Hosszúhétvége Londonban: utazási ajánló és utasbiztosítási tippek

Létrehozva - 2023. 11. 30., Utoljára frissítve - 2023. 12. 04.
Hosszúhétvége Londonban: utazási ajánló és utasbiztosítási tippek

Samuel Johnson angol író már 1777-ben megállapította, hogy aki unja Londont, az az életet is unja, hiszen Londonban megtalálhatod mindazt, amit csak az élet nyújthat. Ez a különleges metropolisszá nőtt város máig izgalomban tartja az utazókat. Így talán nem véletlen, hogy a magyarok által is az egyik leglátogatottabb külföldi nagyvárosok között szerepel. Az alábbiakban összeállítottunk Neked egy három és fél napos hosszúhétvégéről szóló utazási ajánlót, hogy mi mindent érdemes megnézni a városban. Továbbá az utazási dokumentumokról, repülőterekről, tömegközlekedésről is kapsz tőlünk hasznos információkat. Természetesen nem hagyjuk ki az utasbiztosítás témakörét sem. Segítünk Neked, hogy milyen fedezetekre figyelj utasbiztosítás kötésekor. Tarts velünk, készüljünk együtt egy feledhetetlen londoni kiruccanásra!

Veterán utazó vagyok, nem kérem az ajánlót.
Lássuk az utasbiztosításokat!

Utazási dokumentumok, reptéri tudnivalók, tömegközlekedés

A Brexit bekövetkeztével, azaz amióta az Egyesült Királyság ténylegesen kilépett az EU-ból, uniós állampolgárokként már nem tudunk csupán személyi igazolvánnyal belépni az országba. Tehát, ha egy londoni hosszúhétvégét tervezel, akkor szükséged lesz útlevélre, aminek sajnos költségvonzata van – kivéve persze ha nem lapulna otthon valamelyik fiókodban érvényes útlevél. Alapvetően útlevelet okmányirodában kell igényelned személyesen és a rendes eljárás 20 napot vesz igénybe, hogy kézhez kapd. Gyerekek útlevél kérelméhez mindkét szülőre szükség van, de ha nem tudtok mindketten ott lenni, akkor az ügymenethez egy meghatalmazó nyilatkozatot kell vinni a nem jelenlevő szülőtől.

A fizetési kötelezettségek jelenleg így néznek ki:

  • 6 év alatt, 3 évig érvényes útlevél: 2 500 forint
  • 6-18 év között, 5 évig érvényes útlevél: 2 500 forint
  • 18-65 év között, 10 évig érvényes útlevél: 14 000 forint
  • 18-65 év között, 5 évig érvényes útlevél: 7 500 forint
  • 18-65 év között, 1 évig érvényes útlevél: 2 500 forint

Kedvezmények:

  • Három vagy több 18 év alatti, egy háztartásban nevelkedő gyermeknek, ha egyszerre igénylünk útlevelet, akkor 500 forint / gyermek
  • Két 18 év alatti, egy háztartásban nevelkedő gyermeknek, ha egyszerre igénylünk útlevelet, akkor 1 250 forint / gyermek
  • 65 év felett az útlevél kiállítása illetékmentes

Pótdíjak gyorsított eljáráshoz (a rendes eljárás 20 nap!):

  • soron kívüli (5 napon belüli) eljárás pótdíja 19 000 forint
  • sürgősségi (3 napon belüli) eljárás pótdíja 29 000 forint
  • azonnali (24 órán belüli) eljárás pótdíja 39 000 forint

Szerencsére az Egyesült Királyságba nem szükséges 6 hónapnál rövidebb tartózkodáshoz vízumot igényelned, tehát csak az útlevél költségével kell majd kalkulálnod, ha még nem lenne.

