Fapados vagy klasszikus utasbiztosítás - milyen utasbiztosítást kössek, ha repülök?

Létrehozva - 2023. 08. 24., Utoljára frissítve - 2023. 09. 06.
Fapados vagy klasszikus utasbiztosítás - milyen utasbiztosítást kössek, ha repülök?

A magyar utazók körülbelül 60%-a köt utasbiztosítást külföldi útja előtt. Akár csak a világon, Magyarországon is óriási népszerűségnek örvendenek a diszkont áron kínált repülőjegyek, melyek a fapados légitársaságok által kínált járatokra szólnak. Sokan a repülőjegy foglalási folyamat során élnek a légitársaság utasbiztosítási ajánlatával, mások adott biztosítónál, vagy valamilyen összehasonlító oldalon bogarásszák végig majd kötik meg a számukra legideálisabb konstrukciót. Ahhoz, hogy ténylegesen a legmegfelelőbb utasbiztosítást választhassuk, az alábbiakban összegyűjtöttük a fapados légitársaságok által kínált utasbiztosítások előnyeit és hátrányait a klasszikus utasbiztosításokkal szemben, hiszen egyéni igényeink és utazási szokásaink alapján nem mindegy, hogy melyik utasbiztosításért milyen szolgáltatást mennyiért kapunk.

Ha Te a klasszikus megoldások híve vagy,
gyere és indíts el máris egy kalkulációt az oldalunkon!

Törlés – késés – útlemondás

A repülős nyaralások rettegett triásza, mely leginkább megkeseríti az utazók életét. Kétségtelenül a fapados utasbiztosítások abszolút előnye, hogy ezekre a biztosítási eseményekre plusz díj felszámítása nélkül is téríthetnek. A Ryanair-nél alapszolgáltatás, hogy a járattörlések és a késedelmes indulások után fizetnek, a WizzAir pedig a járatkésés, a járatlekésés, valamint az útlemondás eseményeit is biztosítja. Utóbbi esetén a fel nem használt szállás díját is térítik, ha nem várt betegség vagy baleset ér minket, esetleg közeli hozzátartozónkat.

A klasszikus utasbiztosításoknál ezzel szemben alaposan utána kell járnunk, hogy járattörlés, -késés vagy útlemondás biztosítási eseményre is van-e fedezet a főbiztosításban. Nem minden klasszikus termék térít ilyen eseményekre. A többség valamilyen repülős vagy útlemondásos kiegészítőt kínál plusz díj felszámításával.

Mivel az útlemondás az utasbiztosítások között az egyik legdrágább komponens – bár mindig jó, ha van – a fapadosoknál az mindenképp hátrány, hogy akkor is ki kell fizetnünk – hiszen a díjába bele van építve –, ha másnapra vesszük meg a repülőjegyünket és tényleg minimális az esélye, hogy az utazásunkat betegség vagy baleset miatt le kell, hogy mondjuk. Ilyen esetben lehet érdemes kihagyni a fapadost, és inkább gyorsan egy olcsóbb klasszikust megkötni szintén last-minute.

Amiben a fapados tutira erősebb

A klasszikus utasbiztosítások többségével ellentétben a fapados biztosítások készpénz lopását vagy elvesztését is fedezik. A WizzAir például 90 000 forintig térít, ha a bankjegyeket közvetlenül tőlünk, vagy a szálloda széfjéből tulajdonították el, és ennek az észlelését követő 24 órában a rendőrségen bejelentjük. Az eredeti írott bejelentésről készült másolattal tudjuk a biztosító felé érvényesíteni a követelésünket. A Ryanair hasonló esetre akár 500 eurót is térít.

Mivel a várandósság nagyobb kockázati tényezőnek számít, a klasszikus utasbiztosítások komplikációkból fakadó sürgősségi ellátás esetén többnyire – biztosítótól függően – a terhesség 24. – 28. hétének végéig térítenek. Ezzel szemben a WizzAir a 28. hét után is térít, ha orvosi igazolást kap az állapotos hölgy, hogy utazásra alkalmas. Valamint a biztosítás nemcsak az esetleges komplikációk miatti orvosi ellátást, hanem az útlemondást és az utazás lerövidítését is fedezi.

Míg a fapadosok a temetési költségeket is térítik, a legtöbb klasszikus utasbiztosító nem, így ha fontos számunkra ez a fedezet, ellenőriznünk kell, hogy az alapbiztosítás tartalmazza-e.

