Lakásbiztosítást kötök, hogyan kerüljem el az alul- vagy túlbiztosítás csapdáját?

Utoljára frissítve - 2023. 12. 20.
Lakásbiztosítást kötök, hogyan kerüljem el az alul- vagy túlbiztosítás csapdáját?
Forrás: Pixabay

A jó lakásbiztosítás ismérve, hogy megfelelő biztosítási összeggel kötjük meg és évente felülvizsgáljuk a szerződésünket. Így tudjuk megvédeni otthonunkat és persze magunkat is, ha egy káresemény kapcsán súlyosabb anyagi következmények érnének minket. Ezt a védelmet csak úgy érhetjük el, ha elkerüljük az alulbiztosítás csapdáját. Mivel a túlbiztosítás is hosszútávon indokolatlan anyagi kiadással jár, az alábbiakban mindkét témát alaposan körbejárjuk. Tarts velünk!

Akár új lakásbiztosítást kötsz, akár meglévő biztosításodat cserélnéd le, a CoverMe-n mindkettőt megteheted!

Mit jelent az alulbiztosítás?

Egész röviden: alulbiztosítás az, mikor alacsonyabb biztosítási összegre van biztosítva az ingatlanod, mint amennyi a helyreállítási költsége lenne. Hiszen amikor lakásbiztosítás kötésekor megadod a biztosítási összeget, az azt az összeget jelenti, amit a biztosító maximálisan fizetne Neked totálkár esetén (pl. ha kiégne az otthonod). De miért adna meg bárki is alacsonyabb biztosítási összeget? Ez két ok miatt fordulhat elő: vagy azért, mert az alacsonyabb biztosítási összeg alacsonyabb biztosítási díjat is jelent, vagy azért, mert egyszerűen az ügyfél elfelejti frissíteni a meglévő lakásbiztosítását, és ami még pár éve megfelelő biztosítási összegnek tűnt, ma már az infláció és/vagy az ingatlan felújítása miatt alulbecsült értéknek tűnik.

Tehát, ha új lakásbiztosítást kötsz, akkor érdemes minél pontosabban kitölteni az ajánlat igényfelmérőjét az ingatlanod adataival. Nézd meg a kalkulátor milyen biztosítási összeget javasol, és csak nagyon-nagyon indokolt esetben menj alá a megadott biztosítási összegnek (pl. mert nagyon régi az épület). Továbbá javasoljuk, hogy meglévő lakásbiztosításodat évente vizsgáld meg, hogy megfelelő biztosítási összegre van-e kötve. Ezt megteheted úgy, hogy elindítasz egy új kötési folyamatot, megnézed milyen biztosítási összeget javasol jelenleg a kalkulátor és azzal szemben milyen biztosítási összeg szerepel a meglévő kötvényeden. Ha így teszel, akkor akár ellenőrizheted azt is, hogy a különböző biztosítók milyen biztosítási díjjal, milyen szolgáltatásokat nyújtanak kár esetén. Lehet akár számodra egy jobb biztosításra tudod lecserélni meglévődet? Járj utána!

Mit jelent a túlbiztosítás?

Egy ingatlan túlbiztosítása azt jelenti, hogy magasabb biztosítási összeggel van biztosítva, mint amennyi a helyreállítási költsége lenne. Miért baj ez? Egyrészt minél magasabb a biztosítási összeg, annál magasabb a biztosítási díj, szóval indokolatlanul több kiadásod lenne. De miért is indokolatlan? Totálkár esetén akkor legalább több pénzt kapnék, nem? – gondolhatod. Sajnos erre a rövid válasz az, hogy nem. A biztosítók semmilyen formában nem vállalnak túlbiztosítást, azaz nem „nyerészkedhet” senki sem káresemény kapcsán. Mindig a feltételeikben rögzített szabályok által megengedett maximális térítésig nyújtózkodnak, és hiába biztosítod 200 millióra az ingatlanod, ha totálkár esetén a helyreállítás 70 millióba került, akkor 70 milliót fognak fizetni Neked – és ugye azt sem feltétlenül azonnal. Továbbá nem lehet több biztosítóhoz ugyanazon káresemény térítésével fordulni, ezért is fölösleges több biztosítást kötni párhuzamosan ugyanarra az ingatlanra. Biztosító váltáskor mindig mondd fel a korábbi szerződésedet, mielőtt megkötöd az újat, de akár a CoverMe-t is megbízhatod, hogy intézze el Neked!

Hogyan kerüljem el az alul- és túlbiztosítás csapdáját?

Nagyon egyszerűen: a biztosítási ajánlat igényfelmérőjében adj meg minél pontosabb adatokat az ingatlanodról, és ellenőrizd, hogy milyen biztosítási összeget javasol a kalkulátor. Ne ijedj meg! A javasolt biztosítási összeg nem az ingatlanod piaci értékét mutatja, hanem a becsült helyrehozási költséget totálkár esetén. Tehát csak azért ne nyúlj a javasolt biztosítási összeghez, mert olcsóbban vagy drágábban tudnád eladni az ingatlanodat a piacon.

Ha az ingatlanod tényleg elavult, pl. régi, szimpla üveges ablakok vannak benne stb., akkor viheted lejjebb a biztosítási összeget. Hiszen, ha egy robbanás miatt betörik az összes ablakod, és ideiglenesen lakhatatlanná is válik a házad, a biztosító nem fogja kifizetni a teljes felújítás költségét. Vagyis, ha most döntenél, hogy a régi szimpla üveges ablakaidat szuper 3 üveges, zaj és hőszigetelő ablakokra cserélnéd, a biztosító garantáltan csak az „olcsó” ablakok díjával fog számolni. A szuper, új, 3 réteges ablak többlet költségét Neked kell majd finanszíroznod.

Ugyanakkor, ha éppen most vagy túl egy felújításon a legmodernebb építőanyagokkal, akkor valószínűleg Neked a kalkulátor alapján javasolt biztosítási összegnél magasabb biztosítási összeget kellene megadnod. Gondold végig, mennyibe kerülne ismételten mindent ki- és lecserélni, és ha magasabb összegre jönne ki, mint a kalkulátor javaslata, akkor emeld annyival feljebb a biztosítási összeget. Ne kockáztass, ingatlanod legyen mindig megfelelő biztosítási összeggel védve!

Hasznos volt a cikkünk?

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikkünket akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.

Kapcsolódó cikkek