Londonba három „fapados” repülőtársasággal lehet eljutni kedvezményesebb árú jegyekkel. A Ryanair gépei Stansted, a Wizzairé Luton és az easyJeté pedig Gatwick repülőterein landol. A Gatwick az Egyesült Királyság második legforgalmasabb repülőtere és kb. 50 kilométerre van a központtól. Több tömegközlekedéssel is be lehet jutni a városba, de mi a Southern Railway Victoria központi pályaudvarára vivő vonatot javasoljuk, amivel fél óra alatt juthatsz be a városba. Gyorsabban közlekedik, mint a buszok, minimálisan lassabb, mint a közvetlen Gatwick Express vagy egy taxi, ám árban verhetetlen, ami persze a magyar pénztárcához képest így sem karcsú a 10 fontjával (kb. 4000 – 4500 Ft).

Stansted repülőtere Londontól északkeletre található kb. 55 km-re. Mind vonattal és mind busszal közel 50 perc alatt tudsz bejutni központba. A Stansted Express a Liverpool Street vasútállomásra fog bevinni, és ha előre lefoglalod a jegyed, akkor 7 fontból meg tudod úszni a költségét. A National Express buszjárata London több pontján is megáll, 3.50 fonttól kezdődnek az egyirányú jegyek. Minél inkább beljebb szállnál le a városban, annál költségesebb a díja.

A Lutoni repülőtér is kb. 50 kilométerre van Londontól északra, ám a bejutás innen a legdrágább. A vonat 13 fontba, a busz pedig 12 fontba kerül, ám utóbbival akár 1,5 órás útra is lehet számítani. Így az East Midlands vonatot javasoljuk, mellyel 22 perc alatt érkezhetsz a St. Pancras pályaudvarra.

Londonban a tömegközlekedés ára igazán drága tud lenni, különösen, ha egy napon belül több zónában akarsz utazgatni kötött pályás tömegközlekedési eszközzel. Ezt turistaként semmikép se javasoljuk. Érdemes a szállásodat inkább egy központibb helyen lefoglalni (3-as zónán belül!), és egy kényelmes cipőt becsomagolni. 1-2 metró megálló távolsága sokszor csak egy 5 perces sétát takar, tehát célszerű annyit sétálni, amennyit csak bír a lábad.

Vonaljegyet készpénzzel sehol sem lehet vásárolni. A jegyedet akár bankkártyával is kifizetheted a buszon és beléptető kapukon, azonban egy adott kártyával több embernek nem tudsz jegyet vásárolni, kizárólag egy utazó díját tudod kifizetni. Továbbá, mivel a banki költségek borsosak lehetnek, érdemes Wise vagy Revolut virtuális kártyákat használni, ezekkel az okostelefonodon keresztül is tudsz majd fizetni. Buszon a viteldíj 1 órára szól, és 1.75 fontba kerül. 1 órán belül csak egyszer kerül levonásra a díj a kártyádról. Egy nap. max. 5.25 fontot vonnak le a kártyádról.

Az 5 éves kor feletti gyerekek és diákok esetében Oyster kártya kiváltása szükséges, melyet egy automatánál lehet feltölteni, amivel jogosulttá válnak bizonyos kedvezményekre is. A kártya kiváltási ügymenete 28 nap. Az 5 éves kor alatti kisgyermekekre nem vonatkozik az Oyster kártya kiváltása, számukra az utazás ingyenes. Itt tudsz utánaolvasni a Oyster kártyának.

A tömegközlekedéshez a hangulatos piros emeletes buszokat javasoljuk a Tubeval szemben. A metróról nem látsz semmit a városból, azonban a busz felér egy kényelmes városnézéssel. De ha mégis a Tubera esik a választásod, akkor előtte mindenképpen tájékozódj a viteldíjakról, a 9 különböző zónáról, és azok közötti utazásról itt.

Utasbiztosítási tippek londoni hosszúhétvégéhez

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya az Egyesült Királyságban is érvényes, tehát ha van, célszerű magaddal vinni, ha nincs, érdemes kiváltani. Ez egy ingyenesen járó TAJ kártyának megfeleltethető kártya, amit Európában használhatsz. Bővebben itt írtunk róla. Ha van EEK kártyád, ha nincs, utasbiztosítást javasolt kötni egy külföldi hosszúhétvégére is, hiszen nem csak egy egészségügyi probléma árnyékolhatja be az utadat.

