Utasbiztosítás külföldre - nélküle el se indulj!

Utoljára frissítve - 2024. 03. 06.
Utasbiztosítás külföldre - nélküle el se indulj!
Forrás: wikimedia

Ha visszagondolunk gyerekkori nyaralásainkra, akkor biztosan mindenki előtt ott a kép, ahogy anyáink a Zsigulival, gyerekülés, biztonsági öv és 50 faktoros naptej nélkül nekiindulnak a nagyvilágnak. Bár sokan egyetértünk abban, hogy a túlszervezettség, a „mindenre gondolás” megöli a kalandokat, és a spontaneitás különleges fűszere az életnek, mégsem olyan nagy baj az, ha az ember felkészül a váratlan helyzetekre, és új információk birtokában már elővigyázatosabb bizonyos szituációkban. Az utasbiztosítás megkötése egy külföldi utazás előtt tulajdonképpen az új rántott húsos szendvics: nincs nyaralás nélküle. Találd meg velünk, hogy melyik a legjobb utasbiztosítás külföldre - majd kösd meg online, percek alatt a CoverMe segítségével.

Nézd meg most, milyen ajánlataink vannak
a külföldi utadra!

Miért fontos utasbiztosítást kötni egy külföldi utazás előtt?

Ha csak egy mondatban szeretnénk összefoglalni: mert egy váratlan betegség vagy sérülés egy utazás során elképzelhetetlen anyagi terhet róhat a családi költségvetésre, ha orvosi ellátás válik szükségessé.

Tehát egy külföldi utazás esetén már néhány ezer forintért gondoskodhatsz arról, hogy ha a családod bármelyik tagjának igénybe kellene vennie az adott ország egészségügyi ellátását, ehhez neked ne kelljen mélyen a zsebedbe nyúlnod, akár fogorvosi kezelésről, akár egy kisebb műtéről van szó. Egy teljes körű utasbiztosítás a megfelelő kiegészítőkkel azonban nem csak egészségügyi vészhelyzet esetén nyújt segítséget!

  • Ha esetleg egy betegségből, vagy kellemetlen balesetből fakadóan nem tudnál hazautazni az eredeti időpontban, akkor a biztosító térítheti - bizonyos megkötések mellett - a biztosított(ak) tartózkodási idejének meghosszabbodásából adódó extra költségeket, például a szállás költségét vagy a hazautazás díját.
  • Sőt, a biztosító gondoskodik a hazaszállításodról is, akár orvosi kíséret megszervezésével együtt, ha szükséges.
  • Repülős utazások esetében a repülőterek egyre növekvő utasforgalmának „köszönhetően” egyre nagyobb a káosz, emiatt a poggyásszal kapcsolatos károk gyakorisága is megnőtt. Elveszett a bőröndöd? Letört a drága gurulós bőröndöd kereke? Fontos okmányok vagy ékszerek tűntek el a táskádból? Ezekre a helyzetekre nyújt fedezetet egy jó utasbiztosítás külföldre. Tipp: a biztosítási feltételekben érdemes utánanézni, hogy a biztosítás csak a poggyász tartalmára terjed-e ki vagy magára a bőröndre is (ennek akkor lehet jelentősége, ha például egy drága, keményfedeles bőröndöt vásároltál az út előtt).
  • Jogsegélyre is szükséged lehet? Itthon sem jó peres ügyek közelébe kerülni, de külföldön ez extra fejfájást tud okozni, már csak a nyelvismeret hiánya miatt is. Ebben (is) tud segíteni, ha online utasbiztosításod még időben, az utazás előtt megkötöd! Milyen esetekben jöhet ez jól? Ha eljárás indul ellened egy szabálysértés vagy gondatlanságból elkövetett bűncselekmény miatt. Ilyen esetekben a biztosítód fedezheti az eljárások költségeit vagy az esetleges kártérítési igényeket is.
  • Hasonló az előző ponthoz a felelősségbiztosítás kérdése. Ha kárt okozol esetleg valakinek, például átesik a koktélos poharadon valaki a tengerparton és ebből sérülése keletkezik, vagy az esés következtében eltörik a telefonja, az ebből eredő károkat a biztosító megtéríti a sérült részére a szerződésben meghatározott összeghatárig.
  • A gépjármű asszisztencia, autós (kiegészítő) utasbiztosítás is egyre népszerűbb termék autós külföldi utazások esetén. Ha külföldön romlik el az autód és szerelőhöz kell vinni, ha emiatt meg kell hosszabbítani a szállodai tartózkodásodat, ha az autót haza kell szállítani, mert nem javítható, vagy a családod hazautazásáról kell gondoskodni, akkor a biztosító leveszi a válladról nem csak a szervezés nyűgét baját az adott ország nyelvén, de komoly anyagi részt is vállal az extra kiadásokból.

Van európai biztosítás kártyám - kell utasbiztosítás külföldre ezen felül?

Igen kell! Bár az európai biztosítási kártya egy szuper dolog, és érdemes kiváltani, azonban nem jelent megoldást minden biztosítási helyzetre. Bár az okmány jóvoltából a magyar egészségbiztosítás terhére vehetünk igénybe egészségügyi ellátásokat, a csomag tartalma tagállamonként eltérő lehet. Nem terjed ki olyan esetekre például, ha síbalesetet szenvedsz és helikopteres mentés válik szükségessé. Nem beszélve arról, hogy a népszerű turistacélpontok nagy részén szinte kizárólag orvosi magánpraxisok működnek, így elég mélyen zsebbe kell nyúlni akkor is, ha csak egy kisebb beavatkozásra van szükség, például megcsíp egy medúza. Erről a témáról bűvebben a Van EU Egészségügyi Kártyám, kell utasbiztosítást is kötnőm? című bejegyzésünkben olvashatsz.

