A CASCO érvényes külföldön? - Mikor szükséges az autós asszisztencia biztosítás?

Utoljára frissítve - 2024. 04. 25.
A CASCO érvényes külföldön? - Mikor szükséges az autós asszisztencia biztosítás?
Forrás: unsplash

Ha külföldre utazol, és saját hibádból balesetet okozol, a casco fedezetet nyújt erre az esetre. Azonban ennek mértéke egyrészről korlátozott, másrészről csak a helyszíni javítási költségeket fedezi, azt is csak a legszükségesebb mértékig, ami a biztonságos közlekedéshez feltétlenül kell. Elmondjuk, hogy miért érdemes autós utasbiztosítást kötni külföldi utazás során akkor is, ha van casco az autódon.

Mi a CASCO biztosítás?

A kötelező gépjármű felelősségbiztosítással szemben a casco biztosítás megkötése nem kötelező (kivéve hitelre vásárolt autók esetében), csak ajánlott. Szerződő félként, ha Te szenvedsz el sérülést, megrongálódik az autód, vagy eltulajdonítják a benne lévő tárgyakkal együtt, akkor erre a casco fedezetet nyújt.

De erre - a kötelező biztosítással ellentétben - nem vonatkoznak egységes uniós szabályozások vagy előírások, tehát biztosítónként változhatnak a feltételek. Vonatkozhat rá pl. térbeli korlátozás is, ami jelentheti azt is, hogy bizonyos országokban nem érvényes, vagy tartalmazhat időbeli megkötést is, hogy mennyi maximum ideig való külföldi tartózkodás esetén térít a biztosító. Érdemes a szerződést alaposan átnézni, és minden út előtt mérlegelni az utasbiztosítás mellé is köthető kiegészítő gépjármű asszisztencia biztosítást.

CASCO vs autós utasbiztosítás - miért legyen mindkettő?

Ahogy fentebb említettük, a CASCO fedezete és a biztosítás feltételei biztosítónként eltérőek lehetnek, így érdemes tisztában lenni azzal, hogy baj esetén mire számíthatsz, például egy külföldi baleset során. Ami biztos, hogy a casco csak a helyszíni javítási költségeket fedezi, azt is csak addig a mértékig, amíg autód újra üzemképes lesz, és biztonságosan tudsz vele közlekedni.

Néhány biztosítónál tudsz csak külföldi tartózkodásod idejére casco biztosítást kötni, bár az ára többszöröse lesz, mint normál esetben.

Ezzel szemben egy autós utasbiztosítás, avagy a gépjármű asszisztencia, a legmegbízhatóbb partnered lehet egy autós nyaralás során akár egyedül, akár családdal vagy baráti társasággal utazol. Manapság már egyre természetesebb, hogy utasbiztosítás nélkül sem indul senki útnak, hiszen napi pár száz forintért cserébe egy akár milliós kiadástól kímélheted meg magad, ha külföldön egészségügyi ellátásra lesz szükséged. Ráadásul baj esetén a biztosítód segít az ügyintézésben is. Az autós utasbiztosítás elengedhetetlen tartalma a "bőröndödnek".

Autós utasbiztosítás kötése casco mellé

Az autós asszisztencia kiegészítő kötése minden autós utazás elengedhetetlen "tartozéka". Egy ilyen kiegészítő az alábbi helyzetekben nyújt komoly anyagi segítséget:

  • 24 órás telefonos segélyszolgálat: az adott ország nyelvén segít szerelőt hívni, vagy leszervezni az autó elszállítását.
  • A helyszíni javítás költségét fedezi (a pótalkatrészek árára általában nem nyújtanak fedezetet a biztosítók).
  • Ha az autó vagy motor a helyszínen nem javítható, akkor a szervizbe szállítás költségét a biztosító állja.
  • A szerződés fedezetet nyújthat arra az esetre is, ha az autót tárolni kell az elszállításig.
  • Megtéríti az ügyintézés során felmerülő telefonköltségeket.
  • Ha a továbbutazás nem oldható meg, akkor akár az egész család vagy a baráti társaság szállodai elhelyezését is állja a biztosító (bizonyos feltételekkel).
  • Ha az autó szervizelése nem oldható meg, akkor a biztosító abban is segít, hogy autómentő segítségével az autód elszállításra kerüljön.

Ezekből is látszik, hogy a gépjármű asszisztencia szolgáltatás milyen többlet elemeket és szolgáltatásokat tartalmaz egy "mezei" CASCO-hoz képest.

Sérült gépjármű hazaszállítása külföldről

Ha nem baleset következtében, hanem műszaki meghibásodás miatt nem tudsz tovább utazni, autós utasbiztosításod akkor is fedezni fogja a sérült, vagy elromlott autód szervizbe szállításának költségét. Ez a kiegészítő biztosítás akkor jön igazán jól, ha az autódat Magyarországra kell hazaszállítani, mert annak költsége többszázezer forintra is rúghat. Természetesen ebben az esetben az utasok hazautazásának költségeit is téríti a biztosító a megadott feltételek szerint. Minden biztosítási csomag más mértékű fedezetet vállal erre a káreseményre, érdemes ellenőrizni megkötés előtt.