Az úti célodat nagy valószínűséggel repülővel fogod elérni, így az utasbiztosítás kiválasztásának folyamatában, fektess némi időt a repülős fedezetek, azaz a járattörlés, a járatkésés és a járatlekésés összehasonlítására.

A poggyászod biztonsága érdekében, böngészd át milyen biztosítási összegeket, és kiemelt feltételeket találsz poggyászbiztosítás alatt az oldalon, ha összehasonlítod a biztosításokat. Itt írtunk róla, hogy mi a teendőd, ha poggyászkár érne. Ha esetleg kisállatodat is viszed magaddal, akkor keress rá a kisállatra vonatkozó fedezetekre, de ha a feltételek böngészése helyett szeretnél egy összefoglalót olvasni róla, itt megteheted.

Minden utazásod előtt gondold végig, hogy mi fontos Neked a biztosításodban, mit tartalmazzon és milyen biztosítási összeget érzel korrektnek. Válaszd a számodra legmegfelelőbbet!

Utazási ajánló

Londonban mindig történik valami. Vagy az angol királyi családnak van valamilyen nyilvános eseménye, vagy az évente megrendezett Lord Mayor show (a londoni City, az óváros, polgármesterének évenkénti választását követő) felvonulása szórakoztatja a helyieket és a turistákat, vagy valamilyen sport vagy kulturális esemény van soron. Így szinte egészen biztos: bármikor is utazol Londonba, valami esemény megrendezés alatt lesz. Ha szeretnéd ellenőrizni az aktuális műsort, akkor az ikonikus Time Out magazin honlapját javasoljuk, ami 1968 óta töretlenül a britek egyik kedvenc programajánlója.

Az alábbiakban 3 napot kitöltő programlehetőséget sorolunk fel, amit mindenképp érdemes megnézni, ha Nagy-Britannia fővárosában jársz.

Első nap: Buckingham Palota, St. James Park, Westminster, Trafalgar Square

Érdemes a Buckingham Palotával kezdeni a városnézést. Vidd ki a reggelidet a Hyde Park-ba, vagy a szomszédos Green Park-ba, és ha feltöltekeztetek, akkor irány a Buckingham Palota, ami jelenleg III. Károly király székhelye. Az őrségváltás 10:45-kor kezdődik minden nap. Az esemény turisták tömegeit vonzza, így, ha kíváncsi vagy rá, legalább 10.00-re ki kell érned, hogy jó helyet találj.

Ha kigyönyörködted magad a Buckingham Palotában, konstatáltad, hogy fent van-e a Royal Standard zászló – ami jelzi, hogy az uralkodó bent tartózkodik az épületben –, akkor sétálhatsz tovább a St. James Parkon keresztül a főváros egyházi és politikai központjába a Westminster negyedbe. Itt található a Parlament, a híres harangjával a Big Bennel, amit óránként meg is húznak mindenki örömére. A Parlament mellett van a Westminster Apátság, London egyik legrégibb és legfontosabb temploma. Itt ravatalozták fel Erzsébet királynőt, itt koronázták meg Károly királyt – megcsodálhatod a koronázási trónt –, és a hely számos híres ember nyughelyét is szolgálja Newtontól kezdve Charles Dickensig. A Parlamentbe és az Apátságba belépődíj ellenébe tudsz bejutni, és rendszerint nagyon népszerűek. Hosszú sorbaállásra számíthatsz, ha csúcsidőben mész. Ha nincs kedved kivárni a sort, de szeretnél egy történelmi emlékhelyre ellátogatni, akkor inkább a Parliament Streeten elindulva fordulj be balra a King Charles Streetre, ahol a Cabinet War Múzeum fog várni rád. Ez egy pici múzeum, ami Winston Churchill II. világháborús főhadiszállása volt.

