Utasbiztosítás rafting úthoz

Külföldi raftinghoz köss megfelelő utasbiztosítást!

Alfa biztosító logó
Allianz biztosító logó
EUB biztosító logó
Mapfre biztosító logó
Union biztosító logó
Uniqa biztosító logó

A rafting avagy vadvízi evezés egy izgalmas vízi sport, a gumicsónakkal egy gyorsfolyású, kanyargós folyón próbálhatod ki a bátorságodat. Ez egy olyan felejthetetlen kaland, amit legalább egyszer mindenkinek ki kellene próbálnia. Ha Magyarországon nem is, de a szomszédos országokban sok helyen nyílik lehetőséged erre. A szervezők gondoskodnak képzett túravezetetőről, gumicsónakról, evezőről és megfelelő védőfelszerelésről. Neked annyi a dolgod, hogy indulás előtt gondoskodj egy megfelelő rafting biztosításról.

Mi az a rafting biztosítás?

A rafting biztosítását úgy oldhatod meg, hogy keresel a CoverMe online kalkulátorban utasbiztosítást, ami fedezetet nyújt egy raftingozáskor történt balesetek esetére is.

Akár egy alap utasbiztosítási csomag is tartalmazhatja a raftingozás kapcsán történő baleseti fedezeteket, de van ahol extrém sportokra vonatkozó kiegészítőt kell választani az alapbiztosítás mellé, vagy extrém sport pótdíjat kell fizetni, vagy egy magasabb termékszintet kell választani. Ez biztosítónként eltérő, és csak az adott utasbiztosítási termék feltételéből derül ki egyértelműen, hogy mikor fedezi, vagy mikor zárja ki a kockázatvállalásából a raftingot.

Mire nyújt fedezetet egy rafting biztosítás?

Minden utasbiztosítás fizeti egy baleset kapcsán az orvoshoz vagy kórházba szállítás költségeit, a sürgősségi orvosi ellátás költségeit, a biztosított tartózkodási idejének meghosszabbodása miatt felmerült költségeket, szükség esetén a Magyarországra szállítás költségeit, sokszor a hozzátartozók látogatásának költségeit is, vagy a kórházban töltött napokra kórházi napi térítést is. A szolgáltatások között szerepel 0-24 órás telefonos segítségnyújtás is.

Tehát ha az utcán sétálva belelépsz egy kis gödörbe, és ínszalag szakadásod lesz, akkor mindezt fedezi egy hagyományos utasbiztosítás.

Ha ugyanezt a szerencsétlen mozdulatot raftingozás közben teszed, akkor csak abban az esetben fizet a biztosító, ha a raftingozás is a fedezett sportok között szerepel. Természetesen ez csak egy sarkított példa. Mivel rafting közben nagyobb a kockázata egy balesetnek, ráadásul ilyenkor felmerülhetnek hegyi vagy helikopteres mentésnek a költségei is, így érthető miért kezelik külön a biztosítók a kockázatos sporokat.

Minden biztosító a saját megítélése alapján eldönti, hogy a nagyobb kockázat vállalásért mit vár: kell-e magasabb termékszintet választani vagy pótdíjat fizetni vagy kiegészítő biztosítást kötni az utasbiztosításhoz.

Ami még biztosítónként és csomagonként eltérő, hogy a baleset kapcsán felmerült költségekre van-e szolgáltatási limit, és ha igen milyen összegű.

Mikor nem fizet egy rafting biztosítás?

A raftingozástól függetlenül egyetlen utasbiztosítás sem fedez olyan eseményt, amelyet a biztosított szándékosan okoz, vagy alkoholfogyasztás, kábítószer fogyasztás, gyógyszer túladagolás hatására megváltozott viselkedése miatt következik be.

Hogyan érdemes raftingozáshoz biztosítást kötni?

Mindenképp még az utazás előtt, Magyarországról köss utasbiztosítást! Az utazás megkezdése után, főleg az országhatárt átlépve már nem köthetőek utasbiztosítások, vagy csak speciális szabályokkal, vagy csak a biztosító külön engedélyével.

