Van EU Egészségügyi Kártyám, kell utasbiztosítást is kötnöm?

Létrehozva - 2023. 03. 08., Utoljára frissítve - 2023. 10. 11.
Van EU Egészségügyi Kártyám, kell utasbiztosítást is kötnöm?

Az utazást tervezők körében gyakran felmerül a kérdés, hogy kell-e külön utasbiztosítást kötniük, ha egyébként rendelkeznek EU egészségügyi kártyával is. A rövid válasz: nemcsak szükséges, hanem szinte kötelező is. Az utazás során felmerülő egészségügyi problémák ugyanis akár milliós nagyságrenddel is megterhelhetik a családi költségvetést, melyet csak részben fedez az Európai Egészségbiztosítási Kártya.

Mire jó az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya akkor jár, ha van bejelentett magyarországi lakcímünk, és jogosultak vagyunk egészségügyi ellátásra, tehát rendelkezünk érvényes TAJ kártyával. Fontos, hogy ezt a kártyát nekünk kell megigényelnünk, amit megtehetünk valamelyik Kormányablakban vagy az ügyfélkapun keresztül.

A kártya kizárólag orvosilag szükséges ellátásokra jogosít az európai gazdasági térség tagállamaiban, illetve az Egyesült Királyságban és Svájcban. Ez azt jelenti, hogy a magyar egészségbiztosításunk terhére vehetjük igénybe azokat az egészségügyi ellátásokat, melyek távollétünk alatt válnak szükségessé. Ennek részleteiről mindig az adott kezelőorvos dönt, és az ellátási csomag tagállamonként eltérő lehet.

A kártyával közvetlenül az adott tagállam társadalombiztosítási vagy egészségbiztosítási szervével szerződéses kapcsolatban álló egészségügyi szolgáltatóhoz kell fordulni. Ezután az adott ország úgy fog eljárni, mintha ott lennénk biztosítottak. Ez azonban azt jelentheti, hogy bizonyos ellátásokért fizetnünk kell, még akkor is, ha az Magyarországon ingyenes lenne. Érdemes a célország ellátási körét alaposan áttanulmányoznunk még az utazás előtt, hogy pontosan tisztában legyünk a lehetőségeinkkel, ha esetleg megtörténik a baj.

Fontos tudnivaló, hogy Belgium, Franciaország, Luxemburg és Finnország esetében úgynevezett visszatérítéses rendszer működik. Ez azt jelenti, hogy az ellátásban részesülő személyek kötelesek megelőlegezni a gyógyszerek költségeit, illetve azokat az egészségügyi ellátásokat, amelyekben részesülnek. Az illetékes biztosító ezt utólag megtéríti a hatályos tagállami szabályok alapján.

Miért kössek utasbiztosítást az Európai Egészségbiztosítási Kártyám mellé?

A három legfontosabb indok:

  • Felkapott turistahelyeken többnyire magánpraxisok működnek.
  • Bizonyos tagállamokban szűkebb azoknak az ellátásoknak a köre, melyeket az egészségbiztosítás terhére igénybe lehet venni.
  • Egy baleset esetén csak nagyon kivételes esetekben állja az egészségbiztosítás a hazautazás költségeit.
Egy gyors kalkulációval ellenőrizd ajánlatainkat,
hogy maximálisan be legyetek biztosítva!

Ezek még csak a legalapvetőbb szempontok, azonban van még néhány fontos érv, amit érdemes figyelembe vennünk az utazás megtervezésekor.

Milyen esetekben nem tudjuk használni az Európai Egészségbiztosítási Kártyánkat?

Ha nem kötünk külön utasbiztosítást, akkor az alábbi költségeket kell megtérítenünk:

  • Az EEK nem tartalmaz jogvédelmi és gépjármű-asszisztencia szolgáltatásokat, továbbá elveszett poggyász esetében sem nyújt segítséget.
  • Az utazó által okozott károkat sem téríti meg, hiszen nem tartozik hozzá felelősségbiztosítás.
  • Ha az utazás során megsérülünk, és nem tudjuk hazavezetni az autót, a helyettesítő sofőr vagy a hazaszállítás költségeit magunknak kell megfizetnünk.
  • Útlemondás esetén az utas viseli az ezzel kapcsolatban felmerülő pluszköltségeket.
  • Ha a hozzátartozóinkkal utazunk, akkor az ő esetükben felmerülő extra költségek is az utasok költségvetését fogják terhelni. (Például, ha tovább kell maradni a szálláson vagy át kell foglalni a repülőjegyet.)
  • Beteg hazaszállításának a költségei
  • Gyógyászati segédeszköz (pl. mankó, nyakmerevítő)
  • Országonként eltérő önrészek (pl. vizitdíj, kórházi napidíj)
  • Egy súlyosabb balesetnél a helikopteres mentés költsége
  • Olyan egészségügyi szolgáltatónál vagy orvosnál igénybe vett ellátás, amely nincs szerződésben az állami egészségbiztosítóval
  • A felírt gyógyszereket saját költségen kell kiváltani

Összességében tehát kevés olyan helyzet van, amikor az Európai Egészségbiztosítási Kártya önmagában elég lenne a teljes ellátásunk fedezésére. Egy jól megválasztott utasbiztosítás viszont megmenthet a drasztikus költségektől, melyeket a hirtelen felmerülő egészségügyi problémák generálnak.

Persze az egyes utasbiztosítások fedezete is eltér egymástól, ezért érdemes összehasonlítani a különböző biztosítók ajánlatait. A CoverMe segítségével ezt könnyen megtehetjük, hiszen a saját szempontrendszerünk alapján tudjuk összevetni a különböző biztosítók ajánlatait.

Hasznos volt a cikkünk?

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikkünket akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.