A lakásbiztosítás felmondása évfordulótól függetlenül is történhet!

Létrehozva - 2023. 11. 20., Utoljára frissítve - 2024. 02. 23.
A lakásbiztosítás felmondása évfordulótól függetlenül is történhet!
Forrás: Pixabay

A lakásbiztosítás felmondása több ok miatt is felmerülhet az emberben, ugyanis számtalan olyan élethelyzet bekövetkezhet, amelyben ezt a lépést látjuk a legkézenfekvőbbnek. Van, amikor úgy érezhetjük, hogy a biztosító által kért díj már túl magas a számunkra, vagy kapunk egy visszautasíthatatlannak tűnő új biztosítási ajánlatot egy másik társaságtól.

Azonban a jelenlegi szerződés felmondásának speciális szabályai vannak, mellyel mindenképpen fontos tisztában lennünk. Blogunkban megismerheted ezeket a szabályokat, így a döntésedet megalapozottan és a lehetőségeidet megismerve fogod tudni meghozni.

Mikor szűnhet meg a lakásbiztosítás?

A 25/2023 kormányrendelet szerint 2024-től minden év márciusában évfordulótól függetlenül felmondhatóak a határozatlan tartamú, díjrendezett lakásbiztosítási szerződések. Ezt hívjuk a kampány időszakának, mikor is március végéig be kell, hogy érjen a felmondásod a biztosítóhoz.

Ettől eltérő eseteket érdemes két csoportra osztani a szerződés megszűnésének okát. Az egyik csoport az, amikor olyan helyzet következik be, melynek hatására meg fog szűnni a biztosítás, a másik pedig az, amely a felek döntésén alapul.

Az első csoportba tartozik az érdekmúlás, ami azt jelenti, hogy a biztosított ingatlan kikerül a szerződő érdekköréből. Abban az esetben, ha a szerződő eladja az ingatlant, akkor a szerződés is megszűnik. Az érdekmúlás csoportjába sorolható az az eset, ha a szerződő meghal, hiszen ekkor a szerződéskötési képessége megszűnik, így maga a szerződés is véget ér.

Tipp: Itt kérheted, hogy a CoverMe intézze a lakásbiztosításod felmondását vagy letöltheted a felmondási mintánkat, hogy magad intézd az ügyed.

A lakásbiztosítás felmondása

A másik csoport azt, amikor a felek valamelyike úgy dönt, hogy szeretné a szerződést megszüntetni. A felmondó lehet a szerződő, de lehet maga a biztosító is. Ha a szerződő például anyagi szempontból a réginél kedvezőbb ajánlatot talált, például az oldalunkon található kalkulátor segítségével, vagy nem elégedett jelenlegi biztosítójával, akkor lehetősége van az évforduló előtt 30 nappal a felmondásra. A lakásbiztosítás felmondásának azonban törvényileg szabályozott feltételei vannak, elsősorban az idejét tekintve.

Ha a szerződés Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás, azaz MFO szerződés , akkor az a szerződés naptári negyedévente is felmondható, azaz márc. 31.-ére, jún. 30-ára, szept. 30-ára vagy dec. 31-ére. Arra figyelni kell, hogy ezekben az esetekben is min. 30, max. 60 nappal a naptári negyedév előtt be kell érkezzen a felmondás. Az MFO szerződések is felmondhatóak az évfordulójuk előtt 30 nappal, a negyedévenkénti felmondás lehetősége csak rugalmasabbá teszi a konstrukciót.

Mit tegyél, mielőtt felmondanád a jelenlegi szerződést?

Ha úgy érzed, hogy a biztosítási díj összege nem megfelelő a számodra vagy maga a konstrukció nem fedi le a kockázati tényezőket, akkor mielőtt a meglévő szerződésed felmondása mellett döntenél, első körben keress a jelenlegi szerződésednél jobb konstrukciót - jobb szolgáltatásokkal, kedvezőbb díjjal - amit a lakásbiztosítás kalkulátor oldalunkon is megtehetsz.

A biztosító felé mindenképp jelezd, hogyha változások történtek az ingatlanban, vagy akár valamilyen kiegészítő biztosításra van szükséged, és azt is, ha valamilyen elemet a továbbiakban már nem szeretnél igénybe venni. Lehetséges ugyanis, hogy jelenlegi biztosításod átdolgozásával is megoldhatóak az igényeid, ezáltal nem kell felmondanod a meglévő lakásbiztosítást és maradni tudsz a jelenlegi társaságnál.

Korábban a blogunkban olyan káreseményeket is bemutattunk, melyeket a legtöbb szerződés biztosít, azonban nagyon fontos, hogy mindig olvasd el alaposan az adott módozat feltételeit!

