Autó, motor asszisztencia biztosítás

Köss utasbiztosítást ha autóval vagy motorral utazol külföldre!

Alfa biztosító logó
Allianz biztosító logó
EUB biztosító logó
Mapfre biztosító logó
Union biztosító logó
Uniqa biztosító logó

Saját autóval vagy motorkerékpárral utazni meglehetősen kényelmes módja az utazásnak, hiszen bármikor megállhatunk pihenőre. De változtathatunk is az úti célunkon, vagy akár beiktathatunk köztes megállókat. Ellenben kockázatai is vannak ha ezt az utazási módot választjuk, előfodulhat hogy meghibásodik az autónk, vagy baleset részesei leszünk. Ezekre az esetekre szerencsére van megoldás, az autó asszisztencia szolgáltatás igénybevételével.

Fontos: Biztosított gépjárműnek minősül az a magyar forgalmi rendszámú személyautó, kisteherautó, motorkerékpár ami az alábbi feltételeknek megfelel:

 • a gépjármű kora a termékfeltételekben meghatározott maximális kornál nem nagyobb

 • a gépjármű kötelező forgalmi engedéllyel és felelősségbiztosítással rendelkezik

 • a kockázatviselés időtartama alatt a gépjárművel az utazási célként megjelölt külföldi ország területére utaznak vagy onnan haza

A gépjármű asszisztencia a választott biztosítás része, vagy kiegészítőként adható hozzá?

A CoverMe.hu kalkulátorban köthető utasbiztosítások esetében akár az alapcsomag részeként, akár hozzáadott kiegészítőként is köthető a gépjármű asszisztencia biztosítás, ez eltérhet Biztosító társaságonként és akár egy biztosító különféle termékekei között is.

Az alábbi táblázatban kigyűjtöttük azokat a termékeket amik tartalmaznak autós asszisztencia fedezetet:

Biztosító társaság és termékei Gépjármű asszisztencia fedezet
Allianz Útitárs Platina Európán belül a személygépjármű hazajuttatása 300.000 Ft-os értékhatárig
Allianz Téli Sportok Platina Európán belül a személygépjármű hazajuttatása 300.000 Ft-os értékhatárig
Allianz Extrém Sportok Platina Európán belül a személygépjármű hazajuttatása 300.000 Ft-os értékhatárig
Union Világjáró horizont Segítségnyújtás személygépkocsi hazahozatala kapcsán sofőr küldéssel 80.000 Ft-os értékhatárig
Union Világjáró horizont Prémium Segítségnyújtás személygépkocsi hazahozatala kapcsán sofőr küldéssel 150.000 Ft-os értékhatárig
Union Hóbarát Piros Segítségnyújtás személygépkocsi hazahozatala kapcsán sofőr küldéssel 80.000 Ft-os értékhatárig
Union Hóbarát Fekete Segítségnyújtás személygépkocsi hazahozatala kapcsán sofőr küldéssel 150.000 Ft-os értékhatárig
Mapfre Mistral Gépjármű hazaszállítása 100.000 Ft-os értékhatárig. Szállítás vagy hazaszállítás, a javított vagy fellelt gépjármű számára 75.000 Ft-os értékhatárig. Alkatrész szállítása a biztosított tartózkodási helyére. Gépjárműmentés 75.000 Ft-os értékhatárig. Helyszíni javítás. Szállás és utaztatás 75.000 Ft-ig
Mapfre Mont Blanc Szállítás vagy hazaszállítás, a javított vagy fellelt gépjármű számára 75.000 Ft-os értékhatárig. Alkatrész szállítása a biztosított tartózkodási helyére. Gépjárműmentés 75.000 Ft-os értékhatárig. Helyszíni javítás. Szállás és utaztatás 75.000 Ft-ig
Mapfre Elbrusz Szállítás vagy hazaszállítás, a javított vagy fellelt gépjármű számára 75.000 Ft-os értékhatárig. Alkatrész szállítása a biztosított tartózkodási helyére. Gépjárműmentés 75.000 Ft-os értékhatárig. Helyszíni javítás. Szállás és utaztatás 75.000 Ft-ig.

