Milyen utasbiztosítást kössek a hajós utazásomra?

Létrehozva - 2023. 08. 31., Utoljára frissítve - 2023. 09. 08.
Milyen utasbiztosítást kössek a hajós utazásomra?

Neked is a Kincs, ami nincs volt a kedvenc Bud Spencer és Terence Hill filmed fiatal korodban? A The Fantastic Ocean Movin’ Cruisin’ dallamával kelsz és fekszel napok óta, mert végre összejön a várva várt hajós nyaralás az Adrián vagy esetleg távolabbi vizeken? Bárhogy is van, akár bérelt, akár saját hajón, akár ismerősnek a hajóján, esetleg egy óceánjárón tervezed eltölteni a szabadságod, olvasd el az alábbi összefoglalónkat. Ebben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, és hogy milyen információkat érdemes kikeresni az utasbiztosítás feltételeiből, vagy mire érdemes rákérdezni az utazási irodában, ahol utasbiztosítást is köthetsz a foglalásodhoz.

Területi hatály

Ha belföldön hajózol, akkor néhány biztosítónál köthetsz kifejezetten belföldi útra utasbiztosítást, de ami fontos, hogy a saját hajódra kell kötnöd felelősségbiztosítást, illetve nyilván a bérelt hajóhoz is kell, hogy járjon biztosítás (célszerű rákérdezni, hogy ez pontosan mit takar).
Ha külföldön hajózol, akkor a területi hatály mindig jól van definiálva a feltételekben, tehát ellenőrizned kell, hogy az úticélod szerepel-e a feltételekben, esetleg van-e valami kizárás. Alapvetően minden ország belső vize, legyen az folyó, csatorna, tó vagy öböl, adott országhoz tartozik, tehát ott biztosan él a biztosításod. A parti tenger, azaz a tengerparttól számított 12 tengeri mérföld (ami 22 km) még mindig adott parti országhoz tartozik jogilag, tehát ott a biztosításod valószínűleg élni fog, hacsak nincs valami kivétel. Ugyanakkor a biztosítók kitolhatják a területi hatályt nemzetközi vizekre is, így például az Allianz feltételeiben az olvasható, hogy bár az Északi Sarkvidékre nem terjed ki az utasbiztosítása, Norvégia és Izland esetén a biztosítás a szárazföldtől számított 50 tengeri mérföldig él. Az EUB pedig a vitorlázást (kivéve a szólóvitorlázást!) a Földközi-tenger teljes területén fedezi, egyéb területeken pedig a parttól legfeljebb 20 tengeri mérföld távolságig biztosítanak. Viszont a kitesurf, surf, windsurf, tengeri kajak esetén a biztosítás a parttól legfeljebb 1 km-es távolságig él, tehát nem mindegy milyen vízi járműről van szó (persze utóbbiak inkább vízi sportok, nem pedig klasszikusan hajós utak járművei).
Általánosságban elmondható, hogy a parttól 20 tengeri mérföldnél távolabb a biztosítók nem vállalnak fedezetet, kivéve, ha az utazás menetrendszerű hajón, kompon vagy hajótársaság által szervezett hajóúton (azaz cruise-on) történik. Ezekre a biztosítók külön valamilyen hajós terméket kínálnak, így célszerű az utazási irodában, biztosításközvetítőnél vagy itt a CoverMe-n ilyen termékeket keresgélni, összehasonlítani.

Ha már inkább a hullámok közé csapnál,
indíts egy kalkulációt nálunk!

Egészségügyi segítségnyújtás és balesetbiztosítás fedezetei

A tengeri betegségen túl bármilyen egészségügyi probléma felmerülhet, tehát érdemes összehasonlítani a sürgősségi ellátások térítési limitjét, amikor a biztosítások között böngészünk. Továbbá, ha esetleg tervezünk búvárkodást, sznorkelezést is, akkor arra kell figyelnünk, hogy milyen feltételek mellett vagyunk biztosítva egy esetleges sportbaleset során. Általában a hobby jellegű sportbaleseteket térítik a biztosítók, és búvárkodás esetén mindig meg van határozva egy maximum mélység. Van, ahol 18 méterig, de van, ahol az alapbiztosítás részeként, vagy valamilyen aktív, sport+ kiegészítővel akár 40 méterig is biztosítják a búvárkodást. Ami még mindenképp fontos merülés esetén, hogy az utasbiztosítás része legyen a hiperbár-kamrás kezelés, azaz szerződéskötés előtt nézzük meg, hogy ezt tartalmazza-e a kiválasztott biztosításunk.
Cruise jellegű hajókon, illetve nagy óceánjáró kompokon, található orvosi szoba, ahol a hajóorvos rendel. A hajóorvos egy általános orvos, tehát se szakrendelést, se műtéti beavatkozást nem vállal. A hajóút részvételi díja nem tartalmazza se a hajóúton történő orvosi vizsgálat vagy konzultáció költségét, se bármilyen egészségügyi biztosítást. Ha igénybe kell vennünk, akkor a szolgáltatásról mindig kérjünk számlát, amit majd utólag az utasbiztosítónkkal téríttethetünk meg.

