Utasbiztosítás aktív nyaralásra - minden, amit tudni kell!

Létrehozva - 2023. 06. 14., Utoljára frissítve - 2023. 09. 14.
Utasbiztosítás aktív nyaralásra - minden, amit tudni kell!
Forrás: Pixabay

Messze még a szabid, de már másra sem tudsz gondolni, csak az idei vadvízi evezésre a haverokkal? Idén még csak medencében lebegtél, és már alig várod, hogy a szabadságodon végre kipróbálhasd élesben a palackos merülést az óceánban? A családi nyaralást a gyerekekkel idén te is biciklivel, túrabakanccsal, esetleg horgászfelszereléssel vagy szörfdeszkával, azaz aktív pihenéssel tervezed?

Ha a kérdések legalább egyikére igen a válaszod, akkor nincs más hátra, mint az igényeidnek megfelelő utasbiztosítás kiválasztása, amiben a CoverMe lesz a segítségedre. Vegyük sorra, milyen fedezetekben lehetünk érdekeltek egy aktív nyaralás utasbiztosításának megkötéséhez, hogy a Termékválasztó menüben könnyebben menjen a biztosítási termékek összehasonlítása!

Mire jó? Mire figyeljek? Kinél találom?
(2023.06.05-én érvényes feltételek alapján)
Milyen biztosítási összegeket fizetnek a biztosítók?
Milyen biztosítási összegeket fizetnek a biztosítók?
Hiperbárkamrás kezelés
A búvároknál fellépő dekompressziós betegség kezelésére szolgáló, orvosi tisztaságú oxigénterápia.
A biztosítók általában külföldi utazás során bekövetkezett balesetre fizetik ezt a fedezetet, de van olyan biztosító is, ami Magyarországra is kiterjeszti ezt a szolgáltatást, amennyiben a biztosítottnak szüksége van ilyen jellegű kezelésre.
Alfa Világlátó Arany/Platina
Allianz Extrém Sportok
EUB Tengerpart/Air&Cruise
EUB Sport extra kiegészítő
Union Világjáró Horizont Prémium
UNIQA GoPack
200 000 – 10 000 000 HUF
200 000 – 10 000 000 HUF
Keresés, mentés
Egy általános fedezet, amit a biztosítók általában kiemelnek egyes sportokhoz rendelve is, amennyiben az időjárási körülmények miatt szükséges lehet a mentés – ez jelenthet hegyi és vízi mentést is. A legtöbb biztosítónál a helikopteres mentés fedezet is megjelenik, azonban nem mindenhol. Alfa Világlátó Arany/Platina
Allianz Extrém Sportok
EUB Nívó/Top/Top Extra
EUB Tengerpart/Air&Cruise
Mapfre Mont Blanc/Elbrusz/Adria
Union Világjáró
UNIQA GoPack
500 000 HUF – Limit nélkül
500 000 HUF – Limit nélkül
Kerékpár biztosítása, felelősségbiztosítás
A biztosító saját és bérelt kerékpárra is fizet baleset esetén, ha a kerékpár megsérül, illetve, ha harmadik személynek okozunk sérülést. Alfa Világjáró Aktív kieg.
Mapfre Adria
80 000 – 280 000 HUF
80 000 – 280 000 HUF
Kiemelt felelősségbiztosítás sportoláshoz (balesetet vagy halált okozva is)
Ha például testi sérülést okozol valakinek sportolás közben, vagy ha például vitorlázás/biciklizés során nekimész valakinek, aki komolyan megsérül, akkor a biztosító az ő orvosi költségét is állja a biztosítási összegig. Allianz Extrém Sportok 2 000 000 – 5 000 000 HUF
2 000 000 – 5 000 000 HUF
Sátor biztosítása
A biztosító fizet a szélsőséges időjárási körülmények miatt megsemmisült saját, vagy bérelt sátor után, továbbá az új szálláshely biztosításáért. Mapfre Adria 10 000 – 150 000 HUF
10 000 – 150 000 HUF
Sporteszközök biztosítása, felelősségbiztosítás
Ha a saját sporteszközöd (búvárruha és -felszerelés, golfütő, görkorcsolya, horgászfelszerelés, kajak, kenu, kerékpár, lovaglóruha, roller, SUP, szörf, szörfruha, teniszütő, túrafelszerelés, vízisí, windszörf) megsérül vagy ellopják, akkor a biztosító megtéríti a biztosítási összegig. Egyes biztosítók adott sporteszközzel okozott kár után is fizetnek, azaz felelősségbiztosítást is vállalnak.
A biztosított sporteszközök listája biztosítónként eltérő lehet.
Alfa Világjáró Aktív kieg.
EUB Tengerpart/Air&Cruise
EUB Sport extra kiegészítő
Union Világjáró Sport+ kiegészítővel
100 000 – 300 000 HUF
100 000 – 300 000 HUF
Strandfelszerelés eltulajdonítása
Ha strandon vagy fürdőhelyen lopnak el tőled valamit, akár az őrizetlen cuccaid közül, a biztosító a biztosított összegig megtéríti a kárt. Fontos: egyes biztosítók rendőrségi jegyzőkönyv meglétéhez kötik a térítést. Alfa Világlátó Arany/Platina
Allianz Útitárs Arany/Platina
Allianz Extrém Sportok
EUB Nívó/Top/Top Extra
EUB Tengerpart/Air&Cruise
10 000 – 100 000 HUF
10 000 – 100 000 HUF
Termékválasztóban add meg az igényeidet,
válassz ki max. 5 ajánlatot és
hasonlítsd össze a számodra fontos fedezeteket!

