Autós utazás Európában - Közlekedési szabályok

Utoljára frissítve - 2024. 01. 25.
Autós utazás Európában - Közlekedési szabályok

A KRESZ szabályok Európa különböző országaiban eltérhetnek, érdemes ezekkel tisztában lenni. Aki a vezetés szerelmese, gyakran választja az autós utazást, ha nyaralásról van szó. Bár sokkal fárasztóbb, mint repülőre ülni és a kedvenc borunkat kortyolgatni már a repülőtér várójában, az autós nyaralás megannyi kalandot tartogathat. Aki nem szeret mindent túlszervezni, szereti a spontaneitást, annak egy autós körút Európában maga a megtestesült álom.

Autós utasbiztosítás és asszisztencia - miért fontos, ha autóval megyünk nyaralni?

Ha nem béreljük az autót, hanem saját gépjárművel indulunk útnak, akkor vannak bizonyos kockázati tényezők, amik az izgalmas kalandot rémálommá változtathatják. Ilyen egy váratlan meghibásodása az autónak, vagy ha valakinek nagyon megtetszik a járgányunk és reggelre hűlt helyét találjuk az apartman előtt. Bár nem érdemes mindig arra fókuszálni, hogy milyen baj történhet egy nyaralás alatt, a megfelelő utasbiztosítás kiegészítő gépjármű-asszisztencia szolgáltatásokkal nagyon fontos. Erről már volt szó az Utasbiztosítás autóra című bejegyzésünkben, de néhány pontban nézzük meg, mik a legfontosabb tudnivalók:

  • ha a nyaralás alatt elromlik az autónk a biztosító fedezi a javítás költségeit;
  • ha a gépjármű meghibásodása miatt meghosszabbodik az ottartózkodásunk, akkor a biztosító fedezi az ezzel kapcsolatos extra költségeket meghatározott feltételek szerint;
  • ha az autó az adott országban nem javítható, akkor a gépjármű-asszisztencia segít a Magyarországra történő hazaszállításban.

Megannyi más esetre is megoldást nyújt az autós utasbiztosítás, azonban ezen túl is vannak olyan esetek, amikre fel kell készülnünk egy autós nyaralás előtt. Fontos tisztában lennünk azoknak az országoknak KRESZ szabályaival, útdíjaival, amiken keresztül fogunk haladni. Nézzük néhány ország közlekedési szabályait, útdíjait!

Nézd meg most, milyen ajánlataink vannak
autós utazásod biztosítására!

Osztrák KRESZ és közlekedés szabályok

Bár Ausztria elsősorban a téli időszakban merül fel, mint utazási célpont, vannak akik nyáron is szívesen választják nyaralásuk helyszínéül, hiszen közel van és gyönyörű kiránduló helyeket találunk minden évszakban.

Ha téli útra készülünk, akkor az osztrák közlekedési szabályok értelmében minden 3,5 tonna alatti személyautónak a november 1 és április 15 közötti időszakban úgynevezett téli felszereléssel kell rendelkeznie, ami a következőket jelenti:

  • Legalább 4 mm profilmélységű, M+S felirattal, vagy hópehely szimbólummal rendelkező téligumi. Ez a szöges gumikra és a négyévszakos gumikra is vonatkozik.
  • Hólánc nem kötelező Ausztriában, de aki esetleg nyári gumival közlekedik télen is (reméljük nincs ilyen), azoknak kötelezően ajánlott a két meghajtott kerékre szerelt hólánc. Hóláncot azonban csak akkor szabad használni, ha az út jéggel, vagy hóval borított, különben a hólánc károsíthatja az úttestet. Latyakos úton már tilos a hóláncot használni. Elindulás előtt feltétlenül ellenőrizzük az osztrák közlekedési szolgálat jelentését.

Véralkoholszint

A véralkoholszint felső határa Ausztriában 0,5 ezrelék (kezdő vezetői engedély esetében csak 0,1 ezrelék!). Az ezt meghaladó véralkoholszintet elég súlyos pénzbírsággal sújtják, így érdemes megfontolni, hogy a hüttében mennyi rumot kérünk a kakaóba. Ráadásul az alkoholos befolyásoltság alatt okozott közúti baleset esetén bizony a biztosítónak is lehetnek kérdései és kizárhatják a biztosító helytállási kötelezettségét, hiába kötöttünk autós utasbiztosítást.

Egyéb kötelező felszerelések az autóban

Az osztrák rendőrök kérhetik a fényvisszaverő láthatósági mellény felmutatását, amit az utastérben kell tartani kötelezően. Egyéb kötelező felszerelés az autóban az elsősegély doboz, illetve az elakadásjelző háromszög. Természetesen kötelező a biztonsági öv használata, illetve tilos vezetés közben telefonnal a kezünkben telefonálni.

