Utasbiztosítás külföldre

Tájékozódj és köss külföldi utadhoz megfelelő utasbiztosítást!

Alfa biztosító logó
Allianz biztosító logó
EUB biztosító logó
Mapfre biztosító logó
Union biztosító logó
Uniqa biztosító logó

Egy külföldi út rengeteg élményt rejthet magában, ugyanakkor balesetek, váratlan események is előfordulhatnak. Egy baleset, egy betegség, a poggyász eltűnése vagy bármilyen más káresemény esetén az utasbiztosítás több hasznos szolgálatot is tehet nekünk. Nem leszünk magunkra utalva a külföldi ügyintézésben sem, és persze nem kell kifizetnünk az akár milliós költségeket saját zsebből.

Talán épp ezért az egyik legelfogadottabb biztosítás az utasbiztosítás.

Persze senki sem úgy tervezi az utazását, hogy mi lesz, ha valami baj történik, de amikor mégis bekövetkezik valami, akkor hálásak leszünk magunknak, hogy gondoltunk rá.

Nézzük meg részletesebben milyen esetekben jön jól egy utasbiztosítás!

Baleseti és egészségügyi szolgáltatások

Mindegy, hogy egy vírus dönt le a lábunkról, vagy valami baleset történik velünk, sosem jó dolog, ha külföldön orvosi ellátásra szorulunk.

  • Az utasbiztosításunk fedezi a sürgősségi orvosi vizsgálat költségeit, az ambuláns (járóbeteg-ellátás) ellátás költségeit, a kórházi ellátás költségeit, mint pl. egy halaszthatatlan műtét, vagy intenzív ellátás is. (A biztosítók a kórházi ellátás költségének megtérítését addig vállalják, amíg a beteg nincs hazaszállítható állapotban). Orvosilag indokolt esetben a hiperbárkamra terápia költségét is. Ugyanígy fedezi az orvos által rendelt gyógyszer, gyógyászati segédeszköz (pl. mankó, térd­, könyök­, nyakrögzítő) költségeit.

  • Ha sürgősségi fogászati kezelésre szorulunk, szintént számíthatunk az utasbiztosításunkra.

  • Ha várandósan utazunk, akkor a terhességgel összefüggésben szükségessé váló sürgősségi ellátás költségét is fizeti. Ilyenkor azonban mindig meg kell nézni a termékfeltételt utazás előtt, hiszen a várandósságra vonatkozó feltételekkel tisztában kell lenni.

  • Az orvosi, kórházi költségeken túl jelentős költsége lehet már annak is, hogy eljussunk az orvoshoz. Egy utasbiztosítás szükség esetén fedezi a biztosított légi, vízi és szárazföldi mentésének költségeit, a mentőszolgálattal az orvoshoz vagy kórházba szállítását, ha indokolt, akkor másik intézménybe történő átszállítását. Ha a sürgősségi ellátást követően a biztosított beteg állapota lehetővé teszi a Magyarországra történő betegszállítást is.

  • Ha egy baleset vagy betegség miatt szükségessé válik a meghosszabbított kint tartózkodás, akkor annak költségeit is térítheti, és indokolt esetben a biztosított hozzátartozójának látogatásához az utazási és szállás költséget is fedezheti.

  • Némely biztosító a balesetben megsérült dioptriás szemüveg vagy dioptriás napszemüveg, illetve kontaktlencse pótlásának költségét is vállalja;

  • A biztosított halála esetén a külföldi temetés vagy a földi maradványok Magyarországra szállításának költségét is fedezi az utasbiztosítás.

  • Az összegbiztosítási fedezetek nem a felmerült költségeket térítik, hanem fix összeget fizetnek adott események kapcsán. Ilyen egy kórházi napi térítés, mely a költségektől függetlenül, a kórházban töltött napok alapján fizet. Ugyanígy a balesetből eredő munkaképtelenség, a baleseti rokkantság vagy a baleseti halál fedezetek is fix összeget szolgáltatnak. A Mapfre Biztosító bizonyos utasbiztosítási csomagjai csonttörés fedezetet is tartalmaznak.