A fenti táblázat alapján egyértelmű, hogy nem kell kifejezetten extrém sportot űzni ahhoz, hogy érdekelt legyél a sportolásból eredő balesetbiztosítások fedezeteinek összehasonlításában. A legtöbb utasbiztosítás fedezi például egy mentéssel vagy egy sportbalesettel járó orvosi ellátás költségeit. A CoverMe appban érdemes az összehasonlító funkcióval ellenőrizni a különböző termékek fedezeteinek biztosítási összegeit, ahogyan azt is, tartoznak-e kivételek az adott fedezetekhez (például konkrét sportot érintő vagy területi korlát). Általánosságban elmondható, hogy míg a hobbi jelleggel űzött sportolásból eredő baleseteket (például a naplementében történő kerékpározás közben, vagy kifejezetten a túraútvonalon elszenvedett bokaficam orvosi kezelését) fedezik az alapbiztosítások, a versenyszerű, extrémebb sportolásnál, vagy kimondottan sporttevékenység célú nyaralásnál (például a Comói-tó körüli kerékpározás, vagy túraútvonalon kívüli túrázás, sziklamászás esetén) már mindenképpen érdemes a kiegészítő biztosításra is gondolni.

Az alap utasbiztosítások mellé számos olyan, kifejezetten az aktív/sport nyaralóknak szóló kiegészítő biztosítás is köthető, mely bővíti a fedezetek számát. A hegyi és helikopteres mentés vagy épp a hiperbárkamrás kezelés sok esetben nem része az alapbiztosításnak, ugyanakkor a kiegészítő biztosítás már tartalmazza azt. A kiegészítők emellett a biztosított sportfelszerelések típusát és számát, valamint a területi limit kiterjedését is bővíthetik. Mindezt könnyedén áttekinthetjük a termékek összehasonlító táblázatában, és mérlegelhetünk, hogy pontosan melyik biztosítás, fedezet és biztosítási összeg a legkedvezőbb a számunkra. Az összehasonlításban a kiegészítőket is átnézhetjük, majd egy gyors kalkulációval kiszámíthatjuk, hogy ezek mennyivel növelik meg az alapbiztosítás díját.

Tény, hogy a kiegészítő biztosítás megnöveli az utasbiztosításunk összköltségét, viszont ebben az esetben valóban olyan szolgáltatást kapunk, ami baj esetén abszolút kifizetődő. Az aktív/sport kiegészítő árát például semmiképp sem érdemes megspórolni, ha szeretnénk a drága sportfelszereléseinket is biztosítani, illetve akkor sem, ha extra felelősségbiztosítást is szeretnénk – utóbbit például akkor, ha a gyerkőc még nem annyira ügyes a szörfdeszkán vagy a kerékpáron. Ha pedig versenyszerű sporttevékenységet terveztünk a nyaralásra, akár vadvízi evezést, esetleg bungee jumpingot, akkor mindenképpen hasonlítsuk össze az extrémsport- biztosításokat, illetve az aktív vagy sport+ kiegészítő biztosításokat is, hiszen ezek között fogjuk megtalálni az ideális fedezeteket – azokkal a feltételekkel, amelyek szinte minden eshetőségre biztosítani fognak bennünket.

Hasznos volt a cikkünk?

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikkünket akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.