Sebességhatárok Ausztriában

Ha a sebességkorlátozást jelző táblán az IG-L feliratot látjuk, akkor itt bizony fokozottan figyeljünk a sebességhatár betartására, mert a pénztárcánkra súlyos terhet ró egy ilyen közlekedési kihágás. Ez a típusú sebességkorlátozás ugyanis nem balesetmegelőzési célokat szolgál, hanem környezetvédelmit. A büntetés akár több ezer euró is lehet.

Ausztriában is érvényes a lakott területen 50 km/h, a lakott területen kívüli 100 km/h, az autópályákon pedig 130 km/h maximális sebességhatár, azonban van egy fontos különbség a magyar KRESZ-hez képest, mégpedig az, hogy ezeket a korlátokat nem oldja fel a következő kereszteződés, csak a következő, sebességhatárt jelző tábla.

Útdíjak Ausztriában

Az autópályák és gyorsforgalmi utak díjkötelesek Ausztriában. Az utak használatához a megfelelő értékű matrica megvásárlására van szükség. Ezt különböző értékesítési pontokon, trafikokban, benzinkutakon tudjuk megvásárolni.

A horvátországi KRESZ és közlekedési szabályok

Horvátország nyári desztinációnak számít, Ausztriához hasonlóan a közelsége miatt szintén népszerű autós utazási célpont. Lássuk milyen közlekedési szabályokat kell betartani, ha Horvátországba tervezed a nyaralást!

Horvátországi közlekedési szabályok és büntetések

Horvátországban a rendőri jelenlét a nyári időszakban fokozott. Az osztrák szabályokhoz hasonlóan itt is kötelező fényvisszaverő mellényt tartani az utastérben, illetve az elsősegély doboz, valamint az elakadásjelző háromszög meglétét is ellenőrizhetik. A közúti ellenőrzések során nem csak a sebességhatárok, de a követési távolság betartását is nézik. A zöldkártya érvényességére is vessünk egy pillantást elindulás előtt!

Sebességhatárok Horvátországban

Alapvetően a sebességhatárok megegyeznek a magyarországi korlátozásokkal. Fontos különbség, hogy 2 évnél fiatalabb jogosítvánnyal rendelkezők autópályán maximum 120 km/h sebességgel haladhatnak. A sebességhatár átlépése esetén a büntetés több tízezer forintra is rúghat.

  • autópálya: 130 km/h
  • autóút: 110 km/h
  • egyéb utakon: 90 km/h
  • lakott területen: 50 km/h

2024-es autópálya díjak Horvátországban

Jelenleg Horvátországban fizetőkapukon keresztül, szakaszosan tudjuk az útdíjakat kiegyenlíteni euróban. A nyári csúcs szezonban szép kis torlódások tudnak kialakulni ezeknél a kapuknál, ezért - a tervek szerint - ezeket idén kivonják a forgalomból. Egészen pontosan a kapuk megmaradnak, de a díjfizetést egy app-on keresztül tudjuk teljesíteni és a díj automatikusan levonásra kerül a bankszámlánkról.

  • Gorican - Zágráb szakasz: 5,8 EUR
  • Zágráb - Rijeka szakasz: 9,2 EUR (összesen: 15 EUR)
  • Rijeka - Pula (Medulin) szakasz: 10 euró (összesen: 15,8 EUR)
  • Rijeka - Rovinj szakasz: 8,2 EUR (összesen: 14 EUR)
  • Rijeka - Porec szakasz: 9,4 EUR (összesen: 15,2 EUR)
  • Rijeka - Umag szakasz: 11,8 EUR (összesen: 17,6 EUR Szlovénia felől 15 EUR a heti autópálya matrica)

Véralkoholszint és vezetés Horvátországban

Horvátországban nincs zéró tolerancia, ami a véralkoholszintet illeti. Ausztriához hasonlóan 0.5 ezrelék a határérték. Azonban figyeljünk arra, hogy az alkoholos befolyásoltság baleset esetén súlyosbító körülménynek számít, ez pedig befolyásolhatja azt is, hogy a biztosító milyen kárunkat téríti meg, ha egyáltalán megtéríti.

Olaszországi közlekedési szabályok

Dolce far niente - mindenki vágyik egy kis édes semittevésre. Hogy ez megadasson, az autós utasbiztosításon kívül feltétlenül tanulmányoznunk kell az olasz KRESZ-t. Az olaszokról az az általános kép alakult ki - persze nem teljesen alaptalanul -, hogy fittyet hánynak a közlekedési szabályokra és ahogy haladunk dél felé úgy találkozunk egyre több egyezményes kézjellel és hangos dudálásokkal a sofőrök részéről. Persze attól még, hogy az olaszok nem feltétlen figyelnek a szabályokra, nekünk érdemes ugyanúgy betartani azokat, mintha otthon lennénk. Inkább olasz bőrtáskára vagy étteremre költsünk többet a büntetések helyett!