A táblázatban nem szereplő, és a coverme.hu-n köthető termékek esetében a gépjármű asszisztenciát, a termék testreszabása menüpontban tudjátok kiválasztani, mint külön kiegészítőt.

Miért kössek gépjármű asszisztenciát ha van CASCO biztosításom?

Külföldi utazásod során, továbbá a saját hibádból balesetet okozol, a casco fedezetet nyújt erre az esetre. Azonban ennek mértéke egyrészről korlátozott, másrészről csak a helyszíni javítási költségeket fedezi, azt is csak a legszükségesebb mértékig, ami a biztonságos közlekedéshez feltétlenül kell.

Tehát a casco csak a helyszíni javítási költségeket fedezi, azt is csak addig a mértékig, amíg autód újra üzemképes lesz, és biztonságosan tudsz vele közlekedni, ellenben a gépjármű asszisztencia szolgáltatás a lentebb olvasható 7 különböző fedezetet foglalja magába.

A casco biztosítás mellé javasolt gépjármű asszisztencia kötésről szóló cikkünket is olvasd el, biztosan találsz számodra hasznos tartalmat benne.

Gépjármű asszisztencia szolgáltatás által nyújtott, és igénybe vehető fedezetek

A fedezetek értékhatárai, a fedezetkhez tartozó különleges kitételek természetesen eltérőek Biztosító Társaságonként, illetve azon belül termékenként is. Azonban a gépjármű asszisztencia szolgáltatás által nyújtott fedezetek egységesek az alábbiak szerint:

 • Szervízbe-szállítás vagy helyszíni segítségnyújtás: A Biztosító társaság felveszi a kapcsolatot helyetted egy olyan szolgáltatóval, aki a helyszínen is tud vállalni javítást. Amennyiben sikerül a menetképtelenség okát a helyszínen megállapítani, és elhárítani bármiféle speciális alkatrész vagy szerszám nélkül, akkor optimális esetben folytatódhat is az utazásod. Ha sikerül megállapítani a menetképtelenség okát, de speciális alkatrészre van szükség, akkor egyrészt a Biztosító szolgáltatása az alkatrészek költségére nem terjed ki, másrészt viszont a Biztosító vállalja, hogy megszervezi a gépjármű autómentővel történő elszállítását a legközelebbi szervízbe.

 • Gépjármű tárolása: Ebben az esetben a Biztosító társaság megszervezte a gépjármű szervízbe szállítását, de a javításra, vagy éppen az alkatrészre várni kell. Ebben az esetben megszervezik helyetted a gépjármű tárolásását is, méghozzá a javítás napjáig, de legfeljebb 5 napra.

 • Kapcsolattartás a szervízzel: A Biztosító társaság a javítási munkák állapotáról, valamint az ezekkel kapcsolatos információkról tudatni fog Téged, azonban a szervíz által vállalt határidőket, díjszabást meghatározni nem feladata.

 • Hazaszállítás autómentővel: Amennyiben a szerviz által készített diagnosztikai vizsgálat alapján 3 napon belül nem oldható meg a gépjárműved javítása, akkor a Biztosító Társaság vállalja a biztosítottnál megjelölt lakóhelyre történő szállítás megszervezését, annak költségének térítését a szerződésben meghatározott kertösszeg mértékéig.

 • Gépjárműben utazók továbbutazása: A Biztosító társaság vállalja a célállomásodig vagy lakóhelyedig történő utazásának lebonyolítását, költségek térítését. Továbbá, amikor elkészül a gépjárműved, akkor a szervízbe való visszajutásról is gondoskodik.

 • Gépjárműben utazók szállásának térítése: Amennyiben a tovább utazásod a biztosítási esemény bekövetkezésének napján nem oldható meg, akkor a Biztosító információs segítséget nyújt számodra szállodai ellátás megszervezéséhez, és a szállás költségeit is megtéríti a továbbutazás első lehetséges időpontjáig, de legfeljebb 2 napra.

