Télből nyárba - utazás a Közel-Keleten: Dubai, Abu Dhabi, Doha, Bahrein

Létrehozva - 2023. 10. 10., Utoljára frissítve - 2023. 11. 02.
Télből nyárba - utazás a Közel-Keleten: Dubai, Abu Dhabi, Doha, Bahrein
Forrás: Pixabay

A Perzsa-öböl nagyvárosai igazi multikulturális élményt nyújtanak az utazóknak. Ugyanakkor a sivatagi táj, a müezzinek hangja, a helyi kereskedők és piaci portékáik az 1001 éjszaka világába is könnyen elrepíthetik a külföldi turistát. Ha a téli, picit szürkébb Kárpát-medencénkből vakációt tervezel az Egyesült Arab Emírségek nagyvárosaiba vagy Katar fővárosába, esetleg Bahreinbe, akkor az alábbi ajánlónk pont Neked szól.

Összeszedtük, mi mindenre figyelj az utazás előtt és milyen utazási dokumentumokra lesz szükséged. Bár ezekben az országokban a közbiztonság kifejezetten magas, így Ali baba 40 rablója valószínűleg nem itt fog lecsapni rád, azért elmondjuk, mire érdemes figyelni az utasbiztosítás kapcsán is.

Utazási dokumentumok és tippek

Ha kíváncsi vagy a Perzsa-öböl városaira, akkor az a legegyszerűbb, ha közvetlenül Dubait célzod meg, hiszen Budapestről átszállás nélkül is eljuthatsz ide olcsóbb, „fapados” járattal. Dubai az Egyesült Arab Emírségek legnagyobb városa, az arab sivatag és a tenger között terül el. A Közel-Kelet egyik leglátogatottabb metropolisza, évi 16 milliós turistaforgalmával. A Konzuli Szolgálat tájékoztatása szerint a magyar utazók vízummentesen léphetnek be az országba, feltéve, hogy a belépéstől számított legalább 6 hónapig érvényes útlevéllel rendelkeznek, és a tartózkodás nem haladja meg a 90 napot. Ugyanakkor a konzulátus arra is felhívja a figyelmet, hogy az útlevelünk kifogástalan állapotban legyen, azaz ne legyen szakadt vagy sérült, mert volt már arra példa, hogy emiatt tagadták meg az országba való belépést. Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek közötti megállapodás értelmében a két ország elismeri egymás vezetői engedélyét, tehát ha gépkocsi-bérlésben gondolkozol, akkor kint elfogadják a még itthon, Magyarországon kiváltott nemzetközi jogosítványt. Az országban nők is vezethetnek, az úthálózat fejlett, tehát ha több hetet szeretnél az országban tölteni, esetleg Dubai és a főváros Abu Dhabi között végig autóznál a tengerpart mentén, ez jó opció lehet. A konzulátus viszont javasolja, hogy kizárólag nemzetközi cégtől béreljünk autót, illetve foglaljuk le a szállásainkat jó előre. Abu Dhabi és Budapest között is van közvetlen repülőjárat.

Dohába, azaz Katar fővárosába is eljuthatunk közvetlen repülőjárattal, viszont a belépés vízum köteles, mely 200 Katari riálba, azaz kb. 20 000 forintba kerül. A belépési feltételekről hivatalos információt Katar budapesti nagykövetsége honlapján olvashatsz. Turistaként a beutazáshoz további 50 Katari riált is kell fizetned, amely egy alap egészségügyi ellátási biztosítást jelent. Ennek a feltételeiről a katari Közegészségügyi Minisztérium honlapján olvashatsz. Dohában jelenleg zajlik az év egyik kiemelt eseménye a világkiállítás, azaz a DOHA EXPO 2023, mely 2023. okt. 2 – 2024 márc. 28 között kerül megrendezésre. Az expón közel 80 ország képviselteti magát környezetvédelem, korszerű mezőgazdaság, technológia és innováció, valamint fenntarthatóság témában.