Sebességhatárok Olaszországban

  • autópálya: 130 km/h
  • autóút: 110 km/h
  • egyéb utakon: 90 km/h
  • lakott területen: 50 km/h

Érdemes ezeket a sebességhatárokat betartani, mert súlyos összegeket fizethetünk, ha száguldozni szeretnénk. A büntetések 41 eurótól indulnak, de több ezer euróra is rúghatnak. Fontos tudni, hogy Olaszországban fix kamerák mérik a sebességet és a két kamera közötti eltelt időt veszi alapul az átlag sebesség megállapításához. Ne reménykedjünk abban, hogy Magyarországra nem ér el a kezük az olasz hatóságoknak! Valamelyik behajtócég egy magyarul szépen megfogalmazott kísérőlevéllel biztosan emlékeztetni fog minket a csodás olaszországi nyaralásunkra, ezért mi azt javasoljuk, hogy vezessünk körültekintően és inkább nézegessük a nyaralós fényképeinket, ha nosztalgiázni szeretnénk. A közlekedési bírságok öt év alatt évülnek el.

Véralkoholszint és vezetés Olaszországban

Az olaszok is lazábbak, ami a megengedett véralkoholszintet illeti. Itt is 0,5 ezrelék a határ, azonban afelett több száz eurós büntetésekre számíthatunk. Mi azt javasoljuk, hogy a mediterrán hőségben is inkább csak alkoholmentes italokkal frissüljünk fel, ha még vezetni akarunk aznap, mert bizony az összes érzékszervünk hibátlan és összehangolt működésére lesz szükség egy ligúriai vagy amalfi parti kacskaringós, szerpentines útszakaszon.

Útdíjak Olaszországban

Olaszországban is fizetős kapurendszer van és jegyet kapunk, amikor az autópályára hajtunk. Ezt az autópálya elhagyásakor kell kifizetni készpénzben vagy kártyával. Fizetéskor a bigletto felíratú sávba álljunk, ne a T betűsbe (turistaként nem éri meg a Telepass rendszert használni)! A díjak szakaszonként vannak meghatározva (például a szlovén határtól Genováig 41,40 EUR-t kell fizetnünk), ezt bankkártyával tudjuk megtenni. Róma - Nápoly útvonal 17,20 EUR-ba kerül. Érdekesség, hogy 24 órán belül utólag is lehet rendezni a díjat online. Ahol nincsenek fizetőkapuk, ott is kötelező megfizetni az útdíjat online vagy az ügyfélszolgálati irodákban (Punti Assistenzia).

Mi az a ZTL zóna Olaszországban?

Mivel Olaszország nagyon felkapott és bizony a legnépszerűbb városok zsúfolásig megtelnek szezonban, figyelni kell arra, hogy bizonyos városrészekbe, utcákba tilos autóval behajtani. Nagyon súlyosan büntetik ezeket a kihágásokat. A ZTL zóna azt jelenti, hogy kizárólag helyiek parkolhatnak! Ez alól kivétel az elektromos autó vagy a nemzetközi mozgássérült engedéllyel rendelkező autó. A parkolási büntetéseket is behajtják utólag, így nem érdemes ezzel sem trükközni külföldiként. A parkolási büntetések is öt év alatt évülnek el.

További autós érdekességek Európából

Ha Franciaországba utazol autóval, akkor legyen nálad alkoholszonda, ugyanis ezt kötelező az autóban tartani! Franciaországban is ihatsz pár korty bozsolét vezetés előtt, itt is 0,5 ezrelék a határ.

Németországban nincs sebességkorlátozás az autópályákon (néhány kivételtől eltekintve), ezért a legújabb sportautódat ott nyugodtan kipróbálhatod, de azt vedd figyelembe, ha autópályán okozol balesetet és többel hajtottál, mint 130 km/h, akkor súlyos bírságot kapsz. További érdekes szabály, hogy a vasúti átjárónál történő várakozáskor kötelező a motort leállítani.

Spanyolországban kötelező az autóban napszemüveget tartani és bizonyos városokban csak a páratlan számú házak oldalában parkolhatsz. Spanyolországban figyelj a házszámokra!

Cipruson enni és inni sem szabad vezetés közben, Görögországban pedig tilos dohányozni, ha te vagy a sofőr. Oroszországban pénzbüntetés jár, ha koszos autóval közlekedsz. Svájcban és Olaszországban pedig tilos stoppolni vagy stopposokat felvenni!

Tisztán látszik, hogy miért érdemes tisztában lenni minden meglátogatni kívánt ország közlekedési szabályaival. Súlyos összegeket fizethetünk ki különböző szabálysértésekért, ezért érdemes körültekintően közlekedni. Fontos, hogy egy nyaralás ne kerüljön többe, mint amit előre elterveztünk. Egy mindenre kiterjedő autós utasbiztosítás számos - előre nem látható - költségtől kímélhet meg minket. Néhány ezer forintért kiegészítő gépjármű-asszisztencia biztosítást köthetünk utasbiztosításunk mellé, ezzel biztosítva a nyugodt nyaralást, hogy nekünk tényleg már csak a KRESZ táblákra és a pihenésre kelljen koncentrálni.

Hasznos volt a cikkünk?

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikkünket akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.