  • Az anyagi segítségen túl vannak olyan szolgáltatásai a biztosítóknak, melyek bizonyos helyzetekben felbecsülhetetlen értékűek. Ilyen lehet egy éjjel-nappal hívható telefonos segítségnyújtó szolgálat, ami orvosi tanácsadást nyújt magyar nyelven, felvilágosítást ad a sürgősségi ellátás lehetőségeiről, vagy akár tolmácsot biztosít. De a biztosítók a sürgősségi ellátás során kapcsolatot tarthatnak a külföldi kezelőorvossal, illetve egészségügyi intézménnyel, egyeztetnek az ellátás költségének megtérítéséről, a beteg másik intézménybe, vagy Magyarországra történő szállításáról is.

Utazási segítségnyújtás

  • Nem csak baleset vagy betegség miatt kerülhetünk kellemetlen helyzetbe egy utazás során. Épp elég bosszúságot és esetleg plusz kiadást jelenthet már az is, ha pl. törlik a járatunkat. A biztosítók különböző esetekben különböző feltételek mentén nyújtanak segítséget. A menetrendszerinti járatok késése, törlése vagy valamilyen szervezett program módosulása/lemondása vagy akár egy Magyarországon maradt rokon hirtelen súlyos megbetegedése miatti idő előtti hazautazás is szerepelhet a fedezetek között. A telefon költségünk ilyenkor jelentősen megnő, így annak megtérítése is jól jöhet vagy a 24 órás telefonos segétségnyújtás sokszor a megváltozott utazás szervezésekor is segíthet.

Poggyászbiztosítás

Azzal szinte mindenki tisztában van, hogy ha egy repülős utazás során a poggyászunk elveszik, vagy megsérül, akkor a légitársaság, ill. az utasbiztosítás segítségünkre lehet. És persze, a bőröndünk és személyes holmijaink elvesztése mindig gondot okoz, de mégsem fáj annyira, ha tudjuk, kártalanítanak érte.

Azt már kevesebben tudják, hogy egy utasbiztosításban a poggyászbiztosítás ennél sokkal, de sokkal többet jelent. Természetesen nem csak akkor történhet valami a poggyászunkkal, ha repülővel utazunk, és nem is csak az utazás során. Akár a szállásunkról, vagy az autónkból vagy a strandról is ellophatják, vagy egy balesetben is sérülhet. Ráadásul, ha az okmányaink tűnnek el, vagy a bankkártyánk, akkor annak pótlását is meg kell oldanunk, és annak is vannak költségei. Ezekben az esetekben is csökkentheti a bosszúságot, ha a meghatározott limitek erejéig a biztosító kifizeti a kárunkat. De ha nagyobb értékű elektronikai eszközt, hangszert vagy pl. sportfelszerelést viszünk magunkkal, akkor ezeknek a biztosításához megkereshetjük azt a megfelelő biztosítót, megfelelő csomagot, vagy kiegészítő biztosítást, ami ezeket is fedezi.

Felelősségbiztosítás és jogsegély

Nem csak velünk történhet baleset, mi is okozhatunk véletlenül kárt másnak. Akár személyi sérülést okozunk, akár valaki tulajdona sérül, ez igen tetemes költségeket jelenthet. Az utasbiztosítások felelősségbiztosítás része ilyen esetekben óriási segítség. Ha ráadásul jogi segítségre is szorulunk, akkor az ügyvédi költségek vagy az óvadék kifizetése is leveszi a terhek egy részét a vállunkról.

Kisállat biztosítás

Ha egy külföldi útra magunkkal visszük kisállatunkat, akkor azzal is számolnunk kell, hogy vele is történhet baleset, vagy szükség lehet állatorvosi ellátásra valamilyen betegség miatt. Egy biztos, az állatorvosi ellátás itthon sem olcsó dolog, és külföldön sem lesz az. A megfelelő biztosítás kiválasztásával ezen sem kell aggódnunk. A meghatározott limit összegig ezt is fizeti majd a biztosító.

Autóval, motorral kapcsolatos biztosítási szolgáltatások

Ha autóval vagy motorral utazunk, akkor sajnos benne van a pakliban, hogy történik vele valami. Akár egy baleset, akár a jármű meghibásodása miatt kell javíttatni, szervízbe szállíttatni, alkatrészt beszerezni hozzá, a javításig tárolni, vagy esetleg javítás nélkül hazaszállíttatni, az biztos, hogy nem lesz olcsó. Megfelelő pótdíj megfizetésével vagy kiegészítő biztosítással gondoskodhatunk ezeknek a költségeknek a fedezetéről is (természetesen a meghatározott limit összegéig).

