Extrém sport biztosítás - ha aktív nyaraló vagy

Utoljára frissítve - 2024. 03. 06.
Extrém sport biztosítás - ha aktív nyaraló vagy

Mi az az extrém sport biztosítás, és kinek érdemes ilyen kiegészítéssel utasbiztosítást kötnie? Kétféle nyaraló létezik. Az egyik típus nem megy sehová a futócipője és a kedvenc táplálék kiegészítője nélkül, minden napra tervez valami aktív programot, legyen az evezés, SUP, túrázás, esetleg búvárkodás. A másik típus pedig visz magával minimum egy könyvet, de inkább egy e-book olvasót, ha a kedvenc olvasmányát, már az első két nap “kivégezné”, és a legintenzívebb fizikai mozgást akkor végzi, mikor lemegy reggelizni, vagy a medencétől elsétál a koktélos pultig.

Keresd meg a külföldi sportolásodhoz leginkább
megfelelő utasbiztosítást!

Szerintünk mindkét nyaralási formának megvan a létjogosultsága, hiszen az a legfontosabb, hogy a nyaralás olyan legyen, ami kikapcsol, pihentet, és kiszakít az egyhangú hétköznapokból. Mindegy hogyan és hol nyaralsz, ami nélkül ne indulj el: utasbiztosítás.

Milyen esetekben köss extrém sport kiegészítőt alap utasbiztosításod mellé?

Ha te a fentebb említettek közül az aktív pihenést részesíted előnyben, akkor számodra kiemelkedően fontos, hogy ne csak egy alap utasbiztosítás kötvénye lapuljon a mobiltelefonod mélyén, hanem online utasbiztosítás kötése során megfelelő kiegészítőt adj hozzá az alap csomag mellé. Ez akkor is fontos, ha valamilyen sportversenyen indulsz, például lefutod a New York marathont, így ha sportolás közben szenvedsz balesetet, akkor rendelkezésedre áll majd a megfelelő pénzügyi fedezet az orvosi ellátások költségeire.

Egy alap utasbiztosítás nem feltétlenül terjed ki a sportsérülésekre, különösen akkor nem, ha olyan sport űzése során szerezted, amire külön kitér a szerződés, mint fedezetből kizáró sporttevékenység. Tehát lehet, hogy ha Amszterdamban elesel a bérelt bicikliddel, akkor az ennek következtében felmerülő orvosi költségeket fedezi az utasbiztosítás, de ha barlangászni indulsz, szörfözöl, esetleg egy crossfit versenyen is elindulnál, akkor egészen biztosan szükséged lesz kiegészítő sport biztosításra. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy ezek a kiegészítőd fedezetet nyújtanak hegyi- és vízi mentésre is.

Szintén érdemes magasabb biztosítási limiteket kínáló termékeket választani abban az esetben, ha drága sportfelszereléseket is viszel magaddal. Bicikli, szörfdeszka golfütő, horgászfelszerelés - ezek mind-mind képezhetik a biztosítás tárgyát, sőt felelősségbiztosítást is köthetsz, ha az adott sporteszközzel okozol kár.

