Top 5 ok, amiért megéri utasbiztosítást kötni

Létrehozva - 2023. 09. 08., Utoljára frissítve - 2023. 10. 19.
Top 5 ok, amiért megéri utasbiztosítást kötni

A magyar utazók több mint fele, körülbelül 60 százaléka köt utasbiztosítást külföldi utazása előtt. Te is közéjük tartozol? Ha nem, akkor elmondjuk a legnyomósabb indokokat, hogy miért fontos egy megfelelő, saját igényeidre szabott biztosítás.

Ha már a címszavak meggyőztek téged,
indíts egy kalkulációt nálunk!

1. Váratlan baleset vagy betegség

Még a látszólag kockázatmentes, európai városnézős nyaralásokra is megéri utasbiztosítást kötni a meglévő Európai Egészségbiztosítási Kártya mellé, hiszen az csak minimális ellátást biztosít, és nem garantálja a térítésmentességet sem. Egy jó utasbiztosítással azonban minden eshetőségre felkészülhetünk, így tökéletes biztonságban érezhetjük magunkat. A legtöbb csomag például limit nélküli fedezetet nyújt a beteg külföldről történő hazaszállítására, amit meg is szervez a biztosító. Abban az esetben, ha az utazás során kórházi ellátásra szorulunk, a megfelelő csomag fedezi a kórházi költségeket, sőt, akár a hozzátartozók utazási- és szállásköltségét is. Utóbbi különösen hasznos lehet abban az esetben, ha például kamasz gyermekünk indul külföldi utazásra, és baleset vagy betegség következtében hosszú napokat kell kórházban töltenie.

Érdemes összehasonlítani a rendelkezésre álló ajánlatokat, hiszen egyes utasbiztosítások a tartózkodási idő meghosszabbítását is fedezik, akár a meglévő szállodai szobánkban is. Ha például a nyaralásunk végén fekvőgipszet kapunk, amellyel nem javasolt az utazás, akkor nem kell aggódnunk az ott-tartózkodásunk pluszköltségei miatt – egyes esetekben pedig még az útitársaink szállásköltségét is fedezi a biztosítás.

2. Elveszik vagy ellopják a csomagot

Ha légitársasággal vagy vasúti társasággal utazunk, akkor létrejön a felek között egy szerződés, ami szabályozza az utaztatási társaság poggyásszal kapcsolatos kötelezettségeit és az utazó jogait. Ennek értelmében a csomagjaink rongálódása, késése, eltűnése esetén az utaztatási társaság felől is várhatunk kompenzációt. A biztosítók azonban szélesebb körben vállalják a kockázatot a poggyászkárokra. Ez nemcsak a repülőtéren elveszett vagy megsérült csomagokra érvényes. Sok esetben a poggyász késése esetén, illetve bárhol, – akár autóból, szállásról vagy strandról – ellopott értékeknél is kártérítenek a társaságok.

Amennyiben nagyobb értékű műszaki cikket, sportfelszerelést vagy mondjuk egy hangszert szeretnénk utaztatni, érdemes ellenőriznünk, hogy melyik biztosítás fedezi a sérülésből fakadó károkat. Ebben az esetben annak is érdemes utánajárni, hogy megfelelő-e a tárgyanként meghatározott értéklimit.

Sőt! Bár a kisállatunk nem poggyász, az utazás során ő is nagyobb rizikónak lehet kitéve. Ezért léteznek speciális fedezetek a kisállatok biztosítására, melyek a külföldi állatorvosi kezelést is térítik, ha kedvenceink például megsérülnének az utazás során.

A poggyászbiztosításról bővebben itt olvashatsz.

3. Késik vagy törlik a repülőjáratot

Nem kell kétségbeesni, ha a légitársaság áthelyezi az indulás időpontját, esetleg önhibánkból késsük le a járatunkat. A legtöbb utasbiztosítás általában erre is megoldást kínál, de persze oda kell figyelni az eltérő részletekre.

Járatkésés esetén különböző feltételek szerint térítenek a biztosítók:

  • Az Alfa minimum 6, maximum 24 órás késés esetén fizet, ha a repülőgép vagy a hajó a kiadott menetrendtől eltérően indul.
  • Az Allianz busz- vonat- vagy légijárat késedelme, négy, hat, illetve 12 óra késés esetén fizet.
  • Az Uniqua nem Magyarországra érkezéskor, külföldön fizet, minimum 6, maximum 24 óra késés esetén.
  • A Mapfre pedig 6 óránként, maximum 24 órás idősávon belül.

