Utasbiztosítás gyerekeknek

Tudnivalók utasbiztosítás kötéséhez gyerekeknek, családosan vagy önállóan!

Alfa biztosító logó
Allianz biztosító logó
EUB biztosító logó
Mapfre biztosító logó
Union biztosító logó
Uniqa biztosító logó

Tudj meg mindent a gyerekekre köthető utasbiztosításokról, akár a családdal, akár kiskorúak csoportjával utazik a gyermek külföldre! Az alábbiakat a gyermekekkel utazóknak, a gyermeküknek utasbiztosítást keresőknek ajánljuk.

Hány éves kortól lehet kötni utasbiztosítást?

Utasbiztosítást csak a 18 év felettiek köthetnek, azaz a szerződőnek felnőtt személynek kell lennie. Biztosított azonban már az 1 napos újszülött is lehet, tehát bármilyen korú gyermekre, akár csecsemőre is köthető utasbiztosítás.

Hogy lehet gyerek utasbiztosítást kötni?

Gyerekeknek célzott utasbiztosítást ugyanúgy lehet kötni, mint felnőttekre. Meg kell adni az úti célt, az időpontot, az utazás okát és az utazók nevét valamint a születési dátumukat.
Az online biztosítási kalkulátor ezek az adatok alapján fogja felsorolni a gyerekekre köthető biztosítási ajánlatokat.
Az is lehetséges, hogy csak kiskorú biztosított szerepeljen a biztosítási kötvényen, nem szükséges a felnőtt szerződőt megadni biztosítottként.
Az ajánlat befizetése után, a megadott időszakra, a külföldre utazó gyermek biztosítva lesz.

Kedvezmények

A biztosítók azonos térítési összegek mellett olcsóbb utasbiztosítási díjat számolnak fel a kiskorúakra. Ez azt jelenti, hogy ha egy gyermek, egy baleset kapcsán szorul kórházi ápolásra a nyaralás során, akkor ugyanazzal a maximális szolgáltatási limit összeggel lesznek fedezve a kórházi költségei, mintha egy felnőtt biztosítottal történt volna a baleset.
A biztosító társaságok a biztosítási feltételeikben a Kedvezmények, Gyermekkedvezmény címszó alatt sorolják fel, hogy milyen díjkedvezményre jogosultak a 18 év alatti biztosítottak.

Létezik családi konstrukció?

Természetesen minden utasbiztosító külön kedvezményt szokott adni a díjból, ha családként vagy egy nagyobb létszámú csoportként utaznak a biztosítottak.
Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül összeszedtük, hogy a Coverme.hu utasbiztosítási kalkulátorban értékesített biztosítók, milyen feltétellel adnak díjkedvezményt.

Az Alfa biztosító a 18 év alatti utasbiztosítottak biztosítási díjából 50% kedvezményt ad. Igényelhető családi kedvezmény is maximum 9 fő együttes utazása esetén, ha legalább 1 fő ebből kiskorú és valóban egy családba tartoznak.
Családi kedvezmény esetén a felnőtt biztosítottak 20% kedvezményt fognak kapni a biztosítási díjból. Csoportos kedvezmény 10 fős csoport felett igényelhető, de csak akkor, ha a csoport minden tagja 18 év feletti.
Biztosítási módozattól (ezüst -, arany -, platina csomagtól) függően 5-10-15% kedvezmény érvényesíthető.

Az Allianz biztosító utasbiztosítása az Alfához hasonlóan 50% kedvezményt biztosít a díjból, ha a biztosított a kockázatviselés első napján még nem töltötte be a 18. életévét.
A szerződő pedig további 10%-os csoportkedvezményt kap a biztosítási díjból, ha a biztosítottak létszáma meghaladja a 10 főt.

Az EUB biztosító utasbiztosítása is 50% kedvezményt biztosít a kockázatviselés első napján 18. évet még be nem töltött kiskorú biztosítási díjából.
Családos kedvezmény 2 felnőtt és 2-3 gyermek utasbiztosítási díjából érvényesíthető, csoportos kedvezmény pedig legalább 10 fő azonos időtartamra együtt utazó, azonos biztosítási terméket igénylő személy részére vehető igénybe.

