Lakásbiztosítás - online kalkuláció és kötés!

Alfa biztosító logó
Allianz biztosító logó
Granit biztosító logó
Signal biztosító logó
Union biztosító logó
Uniqa biztosító logó

Tudnivalók a 2024. márciusi lakásbiztosítás váltás kampányról

 • A 25/2023 kormányrendelet szerint 2024-től minden év márciusában költségmentesen felmondhatók a lakásbiztosítások.
 • A kampányban a határozatlan tartamú, díjrendezett szerződések felmondására nyílik lehetőség, melyek akár ingóság, akár ingatlan vagy ingóság és ingatlanbiztosításra is vonatkoznak.
 • A CoverMe-n a váltáshoz szükséges teljes folyamatot online tudod intézni: keress egy igényeidnek megfelelő lakásbiztosítást, kösd meg és mondd fel a meglévőt.
 • A váltási folyamatot beépítettük a kötési folyamatba így bármelyik - kötés / váltás - gombra kattintva intézheted a lakábiztosításod váltását.
 • Nem szeretnél az ügyintézéssel bajlódni? Mi megtesszük helyetted! Nem kell bonyolult nyomtatványokat kitöltened! Bízd ránk az Online ügyintézést, te csak dőlj hátra, és élvezd a lakásbiztosítás váltásban rejlő lehetőségeket!
Spórolni szeretnék, megnézem a biztosítók ajánlatait
- van-e jobb mint a jelenlegi szerződésem ?

Hasonlítsd össze az ajánlatokat, tájékozódj a termékekről és kösd meg a legjobbat!

 • A lakásbiztosítás kiválasztásához hasznos eszköz az online összehasonlító szolgáltatásunk: a CoverMe felületén az ingatlanod alapvető adatainak megadásával 1-2 perc alatt megtalálhatod és összehasoníthatod a piac meghatározó szereplőinek ajánlatait.
 • A könnyen használható felület sokat segít a döntésben, hiszen itt összesítve találod meg a biztosítók termékfeltételeiből kigyűjtött szolgáltatásokat és a biztosítási összegeket.
 • Több terméket kiválasztva, egy összehasonlító táblázatban is átnézheted az egyes termékek előnyeit, hátrányait és díjait.
 • Amint kiválasztod a számodra legmegfelelőbb terméket és megkötöd a biztosítást, megkezdődik a biztosító kockázatvállalása.
 • A CoverMe-vel nemcsak megveheted, hanem mindig magadnál tarthatod és használhatod is a biztosításodat: a fiókodból, e-mailben és a CoverMe appban is elérhető lesz a kötvényed!
 • Ha segítségre van szükséged, kérdezd bátran az ügyfélszolgálatunkat. Kollégáink készségesen és gyorsan válaszolnak minden kérdésedre.
 • Próbáld ki az új funkciónkat, kérdezd az OpenAI alapú Asszisztensünket! Most érdemes a "márciusi kampányról kérdezni."

Felmondanád lakásbiztosításod? Mindegy, hol kötötted, segítünk!

 • A válaszaid alapján elkészítjük a felmondáshoz szükséges nyilatkozatod, közben segítünk a fontos tudnivalók megismerésében, validációkkal.
 • Választhatsz: a biztosításod felmondását ránk bízod vagy a folyamat végén letöltöd a dokumentumot és az ügyedet intézheted magad is.
 • Ha szeretnél többet megtudni a felmondásról, MFO vagy klasszikus lakásbiztosítások esetén olvasd el cikkünket a témáról. Mikor mondhatom fel lakásbiztosításom? >

Mire figyelj a szerződés megkötésekor?

Az ingatlanodban bekövetkező káresemény esetén nagy segítség a meglévő lakásbiztosítás. A felesleges pluszköltségek elkerülése miatt fontos, hogy tudd, milyen szolgáltatásokért fizetsz, továbbá azzal is érdemes tisztában lenned, hogy kár esetén milyen esetekben térít majd a biztosító. A CoverMe ezekben a kérdésekben is segít – ezen az oldalon és a kötési folyamat során egyaránt.
A szerződéseket érdemes 3-5 évente ellenőrizned, mivel ingatlanod és ingóságaid értéke gyorsan változik: ezt a biztosításodnak is követnie kell, hiszen ez a fedezeted baj esetén.
Érdemes időt szánni a részletek átolvasására a kötés közben. Az ebbe fektetett időd könnyen megtérülhet: sokan nem ismerik jól a vásárolt biztosítás szolgáltatásait, így azzal sincsenek tisztában, hogy például a vízvezeték javításakor a kötvény adott esetben megtérítheti a költségeik egy részét.

