Balesetbiztosítás kalkulátor 2024

Baleset bárkivel előfordulhat, ezért balesetbiztosításra mindenkinek szüksége van! Van már életbiztosításod, utazáskor is kötsz utasbiztosítást, az otthonbiztosításod szerződése is ott lapul a fiókban, de arra talán még Te sem gondoltál, hogy az igen gyakran előforduló háztartási vagy közlekedési balesetek esetében is számíthatsz a biztosítódra. A balesetbiztosítási kalkulátor segít Neked választani!

Mikor fizet és mire terjed ki a balesetbiztosítás?

Fejedre esett egy lexikon, elcsúsztál a fürdőben, rollerrel nekimentél egy házfalnak, vagy autóbaleseted volt és maradandó egészségkárosodást szenvedtél? A sérülés százalékos mértékétől függően a szerződésben megállapított térítésre számíthatsz a biztosítódtól. Továbbá kártérítést kaphatsz a balesetből eredő keresőképtelenségre, kórházi ápolásra, de akár a hivatalos okmányok pótlására is, ha tönkrementek volna a balesetben. A balesetbiztosítás személyre szabható.

Egy súlyos betegség nem csak nehéz lelki teher, de sokszor anyagilag is rendkívül megterhelő. Egy alapbiztosítás mellé megköthető kiegészítő biztosítás váratlan megbetegedések esetén is anyagi segítséget jelenthet (szívinfarktus, agyvérzés, daganatos betegségek, stb). Biztosíthatod saját magadat és szeretteidet is.

Nagyon kevés család rendelkezik olyan biztos anyagi bázissal, ami egy baleset vagy egy váratlan betegség következtében kialakuló keresőképtelenség esetén megfelelő pénzügyi biztonságot nyújtana, és nem alakulna ki jelentős életszínvonal romlás. Egy havi néhány ezer forintért köthető balesetbiztosítás a megfelelő kiegészítőkkel komoly anyagi segítséget nyújt baj esetén.

Melyik a legjobb balesetbiztosítás? Balesetbiztosítások összehasonlítása

A legjobb biztosítás mindig az, ami a Te igényeidnek leginkább megfelel. Ha rendszeresen sportolsz, bicilklizel, futsz vagy küzdősportot űzöl, akkor érdemes olyan balesetbiztosítást választanod, ami sport sérülésekre is térít. Ha a családban sok a daganatos beteg, akkor érdemes olyan biztosítást keresni, amiben kritikus betegségekre vonatkozó fedezet is van.

Ha Te vagy a fő kereső a családban és hiteleitek vannak, akkor erre is érdemes gondolnod a biztosítási összegek összehasonlításakor. Ha autóval járod az országot, akkor kifejezetten közúti balesetekre vonatkozó kiegészítőt is tudsz választani. A KSH adatai szerint adatai szerint 2023-ban országosan összesen 34 319 személyi sérüléssel járó közúti baleset történt, ami egészen megdöbbentő.

Természetjáróként Rád és családtagjaidra a kullancsok is fokozott veszélyt jelentenek. Így az ezzel összefüggő megbetegedések esetére vonatkozó fedezetek meglétére is érdemes hangsúlyt fektetned balesetbiztosításod kiválasztásakor (pl. az Uniqua 2 millió forintot fizet kullancs okozta bénulás esetén).

A statisztika szerinti leggyakoribb biztosítási események a csonttörés és -repedés, a baleseti halál, kórházi napi térítés, maradandó egészségkárosodás valamilyen betegség következtében vagy balesetből származó műtét. Ha csak a közvetlen környezetedre gondolsz, láthatod, hogy mennyi ilyen esemény történik. Felelőtlenség azt gondolni, hogy ez mindig csak mással esik meg.

Melyik a legjobb biztosítás? Balesetbiztosítások összehasonlítása

Szolgáltatás Union Menta Prémium (éves díja 72 555 Ft) Uniqua Puzzle Optimum (éves díja 36 000 Ft) Colonnade Kiemelt (éves díja 23 790 Ft) Genertel Classic (éves díja 16 871 Ft)
Baleseti halál 20 000 000 Ft 15 000 000 Ft 12 000 000 Ft 6 000 000 Ft
Maradandó rokkantság 20 000 000 Ft (sávos térítés a károsodás mértékétől függően) 30 000 000 Ft ( 31 - 100 % közötti maradandó egészségkárosodás arányos térítéssel) 12 000 000 Ft 1 000 000 - 6 000 000 Ft között (sávos térítés)
Baleseti kórházi napi térítés 10 000 Ft 10 000 Ft 15 000 Ft 6 000 Ft
Baleseti eredetű keresőképtelenség - 280 000 Ft (egyszeri térítés, 28 nap után) 300 000 Ft 2
Csonttörés 200 000 Ft 50 000 - 100 000 Ft 750 000 Ft 30 000 Ft
Égési sérülés 1 000 000 (égési sérülés mértékétől függően) 1 000 000 Ft 1 000 000 Ft 300 000 Ft
Kullancs okozta bénulás - 2 000 000 Ft - 1 000 000 Ft
Közúti baleseti halál 30 000 000 Ft - 12 000 000 Ft 6 000 000 Ft

A maradandó egészségkárosodások mértékét a szerződésben található megfelelő melléklet tartalmazza. Fontos megemlíteni, hogy a balesetbiztosításnak - ellentétben például egy utasbiztosítással - nincs területi hatálya, tehát bárhol a világon ér a baleset, a biztosítód fedezetet nyújt majd a káreseményre.