Mentés fedezetei

Előfordulhat olyan egészségügyi vagy bármilyen jellegű vészhelyzet, amikor nincs idő vagy lehetőség a partra jutni és így mentésre szorulunk. Kisebb hajó esetén az időjárási tényező jelenthet kockázatot, nagyobb hajón pedig egyértelműen egy azonnali kórházi kezelés (pl. infarktus, stroke, vakbélgyulladás stb.) miatt lehet szükséges a mentés, hiszen több ezer embert nem fognak a kikötő felé irányítani a mi személyes tragédiánk miatt. Tehát különösen, ha tengeri hajós utat tervezünk, az utasbiztosításunk mindenképp tartalmazzon fedezetet mentésre, és szerződéskötéskor kérdezzünk rá, ellenőrizzük, hogy a mentés alatt mit ért a biztosító. Sajnos nem minden mentés fedezet felel meg hajós utakra. Keressük a tengerjáró hajóról történő vészhelyzeti légi- vagy vízi mentés kulcsszavakat, kifejezéseket, hogy megbizonyosodjunk, a biztosításunk a legköltségesebb eseteket is fedezi.

Poggyászbiztosítás

Mint minden utaztatási társaság, a hajótársaságok is vállalnak valamilyen garanciát, hogy a poggyászainkat megfelelően kezelik. Viszont mivel Magyarországnak nincs közvetlen tengerpartja, egész biztos, hogy a hajóhoz valamilyen transzferrel fogunk kijutni, legyen az repülő, busz vagy saját autó. Tehát a poggyászunk sérülésére, elvesztésére, lopására hatványozottan magasabb a kockázat, mintha csak egy utazási eszközzel utazunk, ezért az utasbiztosítás poggyász fedezeteit is érdemes összehasonlítani. Ha drága sporteszközöket is viszünk, legyen az búvár-, horgászfelszerelés, szörf stb., akkor olyan utasbiztosítást, vagy ahhoz kapcsolódó kiegészítőbiztosítást keressünk, amiben ezek az eszközeink is biztosítva vannak. Az útiokmányok pótlása fedezet is hasznos lehet egy hajós út során, hisz a számos átszállás miatt nagyobb a kockázat, hogy elveszítjük őket.

Útlemondás és az utazási segítségnyújtás fedezetei

Az útlemondás fedezet része lehet az alap utasbiztosításodnak, de kiegészítőként is köthető, attól függően, hogy melyik biztosítót választod. De miért is jó, hogy legyen útlemondás biztosításod? A hajós utazás az egyik legdrágább utazási típus, amit többnyire - hacsak nem saját hajó -, jó előre le kell foglalni, be kell fizetni. Tehát, ha ilyen utat szervezel, mindenképp érdekelt vagy abban, hogy az útlemondás esetére legyen valamilyen fedezeted. Ha megbetegszel, baleset ér, elveszted a munkád, egy közeli hozzátartozód elhuny, vagy bármi olyan előre nem látható esemény történik, ami miatt nem tudsz részt venni az utazásodon, akkor a biztosítótól kérhetsz kompenzációt. A biztosítók általában jól definiálják az előre nem látható eseményeket, és minél részletesebb a lista, általában annál többe kerül a szolgáltatás.

Továbbá, ahogy a poggyászbiztosításnál is említettük, a hajós utazásokkal együtt jár, hogy nem csak a hajón fogsz utazni, így az utazással járó biztosítási események kockázata magasabb lehet. Ha pl. saját autóval mész a kikötőig, érdemes átnézni az autós asszisztencia jellegű fedezeteket és kiegészítő biztosításokat. Létezik olyan fedezet – a CoverMe-n ezt a „szállás és utaztatás” kategóriájában találod –, ami az autó lerobbanása esetén nem csak a tovább utazás költségeit téríti, de a biztosító akár meg is szervezheti azt. Tehát ha a hajó indulási ideje fix menetrendhez kötött, akkor egy ilyen szolgáltatás nagyon jól jön a bajban.

Ha repülővel indulsz hajós utazásod indulási helyszínére, javasoljuk hasonlítsd össze a repülős szolgáltatásokat is. A járatlekésés, járatkésés, járatmódostás és törlés biztosítási események fedezetein kívül érdemes megnézni, van-e fedezet adott biztosítónál az útiterv módosulására is, hiszen bármelyik biztosítási esemény vágja ketté a jól megszervezett utazásodat, azonnal olyan járatot kell lefoglalnod, amivel elérheted a hajódat. Ezzel a fedezettel a járatmódosításokkal járó költségeid lesznek kompenzálva, és talán kevésbé bosszankodva szállsz majd a vízre, hogy tényleg csak a hajó kellemes ringatózásával foglalkozhass.

Hasznos volt a cikkünk?

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikkünket akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.