik. Ha a lefoglalt szolgáltatás nem fejeződik be legkésőbb a 29. terhességi héten, akkor a biztosító kockázatviselése terhességi komplikációk miatti lemondásra nem terjed ki.

Mapfre

A Mapfre biztosító kizárást alkalmaz a terhesség első és harmadik trimeszter időszakára, valamint a terhesség előre tervezett vagy tervezhető vizsgálataira, a szülés során nyújtott segítségre vagy azok során fellépő komplikációra, a terhesség önkéntes megszakítására, illetve arra az esetre, amikor a kismama orvosa tanácsa ellenére vállalkozik az utazásra. Ugyanakkor a második trimeszterben ugyanazt a szolgáltatási összeget alkalmazza a várandós hölgyeknek is a külföldi orvosi segítségnyújtás esetében, beleértve a légi és közúton történő mentést, mint mindenki másnak. A szolgáltati összeg, csomagtól függően, 30-80-100-150 millió forint lehet.

Union Biztosító

Az Union biztosító fedezi a terhesség 28. hetéig a külföldön bekövetkezett spontán vetéléssel és koraszüléssel kapcsolatos orvosi, kórházi költségeket, de a terhesgondozásra, szülészeti ellátásra, a terhességgel kapcsolatos ellenőrző vizsgálat(ok)ra, valamint a terhességmegszakításra kizárja a fedezetét. A sürgősségi ellátásokra a 28. hétig, biztosítási módozatától függően 30-50-150 millió forint lehet.

Az Union Útlemondás védelem kiegészítő biztosítása kizárja a terhesség és annak következtében fellépő komplikációk kapcsán felmerülő károk költségeit, azaz terhességre hivatkozva a fedezet nem érvényes.

Jó tudni: Az Union HóBarát téli termékei nem vállalnak kockázatot a kismamák orvosi kezeléseire!

Uniqa Biztosító

Az Uniqa biztosító a sürgősségi terhességi vagy szülészeti ellátás fedezetét legfeljebb a terhesség 24. hetének végéig teljes összeggel szolgáltatja, azaz biztosítási módozatától függően ez 25-56-120 millió forint lehet. Amennyiben a Biztosított terhessége a 25. hétbe lépett, akkor ettől az időponttól kezdődően a terhesség további időszakában a Biztosított terhességével összefüggésbe hozható sürgősségi ellátás költségét a biztosító kizárólag Európán belül maximum 1 millió Ft-ig téríti meg.

Köthető-e utasbiztosítás nem meglévő terhességkor egy több hónapos külföldi tartózkodásra, amikor is a biztosított teherbe eshet?

Természetesen igen, bárki köthet ilyen élethelyzetre is utasbiztosítást, bár hosszabb időre leginkább a bérletes utasbiztosítás kötésére lesz lehetősége az ügyfélnek. A bérletes utasbiztosítások esetén is a fenti korlátozások mérvadóak. A Biztosított terhesgondozását a biztosító nem fogja fedezni, továbbá a sürgősségi egészségügyi szolgáltatásokra, mentésre a korlátozások leginkább a terhesség 24. hetétől veszik kezdetüket, de például a Poggyászbiztosítás , egy Gépjármű asszisztencia vagy a felelősségbiztosítás szolgáltatásai terhességtől függetlenül is érvényben lehetnek.

Repülős utazás várandósan

A fapdos repülőtársaságok utasbiztosításai a megengedőbb kategóriába tartoznak, azaz például a WizzAir utasbiztosítása a 28. hét után is térít, ha orvosi igazolást kap az állapotos hölgy, hogy utazásra alkalmas. Továbbá a biztosítás nemcsak az esetleges komplikációk miatti orvosi ellátást, hanem az útlemondást és az utazás lerövidítését is fedezi. A légitársaságok utasbiztosításairól a Fapados vagy klasszikus utasbiztosítás - milyen utasbiztosítást kössek, ha repülök? blogcikkünkben írtunk bővebben.

Utasbiztosítástól függetlenül fontos tisztában lenni, hogy a repülőtársaságok jellemzően a terhesség 36. hetéig engedik a repülést, ikres terhesség esetén pedig a 32. hétig. Azonban a repülőtársaságok a 28. héttől orvosi igazolást kérnek (sok esetben angol nyelven is) arról, hogy a repülés nem ellenjavalt. Bárhogy is tervezi a várandós kismama az utazását, ha repülővel utazik haza, a repülős útra szóló korlátozásokat nem fogja tudni megkerülni, tehát a harmadik trimesztert célszerű már abban az országban tölteni, ahol szülni szeretne.

ai@Szilvi - utasbiztosítási asszisztens
Tipp: Kezdheted az úti céloddal (város, ország, régió) vagy kérdezhetsz a fedezetekről, pl. "mit kínál az útlemondás biztosítás?"