Milyen feltételekkel köthető gépjármű asszisztencia szolgáltatás?

A legfontosabb kikötés az autó életkorára vonatkozik. 20 évnél idősebb autó esetében semmilyen biztosítónál nem lehet ilyen kiegészítőt kötni (ez hasonló a casco biztosítás feltételeihez, hiszen ott is hasonló életkori megkötésekkel találkozhatsz az autóddal kapcsolatban). A legtöbb biztosító 15 évnél húzza meg a határt, vagy 15 év felett már komolyabb önrésszel kell számolni kárrendezés esetén. A szolgáltatás másik feltétele az autó össztömegére vonatkozik, ami nem lehet több, mint 3,5 tonna. Az érvényes forgalmi engedély, illetve műszaki meglétére is figyelj a biztosítás megkötése előtt!

Kárbejelentés külföldön - mi történik, ha balesetet szenvedsz?

A legfontosabb feladatod még utazás előtt van: először is mindenképpen köss gépjármű asszisztencia kiegészítőt utasbiztosításodhoz, a másik pedig, hogy csomagolj egy, az EU-ban egységes kék-sárga kárbejelentő lapot. De ha szeretsz a korral haladni, akkor van lehetőséged az online kárbejelentő applikáción keresztül megtenni a kárbejelentést, bár ennek ellenére mi azt javasoljuk, hogy legyen nálad kék-sárga kárbejelentő is külföldön. A kötelező biztosításod kiterjed arra, hogy ha az Európai Gazdasági Térség vagy a Zöldkártya rendszer valamelyik tagországában okozol balesetet, akkor használhatod ezt a kék-sárga bejelentőt.

Baj esetén mindig az adott ország magánjogi szabályai szerint kell eljárni, azonban a kárrendezést mindenki a saját országában, saját nyelvén tudja lefolytatni (egészen pontosan az autó forgalmi engedélyének "nemzetisége" szerinti országban). Baleset esetén a kárbejelentés kitöltése előtt semmiképpen se hagyd el a helyszínt függetlenül attól, hogy te voltál-e a hibás. Fényképek is készüljenek a helyszínen, ezt is csatolni kell majd a kárbejelentéshez.

Az alábbiak feltétlenül szerepeljenek a kárbejelentőn (baleset összes szereplőjének ki kell töltenie):

  • a baleset pontos körülményei;
  • időpont és helyszín;
  • személyi sérülések és anyagi károk felsorolása;
  • pontos adatok és elérhetőségek (a tanúk, és a járművezetők esetében is);
  • az autó adatai (rendszám, típus);
  • a járművezető biztosítójának pontos adatai.

A baleset minden résztvevőjének alá kell írnia a kárbejelentőt, és a lapok szétválasztása után már nem szabad a tartalmán változtatni! Mindenkinél maradjon egy aláírt példány. Ha a baleset során további költségszámlák (pl. javítás) vagy jegyzőkönyv keletkezik, abból is legyen nálad egy példány.

Ha nem sikerült megegyezni arról, hogy ki a vétkes fél, akkor rendőrt kell hívni a helyszínre. Erre egyébként egyes országokban díjat számolnak fel (pl. Ausztriában ez 36 EUR, mely a helyszínen fizetendő, de a biztosító utólag megtéríti).

A baleset rögzítése után fel kell venni a MABISZ Információs Központjával a kapcsolatot. A MABISZ fog tájékoztatást adni arról, hogy káresemény esetén ki a károkozó gépjármű felelősségbiztosítója, és annak magyarországi képviselője.

Ha az autón csak kisebb sérülések keletkeztek, akkor el lehet hagyni a helyszínt. Ha nagyobb a baj, akkor hívd annak a biztosítónak az ügyfélszolgálatát, ahol az utasbiztosításodat kötötted. Ők segítenek a továbbiakban pl. szerelőt hívni, elszállítani az autót, elszállásolni titeket, ha szükséges stb. Fontos, hogy az utólagos kárrendezés miatt minden számlát vagy kicserélt alkatrészt megőrizz!

Fontos tudni:

  • Ha a károkozó fél autója nem EU-s rendszámú, akkor kicsit bonyolódik a helyzet. A baleset helye szerinti ország Gépjárműbiztosítási Szövetsége tud abban segíteni, hogy a másik fél biztosítójának melyik biztosító a helyi partnere, aki segít a kárrendezésben.
  • Ha Te okozol kárt, akkor a hazaérkezéstől számított 5 napon belül jelentsd be a biztosítódnál. Ha neked okoznak kárt, akkor intézd kárigényedet közvetlenül a balesetet okozó fél biztosítójával. Kérd egy kárrendezési megbízott közbenjárását, ha a nyelvi akadályok miatt az ügyintézést nem tudod te lefolytatni.

Ahogy láthatod, a casco megléte is nagyon hasznos, azonban ahhoz, hogy komolyabb anyagi segítétséget kapj a kárrendezéshez, illetve a az adott ország nyelvén történő ügyintézéshez, mindenképp kötnöd kell kiegészítő autós utasbiztosítást is.

Hasznos volt a cikkünk?

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikkünket akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.