Útlemondási (sztorno) biztosítás - milyen utasbiztosítást kössünk?

Létrehozva - 2023. 05. 22., Utoljára frissítve - 2024. 02. 08.
Útlemondási (sztorno) biztosítás - milyen utasbiztosítást kössünk?

Csak egy dolog biztos a világban: a változás! A koronavírus-járvány óta tudjuk, hogy nem lehet mindenre felkészülni, és hiába tervezünk előre, rengeteg nem várt esemény történhet, ami keresztülhúzza a számításainkat. Ahhoz, hogy maximális nyugalommal várjuk a nyaralást, érdemes sztornóbiztosítást, vagy más néven útlemondási biztosítást is kötni, ami egy családi utazás teljes büdzséjéhez képest viszonylag kis összegért elérhető.

Számold össze a foglalások, jegyeid költségét
és irány a kalkulátor!

Már a megkezdett utazás során is felmerülhetnek olyan események, melyek miatt az előre kifizetett szolgáltatásokat, rendezvényeket (például koncertet, focimeccset vagy egyéb fakultatív programokat) le kell mondanunk, mert esetleg idő előtt haza kell utaznunk. Nem is beszélve azokról a helyzetekről, amikor egy hirtelen betegség vagy egyéb körülmény miatt el sem tudunk indulni otthonról, így elbukjuk az előre kifizetett szállást, repjegyet. A sztornóbiztosítások az ilyen helyzetekben nyújtanak segítséget. Ahogy minden biztosítási vagy pénzügyi termék esetében, ennél is érdemes alaposan áttekintenünk a szerződési feltételeket, hiszen ahány biztosító, annyiféle konstrukció létezik. A CoverMe segítségével egyszerűen összehasonlíthatjuk a különböző biztosítók termékeit, és kiválaszthatjuk a nekünk leginkább megfelelőt.

Milyen esetekben jár a visszatérítési szolgáltatás útlemondási biztosítás esetén?

A biztosító több módon kompenzálhatja a biztosított felet: egy esetleges lemondás esetén úgynevezett bánatpénzt fizet, módosítás esetén pedig a módosítási költséget állja. Az útmegszakítás miatt igénybe nem vett szolgáltatások esetében pedig időarányosan vállalja a költségek megtérítését, a szerződésben meghatározott önrészesedés és szolgáltatási limitek figyelembevételével.

Fontos, hogy a biztosító csak akkor fizet, ha a lemondás előre nem látható, és elkerülhetetlen esemény miatt történik. Tehát, ha menet közben jövünk rá arra, hogy dél-szicíliai pisztácia fagyi helyett rénszarvas szufléra vágyunk Finnországban, az nem számít elég alapos indoknak a lemondáshoz. De az például elfogadható jogalapja lehet a követelésnek, ha indulás előtt elcsúszunk a vizes kövön és eltörjük a bokánkat. A tudatos vagy szándékos magatartásból eredő károkat szintén nem fizeti a biztosító, például, ha alkohol, vagy drog befolyása alatt balesetet szenvedünk az utazás előtt.

Közvetlen hozzátartozó (házastárs, élettárs, jegyes, gyermek, szülő, nagyszülő, testvér) halála esetén, vagy például, ha betörtek az ingatlanunkba, és ez akadályozza az elutazást, akkor fordulhatunk a biztosítóhoz, hogy a sztornóbiztosítást érvényesítsük.

Milyen esetekben nem jár biztosítás, ha mégis kénytelenek vagyunk sztornózni az utazást?

  • Ha a munkáltató nem adja ki a szabadságot.
  • Kedvezőtlen időjárási körülmények miatt.
  • A szerződés megkötésekor már fennálló krónikus betegség az utazás előtt súlyosbodik.
  • Ha a már a fentebb említett alkoholos, vagy egyéb tudatmódosító általi befolyásoltság következtében nem tudunk elutazni.
  • Törlik a járatot, amivel utaztunk volna.
  • Ha az úticélunk határait hirtelen lezárják, kitör a háború vagy egy járvány.

Ilyen esetekben a biztosító fizetési kötelezettsége nem áll fenn. Minden esetben tájékozódjunk még a biztosítás megkötése előtt, hogy pontosan milyen esetekre vonatkozik a szerződés.

Ha az útlemondási biztosítás nem térít járattörlés vagy kedvezőtlen időjárási viszonyok esetén, elképzelhető, hogy más fedezetekben térülhet ezeknek a károknak egy része. Ezért érdemes átnézni, hogy pontosan milyen fedezeteket tartalmaz az alap utasbiztosításunk.

Mennyibe kerül az útlemondási biztosítás?