Az alapcsomagokról

Első döntés: ingatlanra (épületre, lakásra, garázsra), ingóságra (a vagyontárgyaidra) vagy mindkettőre kötöd-e a biztosítást?
Tulajdonosként érdemes mindkettőt megfontolnod: a biztosítás megvédhet tűz, üvegtörés, beázás, és természeti károk (például viharjégverés, földcsuszamlás), idegen tárgyak rádőlése, és még sok más kár esetén.
Fontos: a földrengés egyes termékek esetén csak opcionálisan választható kiegészítő.
Albérlőként elsősorban a saját értékeidről gondoskodj: a laptopod, biciklid, háztartási gépeid, irataid, azaz amit a bérleményben tartasz, az ingóság biztosítással védheted. Lényeges, hogy ilyenkor is szükséged lesz az ingatlan adatainak megadására a kötés során.

Saját házban

Az alapcsomag szolgáltatásai mellett (például villám, árvíz, elfolyt víz, lopás vagy tűz okozta kár biztosítása) egyéb kiegészítőket is köthetsz a kültéri, kerti értékeidre vagy a garázsodra. Amennyiben hőszivattyúval, napkollektorral vagy napelemmel rendelkezel, ezeket is biztosíthatod. Szintén érdemes megfontolnod egyes kiegészítőket, ha felújítási munkákba vágsz, vagy a csővezetékek sérülésétől tartasz.
Saját házban
Társasházban

Társasházban

Akkor is érdemes lehet saját biztosítást kötnöd, ha a társasház már rendelkezik biztosítással. Van, hogy a társasházi biztosítás csak a házat ért károkat fedezi (például a csőtörést), a saját lakásodban keletkező problémákat (például a zuhanykabin vagy más belső üveg törését, a háztartási gépek meghibásodása okozta károkat stb.) viszont csak a saját lakásbiztosításod segítségével háríthatod el.

Építkezés vagy felújítás előtt

Akkor is érdemes biztosításra gondolnod, ha építkezel vagy felújítasz. Van olyan biztosítás, ami az építkezéshez szükséges anyagokat, gépeket, berendezéseket is védi például lopás, csőtörés, elázás vagy tűz, és egyéb káresemények bekövetkezte esetén.
Tipp: a vállalkozó tulajdona jellemzően nem része a fedezetnek.
Építkezés vagy felújítás előtt

Mi az MFO lakásbiztosítás? Mi a különbség a hagyományos és az MFO biztosítás között?

 • A Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás, azaz az MFO embléma, a Magyar Nemzeti Bank által minősített lakásbiztosításokat takarja.
 • Alapcsomagjaiban egységesebb fedezetek, káresemények, kizárások feltételrendszere szerepelnek, így az összehasonlítás átláthatóbb.
 • Kiegészítő biztosításokkal egyedi káresemények biztosítására is van lehetőség.
 • Az MFO minősítés garancia, hogy a kárbejelentés és a kárrendezés folyamata digitálisan mindig elérhető.
 • Káresemény bejelentése után a biztosítónak 2 munkanapon belül fel kell vennie az ügyféllel a kapcsolatot, és ezután legkésőbb 5 munkanappal sort kell kerítenie a kárszemlére.
 • A kárkifizetés megindítása a kárszemlét vagy az utolsó szükséges dokumentum beérkezését követő 5 munkanapon belül megtörténik.
 • A biztosítani kívánt ingatlannak állandóan lakottnak kell lennie, ha fogyasztóbarát terméket szeretnénk kötni!
 • A Hagyományos lakásbiztosítások köthetőek az állandóan és a nem állandóan lakott, építés/felújítás alatt álló épületekre, építményekre, saját tulajdonú ingatlanokra és bérleményekre, szélesebb körű vagyontárgyakra és kisvállalkozás vagyontárgyaira is.
 • Az alapcsomagban szereplő fedezetek, káresemények, kizárások feltételrendszere nem egységesek, nehezebb összehasonlítani őket.
 • A kárrendezés folyamata és ideje biztosítónkként különbözik.
 • A biztosítási díjból a biztosító akcióval/promócióval, tartam- és partnerkedvezménnyel stb. nyújthat kedvezményt.
A témában további részleteket itt olvashatsz tőlünk.