Járatlekésés esetén is változó feltételekkel kell számolni:

  • Az Alfa olyan esetekben fizet, ha a biztosított olyan közlekedési baleset miatt kési le menetrendszerű légijáratát, mely baleset legfeljebb 3 órával a légi járat menetrendben meghatározott indulása előtt történt.
  • EUB-nál menetrendszerű légi-, vízi vagy szárazföldi tömegközlekedési eszközök lekésése esetén a továbbutazás többletköltségei, közlekedési és szállás-többletköltségek is fedezve lehetnek.
  • Mapfre-nál a csatlakozójárat lekésése szerepel.

Járattörlés esetén az alábbiakra számíthatunk:

  • Az Allianz biztosítónál a busz-, vonat- és repülőjárat törlése esetén a hazautazás többletköltségeit térítik.
  • A Mapfre-nál a repülőjárat törlése után 100 eurót fizetnek.
  • Az Union biztosítónál pedig mindez a Repülő+ kiegészítő biztosítással jár együtt: itt a járattörlés és a 6 órát meghaladó járatkésés miatt külföldön felmerült költségeket maximum 50 ezer forintig térítik meg.

4. Probléma adódik az autóval – asszisztencia

Teljesen más káresemények következhetnek be, ha gépjárművel vagy motorkerékpárral utazunk, mint ha repülővel érnénk el az úti célunkat. A gépjármű-asszisztencia szolgáltatások jelentősen megkönnyíthetik a dolgunkat, ha gond adódna az autónkkal. Segíthet a biztosításod, ha helyszíni szervízelésre (jellemzően nem az anyagköltségek megtérítésében), alkatrész szállítására, az autó hazaszállítására, a biztosított utasok elszállásolására vagy hazaszállítására lenne szükséged. Ha autóval indulsz külföldi útra, mindenképp köss valamilyen autósbiztosítást, melynek részleteiről itt írtunk bővebben.

5. Le kell mondani az utat

Amennyiben drága utazásra fizetünk be, vagy jó előre foglalunk külföldi szállást egy várva várt koncertre, meccsre vagy egyéb eseményre, akkor fontos az útlemondás védelem. Ezt az alapbiztosítás részeként, vagy akár kiegészítő biztosításként is megköthetjük. Így, ha az utazásunk előtt lebetegszünk vagy baleset ér minket, akkor a biztosító a biztosítási összegig térítheti az utunkat, jegyeinket, szállásunkat.

A biztosítások összehasonlításánál ügyelj a következőkre:

  • Milyen költségeket térít, milyen térítési limittel? Van olyan biztosító, akinél útlemondás érvényesítésekor számolni kell önrésszel, van, akinél nem. Vannak fedezetek, amik tetszőleges foglalásod, jegyeid díját térítik, ahol Te határozhatod meg a biztosítási összeget: ilyen pl. az EUB sztorno csomagja. De többnyire a biztosító által előre meghatározott biztosítási összeggel találkozhatsz.
  • Mikor kötöd a kötvényed? A termékfeltételek kiköthetik, hogy mennyi idővel kell a szolgáltatás igénybevétele előtt kötnöd a biztosítást (pl. 30 nap) vagy azt, hogy a szolgáltatás (jegyek) vásárlásának napján vagy azt követő nap kösd a kötvényedet.

Az útlemondási biztosításokról bővebben itt írtunk.

+1. Sportos utat tervezel

Sportos utazóknak, akik bírják a terhelést, még egy érvvel szolgálhatunk, hogy miért érdemes utasbiztosítást kötni. Talán Te is léptél már rosszul hegyi túrán és meg is fordult a fejedben, hogy mi lett volna, ha..., de két lépés után a boka megint rendben és szerencsére magadtól jöttél le a hegyről, nem kellett segítség. A szerencse mindig jól jön, de jobb megoldás a biztosítás. Ilyen és más sportos, akár extrém sportos helyzetekben segíthet a:

  • Mentés, keresési költségek térítése
  • Kerékpár, sátor, sporteszközök biztosítása
  • Búvároknak a hiperbárkamrás kezelés költségeinek biztosítása

A sportos utat tervezőknek ajánljuk cikkünket itt.

Hasznos volt a cikkünk?

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikkünket akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.