Budapestről Bahreinbe minimum 1 átszállással tudunk eljutni. Ide is 6 hónapnál nem régebbi útlevéllel jöhetsz és vízumköteles a belépés. A Konzuli Szolgálat szerint a vízum Bahrein repülőterén is kiváltható, de az igénylés elektronikus úton is elindítható még az utazás előtt. Jelenleg a két hétre szóló turista vízumot 9 Bahreini dinárért lehet kiváltani, ami kb. 8800 forint.

Bármelyik fenti közel-keleti nagyvárosba is utazol, tiszteld a helyi kulturális szokásokat. Alapvetően az európai konszolidált öltözködéssel sehol sincs gond, viszont vannak olyan épületek, paloták, mecsetek, amiket csak hosszú nadrágban és vállat eltakaró ruházatban lehet meglátogatni. Hosszú ujjú ruházatot egyébként is érdemes becsomagolni, hiszen a klímát gyakran túl hűvösre állítják be a középületekben, taxikban, metrón.

Utasbiztosítási tudnivalók és tippek még

Bár a Katarba való belépés feltétele, hogy kiváltsd a turistáknak szóló egészségbiztosítást, amely az egészségügyi alapellátásokat fedezi, azért javasoljuk, hogy bármelyik öböl menti országba utazol, legyen utasbiztosításod. Biztosításkötéskor érdemes a repülős fedezeteket összehasonlítani, mint pl. járatkésés, járattörlés vagy járatlekésés biztosítási eseményekre szóló fedezetek. Továbbá jó, ha a poggyászbiztosítással kapcsolatos fedezeteket is átnézed, és azt a biztosítást kötöd, amelyik a te pénztárcádnak megfelelő, és különleges vagyontárgyaid (pl. nagy értékű fényképezőgép) biztosítottsága szempontjából az ár-érték arányát optimálisnak gondolod.

Az Emírségekbe, illetve a Bahreinbe utazók mindenképp kössenek utazási egészségbiztosítást, mert ezekben az országokban az egészségügyi ellátás külföldiek számára térítésköteles és – sürgős esetek kivételével – az előzetes számla kifizetéséig nem is látják el a beteget. A biztosítód segélyhívószáma ilyen esetekre mindig legyen nálad. Ha a CoverMe applikációt letöltöd, a biztosító telefonszámát könnyen elérheted! Egyébiránt mindhárom országban kimagasló egészségügyi szolgáltatások érhetők el, angolul jól beszélő egészségügyi személyzettel. Az Emírségek idegenforgalmi fejlesztései tekintetében kifejezett célja is az egészségturizmus kiszolgálása.

A sportkedvelők Dubaiban számtalan sportot kipróbálhatnak. Tulajdonképpen a sivatag itt nem akadály a síelők számára sem, de persze a vízi sportok kedvelői találnak autentikusabb terepet pl. a búvárkodáshoz. Bármilyen sportot is akarsz kipróbálni, utasbiztosítás kötésekor nézd meg a sport fedezeteket is, és köss egy olyan biztosítást, ami fedezi egy esetleges sport baleseted, vagy sportfelszerelésed kárait.

Nincs szükségem ajánlóra,
már csak az utasbiztosításom hiányzik!

Dubai

Dubai a Közel-Kelet legfelkapottabb városa, közel 70 km hosszan terül el a tenger és a sivatag között. Magyarországról már 5 órás repülőúttal eljuthatsz ide, és élvezheted a kellemes téli 24, vagy akár 30 fokot. Az Emirátusokban a hivatalos nyelv az arab, de Dubaiban angolul jól tudsz tájékozódni. A baráti társaságok, párok, családok vagy akár az egyedül utazók is megtalálják a városban a számukra ideális programokat. Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül javaslunk egy pár látnivalót, ami kihagyhatatlan a Dubaiba először utazók számára.