Szerződés kötési ideje és egyéni igényekre szabása

A fapados utasbiztosítások kifejezetten repülős utakra lettek kifejlesztve. A konstrukciók egyszerűbbek és átláthatóbbak. Előny az is, hogy ezt a biztosítást a repülőjegyünk vásárlásával együtt ejthetjük meg egy darab tranzakcióval, így igazán gyors és hatékony a kötési folyamat, nem kell több oldalra regisztrálni, elég egyszer megadnunk az adatainkat.

Ugyanakkor a fapadosok kevesebb biztosítási eseményre fizetnek, és tulajdonképpen egyáltalán nem lehet őket adott útra szabni. Mind a WizzAir, mind a Ryanair 2-2 konstrukciót ajánl. A WizzAir-nél választhatunk, vagy csak útlemondás biztosítást, vagy teljes körű védelemmel rendelkező utasbiztosítást, amiben kvázi az útlemondás mellett alap utasbiztosítási fedezetek is szerepelnek betegségre, balesetre, illetve kevésbé szokványos fedezetek, mint a fentebb említett készpénz biztosítás, vagy a temetési költségek térítése. A Ryanair-nél pedig két utasbiztosítási módozat van. A „normál” és a „plusz”, utóbbi annyival több a normálnál, hogy akár a légitársaság pénzügyi csődje miatti járattörlés esetén is kompenzálni fognak minket a már kifizetett repülőjegy árával.

A klasszikus utasbiztosítások általában 3 fedezeti szinten érhetőek el és minél inkább prémium szintű egy termék, annál magasabb biztosítási összegeket kínál ugyanarra a fedezetre, mint standard társaik. Továbbá kiegészítő biztosítások is köthetőek speciális igényekre, mint pl. kisállat biztosítás, aktív/sport kiegészítők stb. Így a konkrét utazás jellemzőinek és az utazók igényeinek a legmegfelelőbb biztosítás választható – persze azon az áron, hogy el kell mélyedni a biztosítási feltételek részleteiben. Utóbbi nem mindig egyszerű és időigényes is, valamint kiegészítők választásakor mindig számolnunk kell azzal, hogy az alapdíjnál többet kell fizetnünk a különlegesebb szolgáltatásért. A klasszikus utasbiztosítók változatos termékeket kínálnak adott utazási típushoz, tehát amíg a fapados biztosítások csak kimondottan repülős biztosítások, addig a klasszikusok között válogathatunk a téli vagy extrém sportot támogató utasbiztosítások között, amiben a sporteszközeink (síléc, hegyikerékpár stb.), esetleg értékes műszaki cikkeink, sőt a sátrunk is biztosítva lehet, vagy akár a kifejezetten tengerparti nyaraláshoz és hajózáshoz valót, amiben a búvárkodáshoz hasznos fedezetek szerepelnek.

Idős utazók és hosszú utak

Míg a kismamák a fapados biztosítással kerülhetnek előnybe, az idős utazókkal ez pont fordítva van. A fapados légitársaságoknál általában nem lehet egy bizonyos életkor (a WizzAir-nél 64, a Ryanair-nél 70 év) felett biztosítást kötni az esetlegesen felmerülő orvosi költségekre, ezzel szemben a hagyományos biztosítók (jellemzően pótdíjért) akár 90 éves korig is szolgáltathatnak.

Továbbá akik hosszabb időtartamra vagy fizikai munkavégzési céllal szezonálisan utaznak külföldre, azoknak szintén a klasszikus biztosítóknál kell erre szóló kiegészítő biztosítást keresniük és kötniük. Bár Magyarországon nem annyira elterjedt, a klasszikus utasbiztosítások bérleteket is kínálnak a rendszeres utazóknak, mely akár egy egész évre köthető, és több kiutazásra szól, azaz nem csak egy útra. Fapados biztosítóknál jellemzően a kockázatviselés kezdete és a vége mindig a repülőjegyek foglalási napjaihoz kötött.