Ha nincs kedved múzeumozni, akkor csak sétálj tovább a Parliement Streeten, ami visz tovább a Whitehallra. Szintén balra lesz majd a Downing Street zsákutcája. A 10-es házszámban lakik az Egyesült Királyság mindenkori miniszterelnöke. Ha továbbsétálsz egyenesen a Whitehallon, akkor a Trafalgar Square-re fogsz kijutni. Ha eljutottál idáig, itt már egész biztos kimerültél, és jócskán ebédidőn túl is lehetsz. A tér környékén számos étterem és pub is van. Esetleg bemehetsz a tér mögötti Nemzeti Galériába vagy a Nemzeti Portré Galériába, mindkettőben kiváló étterem is van, és ha feltöltekeztél, akkor akár meg is nézheted valamelyikük ingyenesen látogatható állandó kiállítását. A Nemzeti Galériában többek között Velázquez, Holbein, Jan van Eyck ikonikus festményeit csodálhatod meg ingyen, míg a Portré Galériában kortárs művészek, híres emberek portréi láthatóak.

A Trafalgar Square-ről számos busz indul különböző irányba és mivel valószínűleg el is fáradtál már mostanra, érdemes lesz felülni egyre. Döntsd el Te, hogy merre mennél tovább! Becélozhatod Waterloo irányát, ami a Temzén túl van. Akár a Waterloo híd, akár a Westminster hídon át menő busszal mész, a hídon átjutva szállj le a buszról, és sétálj el a London Eye-ig. Ez főleg nyáron jó ötlet, mert akkor este 9.30-ig üzemel. Vegyél rá jó előre jegyet, és gyönyörködj a kivilágított városban a kerék tetejéről. Ősszel és télen viszont csak este 6.00-ig működik, szóval, ha akkor utazol, nem célszerű erre venni az irányt, vagy legalábbis nem utolsó programnak hagyni.

Ha inkább a bárok és a szórakozóhelyek érdekelnek, szállj fel egy a Picadilly irányába vivő buszra és barangold be a Soho negyedét. Ha inkább egy színdarab érdekelne, akkor a Leicester Square, Covent Garden irányába érdemes menni és beülni valami népszerű darabra a West End-en.

Ha pedig még bírja a lábad, akkor sétálj le a Trafalgar Square-ről az Embankment (rakpart) irányába, majd haladj tovább a Temze bármelyik oldalán. Egész biztos páratlan kilátásod lesz a városra.

Második nap: Tower of London, Sky Garden, Szent Pál Székesegyház, Millenium híd, Tate Modern, Globe Színház

A Tower of London, a maga 900 éves történelmével egy igazán ikonikus jelképe London városának. Ez tulajdonképpen egy régi várépület, de erőd és börtön funkciókat is töltött be a történelem során. Ma pedig egy múzeum, ahol többek között a koronázási ékszerek is megtekinthetőek. Reggel 9.00-kor nyit, ide is érdemes első körben bejutni, mert nagyon népszerű. A parkja ingyenesen látogatható, illetve a mellette lévő jellegzetes Tower hídon is átsétálhatsz. Ha szerencséd van, akkor megnézheted, hogy a híd két pillére megnyitja az utat a nagyobb hajóknak, hogy átférjenek alatta.

A Tower-től egy rövid sétatávra van a Monument irányában a Sky Garden. Ha érdekel a kertészet és szeretnéd az ebédedet egy igazán különleges helyen elfogyasztani, akkor mindenképp menjetek el ide. A bejutás díjtalan viszont jó előre (látogatás előtt min. 3 héttel) le kell foglalni a jegyed, ha szeretnél feljutni.

A Sky Garden-től a Cannon Street visz el a Szent Pál Székesegyház irányába. Ebéd után pont egy kellemes sétatáv. Az épület a mai formáját az 1666-os londoni nagy tűzvész utáni újjáépítés során nyerte el. Kupolájában található a „suttogó galéria”, ahol az akusztika olyannyira kiváló, hogyha útitársaddal a két végpontjába mentek és suttogtok, akkor is hallani fogjátok egymás hangját – és persze a többi, legalább tucatnyi turista társaitok mindegyikét, bábeli körülmények között.

A Szent Pál Székesegyház bejáratától 150-200 méterre már a Temze van, ahol a Millenium hídon át is sétálhatsz a túloldalra. Ez a híd egy keskeny, gyalogosaknak szánt híd, igazán hangulatos. A Temze túloldalán két nagyon különböző, de nagyon fontos londoni épületet fogsz látni: az indusztriális stílusú Tate Modern Múzeumot és a – bár modern korban épült, de Shakespeare korabeli tervrajzok alapján újjáépített – Globe Színház épületét.

