Velence parkolás és közlekedés - mire figyelj, ha autóval érkezel

Létrehozva - 2024. 03. 19., Utoljára frissítve - 2024. 03. 25.
Velence parkolás és közlekedés - mire figyelj, ha autóval érkezel
Forrás: flickr

Az olaszországi Velence az egyik legnépszerűbb úticél a magyarok körében. Nem véletlenül, hiszen alig néhány óra vezetéssel egy gyönyörű, pezsgő olasz városban találjuk magunkat. Olaszországba a rengeteg látnivaló miatt kifejezetten érdemes autóval utazni, azonban arra figyelni kell, hogy a parkolás a legtöbb olasz város történelmi belvárosában problémás, sőt van, ahol kifejezetten tilos. A parkolás Velencében még ennél is trükkösebb, hiszen a belvárosban nem is lehet autóval közlekedni egyáltalán.

Megnézem az utasbiztosítási
ajánlatokat Velencébe most a CoverMe-n

Utazás Velencébe autóval - útvonal, útdíjak

Budapestről kb. 706 km-re található Velence, tehát kényelmes tempóval 7-8 óra alatt megérkezhetünk autóval és már ihatjuk is az első kávénkat a Szent Márk téren, feltéve, ha éppen nincsen víz alatt, és nem sajnáljuk a 12 eurót egy kávéra vagy a 17 eurót egy sütire.

Szlovénia felől is érkezhetünk Velencébe. Ez esetben az 1 hetes autópálya matrica 16 EUR a 2024-es árlista szerint. Arra azonban figyelni kell, ha hosszabb kiruccanást tervezünk, akkor ne az 1 hetes matricát vegyük, mert az csak a 7. nap éjfélig érvényes (ha szombaton vásároljuk meg, akkor pénteken 23:59 - ig), hanem az 1 hónaposat, ami jelenleg 32 EUR.

Lehet Ausztria irányából is érkezni, ebben az esetben az útdíjak is kedvezőbbek. Az egynapos matrica személygépkocsira 8.60 EUR, ha pedig a 10 napos matricát választjuk, akkor 11.50 EUR az ára. Mind az osztrák, mind a szlovén matricát ki kell ragasztani a szélvédőre!

Olaszországban az autópálya használatáért szakaszosan kell fizetni, fizetőkapus rendszer van. Szlovénia felől (Gorizia) az A4-es autópálya vezet Velencéig, az útdíj 10.90 EUR. A fizetőkapunál érkezéskor kapunk egy jegyet, majd kihajtáskor, a megtett út függvényében, a képernyőn látható összeget kell kifizetni. Fontos: felhajtáskor a bigletto feliratú sávba álljunk, ne pedig a sárga Telepass sávba! Amennyiben mégis rossz sávba hajtanánk fel, érdemes az első lehetőségnél lehajtani, majd ott segítséget kérve kifizetni az útdíjat. Érdemes arra is figyelni kihajtáskor, hogy abba a sávba álljunk, amilyen módon szeretnénk kifizetni az útdíjat. Ezt készpénzzel, illetve bankkártyával tehetjük meg. A fehér táblás a készpénzes, a kék táblás a kártyás sáv. Vagy lehetőség van előre feltöltött Viacardot is vásárolni ezzel gyorsítva az áthaladást, de ha bankkártyával fizetnénk amúgy is, akkor sokat nem nyerünk vele.

Valamilyen okból nem fizettél autópálya díjat? A kifizetetlen útdíjjelentést online megteheted , de az előbbi oldalon találsz további információkat is az olasz autópályákról, díjakról.

Velence parkolás - tömegközlekedési tippekkel

A parkolás Velencében - a többi olasz városhoz hasonlóan - tartogat kihívásokat. Itt nehezítő tényező a rengeteg csatorna is. A történelmi belváros a Velencei-lagúnán helyezkedik el, ezt pedig egy híd, a 3,5 km hosszú Ponte della Libertá köti össze a szárazfölddel. A hídon átkelve számtalan lehetőség van a parkolásra. A hídról az első lehajtó a Tronchetto szigetre vezet. Ha tovább megyünk egyenesen, akkor pedig a Piazzale Roma-ra jutunk. Itt is vannak parkolók, de ezek többnyire szállodákkal vannak szerződésben.

Tronchetto - egyébként mesterséges - szigetén több parkolóházat is találunk, aminek a díja óránként értendő, így ha csak néhány órás látogatást tervezünk, érdemes ilyen parkolóházba letenni az autónkat, és nem olyanba, ahol csak napi díj van.