Az apróbetűs rész is mindig fontos

Utasbiztosítási termékek összehasonlításakor nemcsak a díjat vagy a biztosítási összegeket, hanem a termékfeltételek apróbetűs részét is érdemes összehasonlítani. Például van olyan klasszikus biztosító, amelynél kár esetén nem kell a casco biztosításoknál már ismert önrésszel is beszállnunk például útlemondási szolgáltatás érvényesítésekor, ám a fapadosoknál ez esetben nekünk is a zsebünkbe kell nyúlni baj esetén, hiszen náluk a térítés általában önrészes. A WizzAir-nél az orvosi és hazaszállítási költségek fedezet is önrészes, míg a klasszikusoknál többnyire nem. A járatkésés után térítő fedezet apróbetűs részeit is érdemes mindig megnézni, hiszen nem mindegy, hogy 6 vagy 12 óra késés után fizet a biztosító. A krónikus, előre ismert betegséggel utazók ugyancsak tiltólistán vannak a fapadosoknál, igaz, a klasszikus biztosítások is jellemzően csökkentett fedezetet nyújtanak meglévő betegségek szövődményeire, súlyosbodására. Rokkantság esetén pedig a fapadosok csak 100% rokkantságra térítenek, míg a klasszikusok (ugyan nem mind) már kisebb mértékűre is. A személyes vagyontárgyaink biztonsága sem mellékes: érdemes utánanézni annak is, hogy például a strandon történt lopásra fizet-e az adott biztosítás.

Hogyan lehet olcsóbb?

A fapados biztosítások díja járatonként eltérő lehet, bár túl nagy kilengés nem szokott lenni, járatválasztáskor akár ez is figyelembe vehető. Hosszabb utaknál, sok utazónál, több kiegészítő esetén a klasszikus utasbiztosítások díja komoly összegre is rúghat, ezen azonban többféleképpen lehet spórolni. Egyrészt érdemes több ajánlat díját és a szolgáltatások, fedezetek ár-érték arányát összehasonlítani. Másrészt érdemes figyelnünk a kínált kedvezmények lehetőségeire is, hiszen gyerekek után például akár 50%, csoportoknak 10%, a családoknak a felnőttek díjából 5-20% kedvezmény járhat, de többnyire már 10% spórolhatunk azzal is, ha online kötjük meg a biztosítást.

Márkanév, ismertség, ügyfélkiszolgálás

A biztosítás nem csak a kötésről szól, hanem a kárrendezésről és az esetleges viták megoldásáról is. A klasszikus biztosítók Magyarországon bejegyzett, ismert nevű cégek. Általában maga a biztosító is, néhány esetben külföldi biztosító magyarországi fióktelepe. Rendelkeznek ügyfélszolgálattal, postai címmel, elérhetők, sőt, a legrosszabb esetben perelhetők is.

A fapadosok közül a hazai a WizzAir hasonló, magyar fiókteleppel és ügyfélszolgálattal rendelkezik, azaz könnyen elérhetőek. A Ryanair azonban külföldi cégként, határon át értékesít, a kárbejelentés náluk csak online lehetséges; ez lehet, hogy egyeseknek (pl. idős utazóknak, vagy a személyes ügyintézést preferálóknak) inkább hátrányt jelent.

Kinek ajánljuk?

A számtalan előny és hátrány körbejárása után az alábbiakban egy gyors listában is összeszedtük, hogy kinek ajánljuk a két utasbiztosítási típust:

Fapados légitársaságnál kötött utasbiztosítás

  • Aki nem akar a részletekkel foglalkozni, általános fedezetet akar egy átlagos repülős utazásra;
  • akinek kevés az ideje a biztosítás megkötésére, a lehető legegyszerűbb megoldást keresi;
  • aki járatos az online világban, nem zavarja (esetleg kimondottan szereti), ha csak online tud kárt bejelenteni egy külföldi oldalon;
  • akinek fontos, hogy a készpénze is biztosítva legyen;
  • akinek fontos az útlemondás biztosítás.

Valamelyik klasszikus biztosítónál kötött utasbiztosítás

  • Ha az utazás célja sportolás, gyógyászati kezelés vagy fizikai munka, akkor csak ez jön szóba;
  • aki 64/70 éves elmúlt, és/vagy ismert krónikus betegsége van, és erre is kíván fedezetet;
  • aki az átlagosnál magasabb biztonságra vágyik;
  • aki nem akar az útlemondás biztosításért fizetni;
  • aki egy évben többször, családdal vagy nagy társasággal utazik;
  • aki a lehető legolcsóbb megoldást keresi, képes átnézni a lehetőségeket és tudatosan választani;
  • akinek fontos a biztosító magyarországi jelenléte, ismertsége, ügyfélszolgálata.

Hasznos volt a cikkünk?

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikkünket akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.