Dubai bevásárlóközpont, Akvárium, Burj Khalifa és szökőkút

A világ egyik legnagyobb bevásárlóközpontja a Dubai Mall. Több, mint 1200 boltjával és méretével egész biztos le fog nyűgözni. Egy hatalmas vízesés és egy akvárium is található itt, amit ingyen megnézhetsz. Természetesen, ha a vízalatti állatkert teljes területét szeretnéd megnézni, az már díjköteles, ugyanakkor megéri kicsiknek és nagyoknak is.

A Burj Khalifa a világ legmagasabb épülete. Ha Dubaiban jársz, ne hagyd ki! Páratlan kilátásod lesz a városra, a tengerre és a sivatagra.

Tipp: vegyél kombinált jegyet az Akvárium és a Burj Khalifa belépéséhez. Jobban jársz!

Közvetlenül a Dubai bevásárlóközpont mellett, illetve a Burj Khalifa lábánál található a város legnépszerűbb turista látványossága: a Dubai szökőkút. A szökőkút minden nap ingyenes zenei-vízi showt prezentál az arra járóknak, bár érdemes időben érkezni, hisz rengetegen kíváncsiak rá. Délutánonként két előadás van 13.00-kor és 13.30 vagy 14.00 órás kezdettel. Esténként 18.00 és 23.00 óra között 30 percenként lehet megcsodálni a szökőkút látvány programját.

Tipp: bérelj motorcsónakot és tekintsd meg igazán közelről a showt!

Kikötő, strand, piacok

Napnyugta után Dubai legaktívabb városrésze a kikötő. Ez a 7 km-es szakasz nem csak a jachtok lakhelye, de számos hajós, illetve zenei fesztivál otthonául is szolgál. Különösen a karácsonyi, új évi időszakban sűrű a program itt. A kikötő mentén természetesen számos étterem és egy pláza is van. A téli estéken érdemes magaddal vinni egy könnyű dzsekit, mert a kellemes nappali hőmérséklet után az éjszaka már hűvös! Ha szeretnél sznorkelezni, vagy luxus jachton pihenni, akkor a kikötőben könnyen találhatsz erre alkalmas bérelhető járművet. Ha egy autentikusabb hajón szeretnél egy vacsora programot, nézd meg ezt a programot:

Dubaiban a tengerparti strandok többnyire ingyenesen látogathatóak. Érdemes tömegközlekedéssel kijutni, hiszen a parkolás díja borsos lehet, és nem is könnyű helyet találni. A kikötő melletti strand az egyik legnépszerűbb (Marina Beach at the Walk vagy JBR Beach). Az infrastruktúra kiváló itt, és a gyerekek is jól érezhetik magukat a változatosabbnál változatosabb játszóterek valamelyikén. A Jumeirah Beach szabadstrandja a Burj Al Arab szálloda mellett van. Erről a strandról pazar látványban lesz részed a világ egyetlen 7 csillagos hoteljére. A legtöbb fénykép is innen készül az épületről. A Kite Beach a Jumeirah mellett található és a kite-szörfözők kedvenc helyszíne. A strandon található röplabdapályájának és a 14 km hosszú futópályájának köszönhetően a sportolók kedvenc szabadstrandja.

Bur Dubai az óváros része. Itt található a legtöbb múzeum, mecset és a Dubai Souks, azaz Dubai tradicionális piacai is! A piacokon megtapasztalhatod a város hagyományosabb arcát. Az arab bazár kézzel készült portékáit - legyen az ékszer vagy szőttes - itt biztos megtalálod. A textil- és aranypiac mellett bejárhatod a parfüm- és fűszerpiacot is, ahol a fűszerek mellett datolyát, aszalt- vagy kandírozott gyümölcsöket, illetve helyi teakeverékeket is vásárolhatsz.