Fontos: Gyermek-kedvezmény nem vehető igénybe az EUB Télisport utasbiztosítás termékekre vonatkozó csoportos kedvezmény alkalmazásával létrejövő szerződések keretében.
Továbbá az EUB Családos és Csoportos kedvezmény igénybevételével legfeljebb 30 napos folyamatos tartamú külföldi utazásra köthető biztosítási szerződés. Valamint a 18 év alatti biztosítottak az Egészségügyi segítségnyújtás és biztosítás szolgáltatások kivételével legfeljebb a biztosítási összegek 50%-ára jogosultak az EUB-nál!

Az Union biztosító utasbiztosítás gyermekkedvezménye is a megállapított biztosítási díjból 50% kedvezményt ad, de csak akkor, ha a 18 év alatti gyermek biztosított legalább egy felnőtt kísérővel utazik.
Útitárs kedvezmény jár minden minimum 3 fő együttutazása esetén, ami a gyermekkedvezmény figyelembe vételén túli 5 %-os kedvezmény a díjból.
Kedvezményes csoportos díj pedig minimum 10 fő együtt utazása esetén vehető igénybe.

Az Uniqa biztosító utasbiztosítása családi kedvezményt ad, ha legalább egy 18 év alatti gyermek és legalább egy 18 év feletti felnőtt szerepel a biztosítottak között.
Az összes biztosított száma legfeljebb 10 fő lehet. 11 főtől az Uniqa automatikusan csoportos díjkedvezményt nyújt.

Melyik a legjobb utasbiztosítás gyerekeknek?

Minden családnak más-más igényei vannak, így lehetetlen megmondani, melyik az az univerzális egy utasbiztosítás, ami mindenkinek megfelel. A gyerekekre kötött utasbiztosításokról szóló blog cikkünket is olvasd el
Ahhoz, hogy a legmegfelelőbb gyerek utasbiztosítást találja meg a fogyasztó, érdemes az alábbi szempontok szerint mérlegelni:

  • A gyerekek szervezete gyorsabban reagál a vírusokra és könnyebben esnek el, sérülnek meg. Tehát biztosító választásakor érdemes a sürgősségi orvosi ellátás fedezetek után nézni, hogy adott biztosítási díjjal, mennyi térítési összeget szolgáltatnak a biztosítók, ha sürgős orvosi kezelésre szorulna a gyermek.

  • Ha nagyobb gyermek az iskolával utazik külföldre, és esetleg valami betegség, baleset éri, akkor a beteglátogatás - hozzátartozók utazási és szállásköltsége típusú fedezetek nagy segítséget jelentenek a szülőknek.
    Tehát ilyen esetben érdemes olyan utasbiztosítást választani, ami térítené a szülő kiutazással járó szükséges kiadásait.

  • A gyermekek nagyobb valószínűséggel okoznak másokban, mások tulajdonában is kárt véletlenül. Így érdemes olyan biztosítást választani, ami tartalmaz felelősségbiztosítást, sőt akár szállodai felelősség biztosítást is!

  • Továbbá az útlemondás fedezet megléte szintén nagy segítség a szülőknek, ha a gyermek hirtelen jött betegsége miatt kénytelenek lemondani vagy megszakítani az utat, így a már előre kifizetett jegyek, szállás díját sem buknák el.

Fontos: Külön kategória, ha a család vagy a nagyobb gyermek síelni vagy sítáborba megy. Érdemes a biztosítók síelésre specializált termékeit keresni ebben az esetben.
Hasonlítsuk össze, hogy melyik biztosító mennyit térít helikopteres mentésre, van-e sportfelszerelések biztosítására lehetőség, illetve találunk-e síterep bezárására vagy síbérlet visszatérítésére fedezetet.

Az alábbi táblázatban egy 4 fős család (2 felnőtt, 2 gyermek) két hetes olaszországi nyaralását hasonlítjuk össze, hogy egyes biztosítók milyen szolgáltatási összegeket nyújtanak az említett fedezetek kapcsán.