Mire jó? Mire figyeljek? Kinél találom?
(2023.06.05-én érvényes feltételek alapján)
Milyen biztosítási összegeket fizetnek a biztosítók?
Milyen biztosítási összegeket fizetnek a biztosítók?
Hiperbárkamrás kezelés
A búvároknál fellépő dekompressziós betegség kezelésére szolgáló, orvosi tisztaságú oxigénterápia.
A biztosítók általában külföldi utazás során bekövetkezett balesetre fizetik ezt a fedezetet, de van olyan biztosító is, ami Magyarországra is kiterjeszti ezt a szolgáltatást, amennyiben a biztosítottnak szüksége van ilyen jellegű kezelésre.
Alfa Világlátó Arany/Platina
Allianz Extrém Sportok
EUB Tengerpart/Air&Cruise
EUB Sport extra kiegészítő
Union Világjáró Horizont Prémium
UNIQA GoPack
200 000 – 10 000 000 HUF
200 000 – 10 000 000 HUF
Keresés, mentés
Egy általános fedezet, amit a biztosítók általában kiemelnek egyes sportokhoz rendelve is, amennyiben az időjárási körülmények miatt szükséges lehet a mentés – ez jelenthet hegyi és vízi mentést is. A legtöbb biztosítónál a helikopteres mentés fedezet is megjelenik, azonban nem mindenhol. Alfa Világlátó Arany/Platina
Allianz Extrém Sportok
EUB Nívó/Top/Top Extra
EUB Tengerpart/Air&Cruise
Mapfre Mont Blanc/Elbrusz/Adria
Union Világjáró
UNIQA GoPack
500 000 HUF – Limit nélkül
500 000 HUF – Limit nélkül
Kerékpár biztosítása, felelősségbiztosítás
A biztosító saját és bérelt kerékpárra is fizet baleset esetén, ha a kerékpár megsérül, illetve, ha harmadik személynek okozunk sérülést. Alfa Világjáró Aktív kieg.
Mapfre Adria
80 000 – 280 000 HUF
80 000 – 280 000 HUF
Kiemelt felelősségbiztosítás sportoláshoz (balesetet vagy halált okozva is)
Ha például testi sérülést okozol valakinek sportolás közben, vagy ha például vitorlázás/biciklizés során nekimész valakinek, aki komolyan megsérül, akkor a biztosító az ő orvosi költségét is állja a biztosítási összegig. Allianz Extrém Sportok 2 000 000 – 5 000 000 HUF
2 000 000 – 5 000 000 HUF
Sátor biztosítása
A biztosító fizet a szélsőséges időjárási körülmények miatt megsemmisült saját, vagy bérelt sátor után, továbbá az új szálláshely biztosításáért. Mapfre Adria 10 000 – 150 000 HUF
10 000 – 150 000 HUF
Sporteszközök biztosítása, felelősségbiztosítás
Ha a saját sporteszközöd (búvárruha és -felszerelés, golfütő, görkorcsolya, horgászfelszerelés, kajak, kenu, kerékpár, lovaglóruha, roller, SUP, szörf, szörfruha, teniszütő, túrafelszerelés, vízisí, windszörf) megsérül vagy ellopják, akkor a biztosító megtéríti a biztosítási összegig. Egyes biztosítók adott sporteszközzel okozott kár után is fizetnek, azaz felelősségbiztosítást is vállalnak.
A biztosított sporteszközök listája biztosítónként eltérő lehet.
Alfa Világjáró Aktív kieg.
EUB Tengerpart/Air&Cruise
EUB Sport extra kiegészítő
Union Világjáró Sport+ kiegészítővel
100 000 – 300 000 HUF
100 000 – 300 000 HUF
Strandfelszerelés eltulajdonítása
Ha strandon vagy fürdőhelyen lopnak el tőled valamit, akár az őrizetlen cuccaid közül, a biztosító a biztosított összegig megtéríti a kárt. Fontos: egyes biztosítók rendőrségi jegyzőkönyv meglétéhez kötik a térítést. Alfa Világlátó Arany/Platina
Allianz Útitárs Arany/Platina
Allianz Extrém Sportok
EUB Nívó/Top/Top Extra
EUB Tengerpart/Air&Cruise
10 000 – 100 000 HUF
10 000 – 100 000 HUF

Mit érdemes még tudnod az online megkötött extrém sport biztosítás előnyeiről?

Az alap utasbiztosításod esetében extrém sportokra és felszerelésekre vonatkozó kiegészítő kötésével bővítheted a fedezetek számát. Tehát személyre szabható. A CoverMe segítségével egyszerűen össze tudod hasonlítani az ajánlatokat, a szerződések tartalmát, a biztosítási limiteket. A biztosított sportfelszerelések típusát és számát, valamint a területi limit kiterjedését is bővítheted, így pontosabb képet kapva a végösszegről. Bár ezek a kiegészítők többletköltséggel járnak, egy utazás teljes büdzséjéhez képest ez az összeg elenyésző, így anyagi biztonságod érdekében nem érdemes ezen spórolni. Hogy mekkora többletköltséggel jár egy extrém sport biztosítás, azt könnyedén kiszámolhatod a CoverMe kalkulátorával.

Keresd meg a külföldi sportolásodhoz leginkább
megfelelő utasbiztosítást!

Mennyibe kerül egy alap utasbiztosítás kiegészítő sport biztosítással?

Lássuk, mennyit kell fizetnie egy negyvenes házaspárnak egy európai, egyhetes, tengerparti nyaralás esetében, ha ahhoz egy “sportos”kiegészítőt is választanak, és ezekhez a csomagokhoz milyen biztosítási limitek tartoznak.