A Tate Modern délután 6-ig van nyitva és az állandó kiállításai ingyenesen látogathatóak. Csodálatos intézmény, a modern képzőművészetek szellemi központja, ahol minden játék, minden meghökkentő és elgondolkodtató. Gyerekekkel is kifejezetten élvezetes végig járni hatalmas csarnokait.

A napot érdemes lehet zárni a Globe Színházban egy Shakespeare darabbal. Ha ügyes vagy már 5 fontért tudsz állójegyet megcsípni itt.

Ha nincs kedved színházba menni – vagy csak horribilis áron sikerülne jegyet kapnod –, akkor vedd az irányt a London híd felé. Közvetlen a hídfőnél van az Anchor, London egyik legrégibb kocsmája, szintén Shakespear-i időkből.

Harmadik nap: Notting Hill, Kensington Park, Természettudományos Múzeum, Tudományok Múzeuma, Viktória és Albert Múzeum, Royal Albert Hall

Az utolsó napodat vedd lazára, célozd be Notting Hill-t és a Portobello Road-ot. A negyedben az angol filmekben jól ismert jellegzetes sorházak között bolyonghatsz. A Portobello Road-on pedig számos autentilus kis boltot találsz, ahol biztos találsz valami szuvenírt, legyen szó antikvár könyvről, teákészletről stb. A Portobello Road a Kensington Park Road-dal párhuzamos, ami egyenesen a Kensington Parkba visz.

A Kensington Parkban pihenj le egy kicsit a kerek tó körül vagy Pán Péter szobránál – bár utóbbit nem is olyan könnyű megtalálni. Ha kipihented magad, a délutánra a legnehezebb döntés vár, mi legyen az utolsó múzeum, amit megnéznél. Ugyanis pár száz méterre a Kensington Park mellett, egymás szomszédságában, van három ingyenesen is látogatható múzeum, amelyek minimum egy délutánt kitöltenek. A Természettudományos Múzeumban, azaz a Natural History Museum-ban, mindent megtudhatsz az evolúcióról. A Viktoriánus épület is maga a kuriózum, sok kisebb termében igazán Charles Darwinnak érzi magát az ember. A Tudományos Technológiák Múzeumában, azaz a Science Museum-ban, a repülés, űrutazás, orvostudomány témakörében tudsz elmerülni. A Victoria és Albert Múzeumban pedig csodálatos képző- és iparművészeti gyűjteményt járhatsz végig a középkori művészetektől kezdve egész a huszadik századig. Mind felnőtteknek, mind gyerekeknek mindhárom múzeum eszméletlen érdekes és tanulságos, nehéz dolgod lesz választani.

Esti programot a közeli Royal Albert Hall-ban is választhatsz. Általában klasszikus zenei koncerteket adnak itt, de azok közül is a populárisakat. Gyakoriak a filmzenei koncertek.

Ha azonban elfáradtál és a pénztárcád is lapos, érdemes egy emeletes buszra felszállni Westminster és Waterloo irányába, hogy elbúcsúzhass a várostól.

Bónusz program: Greenwich

A teljesség igénye nélkül, ha még van egy fél napod mi Greenwich-re szavazunk. Greenwich parkja egy domboldalt van a Temzére nézve. A part túloldalán van az Isle of Dogs és a Canary Wharf negyed modern épületei, míg Greenwich-ben a Nemzeti Hajózási Múzeum klasszikus épülete és a Királyi Obszervatórium viktoriánus korabeli csillagvizsgálója. Az obszervatórium kertjében van felfestve a greenwichi délkör, azaz a kezdőmeridián, a Föld kezdő hosszúsági köre. Innen számítják a greenwichi középidőt. A csillagvizsgáló is igazi felnőtt és gyerekbarát programot kínál, ne hagyd ki, ha belefér az idődbe!

Hasznos volt a cikkünk?

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikkünket akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.