Bármilyen okból is szeretnéd felmondani a lakásbiztosításodat, mindenképp vedd elő a szerződésed, az alábbi adatokra biztos szükséged lesz. A felmondási dokumentumnak tartalmaznia kell a biztosítási kötvény számát, a felmondási hatály napját és a felmondás okát. Továbbá meg kell adni magát a szerződés és a szerződő adatait.

A szerződés adatai alatt sorolhatod fel:

  • a biztosító nevét,
  • a szerződésszámot (ami maga a kötvény száma),
  • a díjfizetési módot (pl. banki átutalás, csoportos díjbeszedés, postai csekk),
  • a bankszámlaszámod (ha banki utalás vagy csoportos díjfizetés tartozott a szerződéshez), valamint
  • a kockázatviselés helyét.

A szerződő adatai alatt pedig add meg:

  • a szerződő nevét,
  • születési helyét és idejét,
  • anyja leánykori nevét,
  • az E-mail, valamint
  • a lakcímét,
  • az azonosító okmány típusát, számát és érvényességi idejét.

Ha a szerződő halála miatt történik a felmondás, akkor add meg a szerződő adataihoz hasonlóan a saját adataidat is, mint a "felmondó adatai".

Mi legyen a felmondás hatályának napja? Szükség van bármilyen más dokumentumra is?

Ha a márciusi kampány időszakában szeretnéd felmondani meglévő szerződésedet, akkor nagyon figyelj oda, hogy a felmondásod március 31-ig beérkezzen a biztosítóhoz! Meg kell adnod a felmondás okát, ami a 25/2023 kormányrendelet szerinti márciusi felmondásra kell, hogy hivatkozzon. A felmondás hatálya így a felmondásod biztosítóhoz történő beérkezését követő 30. nap. Érdemes a bankszámlaszámod is megadni, hiszen, ha díj túlfizetésed van, akkor a megadott bankszámlaszámra tudja a biztosító visszautalni a meg nem szolgált díjat. Akár éves díjat fizettél, ami pl. júliusig fedezte volna a biztosításod, akár csak pár heti díj a túlfizetésed, azt időarányosan visszakapod.

Ha évfordulós vagy negyedévfordulós felmondás keretében szeretnéd megszüntetni meglévő lakásbiztosításodat, akkor az évfordulót megelőző napot vagy a naptári negyedévforduló dátumát (márc. 31, jún. 30, szept. 30 vagy dec. 31) add meg a felmondási hatály dátumának. Természetesen minimum 30 nappal a felmondási hatály napja előtt kell, hogy beérkezzen a felmondás, tehát figyelj a határidőre! Ebben az esetben is meg kell adnod a kötvényed számát és a felmondás okára pedig évfordulós- vagy negyedévfordulós törlésként hivatkozhatsz. Ne feledd, csak MFO szerződést tudsz naptári negyedévfordulóra megszüntetni, ha hagyományos lakásbiztosítási szerződésed van, azt csak az évfordulóra tudod felmondani, kivéve persze, ha érdekmúlás történik.

Érdekmúlás esetén a felmondás hatályának a napjához múltbeli dátumot is megadhatsz, hiszen egy halál eseménye vagy egy ingatlan adás-vétele után történik a lakásbiztosítás felmondása. A felmondás hatályának napját bizonyítani is kell halotti bizonyítvány fénymásolatával vagy az ingatlan átadás-átvételi jegyzőkönyv másolatának példányával. Tehát ebben az esetben nem elég csak a kötvény számot kikeresni, de a felmondáshoz további dokumentumot is kell csatolnod (a biztosító amúgy is kérni fogja, ha hiányzik). A felmondás okára hivatkozhatsz pl. "érdekmúlás, a biztosított ingatlan bérleti szerződés megszűnése"-ként, vagy "érdekmúlás, a biztosított ingatlan értékesítése"-ként, esetleg "érdekmúlás, a biztosítás szerződőjének halála"-ként. Érdekmúlás esetén is add meg a bankszámlaszámod, hogy a meg nem szolgált díjat, azaz a befizetett díjból törlés hatálya utáni időszakra vonatkozó díjrészt a biztosító vissza tudja utalni.

Hogyan lehet felmondani a lakásbiztosítást?

A lakásbiztosítás felmondása egyáltalán nem bonyolult folyamat, mindössze egy írásbeli felmondó nyilatkozatot kell eljuttatni a társaság felé, amely tartalmazza a személyes adataidat, a szerződés adatait és a biztosító adatait. Ha érdekmúlás az ok, akkor a nyilatkozatot ki kell egészítened néhány kiegészítő melléklettel: kötelező elküldened az ingatlan adásvételi szerződését, ha pedig a szerződő meghalt, akkor a halotti anyakönyvi kivonatot.