 • Bérautó biztosítása: Ebben az esetben a bérautó szervezését nem vállalja a Biztosító, de a bérautó kiszállítási és bérleti díjának anyagi vonzatát utólagosan téríteni fogják a szerződésben meghatározott összeg mértékéig.

A fentiek mellett a Biztosító társaságok kínálnak éves bérlet formában is igénybevehető gépjármű asszisztencia szolgáltatásokat, példaként az EUB-nál az Autó Extra Éves bérletet: kizárólag valamely éves utasbiztosítási bérlet kiegészítéseként köthető, a külföldi utazásokkal kapcsolatban, azzal megegyező kockázatviselési tartamokra. A Magyarországon bekövetkezett biztosítási események vonatkozásában a biztosított gépjárműre viszont a kockázatviselés az egy éves biztosítási időszak alatt folyamatosan fennáll. A biztosítási események száma itt nincs korlátozva, de a Hazaszállítás autómentővel fedezetet a Biztosító, a teljes éves biztosítási időszak alatt kizárólag egy biztosítási eseménnyel összefüggésben nyújtja.

Egy 2 személyes Europán belüli 4 éjszakás hosszú hétvégére az autó asszisztencia díjai a következő képpen alakulnak a CoverMe.hu kalkulátorában köthető Biztosító társaságok kínálatai alapján:

Biztosítási termék Kiegészítő Díj
Mapfre Standard MG gépjármű asszisztencia 900 Ft
Allianz utitárs ezüst Autó assistance kiegészítő 1450 Ft
Union Világjáró Horizont Autó+ 4100 Ft
Alfa világlátó ezüst Személygépkocsi és motorkerékpár kiegészítő 3750 Ft
Uniqa GoPack Standard Gépjármű assistance kiegészítő 300 Ft
EUB Nívó Auto extra kiegészítő 2630 Ft

Milyen adatokra van feltétlenül szükség a gépjármű asszisztencia megkötéséhez?

A gépjármű vagy motorkerékpár rendszáma és nyilvántartásba vétele (évjárata). Utóbbi azért fontos, mert eltér a biztosítható gépjárművek maximum kora.

 • EUB Biztosító - maximum 12 éve forgalomba helyezett

 • Allianz Biztosító - maximum 15 éve forgalomba helyezett

 • Uniqa Biztosító - maximum 17 éve forgalomba helyezett, ezt követően a szolgáltatás limit 50%-ra csökken

 • UNION Biztosító - maximum 18 éve forgalomba helyezett

 • Alfa Biztosító - maximum 20 éve forgalomba helyezett, ezt követően a szolgáltatás limit 50%-ra csökken

 • MAPFRE Biztosító - maximum 17 éve forgalomba helyezett

Az utazásod helye, mely azért fontos mert bizonyos országokba, például háborús övezetekbe nem érvényes a szolgáltatás.

Az utazásod időtartama, és a biztosítottak adatai is természetesen szükségesek, de ezek nélkül magát az utasbiztosítást sem tudnád megkötni.

Autós utasbiztosítással kapcsolatban még javasoljuk olvasd el a témártól szóló cikkünket.

Mi számít, és mi nem számít műszaki meghibásodásnak?

Fontos: Műszaki meghibásodásnak minősül a gépjármű olyan hibája, mely a biztosítás időtartama alatt, előre nem látható ok miatt következik be, és üzemképtelenséget okoz, vagy olyan hibája lesz a gépjárműnek ami miatt nem állhat vissza a forgalomba.