Biztosító Biztosítás díja 1 hétre Felszerelés biztosítása Hegyi- és helikopteres mentés Strandlopás
Milyen biztosítási összegeket fizetnek a biztosítók?
EUB (Tengerpart Nívó) 10 400 Ft 125 000 Ft 5 000 000 Ft 25 000 Ft
EUB (Air & Cruise Top) 15 700 Ft 200 000 Ft 10 000 000 Ft 40 000 Ft
EUB (Top Extra) 32 640 Ft 300 000 Ft 20 000 000 Ft 60 000 Ft

Melyik a legjobb sportbiztosítás, és milyen sportokra terjed ki?

Láthatjuk, hogy az EUB utasbiztosításokkal az aktív nyaralók teljes körű biztosítási lefedettséggel vághatnak neki a legkalandosabb, „legizzasztóbb” nyaralásnak is. Az EUB Top Extra csomag a feltételek szerinti kiegészítő biztosítási fedezetet nyújt számos sporttevékenységhez, pl.: sziklamászás, hegymászás, falmászás, rafting, hótalpas túrázás, vadvízi evezés, canyoning, hydrospeed, mountain-bike (kivéve downhill), triál- és BMX-kerékpár használata, búvárkodás 40 méteres vízmélységig, jetski, vízisí, wakeboard használata, motorcsónakkal vontatott ejtőernyőzés (parasailing), motorcsónakkal vontatott „banán”, „air-chair” és gumitömlő, vadászat, motoros szán használata, quad, kitesurf, surf, windsurf, vitorlázás, tengeri kajak (a parttól legfeljebb 1 km-es távolságig), lovaglás, fogathajtás, téli sportok (síelés, snowboardozás, szánkózás, korcsolyázás, hórafting). De a legolcsóbb, EUB Tengerpart Nívó is 125 000 forint sporteszköz biztosítási limitet kínál, hegyi- és vízi mentésre 2 500 000 forintos fedezetet nyújt. Természetesen tartalmazza a „szokásos” fedezeteket is, például sürgősségi fogászati ellátásra, de még útiokmány pótlására vonatkozó költségtérítést is tartalmaz. Sőt, ha egy fárasztó, sportos nap után a tábortűz mellett zenélni támad kedved és magaddal vitted a gitárodat is, úgy ebben biztosítási csomagban még hangszer-biztosítást is találsz. Ebből is látszik, hogy már egy 10 000 forint körüli összeggel is komoly segítségre számíthatsz a biztosítód részéről, ráadásul 0-24 hívható telefonszámon azonnal elérhetőek baj esetén.

Milyen sporttevékenységekre nem köthetünk kiegészítő sportbiztosítást?

Van jó pár olyan extrém sport, aminek gyakorlása nem biztosítható. Ilyen lehet például a bázisugrás, a bikafuttatás, sziklaugrás, szabadtüdős búvárkodás, jégbúvárkodás, ultra-trail, sárkányrepülés, síugrás, sírepülés.

A fenti néhány sportág csak példa, természetesen - mint minden biztosítás esetében - alaposan át kell nézni a biztosítási feltételeket, hogy pontosan milyen káreseményhez milyen biztosítási limit tartozik és mik a kizárások. Ha ezeket nem ismered, kellemetlen meglepetések érhetnek. Fontos tudni, hogy néhány biztosítónál lehetőség van arra, hogy amennyiben a te sportágadra nem tér ki külön a biztosító, akkor egy külön írásos megállapodás keretében köthető kiegészítő extrém sport biztosítás.

Milyen kiegészítőket érdemes még kötnöd alap utasbiztosításod mellé?

Tudjuk azt, hogy az egyetlen dolog ami állandó, az a változás. Ha szereted jó előre lefoglalni a nyaralásodat fakultatív programokkal együtt, akkor bizony megnő az esélye annak, hogy valami nem várt esemény közbejön és mégsem tudsz elutazni. Ilyen esetben jöhet jól egy útlemondási biztosítás, avagy stornó biztosítás. Erről bővebben az Útlemondási (sztornó) biztosítás - milyen utasbiztosítást kössünk című bejegyzésben olvashatsz, érdemes erről is többet tudnod.

Hasznos volt a cikkünk?

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikkünket akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.

Kapcsolódó cikkek