Ezekben az esetekben a már megfizetett díj is visszajár. A biztosító is felmondhatja a szerződést például díjnemfizetés miatt, ekkor azonban a fizetés alól nem mentesülsz.

Mikor lesz érvényes a lakásbiztosítás felmondása?

Ha a felmondás mellett döntesz, akkor tudnod kell, hogy ma már nem csupán évente egyszer, vagyis az évforduló előtt 30 nappal van erre lehetőséged. Jogszabályi változások ugyanis ma már lehetővé teszik azt, hogy évfordulótól függetlenül, minden év március 1. és 31. között a határozatlan idejű és díjrendezett lakásbiztosítások érvényesen felmondhatóak legyenek a biztosítónál.

Tehát gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy amennyiben szeretnéd felmondani a korábban kötött biztosítási szerződést, mert találtál egy jobb ajánlatot, akkor azt évente egyszer gond nélkül megteheted. Ugyanis, ha hiánytalanul befizetted a biztosítási díjat, akkor egyáltalán nem vagy a biztosítási évfordulóhoz kötve - minden márciusban 30 nap áll rendelkezésedre, hogy szabadon felmondd a jelenlegi szerződésedet.

Különös szabályok vonatkoznak a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosításokra (MFO), ezek ugyanis az első biztosítási év kivételével bármelyik negyedévben felmondhatóak a negyedéves évforduló előtt 30 nappal.

Lakásbiztosítás nélkül egy káresemény vagy vagyonvesztés komoly anyagi terhet róhat rád, így nemcsak az ingatlanod, hanem a pénztárcád is komoly veszélybe kerülhet. Épp ezért a lakásbiztosítás felmondása után azonnal köss új biztosítást – ezt az oldalunkon könnyen megteheted!

Miben tud Neked segíteni a Coverme?

A lakásbiztosítás felmondása nagyon erősen szabályozott így, hogy ne maradjon ki semmi és ne kelljen stresszelni, bízd a Coverme-re biztosításod felmondását, vagy éppen „cseréjét”.

Itt kérheted, hogy a CoverMe intézze a lakásbiztosításod felmondását vagy letöltheted a felmondási mintánkat, hogy magad intézd az ügyed.

Ha úgy döntesz és felhatalmazol minket, hogy a felmondási ügyedben képviseljünk, akkor nem kell semmit kinyomtatnod, aláírnod és postáznod. Mindezt mi fogjuk megtenni a te nevedben. Add meg a biztosításhoz tartozó adatokat, a felmondás indokát és a kívánt dátumát, amennyiben szükséges csatold a megfelelő dokumentumokat.

Teljes körű alkuszi megbízást adsz nekünk, így az általad megadott és feltöltött adatokból állítjuk össze a felmondási nyilatkozatot és annak mellékleteit.

+1 ok Miért minket válassz?

Természetesen a felmondást egyből egy új biztosítási ajánlat kalkulációjával és kötésével egyben is kezelheted, hiszen a felmondást követően alkalmad van az új ajánlat megkötésére is. Néhány egyszerű kérdés megválaszolása után, kilistázzuk neked melyik biztosító milyen terméket kínál számodra. Sőt a kilistázott termékeket rendezni is tudod 5 szempont alapján, továbbá átlátható táblázatos formában részletes összehasonlításra is van lehetőséged, így egyszerűen ki tudod választani a megfelelőt.

A márciusi kampányban érdemes körülnézni, kalkulálni, és ha megtetszett egy ajánlat, nálunk egy körben meg is tudod kötni azt, illetve felmondhatod meglévő biztosításodat is. Kampányos felmondáskor, a felmondás hatálya a felmondás biztosítóhoz történő beérkezését követő 30. nap. Ha nálunk kitöltöd és beküldöd a felmondást, mi azonnal továbbítjuk a megfelelő formában a biztosítódnak, azaz ehhez a dátumhoz képest 30 nap múlva szűnik meg a szerződésed. Az új ajánlatod kockázatviselés kezdetének dátumaként a régi szerződésed törlés hatályát követő napot add meg, hogy egyetlen napod se legyen fedezet nélkül, de ne is fizess feleslegesen 2 biztosítást ugyanazon időszakra! Ha nálunk egyszerre intézed a felmondást és az új ajánlat megkötését, akkor ezt közben ellenőrizzük és figyelmeztetni fogunk.

Hasznos volt a cikkünk?

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikkünket akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.