A CoverMe-n az utasbiztosítási kalkulátorban az utazás okánál mindenképp be kell jelöld a sportolást (is). Így a termékválasztóban már csak olyan ajánlatokat kapsz, melyek nem zárják ki teljesen a sportolást a kockázatvállalásukból.

A termékválasztóban az ajánlatoknál megtalálod az adott termék feltételét is, melyben ellenőrizned kell, hogy a raftingozás kockázatát milyen csomag, milyen termékszint vagy pótdíj esetén vállalja, vagy mikor szerepel a kizárások között. Segítségképpen találsz ehhez lejjebb egy táblázatot, ahol mi már összegyűjtöttük az egyes biztosítások kapcsán a raftingozásra vonatkozó feltételeket, de a kiválasztott biztosítás termékfeltételét mindenképp ellenőrizd le!

Minden ajánlat esetén részletesen átnézheted, hogy egy biztosítás milyen esetekben szolgáltat, és milyen maximális összegű fedezetet nyújt. A különböző ajánlatoknál ezt táblázatos formában össze is tudod hasonlítani.

Ha sikerült megtalálnod a számodra megfelelő biztosítást, akkor még pár kattintás, online kifizeted a biztosítás díját, és nincs is több teendőd. A biztosítási kötvényedet és a termék feltételét emailben is megkapod, illetve a CoverMe fiókodban is mindig eléred.

Mi a teendő, ha káresemény történik?

Minden biztosítás esetén a szerződőnek vagy biztosítottnak is vannak kötelezettségei egy káresemény bejelentésével kapcsolatban. Egy szolgáltatás igényléséhez a kárbejelentést meg kell tenni a feltételben megadott határidőig, akadályoztatás esetén, az akadály elhárultát követően haladéktalanul. A kárbejelentés történhet telefonon, vagy írásban, akár online formában. Minden biztosító társaság közzéteszi a kárbejelentési lehetőségeket, elérhetőségeiket a termékfeltételekben, a honlapjukon vagy applikációban is.

Egy kárbejelentés során a káreseménytől függően különböző dokumentumokat várnak el.

Egy sport baleset kapcsán a személyi sérülés esetén természetesen szükség lesz minden orvosi dokumentumra a külföldi sürgősségi ellátásról, szükséges beavatkozásokról, kezelésekről, illetve a felmerült költségekről szóló, kifizetést igazoló dokumentumokra. Balesetből eredő vagyontárgy sérülés esetén szükséges a vagyontárgy sérülését igazoló dokumentum (pl. sérülést követően készült fénykép vagy orvosi dokumentum, ha a vagyontárgy sérülését tartalmazza), amennyiben javítható, a javításról kiállított bizonylat.

Ezen kívül kellhet hatósági jegyzőkönyv vagy egyéb hitelt érdemlő igazolás a baleset körülményeiről.

Ha lopás, rablás történik, akkor mint bármilyen poggyászunk esetén, a sportfelszereléssel kapcsolatos kárigényünkhöz is mindenképp szükséges az esetről rendőrségi jegyzőkönyv!

Egyéb vadvízi sportok biztosításai

Bár a raftingozás a legnépszerűbb vadvízi sport, sokan más sportokkal is megismerkednek egy ilyen utazás során. A rafting túrák szervezői szoktak canyoning, azaz szurdok túrákat is kínálni - ez a víz által kivájt kanyonokban történő túrázást jelenti, ami tartalmaz a folyó által simára csiszolt zúgókon való „csúszdázást” vagy alkalmanként akár 10 méter magasból történő ugrásokat a mélyvízzel teli medencékbe, esetleg kötélen való leereszkedést. A vadvízi kajak, vagy a vadvízi úszás, azaz hydrospeed (egy hydrospeed deszkára hasalva, békatalp segítségével való vadvizi úszást jelent) is csábító lehet az adrenalin szerelmeseinek. Néhol a természeti adottságokból adódóan a szervezők kínálatában a zipline vagy drótkötélpályázás (két távoli pont között kifeszített erős drótkötélen nagy magasságban, nagy sebességgel történő lecsúszás) is szerepel.