Dubai Múzeum, Al Fahidi Erőd, Jumeriah Mecset

Dubai Múzeum az Al Fahidi Erődön belül található az óvárosban. Az erődöt 1787-ben építették és a város legrégebbi épülete. Ha érdekel a történelem, különösen Dubai hihetetlen átalakulásának története, akkor ide muszáj lesz ellátogatnod. Gyerekekkel is kifejezetten élvezhető a kiállítás és a belépő díja sem drága: felnőtteknek 3 AED, gyerekeknek 1 AED.

A Jumeirah Mecset a térség legszebb mecsete, amelyet a nem muszlimok is látogathatnak. Az építészeti remekművet kívülről természetesen ingyen is megcsodálhatod. A belépés 5 év alatti gyerekeknek nem megengedett, 5-12 év között ingyenes, 12 év fölött pedig 10 dirhamért érhető el (kb. 1000 Ft).

Ras Al Khor vadrezervátum, Atlantis Aquaventure, Lost Chamebers Akvárium, sivatagi szafari

Bár Dubaiban az élet délután kezdődik, ám ha pacsirta típusú, természetkedvelő ember vagy, akkor a Ras Al Khor vadrezervátumát mindenképp érdemes megnézned. A kilátópontról elképesztő látványban lesz részed a rezervátumban élő flamingókra. A belépés díjtalan, az etetést 10-11 körülre időzítik, úgyhogy az előtt érdemes kimenni, mert ekkor a legaktívabbak a madarak.

Ha a tengeri élővilág jobban érdekel, akkor a Lost Chamber akváriumba is érdemes elnézned. Ide csak térítéssel tudsz bejutni, viszont gyerekekkel jó program lehet, különösen, ha kombinált jegyet veszel az Atlantis Aquaventure vízi élményparkba!

Ha pedig a Lahbab-sivatag élményvilága érdekel, akkor foglalj le egy sivatagi szafarit quadon. Próbáld ki, milyen lovagolni teveháton és szörfözni a homokon :)

Abu Dhabi

Ha csak Dubaiba szól a repjegyed, de több napot töltesz az Emírségekben, akkor legalább egy napra érdemes átugrani Abu Dhabiba. Természetesen a főváros több napra való látnivalót is tartogat a turista számára, mi most csak a fontosabbakat szedtük össze neked.

Egynapos túra (Zájed sejk-mecset, Etihad Towers, Qasr Al Watan, Corniche)

Dubaiból Abu Dhabiba, ha költséghatékony egynapos túrát tervezel, akkor ezt a transzferrel együtt szervezett túrát javasoljuk. A 9 órás túrán német, olasz, spanyol, angol, vagy francia nyelvű idegenvezetés érhető el. A buszos út 1 óra Dubaitól Abu Dhabiba a Perzsa-öböl mentén. A fő attrakció Zájed sejk-mecsete, mely a nyolcadik legnagyobb mecset a világon. 54 darab fehér márvánnyal díszített kupola díszíti és az épület négy sarkában 115 méter magas minaretek láthatóak. A márványozott termekben barangolva olyan egyedi kincseket láthatsz, mint pl. a világ legnagyobb kézzel csomózott szőnyege és a világ legnagyobb csillára.

A túra tartalmazza az Etihad Towersbe való bejutást, aminek a kilátóteraszáról panorámás kilátás nyílik a városra és a Perzsa-öbölre. Az épületkomplexum öt tornya közvetlenül a Qasr Al Watannal szemközt áll, így megcsodálhatod az elnöki palota különleges építészetét is, valamint annak kertjét. Természetesen a palota látogatható termeit belülről is megtekintheted, ahol nem csak az Egyesült Arab Emírségek hagyományaiba, de gazdag műkincs gyűjteményébe is bepillantást nyerhetsz.

Az egynapos túrán lehetőséged lesz Abu Dhabi 8 km-es Corniche sugárútjának egy részén barangolni. Ez az út az elnöki palotától a halpiacig tart, mely játszóterekkel, kerékpár és gyalogúttal, éttermekkel és kávézókkal szegélyezett.