+1: Útlemondási biztosítás

Utasbiztosításhoz sok biztosítónál köthető útlemondás biztosítás is, mely már akkor segítségünkre lehet, ha el sem tudunk utazni egy baleset, betegség, vagy akár pl. a lakásunkat ért tűz miatt.

Ilyenkor a váratlan káresemény nem is külföldön következik be, de az utazás költségének, vagy annak egy részének a megtérítése nyújthat nagy segítséget.

Milyen esetekben nem segít az utasbiztosítás?

Semmilyen biztosítás esetén nem térít a biztosító, ha a káresemény bekövetkezésében szerepet játszott a biztosított alkoholos befolyásoltsága, kábítószer fogyasztása, gyógyszer túladagolása, vagy jogellenes, szándékos, vagy súlyosan gondatlan magatartása idézte elő azt. Ugyanígy mentesül a fizetés alól, amennyiben a biztosítási eseményt a biztosított háborús eseményben, terror cselekményben, tüntetésben, stb. való részvétele okozta.

De extrém sportolás esetén is végig kell olvasni a termékfeltételben szereplő kizárásokat (amikor nem fizet a biztosító).

Az utasbiztostíások egyes fedezetei limit nélküliek, de a többség esetében vannak felső limitek. Ha meghaladják egyes költségek a megadott limiteket, akkor a limit feletti összeget már nem fizeti a biztosító. Ez azonban még mindig jóval kedvezőbb, mintha az összes költség a mi pénztárcánkat terhelné meg.

Miért nem elég az EEK (Európai Egészségbiztosítási Kártya)?

Az EEK kiváltása nagyon hasznos, és bizonyos esetekben szükséges is, de sajnos nem mindig elegendő.

Ezzel a kártyával a magyar egészségbiztosításod terhére veheted igénybe a sürgősségi orvosi ellátásokat. Ha azonban a helyi szabályozás szerint a járóbeteg ellátás költségének van önrésze, vagy van vizit díj, stb. akkor azokat az EEK sem fedezi. Ráadásul egy baleset esetén a mentési költségeket, vagy búvárkodás után a hiperbárkamrás kezelés költségeit, vagy a beteg hazaszállításának költségeit sem fedezi az EEK.

Bár az EEK külföldi orvosi ellátás bizonyos költségeit fedezi (csak sokszor nem eleget), az utasbíztosítás baleseti és egészségügyi szolgáltatásai jóval többet nyújtanak illetve a fent már részletezett utazási segítségnyújtás, a poggyászbiztosítás, a felelősségbiztosítás és jogsegély, a kisállat biztosítás és a gépjárművel kapcsolatos biztosítási szolgáltatások is mind a nyugodt utazásunkat szolgálják.

Kinek érdemes kiváltani az EEK-t (Európai Egészségbiztosítási Kártya)?

Krónikus betegségek esetén szigorú feltételek teljesülése esetén fizet csak a biztosító, ha a biztosított krónikus betegségének rosszabbodása miatt szorul egészségügyi ellátásra.

Ilyen esetben általában a biztostosítási összeg is eltérő, és van amikor csak az EEK által nem finanszírozott orvosi költségek megtérítését vállalja a biztosító (pl. EUB Biztosító, Uniqa biztosító).

Így a biztosított krónikus betegsége esetén mindenképp meg kell nézni a feltételeket ezzel kapcsolatban, és érdemes kiváltania az EEK-t.

Némely biztosítók a kórházi napi térítés szolgáltatásának feltételeként határozzák meg, hogy ha valakinek kórházi ellátásra van szüksége, akkor a kórházi ellátást (vagy annak egy részét) az EEK-val fedezze (Alfa, Allianz, Cherrisk, EUB). Vagyis ha a biztosító fizeti a kórházi költségeket, akkor nem fizet kórházi napi térítést, de ha az EEK fedezi az orvosi költségek egy részét, akkor a biztosító fizet kórházi napi térítést is.

Összesítve tehát mindenkinek jól jöhet, de akinek ismert krónikus betegsége van, annak mindenképp érdemes.

ai@Szilvi - utasbiztosítási asszisztens
Tipp: Kezdheted az úti céloddal (város, ország, régió) vagy kérdezhetsz a fedezetekről, pl. "mit kínál az útlemondás biztosítás?"