Válts lakásbiztosítást velünk - keresd a legjobb ajánlatokat!

 • A legjobb biztosítók ajánlatai egy helyen! A CoverMe segítségével nem csak a legjobb biztosítók legkedvezőbb ajánlatait hasonlíthatod össze, de néhány kattintással megbízhatsz minket azzal, hogy minden adminisztrációs terhet levéve a válladról, mi intézzük el “nehéz” munkát helyetted. Felmondjuk a régi szerződésedet, és megkötjük helyetted az újat.
  Ha te is a gyors ügyintézés híve vagy, és spórolni is szeretsz, akkor a legjobb helyen jársz!
 • Miért válts te is lakásbiztosítást most? Ha még nem jött el a lakásbiztosításod évfordulója, most akkor is van lehetőséged felmondani a szerződésedet, és keresni egy kedvezőbb ajánlatot az új lakásbiztosítási kampány keretében!
  Használd ki az alkalmat, nézd át alaposan jelenlegi szerződésedet! Ezzel egyrészről ellenőrizheted, hogy a megkötésekor tulajdonodban lévő ingatlanban, vagy ingóságokban történt-e bármilyen változás, értéknövekedés, vagy értékcsökkenés (például tetőt cseréltél, vagy eladtad a motorcsónakod, ami a garázsban állt).
  Másrészről rengeteget spórolhatsz is!
 • A Lakásbiztosítások árai között két- háromszoros szorzó is lehet Ellenőrizd a havidíjat, nézd meg hogy a szerződés mire nyújt fedezetet, és hasonlítsd össze más biztosítóknak az ajánlataival!
  A CoverMe segítségével ezt most néhány kattintással megteheted. Ezzel a lépéssel tízezreket spórolhatsz!
 • Amire mindenképp figyelj a 2024. márciusi lakásbiztosítási kampány időszakában! A kampányban határozott idejű szerződés nem mondható fel, csak határozatlan.
  Akár csak ingatlanra, akár csak ingóságra vonatkozik a biztosításod, akár ingatlanra is és ingóságra is, most felmondhatod.
  Ha hűségkedvezmény van a szerződéseden, akkor a biztosító többletvisszatérítést igényelhet.
  A jelzáloghitellel megkötött lakásbiztosítási konstrukciók is leválthatóak a kampány időszakában, viszont ha kamatkedvezménnyel kaptál lakáshitelt egy banktól a náluk kötött lakásbiztosítás miatt, akkor elképzelhető, hogy elveszítheted a kamatkedvezményt.

  Nézd meg a szerződésedet és ennek tudatában kalkulálj!
  A felmondási idő 30 nap, tehát ha március 10-én érkezik be a biztosítóhoz a felmondásod, akkor a szerződés megszűnése várhatóan április 9 lesz. Az új szerződés megkötését a felmondási idő figyelembevételével érdemes megkötni.
További részleteket a Lakásbiztosítás váltás 2024 márciusban - Hogy váltsak biztosítást? cikkünkben elolvashatod.

Milyen kiegészítőkről érdemes tudnod?

A lakásbiztosítások az alapcsomag szolgáltatásain kívül rendkívül változatos opcionális szolgáltatásokkal egészíthetők ki. Ilyen többek között az egészségbiztosítás, a felelősségbiztosítás, a balesetbiztosítás, a háztartási asszisztencia biztosítása, és így tovább.

Egészségbiztosítás

A biztosító szolgáltatása kiterjedhet orvosi asszisztencia szolgáltatásokra, nagyértékű diagnosztikai eljárásokra (PET-CT, Cardio CT, MR, CT) vagy kórházi napi térítésre is. Fontos tudni, hogy nagy eltérések vannak az egyes biztosítók csomagjai között.