Az utasbiztosítás megléte extrán fontos akkor is, ha értékes ékszerekkel vagy műszaki cikkekkel utazol. Márpedig a legtöbb családban manapság jó néhány mobiltelefon vagy táblagép is van, amik nyaraláskor sem maradnak otthon. Ha a drága fényképezőgéped is veled utazik, akkor szintén érdemes ellenőrizni a szolgáltatási limit mértékét és drágább csomagot választani, ami magasabb összegben téríti, ha például a műszaki cikkeidet eltulajdonítják a hotelszobádból vagy a reptéren a poggyászodból. Fontos! Bár eleve nem javasoljuk, hogy nagyobb értékű műszaki cikkeket, ékszereket a feladott poggyászban helyezd el, van olyan biztosító, ahol ilyen káresetekre nem is terjed ki a biztosítás!

Utasbiztosítás és kizáró okok

Fontos tudni, hogy még a legjobb utasbiztosítás sem egy mágikus varázsgömb, ami minden meggondolatlan cselekedetre megoldást nyújt. A biztosító nem fizet olyan károk esetén, amik a te gondatlanságod következtében keletkeztek, például, ha ittasan vezettél vagy kábítószer hatása alatt törted el a karodat.

Érdemes kiegészítőt kötnöd alap utasbiztosításod mellé abban az esetben, ha nyaralásod egyik célja valamilyen extrém sport űzése, esetleg búvárkodni is készülsz vagy indulsz a New York Maratonon. Szintén érdemes elolvasnod a biztosítási feltételekben azokat a részeket, amik arra vonatkoznak például, hogy az utazás megkezdése előtt már meglévő betegséggel kapcsolatosan felmerülő ellátásokat hogyan téríti a biztosító, vagy mi a helyzet terhesség esetén, vagy az adott országban hirtelen kitört járványok, háborúk miként befolyásolhatják a biztosító kockázatviselésének mértékét. Az utasbiztosítások nem terjednek ki arra az esetre sem, ha készpénzt veszítesz el vagy tulajdonítanak el tőled.

Online utasbiztosítás - kösd meg percek alatt

Több előnye is van annak, ha online kötöd meg az utasbiztosításodat, a CoverMe segítségével.

  • Az ajánlatok néhány adat megadásával összehasonlíthatóvá válnak, így nem egy konkrét biztosító próbál majd meggyőzni téged, hogy övé a legjobb termék a biztosítási piacon.
  • Nyugodtan, az otthonod csendjében tudod összehasonlítani az utasbiztosítások feltételeit, leendő szerződésed.
  • Percek alatt meg tudod kötni a biztosítást, a kötvény ott lesz a telefonodon, könnyű lesz hozzáférni, ha szükség lesz rá.

Melyik a legjobb utasbiztosítás külföldre?

Erre azért nehéz válaszolni, mert minden nyaralás más és más. Van, aki autóval szeret kalandozni Európában, van, aki inkább a repülős utazásokat választja. Van, aki csomagol magának 3-4 könyvet, és el sem mozdul a napágyról egy hétig, és van, aki a görkoriról pattan a jet skire. Ezek az élethelyzetek más-más biztosítási csomag és fedezet meglétét igénylik, ezért érdemes alaposan áttanulmányozni a biztosításokat és a választható kiegészítőket.

Mennyibe kerül az utasbiztosítás egy család részére?

Óriási a szórás a piaci ajánlatok között, de lássunk egy konkrét példát egy családi nyaralásra.

Spanyolországi, tengerparti nyaralás, 4 fős család részére, 1 hétre, repülővel.

Biztosító neve Biztosítás díja (az egész család részére) Sürgősségi ellátás Család hazaszállítása Sürgősségi fogászat Poggyászkár
Milyen biztosítási összegeket fizetnek a biztosítók?
ALFA (Világlátó Ezüst) 12 760 Ft 30 000 000 Ft 100 000 Ft 75 000 Ft 150 000 Ft
Allianz (Útitárs Ezüst) 14 280 Ft 15 000 000 Ft 15 000 000 Ft 80 000 Ft 200 000 Ft
MAPFRE (Lux MG) 16 280 Ft 100 000 000 Ft Limit nélkül 400 EUR 400 000 Ft
EUB Nívó 19 240 Ft 30 000 000 Ft Limit nélkül 300 EUR 250 000 Ft

Sose a legolcsóbb ajánlatot válaszd, hiszen csak a napi pár száz forinttal drágább biztosítási csomagok kártérítési összegei is már lényegesen nagyobbak lehetnek, mint a legolcsóbb konstrukcióké. Ezek baj esetén komoly anyagi mentőövet dobhatnak, így nem érdemes ezen spórolni, hiszen néhány koktél árából már (anyagi) biztonságban tudhatod az egész családodat a nyaralás idejére.

Neked vajon mennyibe kerülne?
Kalkulálj!

Hasznos volt a cikkünk?

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikkünket akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.

Kapcsolódó cikkek