Látnivalók még (Corniche Beach, Heritage Village / „skanzen”, Saadiyat-sziget)

A Corniche mentén 2 km szakaszon található a Corniche strand, ahol gyönyörű türkízkék színű a víz és fehér homok jellemzi. Számos kávézó, étterem és játszótér veszi körbe a strandot. Ha nincs kedved csobbanni, végigmehetsz a part menti gyalogos vagy kerékpárúton és megállhatsz az 5 röplabdapálya, vagy 2 strandfoci pálya bármelyikén. Természetesen, ha vízi élményekre vágysz, sznorkelezhetsz is vagy bérelhetsz hajót, búvárfelszerelést. A strand alapvetően három szakaszra van osztva és három bejárata van. Al Sahil (Gate 4) ingyenes bejáratot biztosít. Ez nagyobb csoportoknak, de egyedülállóknak is ideális lehet, az infrastruktúra nem annyira kiépített itt. A 2-es és a 3-as kaput családoknak gyermekekkel érdemes keresni. Mindkét strandszakasz kerítéssel van körbekerítve, öltözők, zuhanyzók, pelenkázók, csendes zónák mind megtalálhatóak itt. Napozóágyak, napernyők bérelhetőek és napnyugtáig vízi mentő is folyamatosan ügyel a biztonságra. A belépődíja igazán kedvező: a felnőttjegy ára 10 AED (kb. 1000 Ft), az 5 év feletti gyermekeknek a jegy 5 AED (kb. 500 Ft), 5 év alatt ingyenes.

Abu Dhabi Heritage Village helyszíne amolyan arab skanzen. Igazán családbarát, itt kicsik és nagyok megismerhetik a hagyományos sivatagi életmódot. A falu szinte egy időkapszula a régi világ piacával, mecsetével. Bemutatja, hogy a térség helyi lakosai milyen tábori körülmények között laktak az Emírségek modern kor előtti korszakában. A Heritage Villaget a Marina Mall-szigeten találod, a városközpont közelében. Ha érdekel Abu Dhabi múltja, akkor ne hagyd ki! Helyi kézműves termékek (fazekak, szőttesek, üveg tárgyak, szappanok) és fűszerek vásárlására is lesz lehetőséged itt, de egyben ki is próbálhatod a régi korok mesterségeit.

Kultúra és művészet rajongóknak nem szabad kihagyni Saadiyat-szigetét. Itt található a Louvre Abu Dhabi.

Saadiyat-sziget strandja nem csak kellemes vizéről és fehér homokos partjáról híres. Közönséges cserepesteknősre is bukkanhatsz itt, ami minden, csak nem közönséges! A sziget a kritikusan veszélyeztetett faj otthona.

Doha

A Perzsa-öböl partján fekvő várost 1820-ban alapították és 1971-től fővárosa Katarnak, miután az ország a Nagy-Britanniával kötött szerződés felmondása értelmében elnyerte függetlenségét. Ma már a 2 milliós város a modern csodák és ősi hagyományok izgalmas keverékét kínálja felfedezésre.

Katari Nemzeti Múzeum, MIA Park és az Iszlám Művészeti Múzeum

A Jean Nouvel által tervezett páratlan kinézetű múzeumban megcsodálhatod Katar történelmét, a félsziget több, mint 700 millió évvel ezelőtti kialakulásától napjainkig. Az épület architektúrája lenyűgöző. A francia építészt a sivatagi rózsa ihlette, ami visszaköszön a megjelenítési formavilágban. A múzeumban két kávézó és egy remek étterem is található, ahol katari ételeket szolgálnak fel. A múzeum 9:00 és 19:00 óra között van nyitva péntek kivételével. Akkor 13:30 és 19:00 között lehet bejutni 50 QAR fejében (kb. 5000 Ft).