Felelősségbiztosítás

Maganszemélyként számos esetben tartozhatsz felelősséggel, ezekre a lakásbiztosítások kiegészítője nyújthat fedezetet. Ilyen esemény lehet például, ha másnak személyi sérülést okozol, ha más vagyontárgyában okozol kárt, vagy ha személyi sérülés miatt sérelmi díjat kell fizetned. Felmerülhet még a felelősséged a házi kedvenced okozta károk miatt is.

Balesetbiztosítás

A biztosító szolgáltatása az alapbiztosításban lévő biztosítottakra vonatkozik, és jellemzően a biztosított balesetből eredő csonttörésre, csontrepedésre, maradandó egészségkárosodására vagy halálára fizet. Több biztosító kínál különleges baleseti csomagokat, például kerékpáros balesetbiztosítást.

Háztartási asszisztencia

Egyes biztosítók, például az Union napi 24 órás telefonos ügyfélszolgálatot biztosítanak számodra, ahol vízvezeték, gázvezeték, tető, üvegezés, dugulás, zárszerelés, és más váratlan helyzet vészelhárításának megszervezését intézheted. A költségek térítését a termék által kínált limit összegéig fedezik.

Családod és a veled egy háztartásban lévők számára

A biztosításod kiterjedhet a veled egy háztartásban élő családtagjaidra, gyerekeidre, házastársadra. A személyekre vonatkozó biztosítási szolgáltatások az ő biztonságukat is szolgálják.

Hogy kell felmondanod Lakásbiztosításod?

A lakásbiztosítások felmondása nem egyszerű feladat. A CoverMe felületén segítünk eligazodni a feltételek között, elkészítjük a felmondási nyilatkozatod és eldöntheted ránk bízod-e vagy letöltöd és magad intézed a felmondást.

Hagyományos lakásbiztosítás felmondását többnyire a kötvény évfordulója előtt 30 nappal lehet indítani. Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítási (azaz az MFO) termékek felmondását ezzel szemben a negyedéves évforduló előtt 30 nappal lehet kezdeményezni, kivéve az első biztosítási évben, mert akkor meg kell várni az első három negyedévet.

Érdekmúlás esetén, azaz pl., ha eladod az ingatlanodat, természetesen hamarabb is felmondhatod a szerződésed azonnali hatállyal vagy visszamenőlegesen. Ilyenkor az adásvételivel igazolnod kell a biztosítás érdekmúlásának dátumát, és ha a biztosítás az ingatlan átadásán túl is érvényes volt, akkor visszakaphatod az arra az időszakra vonatkozó szolgáltatás díj összegét.

Amennyiben nálunk szeretnél biztosítást váltani, a szolgáltatásunk részeként arról is tájékoztatni fogunk, hogy a felmondás mikor érkezett meg a biztosítóhoz: az időpontnak ugyanis mindenképpen bele kell férnie a fenti határidőbe.

Amennyiben biztosítót váltanál, a következőket kell tudnod:

 • A felmondási idő a felmondás biztosítóhoz való hiánytalan beérkezésének dátumára vonatkozik, így, ha postai úton mondod fel a meglévő biztosításodat, akkor ezt vedd figyelembe!
 • Március 1. és 31. között lehetőség nyílik a lakásbiztosítási szerződések cseréjére a biztosítási évfordulóktól függetlenül a 25/2023. (II. 1.) Korm. rendelet 5. § -a értelmében. A kampányban kizárólag díjrendezett és határozatlan időre kötött szerződések mondhatók fel költségmentesen.
 • A jelzáloghitellel, a CSOK-hoz vagy más állami/önkormányzati támogatással terhelt ingatlanok, azaz a záradékolt lakásbiztosítások is lecserélhetőek, viszont két dologra nagyon kell figyelnünk:
  1. A biztosítási összeg nem lehet kisebb az új biztosításban, mint amit a bank elvár.
  2. Az új szerződésre is rá kell kerülnie a hitelfedezeti záradéknak, ellenkező esetben a hitelszerződésünket szeghetjük meg!
CoverMe applikáció Apple Store logó CoverMe applikáció Google Play logó

A díjnemfizetésről

Fontos tudni, hogy a meglévő kötvényed nem mondható fel úgy, hogy elkezded nem befizetni a díjadat. Amennyiben a kötvényedet nem mondtad fel – a fenti szabályok betartásával – a díjfizetési kötelezettséged továbbra is fenn fog állni. A biztosító tehát a felmondás nélkül be nem fizetett díjat továbbra is követelheti rajtad, akár jogi úton is.