Találd meg a számodra legjobb balesetbiztosítást a lenti kalkulátorok segítségével, hasonlítsd össze különböző biztosítók ajánlatait percek alatt, majd kösd meg online!

Balesetbiztosítás és egészségbiztosítás közötti különbség

A biztosítási fogalmak értelmezései között sokszor van zűrzavar. Nem árt tisztában lenni azzal, hogy melyik fogalom pontosan mit jelent. A balesetbiztosítást sokszor keverik az egészségbiztosítással, pedig a kettő nem ugyanaz. Az egészségbiztosítás az egy finanszírozási forma. Nem közvetlenül Te kapod a pénzt, hanem a biztosító egy adott magán egészségügyi szolgáltatónak fizeti ki a szűrővizsgálatok, orvosi beavatkozások vagy akár a gyógyszerek díját (bizonyos esetekben Neked kell ezt előfinanszírozni, és a számla bemutatásával kapsz jóváírást). A balesetbiztosítás váratlanul bekövetkezett baleset, a szerződésben meghatározott biztosítási káresemények esetén térít, közvetlenül számodra, amely összeg szabad felhasználású.

Balesetbiztosítás gyerekeknek

Gyereke(ke)t nevelni csodás életfeladat, ám amennyi örömet tud adni, legalább annyi izgalommal is jár. A legkörültekintőbb gondoskodás esetén is megtörténhet a baj, aminek következtében akár hetekig tartó kórházi kezelés is szükségessé válhat.

Államilag finanszírozott balesetbiztosításban részesülnek a 3-18 év közötti gyerekek Magyarországon, tehát ez alanyi jogon jár (gyermek- és ifjúsági balesetbiztosításról szóló 119/2003.(VIII.14.) Kormányrendelet).

A gyerekek államilag finanszírozott balesetbiztosításában a következő összegekkel kalkulálhatsz:

Biztosítási kockázat Biztosítási összeg
Baleseti halál 200 000 Ft
Csonttörés 2000 Ft
Maradandó egészségkárosodás (1-9 % fokú rokkantság) 3000 Ft
Maradandó egészségkárosodás (10-29 % fokú rokkantság) 50 000 Ft
Maradandó egészségkárosodás (30-100 % fokú rokkantság) 300 000 Ft (a károsodás mértékétől függően)

Ahogy láthatod, a fenti összegek nem mondhat=k magasnak, és nem térítenek például arra az esetre sem, ha a szülő válik keresőképtelenné a gyermek ápolása miatt. A fenti összegek a 2003-as kormányrendelet kiadás óta nem változtak. A legtöbb biztosító az égési sérülést biztosítási eseményként határozza meg, de az állami csomagban ez nem szerepel.

Gyerekek esetében a leggyakoribb baleset a csonttörés, de tudjuk, hogy milyen "kreatívak" tudnak lenni a kicsik, ha sérülésről van szó. A legtöbb biztosítónál saját balesetbiztosításodhoz néhány száz vagy ezer forintért köthető gyerek kiegészítő balesetbiztosítás.

Sőt, családi balesetbiztosítási csomagot is vásárolhatsz már évi 40 000 - 70 000 forintért, ami akár tanulási támogatásra is fedezetet nyújthat, ha a gyermek egy időre megszakítja tanulmányait a sérüléséből kifolyólag. Továbbá segítséget nyújthat a biztosító olyan speciális esetekben is, mint a szoba átalakítása (ha folyamatos, otthoni ápolásra van szükség), vagy speciális gyógyászati segédeszközök megvásárlása. Balesetbiztosítást gyermekre már újszülött kortól is lehet kötni 18 éves koráig, de a biztosítási idő a gyermek 25. születésnapjáig is tarthat.

Tipp: néhány biztosítónál a fogtörés is csonttörésnek minősül, ezt érdemes lehet külön ellenőrizni!

Milyen esetek nem számítanak (baleset) biztosítási eseménynek?

  • Ha veszélyes foglalkozást űzöl (pl. rendőr, kaszkadőr vagy tűzoltó vagy), akkor a szakmádból adódó balesetek nem számítanak káreseménynek.

  • Ha egy korábban diagnosztizált betegség következtében következik be a baleset (pl. elájulsz cukorbetegként és eltöröd a kezed).

  • Ha extrém sportoló vagy (de általában létezik ezekre az esetekre speciális biztosítás is).

Minél drágább egy balesetbiztosítás, annál több káreseményre és magasabb biztosítási összegekre terjed ki. Fedezheti a szükséges, helyreállító plasztikai műtétek árát vagy akár a temetés költségeit is. Fontos megemlíteni, hogy a biztosítási összeg mértékét nem a kár mértéke határozza meg, hanem a szerződésben meghatározott fedezetekre vonatkozó térítési limit. A balesetbiztosítás kalkulátor ebben segít: egyben láthatod a díjakat és az esetleges fedezetekhez tartozó biztosítási összegeket.

Ahogy fentebb említettük, a balesetbiztosításnak nincs területi hatálya. Ennek ellenére utazás során érdemes utasbiztosítást kötni, hiszen egy nyaraláson speciális káresemények is történhetnek (pl. poggyászkár, strandlopás, járatkésés, útlemondás stb.), ráadásul az utasbiztosítások már ott helyben segítséget nyújthatnak, miközben a balesetbiztosítások csak utólag térítenek.