A MIA Park Doha legszebb zöldterülete, számos sport- és művészeti rendezvénynek ad otthont. Igazi család- és sportbarát hely, ahol kerékpárt és kajakot is tudsz bérelni. A MIA Parkhoz egy mesterséges sziget is épült, ahol az Iszlám Művészeti Múzeumot fogod megtalálni. Ez a múzeum ad otthont a világ egyik legnagyobb iszlám művészeti gyűjteménynek, beleértve kerámiákat, kéziratokat, fémmunkákat, szőtteseket és még sok mást. A múzeum naponta látogatható 9:00 – 19:00 között (kivéve pénteken 13:30 – 19:00 között). A MIA Park és az Iszlám Művészeti Múzeum Dohában az egyik legnépszerűbb program a családdal.

Al Corniche, Dhown, Pearl Monument, Souq Waqif

A Doha-öböl mentén húzódó 7 kilométer hosszú tengerparti pálmafákkal övezett sétány az Al Corniche. Jó ötlet rollerrel, kerékpárral, görkorival vagy akár egy kényelmes cipővel végigjárni, hiszen a MIA Parktól indulva további népszerű látnivalókban lesz részed.

A Corniche mentén jutsz el a Pearl Monument-hez, azaz a gyöngy emlékműhöz. Ez a szökőkút Katar gyöngyháztörténetét szimbolizálja, és az olaj előtti elsődleges iparág előtt tiszteleg. A Pearl Monument-nél van a Dhow kikötőbe a bejárat. Ha elfáradtál, felszállhatsz egy tradicionális arab hajóra is, és egy "dhow" hajó fedélzetén megcsodálhatod az öböl menti épületek mindegyikét, hűs koktéllal a kezedben.

Ha olyan helyeket keresel Dohában, ahol megismerheted a katari kultúrát, a Souq Waqif, a város legrégebbi piaca a legjobb választás erre, amit szintén a Corniche-on találsz. Ez a felújított arab piac a város szívében található. Hagyományos katari stílusú bazárjaiban nem csak ruhákat, faliszőnyegeket, fűszereket, gyönyörű kézműves termékeket vagy ajándéktárgyakat árulnak, de a piac művészeti galériáknak, éttermeknek, kávézóknak és vízipipás nyugágyaknak is otthont ad.

A Pearl egy mesterséges sziget, amelynek alakja egy gyöngysorra emlékeztet. Ez az egyik legjobb ingyenes dolog Dohában, és évente több mint 15 millió látogatót vonz. Különféle hangulatos éttermek és kávézók, ikonikus kikötő, mozik, ötcsillagos szállodák és luxusbutikok találhatók itt.

Strand, sivatagi szafari

Doha kristályos vizű aranyhomokos strandjai még nem feltétlenül szerepelnek a turisták radarján. A legjobb homokos strandok a szállodákban vagy egy rövid autóútra találhatók. Ha nyilvános strandra szeretnél menni, Katara az egyetlen, ami központi helyen van. A belépő díja 10 QAR, kb. 1000 Ft. Sokkal jobb lehetőség a Four Seasons hotel Beach-e, ahol, ha nem vagy szállóvendég, napijegyet vásárolhatsz, mely 295 QAR. Az ára borsosabb, de a szállodai infrastruktúrának köszönhetően, lényegesen klasszabb. Ha bérelt autóval közlekedsz, érdemes felkeresned az Al Wakrah, a Sealine és az Inland Sea strandokat.

Természetesen Katar fővárosában is szerveznek sivatagi szafarikat. Ha adrenalinra vágysz, próbáld ki ezt is! A homoki ralira, a tevegelésre, és a homokszörfözésre is fogsz találni lehetőséget.

Bahrein

Bahrein a maga 51 természetes és 33 mesterséges szigetével a Perzsa-öböl mentén egy különleges szigetország a Közel-Keleten. Bahreinben a legjobb látnivalók közé tartoznak a lenyűgöző építészeti alkotások, mecsetek, múzeumok és hagyományos piacok, amelyek tükrözik az ország valódi kultúráját. Ha a Közel-Kelet vonz, ne hagyd ki úticéljaidból! A klíma a magyar utazók számára itt is decembertől márciusig a legkellemesebb, illetve a legelviselhetőbb szabadtéren. Bahrein így szintén egy szuper desztináció, ha a télből nyárba menekülnél!