Ez nagyban függ attól, hogy milyen értékű utazásra készülünk. Ennek összegét minden esetben százalékos értékben határozzák meg, egyedi elbírálás alapján. Meg kell adnunk a tervezett utazás időpontját, hosszát, illetve összköltségét, például a repülőjegy, szállás, koncertjegy, vagy valamilyen előre kifizetett sportmérkőzés árát.

A kalkuláció során mindig a legrosszabb esetet vegyük alapul, tehát hiába lemondható a szállás például az utazás megkezdése előtti napig, még utána is bekövetkezhet olyan esemény, ami miatt végül mégsem tudunk elutazni, vagy meg kell szakítanunk az utazásunkat. A repülőjegy esetében is figyelembe kell vennünk a foglalási díjat és a repülőtéri illetéket is. Tehát minden olyan előre kifizetett szolgáltatást számoljunk bele, amit a szolgáltató nem térít vissza.

Milyen időszakban történt biztosítás eseményekre terjed ki a kockázatviselés?

A biztosító kockázatviselése legkorábban a szerződés megkötése, illetve egyidejűleg a biztosítási díj kifizetését követően kezdődik meg.
Kezdő dátuma az utasbiztosítási szerződés megkötését követő nap 0 óra, az utazás lemondásával kapcsolatos kockázatviselés végdátuma az utazás tervezett megkezdésének napján 0 óra.

Ha útlemondási biztosítás megkötésén gondolkodunk, általában olyan nem várt események bekövetkeztével számolunk, ami miatt nem tudunk elutazni, így “bukjuk” a már kifizetett szolgáltatásokat. Például a repülőjegyet, a szállás árát, az előre kifizetett fakultatív programokat. Azonban alakulhat úgyis, hogy ugyan megkezdjük az utazást, de menet közben történik valami, ami miatt sajnos idő előtt haza kell utaznunk.

Mi történik akkor, ha még az utazás megkezdése előtt megtörténik a káresemény?

Ha az utazás előtt lebetegszünk, vagy közvetlen hozzátartozónkkal történik valami, esetleg az otthonunkban keletkezik valamilyen kár, akkor az utazást megkezdeni sem tudjuk. Ha az utazás díj ellenében átfoglalható, abban az esetben a biztosító az új időpontra történő átfoglalás díját téríti meg. Ha nem lehetséges átfoglalni, akkor meg kell vizsgálnunk, hogy mik azok a lefoglalt és kifizetett szolgáltatások, amiket kötbér nélkül le tudunk mondani, és ezt tegyük meg haladéktalanul. Amit már nem lemondható (szállás, repülőjegy, egy sporteseményre előre megvásárolt jegy, vagy múzeumi belépő), azoknak gyűjtsük össze a számláit, mert ezekre szükség lesz a káresemény bejelentéséhez, illetve a kárrendezéshez.

Megkezdtük az utazást, de idő előtt haza kell térnünk. Mit tegyünk?

Ha sikerült is elutazni, sajnos még mindig történhet valami, ami miatt előbb haza kell jönnünk. Ilyen lehet, ha lebetegszünk útközben, vagy egy otthon lévő, közeli hozzátartozónkkal (házastárs, jegyes, élettárs, gyermek, szülő, nagyszülő, testvér) történik valami, esetleg hatósági, vagy bírósági idézést kapunk, tehát hazautazásunk elkerülhetetlen, úgy a biztosító arányosan megtéríti azokat a szolgáltatásokat, amiket már nem tudunk igénybe venni. Útmegszakításnak minősül, ha a biztosítottként legalább egy nappal korábban elhagyod a szolgáltatás helyszínét, (legkésőbb a kockázatviselés végét megelőző napon), vagy sürgősségi fekvőbeteg ellátás ideje alatt egy bizonyos szolgáltatást nem tudsz igénybe venni.

Tehát ha egy napra kórházba kerülsz, akkor a biztosító visszatérítheti az igénybe nem vett szállodai éjszaka díját, illetve azt a programot, amin végül nem tudtál részt venni. Például egy focimeccsre szóló jegy, vagy egy koncert belépő díját. A feltételek biztosítóként és csomagonként is eltérhetnek, érdemes alaposan áttanulmányozni a megkötni kívánt sztornó biztosítás feltételeit.

Önrész útlemondási biztosítás esetén

Fontos megemlíteni a stornó biztosításokkal kapcsolatban, hogy a biztosító által térített sztornó költségekből a biztosított bizonyos esetekben önrészt kell vállaljon. Ez biztosítónként és csomagonként is eltérő lehet. A Mapfre esetében az önrész mértéke a kártérítésként meghatározott összeg 20 % - a. A City 50 és City 150 termékei esetében az önrész mértéke 0 % .