Biztosító Alfa Világlátó Platina Allianz Útitárs Platina EUB Tengerpart Nívó Storno Kombi kiegészítő biztosítással Mapfre Superior-Mg Union Világjáró Horizont
Sürgősségi ellátás baleset, betegség miatt 200 000 000 Ft Limit nélkül 30 000 000 Ft 150 000 000 Ft 30 000 000 Ft
Beteglátogatás - hozzátartozók utazási és szállásköltsége 400 000 Ft 800 000 Ft 200 000 Ft 300 000 Ft 200 000 Ft
Felelősségbiztosítás 6 000 000 Ft 10 000 000 Ft 500 000 Ft 3 000 000 Ft 1 500 000 Ft
Szállodai felelősségbiztosítás 250 000 Ft 200 000 Ft 50 000 Ft 100 000 Ft -
Utazás lemondása - - 300 000 Ft 500 000 Ft 150 000 Ft

Teendők kár esetén

Bármilyen káresemény történik, érdemes a biztosító utazási asszisztencia telefonszámát hívni, amint csak lehet, de a káresemény időpontját követően az első 24 órában mindenképp. Ez a telefonszám a nap 24 órájában, magyar nyelven fogadja a hívásokat.
A CoverMe utazbiztosítási portálon kötött utasbiztosítások kötvényei a Fiókom és a Biztosításaim menüpontban érhetőek el.
Ugyanitt található a kötvényhez tartozó asszisztencia telefonszáma is. Nyilván vészhelyzetben, életveszélyes állapotban nem ez az első telefonszám lesz, amit felhív a biztosított, de minden más esetben érdemes azonnal telefonálni, már csak az eligazítás végett.
Bármilyen nem SOS egészségügyi ellátásra szorul a gyermek, akkor bátran lehet hívni az asszisztencia vonalát, és érdeklődni, hogy hova lehet elvinni megvizsgáltatni a fiatal biztosítottat. A biztosítók le vannak szerződve szolgáltatókkal, illetve Európán belül elvárják, hogy adott ország közegészségügyi intézményében történjen az ellátás, ha megoldható, így pontosan meg tudják mondani melyik intézménybe induljon a szülő a beteg vagy sérült gyermekkel.

Ha a nagyobb gyermek csoporttal utazott, és az otthon tartózkodó szülő kap egy hívást, hogy a gyermek combnyaktörést szenvedett és egyelőre nem lehet szállítani, akkor is az asszisztencia vonalat érdemes hívni, még a kiutazás szervezése előtt.
A biztosító vagy meg is szervezi az utazást, vagy el fogja mondani, hogyan és miként szervezze meg a szülő a kiutazását a sérült gyermekéhez, milyen számlákat gyűjtsön be (repülőjegy, szállás), amiket utólag a biztosítótól vissza tud majd igényelni.

Hasonló módon, ha bármilyen felelősségbiztosítási káresemény történik, akkor is az asszisztencia vonalát érdemes hívni azonnal.
A biztosítók akár tolmácsot és jogi segítséget is nyújthatnak a káreseménytől és a szerződési feltételektől függően. A kárigény benyújtásához a biztosító jegyzőkönyvet fog kérni a kárról, amiben számszerűen szerepel, hogy a biztosított milyen mértékű kárt volt köteles megfizetni. Tehát például, ha a gyermek a szállodában leverte a fali tükröt és az összetört, akkor a szálloda által elkészített jegyzőkönyvre lesz szüksége a biztosítónak, amiben benne van, hogy a szálloda mekkora összeg kifizetésére kötelezte a biztosítottat. Ezt az összeget, a szolgáltatási limit összegéig, visszaigényelheti a biztosítótól a biztosított.

ai@Szilvi - utasbiztosítási asszisztens
Tipp: Kezdheted az úti céloddal (város, ország, régió) vagy kérdezhetsz a fedezetekről, pl. "mit kínál az útlemondás biztosítás?"