Ezekre a sportokra biztosítás szempontjából ugyanaz igaz, mint a raftingra: mindenképp olyan utasbiztosítást kell választani, aminek a termékfeltétele alapján az adott sportot fedezi!

Lássuk melyik biztosító hogyan viszonyul a vadvízi sportokhoz:

ALFA (AEGON) Biztosító

A termékfeltétel nem tér ki a raftingra vagy a vadvízi evezésre, sem más vadvízi sportra, de a Világlátó csomag kockázatviselése kiterjed minden alkalomszerűen, szolgáltatásként nyújtott sport jellegű tevékenységre, amelyhez nem szükséges semmilyen előképzettség, képzett vezető vagy kísérő közreműködésével, szervezett keretek között zajlik, és amelyen a Biztosított, mint fizető ügyfél vett részt.

Allianz Biztosító

A kockázatviselés kiterjed a raftingra, vadvízi evezésre:

  • Útitárs, vagy Útitárs Bérlet, vagy Útitárs XL vagy Téli Sportok utasbiztosítás esetén a Platina termékszint kiválasztásával

  • az Extrém Sportok utasbiztosítás esetén akár Arany, akár Platina termékszint választásával.

A kockázatviselés kiterjed canyoningra:

  • az Extrém Sportok utasbiztosítás esetén akár Arany, akár Platina termékszint választásával.

A termékfeltétel nem tér ki sem a hydrospeed-re, sem a zip-line-ra így ezekre a sportokra semelyik csomag kockázatviselése nem terjed ki.

Cherrisk Biztosító

Különösen veszélyes sportnak minősülnek:

  • az evezés és a vadvízi evezés (rafting) a vizek nemzetközi osztályozása szerint ZWA-WW III-nál magasabb besorolású vizeken (vagy alacsonyabb besorolású vizeken az IRF vagy helyi szervezet által regisztrált túravezetők vezetése nélkül).

  • a canyining, a hydrospeed

A kockázatviselés nem terjed ki a különösen veszélyes sportokra.

Így tehát a biztosító csak akkor vállalja rafting esetén a kockázatot, ha annak körülményei alapján nem tekinthető különösen veszélyesnek.

EUB Biztosító

Sport Extra pótdíj megfizetése esetén a földrajzi Európa területén - a Szovjetunió utódállamainak kivételével - vállalja a kockázatviselést rafting, vagy vadvízi evezés, canyoning, hydrospeed és zip-line esetén is.

Mapfre Biztosító

A Biztosító nem zárja ki a veszélyesnek nem tekinthető sport és rekreációs tevékenységeket, többek között a raftingot, és a canyoningot.

Így az Basic-MG, City 50, City 150, Standard-MG, Lux-MG, Superior-MG, Mistral, Mont Blanc, Elbrusz, és Adria módozatok kockázatviselése is kiterjed a raftingozásra, és a canyoningra. Semelyik csomagban nem vállalja a kockázatot hydrospeed és zip-line esetén.

Semelyik csomagban nem vállalja a kockázatot hydrospeed és zip-line esetén.

Union Biztosító

A Világ Strandjai utasbiztosítási csomag, Horvátország utasbiztosítási csomag vagy Sport+ díjcsomag választása esetén a Biztosító kockázatviselése - az egészségügyi ellátások tekintetében - kiterjed bizonyos amatőr sporttevékenységekre:

  • rafting

  • canyoning

  • hydrospeed (szakképzett vezetővel).

HóBarát sí és snowboard utasbiztosítási csomag választása esetén a Biztosító kockázatviselése - az egészségügyi ellátások tekintetében - kiterjed a raftingra. (Ez a csomag már canyoningra és a hydrospeedre nem terjed ki.)

Uniqa Biztosító

Aktív kiegészítővel lehetőség van bizonyos szabadidős és hobbytevékenységek biztosítására, többek között: rafting, vadvízi kajak-kenu, canyoning, hydrospeed, zip-line

ai@Szilvi - utasbiztosítási asszisztens
Tipp: Kezdheted az úti céloddal (város, ország, régió) vagy kérdezhetsz a fedezetekről, pl. "mit kínál az útlemondás biztosítás?"