Tronchetto kicsit távolabb van a központtól, viszont remek tömegközlekedési lehetőségek állnak rendelkezésünkre, például vízibusszal (vaporetto) utazni külön élmény. Az 1-es számú vízibusz a Canal Grandén halad végig, megcsodálhatjuk a legimpozánsabb palotákat. A (napi) jegy 25 EUR-ba kerül és korlátlan számú utazásra jogosít Velencén belül. Érvényes néhány vonatra is, Velence közigazdasági határain belül. Velence gyalog is bejárható, érdemes kicsit „eltévedni”, és csak úgy céltalanul bolyongani, akár éjszaka is. Ha csak kipróbálnánk a vízibuszt, a 75 perces jegy 9,50 EUR. 6 éves kor alatt ingyenes a tömegközlekedés. Fontos, hogy a jegyeket még a felszállás előtt, az állomásokon érvényesíteni kell (a több napra szóló jegyeket is, minden egyes felszállásnál).

A Tronchetto Parking a legolcsóbb parkolási lehetőség Velencében. Minden megkezdett óra 4 EUR-ba kerül. A napijegy pedig 26 EUR.

Ha olcsóbban szeretnénk megúszni a parkolást Velencében, akkor Mestre városában tegyük le az autót. Itt két parkolót is találunk: a San Giulianot és a Fusinat. Innen vaporettóval is elérjük Velencét június és szeptember között. A Garage Europa nevű parkolóból buszok szállítják a turistákat Velencébe, melyek a Piazzale Romáig visznek. Érdemes a parkolójegyeket napokkal az utazás előtt, online megváltani!

Belépődíj Velencébe

Az utazás autóval Velencébe nem olcsó, ha az üzemanyagot, a parkolást, az autópálya díjakat, majd a tömegközlekedés díját is összeszámoljuk. Erre jön még a velencei belépődíj, amit a városvezetés a turista áradat „megfékezésére” talált ki. 2024. április 25. és július 14. között 8:00 - 16:30 időintervallumban, bizonyos napokon belépődíjat kell fizetnie annak, aki Velence történelmi városközpontját óhajtja megtekinteni. Ennek a díja 5 EUR / fő. Mentességet élvez az, akinek a szállása Velence városában van (Mestre nem számít annak), illetve a 14 éven aluliak. Ezt a díjat online tudjuk befizetni .

Velence: csodás város tele látnivalókkal

Velence csodálatos hely a történelmi épületeivel, gyönyörű tereivel. 126 kis szigetből áll és 472 híd található a városban. Megannyi film helyszínéül is szolgált az évek során. Szomorú mellékszál, hogy James Bond is itt vesztette el (az egyik) szerelmét, így ő biztosan kevésbé szívesen emlékszik vissza velencei napjaira, azonban a világ szerencsésebbik részének Velence a romantikát, a karneváli hangulatot, és a történelmi helyszínek sokaságát jelenti. Velence vízi főútja a Canal Grande. A felette átívelő Rialto-híd, a Szent Márk tér és a Dózse-palota vagy a művészetet kedvelőknek a Szépművészeti Múzeum és a Peggy Guggenheim gyűjtemény napokra elegendő élményt kínál, és akkor még nem is ejtettünk szót a környékről vagy a gyöngyfúvászatáról híres Muranóról és Buránóról.

Ha Olaszország, akkor pedig mindannyian tudjuk, hogy az i-re a pont a csodás gasztronómia. Ez Velencében sincs másképp, semmiképpen se itt kezdjünk el diétázni! Ha olcsóbb étkezési megoldásokat keresünk, akkor a pizzeria osteria, tavola calda feliratokat keressük, itt jó áron ehetünk menüt is. A trattoria picit formálisabb, magasabb minőséget képvisel, valamivel drágábban. A ristorante klasszikus, hagyományosabb étterem, ahol előzőleg foglalás is ajánlott.

Megnézem az utasbiztosítási
ajánlatokat Velencébe most a CoverMe-n

Velencei extra tippek autós utazóknak a CoverMe-től

A Rialto híd lábánál találjuk a piacot és a halpiacot. Ennek szomszédságában, a Fondamenta Riva Olio sétányon, jobbnál jobb teraszos éttermeket is találunk. Jó hír, hogy szellős, árnyékos hely, még a déli melegben is! Az éttermek általában terítési díjat számolnak fel, ez általában 2-5 EUR személyenként. A vízi taxi ára 70 EUR körül van, gondolát 80-500 EUR-tól lehet bérelni.

Ha utazásra készülsz, mindenképpen köss utasbiztosítást minden veled utazó családtagodnak! Autós utazásokhoz pedig az autós asszisztencia kiegészítő biztosítást ajánljuk! Kösd meg egyszerűen, online autós utasbiztosításodat a CoverMe segítségével. Néhány adat megadásával könnyen és gyorsan összehasonlíthatóak a legjobb biztosítók ajánlatai. Baj esetén a biztosítód az adott ország nyelvén fogja megszervezni a segítséget az autómentő küldésétől a szervizbe szállításig. De a biztosításod fedezetet nyújt arra az esetre is, ha a meghibásodott autót haza kell szállítani, illetve hazajuttat Titeket a családoddal együtt. Ha többet szeretnél tudni a gépjármű asszisztenciáról, akkor kattints az Utasbiztosítás autóra című bejegyzésünkre!

Hasznos volt a cikkünk?

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikkünket akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.

Kapcsolódó cikkek