Manama és látnivalói

Bahrein kb. kétszer elférne London teljes területén. Fővárosa Manama, mely a repülőtértől kb. fél óra tömegközlekedéssel is elérhető. Taxizás helyett érdemesebb ezt választani, mert egy 7 napos kártyával gyakorlatilag korlátlanul utazhatunk kényelmes buszokon, melynek csak 3 BD (kb. 3000 Ft) az ára.

Manama látképe a hagyományos és a modern stílusú épületek gyönyörű ötvözetét tükrözi. Bahrein látképének legszembetűnőbb része a mintegy 240 méter magas ikertornyok, valamint a Bahreini Világkereskedelmi Központ.Ugyanakkor az autentikus iszlám építészet, a hagyományos piacok és a remek közel-keleti konyha illata abszolút elvarázsolja az utazót.
Népszerű látnivalók: Bahreini Nemzeti Múzeum, Manama Souq, azaz piac, Beit Al Quran, Sheikh Isa Bin Ali ház, Al Fatih mecset

A 27 800 négyzetméteren elterülő Bahreini Nemzeti Múzeum az ország legnagyobb múzeuma, amely nem csak a történelem rajongókat nyűgözi le. A tengerparti fekvés és a múzeum csodálatos építészete elegendő ahhoz, hogy a laikus utazót is elbűvölje.

Megismerheted az ország gyöngyhalászat múltját. A kiállítás a 4000 éves királyságból származó műtárgyakon keresztül szemlélteti az ország történetét, kedd kivételével minden nap 9:00 – 20:00 között. A belépő 1 vagy 2 BD, ami max. 2000 Ft.

Egy bahreini látogatás nem lenne teljes, ha nem sétálnál végig a hagyományos piacokon. A Manama szívében található Manama Souq Bahrein egyik legjobb turisztikai látványossága, ahol valódi betekintést nyerhetsz Bahrein helyi kultúrájába. Nagyszerű hely, ha Bahreinből származó emléktárgyat, fűszert vagy ékszert vásárolnál. Igazi bazári a hangulat, alkudni nem csak szabad, de kötelező is! Péntek kivételével minden nap 9:00 – 17:00 között van nyitva.

Beit Al Quranban a koránok gazdag gyűjteményét tekintheted meg. A hely szinte minden évszázadból tartalmaz egy példányt, sőt európai nyelvekre fordított verziókat is találhatsz itt. A legkülönlegesebb kiállítása a miniatűr koránok, amelyek közül a legkisebb mindössze 4,7 cm x 3,2 cm méretű. Nemcsak koránokat, hanem az iszlám kalligráfia remek alkotásait, kéziratait, fafaragványait és egyéb műtárgyait is megtekintheted. A könyvtárban pedig beleolvashatsz a világ leghíresebb iszlám íróinak könyveibe, műveibe. A belépés 1,5 BD (kb. 1500 Ft), nyitva pedig péntek kivételével 9:00 – 1:00 és 16:00 – 18:00 között van.

Sheikh Isa Bin Ali ház egy 1800 körül épült hagyományos ház, amely a bahreini olaj előtti élet mementója. Ez volt a bahreini elit és hatalom székhelye 1869 és 1932 között. A badqeer, azaz a széltorony megfigyelhető az épületen. Az innen származó huzat tartotta hűvösen a földszinti társalkodót. A széltorony redőnyei télen csukhatóak voltak, így állítva be egy fajta hatékony és természetes „klímarendszert”. Az épületet mindenütt páratlan gipsz és fafaragás díszíti. Megfigyelhető az akkori hierarchia: sejk, család, vendég és szolgák különböző részlegei.