Ezért lényeges, hogy amennyiben szeretnéd a meglévő biztosításodat jobb feltételekkel rendelkező biztosításra cserélni, még időben tájékozódj, válaszd ki a számodra legmegfelelőbb megoldást, és győződj meg arról, hogy a 30 napos évfordulós határidőt nem felejted el.

Fontosabb fogalmak

Biztosítási összeg

A biztosító kártérítésének felső határa. Az általános ingatlan- vagy ingóságbiztosítási összegen belül alkalmaznak a biztosítók allimiteket, pl. üvegtörési károk, betöréses lopás károk stb. esetén.

Alulbiztosítás

Alulbiztosítottság akkor áll fenn, ha a kárérték nagyobb a biztosítási összegnél. Ennek veszélye, hogy a biztosító pro rata (azaz arányosító) térítést alkalmaz, így a tényleges kárunknak csak egy részét téríti meg a számunkra. Alulbiztosítás idővel a jól kialakított lakásbiztosítások esetében is keletkezhet, amennyiben az inflációt nem követjük a biztosítási összegek évenkénti emelésével (indexálással). Akkor járunk a legjobban, ha a tényleges újáépítési, újrabeszerzési, illetve helyreállítási költségekhez nagyon közeli biztosítási összegek szerepelnek a biztosításunkban.

Túlbiztosítás

Az alulbiztosítás ellentéte, vagyis az az eset, amikor a választott biztosítási összeg meghaladja a tényleges újáépítési, helyreállítási vagy újrabeszerzési értéket. A pro rata (arányosító) térítés ebben az esetben is ahhoz vezet, hogy a kárunknak csak egy része térül meg a biztosítótól. Akkor járunk a legjobban, ha a tényleges újáépítési, újrabeszerzési, illetve helyreállítási költségekhez nagyon közeli biztosítási összegek szerepelnek a biztosításunkban.

Ingatlan, építmény

A biztosítók jellemzően az épület részének tekintik az épület feladatainak ellátásához szükséges elemeket, így a szilárdan beépített válaszfalakat és térelválasztókat, a rögzített burkolatokat, az álmennyezeteket, a beépített üvegezéseket, a lépcsőket, a víz-, villany- és gázellátás vezetékeit, mérőműszereit és így tovább. A lakásbiztosítások szerződési feltételei mindig pontosan definiálják, hogy adott biztosítás tekintetében mi minősül az ingatlan részének.

Ingóság

Ingóságok tekintetében a legtöbb biztosító két kategóriát különböztet meg: általános háztatartási ingóságokat és egyéb különleges ingóságokat. Utóbbiak (például a műértékek, nagy egyedi vagy összesített értékű ékszerek, készpénz, értékpapírok stb.) fedezetét az alapbiztosításban vagy kiegészítő fedezetekkel látják el a biztosító társaságok. Ingóságnak jellemzően az általános háztartási ingóságokat szokás jelölni. Ez mindazon vagyontárgyak összessége, melyek egy háztartásban előfordulnak, és nem az ingatlan fogalma alá tartoznak, így például a bútorok, szőnyegek, függönyök, háztartási és híradástechnikai elektronikai eszközök, informatikai eszközök, hobbieszközöl, ruhák is ebbe a kategóriába tartoznak.
A biztosítások feltételei pontos meghatározást adnak arról, hogy mit tekint az adott szerződés ingóságnak, ahogy arról is, hogy mi tartozik a különleges ingóságkategóriájába.

Fontosabb káresemények ismertetői

Tűz, villám

Tűznek minősül a terjedőképes, öntápláló lánggal való égés, izzás folyamata.

Máshol (például a szomszédban) keletkezett tűzből eredő károsodások fedezete, például a kormozódás, olvadás is ide sorolható.