Az EUB storno biztosításában az önrész mértéke 20 % ha az önállóan köthető Storno Basic biztosítási terméket választjuk, ha a Storno Kombi Európa, vagy a Storno Kombi Maxi utasbiztosítással együtt köthető útlemondási biztosítást kötjük meg, akkor 0 % az önrész. Ez abban az esetben érvényes, ha a biztosítási esemény Covid-19 megbetegedés, sürgősségi kórházi ellátás, elhalálozás, csonttörés, szalagszakadás, vagy III. fokú égési sérülés. Egyéb esetekben 20 % (Storno basic), illetve 10 % az önrész mértéke (Storno Kombi Európa, vagy a Storno Kombi Maxi).

Útlemondás terhesség esetén - milyen esetben térít a biztosító?

Ha a terhesség az utazási szolgáltatás megvásárlásának napján még nem volt ismert, és a biztosítási szerződés megkötése egy napon történt a fentebb említett utazási szolgáltatás megvásárlásával, akkor a (szakorvos által igazolt) 10 . terhességi hét végéig van lehetőség arra, hogy erre az okra hivatkozva mondjuk le az utazást, és kárigénnyel éljünk a biztosító felé, amennyiben az utazás ellenjavalt a szakorvos szerint.

Abban az esetben, ha a terhesség ténye már ismert volt foglaláskor, és váratlan terhességi komplikációk lépnek fel, akkor szintén igénybe vehetjük a biztosító segítségét. Ha a lefoglalt utazás, és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások nem fejeződnek be legkésőbb a 29. terhességi héten, akkor a biztosító kockázatviselése nem terjed ki a terhességi komplikációkra.

Mi történik abban az esetben, ha egy számla nem forintban, hanem más (a nemzeti bank által jegyzett!) pénznemben van kiállítva?

Ebben az esetben a biztosító a szerződéskötés napján érvényes középárfolyamot veszi alapul.

Csődbe ment az utazási iroda - ilyen esetben is számíthatok a biztosítóra?

Igen! A biztosító vállalja a biztosított hazautazásának a költségeit a szerződésben meghatározott összegig. Amennyiben a hazautazás nem lehetséges az eredetileg tervezett napon, és tovább kell maradnunk, úgy 2 éjszakára, legfeljebb 3 csillagos szállodában történt foglalást térít a biztosító. Csak a hazautazás, és a szállás költségét fedezi a biztosító!

Útlemondási biztosítás és a COVID-19

A koronavírus-járvány sajátos jogi helyzeteket teremtett, amelyek a biztosítási termékeket is érintették. Általánosságban elmondható, hogy ha az utazás előtt megfertőződünk koronavírussal, akkor az jogalapja lehet a biztosítási szolgáltatás igénybevételének. Ha a már megkezdett utazás során fertőződünk meg, akkor az utasbiztosítás nemcsak az orvosi költségeket fedezheti (meghatározott feltételek szerint), de az ebből következő meghosszabbodott ott-tartózkodás többletköltségeit is. Természetesen ez nemcsak a koronavírusra igaz, hanem bármilyen egyéb járványos megbetegedésre is.

A biztosító kizárhat a biztosítás fedezete alól, ha az utazás megkezdése előtt 10 napon belül pozitív COVID-19 fertőzöttség kimutatására alkalmas teszteredménnyel rendelkezünk, vagy ha a koronavírus-fertőzöttség jeleit mutatjuk. Szintén kizáró ok, ha biztosítottként fertőzött személlyel kerülünk fizikai kontaktusba, és a fertőzöttségről volt tudomásunk. Abban az esetben sem lehetnek követeléseink, ha látogatásra nem javasolt országba utazunk.

Összességében tehát az útlemondási biztosítás rendkívül hasznos lehet, de – ahogy minden típusú biztosítás esetében – pontosan kell ismernünk a szerződési feltételeket. Emellett azt is mérlegelnünk kell, hogy milyen típusú káresemények bekövetkezése a legvalószínűbb. Például, ha sokat sportolunk, akkor elképzelhető, hogy sportsérülést szenvedünk, ha pedig gyerekkel utazunk, akkor annak az esélye nő meg, hogy a gyermek megbetegedése miatt nem tudunk egy előre kifizetett programon részt venni. Kössünk tehát olyan útlemondási biztosítást, ami testreszabható. Hasonlítsuk össze a különböző biztosítási termékeket a CoverMe oldalán, és legyünk biztonságban néhány kattintással!

2024 © Formula/400 Kft. Minden jog fenntartva!