Al Fateh Grand Mosque, azaz a főváros nagymecsete 1987-ben épült és nemcsak Bahrein, de a világ egyik legnagyobb mecsete is egyben! 700 hívőt képes befogadni és naponta ötszöri imádkozásra gyűlnek össze a hívek. A belépés díjtalan, viszont a nőknek abayát, hajat és vállat takaró kendőt kell viselniük. Természetesen a turistáknak adnak, ha nem hoztak volna magukkal, viszont az uraknak is figyelniük kell az öltözetükre! Nem tanácsos rövidnadrágban és pólóban menni, mert hosszúnadrágot és hosszú ujjú felsőt nem osztanak a bejáratnál, anélkül pedig nem lehet belépni. A külföldiek számára a nagymecset ingyenesen látogatható, 40 perces vezett túra is elérhető.

Qal’at Al Bahrain, Amwaj-szigetek, Al Areen Vadrezervátum, Al Jasra, Sitra

A Qal'at al-Bahrain, más néven Bahreini erőd, egy régészeti lelőhely. Az erődítményben feltárt régészeti leletek sokat elárulnak az ország történelméről. Úgy gondolják, hogy a terület körülbelül már 5000 éve lakott. A leletek értékes betekintést nyújtanak Bahrein réz- és bronzkorába. Az első erőd körülbelül háromezer éve épült. A térség a Dilmun civilizáció fővárosa volt. Dilmun a Gilgames eposz szerint a „halhatatlanság földje”, a sumérok ősi helye és az istenek találkozási pontja. A jelenlegi erőd a 6. századból származik, és a teljes terület az UNESCO világörökség része. Qal'at al-Bahrain 6 km-re van a fővárostól, ide mindenképp érdemes elnézned.

Bahrein szigetországként tele van egzotikus szigetekkel. Az egyik ilyen híres sziget az Amwaj-sziget, amely számos mesterséges szigetből álló csoport. Az Amwaj-sziget nemcsak Bahrein legjobb strandjainak ad otthont, hanem kiváló éttermeknek, üdülőhelyeknek, kávézóknak és bevásárlóközpontoknak is, így Bahrein első számű látogatási helye. Annyi szórakozási lehetőség van Amwajban, hogy itt biztos soha nem fogsz unatkozni.

Ha autót béreltek, és gyerkőccel utaztok, érdemes lehet elnézni az Al Areen Vadrezervátum parkjába. Manamától fél órányira van autóval ez a természetvédelmi terület, ahol állatkert is látogatható. A belépő 1 BD (kb. 1000 Ft), viszont a nyitvatartás limitált: vasárnaptól csütörtökig 9:00 – 13:00 óra között tart.

Autósoknak Al Jasra-t is ajánljuk, mely a Fahd király útja és Bahrein nyugati partvidékének kereszteződésében található Manamától 20 percre. A falu a régió nemzeti örökségének központja, amely a kézműves mesterségek legjavát kínálja. A legjobb szőttes és fazekas termékeket találhatod itt meg, de itt van az Al Jasra ház is, amely Salman Bin Hamad Al Khalifa sejk egykori rezidenciája volt. A ház 1907-ben épült és 1986-ban restaurálták hagyományos építőanyagok, például korallkövek és pálmalevéltörzsek felhasználásával.

Sitra Bahrein keleti részén található. Ez egy olyan sziget, ahol az utazók Bahrein másik oldalát láthatják. A terület nagy részét olajtársaságok és helyi halászok foglalják el, ugyanakkor számos mezőgazdasági falu is található itt, például Al Kharijiya és Mahazza. Sitrán keresztül vezet az út az Al Dar szigetcsoporthoz, ahol pálmafákkal övezett strandok és a legjobb tengerparti éttermek találhatók. Ha a kevésbé turistás helyek is érdekelnek, Sitrára és Al Darra mindenképp látogass el!

Hasznos volt a cikkünk?

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikkünket akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.