A vagyontárgyakban látható roncsolási nyomot hagyó, villám okozta kárt is térít a biztosító.

Betörés, lopás rablás

A betöréses, lopással vagy annak kísérletével összefüggésben okozott károk fedezete.

A biztosító szolgáltatásának mértéke függhet a használt záraktól, riasztótól, értéktárolótól, azaz a vagyonvédelem szintjétől. Rablásnak az számít, amikor az elkövető fenyeget vagy erőszakot alkalmaz a biztosítottal szemben és így követi el a bűncselekményt. A kártérítés alapvető feltétele a rendőrségi feljelentés.

Robbanás

Gázoknak és gőzöknek rombolással és hanghatással együtt járó hirtelen, rendkívül gyors energiafelszabadulása.

Elfolyás, beázás

Csőtörés miatti többletvízdíj megtérítése, illetve a kifolyt víz által okozott károk fedezete.

Jégkár

A jégszemek általi ütésekből keletkezett kár, vagy a jég által ütött nyíláson beáramló csapadék kárainak térítése. Egyes biztosításoknál bizonyos károk, például a növényeken okozott kár vagy üvegezés kárai ki lehetnek zárva.

Felhőszakadás

Felhőszakadás során felgyülemlett csapadékvíz okozta károk térítése. Itt a biztosító a csapadék intenzitásához köti a szolgáltatását, például 0,75 mm/perc érték felett, vagy 24 óra alatt 30 mm lehullott csapadék felett térít.

Üvegtörés

Az épületüvegezésben bármely okból bekövetkezett törés- vagy repedéskár megtérítése.

Külön fedezetek szolgálhatnak egyéb, nem épületüvegezésnek számító tárgyak, például zuhanykabin, szauna, üvegasztalok, főzőlap, sütőajtó, stb. üvegtörésének kárának térítésére (különleges üvegkárok).

Napelem, napkollektor

A biztosító megtéríti az olyan, napelemeken, napkollektorokon keletkezett károkat, melyeket a feltételekben a következő események okoztak: tűz, villámcsapás, robbanás, árvíz, vihar, felhőszakadás, vezetékes vízkár, földrengés, földmozgás, légi járművek lezuhanása, hónyomás, jégverés, idegen tárgyak rádőlése, idegen jármű ütközése, füst- és koromszennyezés.

Vihar

Az erős szélmozgás átal okozott károk térítése, amely jellemzően egy bizonyos szélerősséghez van kötve (például 54 km/h). Jó tudni, hogy például a léghuzat okozta károk ki lehetnek zárva a szolgáltatásból.

Garázs és tárolt autó

A biztosító megtéríti a garázsban tárolt gépjárműved ott keletkezett kárait. A térített károk oka jellemzően valamilyen általános kockázat: tűz, robbanás, villámcsapás, árvíz, vihar, felhőszakadás, földrengés, földmozgás, jégverés, hónyomás. Fontos: ez nem azonos a casco biztosítással!

Földrengés

Fontos tudni: adott termék esetében ez opcionális fedezet is lehet. Az EMS (Európai Makroszeizmikus Skála) szerinti feltételekben meghatározott szintet (például az V. fokozatot) elérő földrengés kárait téríti a biztosító.

Zárcsere, lakás asszisztencia

A bejárati ajtóhoz tartozó kulcsok ellopása vagy elvesztése esetén, számlával igazolt költségeket téríthet a biztosító. Ezt az ingóságbiztosítási fedezetek között keresd a biztosítók kínálatában.

Árvíz

A felszíni természetes vizek, vagy ezekbe kapcsolódó csatornákból származó áradás okozta károk fedezete.

Cikkek, érdekességek

Lakásbiztosítás – Gyakran ismételt kérdések

ai-Szilvi
Jelenleg az alábbi témákban kérdezhetsz: Lakásbiztosítás márciusi kampány, MFO, díjfizetés, biztosítás felmondása, önrész
Márciusi kampányról
Ki válthat márcisuban lakásbiztosítást?
Mi az MFO lakásbiztosítás?
Mi az önrész?
2024 © Formula/400 Kft. Minden jog fenntartva!