Nem számít műszaki meghibásodásnak az a hiba, amely az alábbiakkal összefüggésben következik be:

 • a gépjárműved nem rendelkezik a jogszabály által előírt, vagy az adott gépjárműtípushoz a gyártó által előírt kötelező tartozékokkal

 • a gépjárművet nem az adott járműtípusra érvényes műszaki előírásoknak megfelelően használod

 • gépjárművezető nem megfelelő cselekedetei, gondoljunk csak a nem megfelelő üzemanyag tankolásásra vagy éppen ittas vezetésre, de ide tartozik az is, ha benne felejted a kulcsot a gépjárműben.

Mit tegyél ha balesetet szenvedsz?

 • EU-ban egységes Kék-Sárga kárbejelentő lapot még az utazás előtt készítsd be magadnak, melyet majd a baleset bekövetkeztekor ki kell tölteni minden résztvevőnek. Miután azok kitöltésre kerültek, mindenkinek lesz belőle 1 példánya, amin már senki se változtasson utólagosan. Figyelj oda, hogy minnél részletesebben töltsd ki a kárbejelentő lapot, szerepeljen rajta pontos dátum, helyszín, ha volt személyi vagy tárgyi sérülés akkor azok felsorolása, gépjárművek adatai, a Biztosító társaság. Tanúk, járművezetők adatai.

 • Ne hagyd el a baleset helyszínét, még akkor sem, ha nem te okoztad azt.

 • Készíts fényképeket a történtekről.

 • Amennyiben nem sikerül megegyezni ki volt a baleset felelőse, hívd az illetékes rendőrséget.

 • Ha orvosi segítségnyújtásra van szükség, akkor haladéktalanul hívjátok az illetékes mentőszolgálatot is. Amennyiben erre sor kerül, akkor zárójelentés nélkül ne hagyd el a baleset helyszínét vagy azt a Kórházat melyben ápolásra szorultál.

 • Vegyétek fel a kapcsolatot a MABISZ információs központjával, aki tájékoztatást ad arról, hogy káresemény esetén ki a károkozó gépjármű felelősségbiztosítója, és annak magyarországi képviselője.

Fontos: Balesettel összefüggésbe hozható számlákat, zárójelentéseket, képeket, kárbejelentő lapot őrizz meg! Másolatukat juttasd el 5 napon belül, vagy ahhoz a Biztosító társasághoz, akinél kötötted a gépjármű asszisztencia szolgáltatást, vagy a balesetet okozó fél biztosítójához.

Mikor nem fizet a biztosító?

A Kizárások részletes listája a termnékek feltételében található, itt a fontosabbakat és gyakoribb eseteket soroljuk fel számodra:

 • Amennyiben a gépjármű szállítására volna szükség, ha megoldható ne hagyjatok semmilyen személyes értéket, vagyontárgyat az autóban, mert annak ellopása vagy sérülése miatt, a biztosító nem tartozik felelősséggel. Sőt ebben az esetben a poggyászbiztosítás terhére sem teljesíti majd a biztosító a kifizetést.

 • Nem tartozik felelősséggel a Biztosító az alkatrészek sérülése vagy eltulajdonítása miatt, kivéve, ha bizonyítást nyer, hogy a sérüléseket a Biztosító vagy a szolgáltatással megbízott partnere okozta.

 • Defektes gumiabroncs cseréjét, majd az újnak a költségét még javíthatatlanság esetén sem térítik meg.

 • Gyártmány szerint kötelező tartozék az autódban például a pótkerék, de mégsem rendelkezel vele, akkor szintén nem fog fizetni a biztosító.

 • Amennyiben az adott műszaki hiba azért következik be, mert az autó vezetője ittas állapotban nem tudta vezetni az autót, természetesen az sem tartozik bele az asszisztencia szolgáltatásba.

 • Arra is figyelj, hogy megfelelő üzemanyagot tankolj az autódba vagy motorkerékpárodba, mert az ebből adódó meghibásodásodra sem térít a biztosító.

ai@Szilvi - utasbiztosítási asszisztens
Tipp: Kezdheted az úti céloddal (város, ország, régió) vagy kérdezhetsz a fedezetekről, pl. "mit kínál az útlemondás biztosítás?"