Firenze parkolás - Mire számítsunk, ha autóval indulunk útnak

Utoljára frissítve - 2024. 03. 27.
Firenze parkolás - Mire számítsunk, ha autóval indulunk útnak
Forrás: unsplash

Uffizi Képtár, Arno folyó, Ponte Vecchio, Piazzale Michelangelo csak néhány látnivaló, amiről Olaszország szerelmeseinek egyből beugrik Firenze. A Budapesttől mindössze 950 km-re fekvő toszkán főváros híres gyönyörű fekvéséről. Firenze önmagában is megérdemel egy többnapos utazást, repülővel csak átszállással lehet eljutni Budapestről, mi ezért (is) azt javasoljuk neked, hogy autóval indulj útnak inkább. Toszkána gyönyörű, de tömegközlekedéssel kicsit nehézkes a bejárása, autóval viszont a legeldugottabb helyszínekre is el tudsz jutni. Ebben a cikkben nem csak azt járjuk körül hol és hogy érdemes parkolni Firenzében, de tippeket is adunk az autós utazásra.

Tipp: Utazásaidhoz feltétlenül köss online utasbiztosítást, ha pedig autóval indulsz útnak adj hozzá gépjármű asszisztencia kiegészítőt, így nem neked kell majd olaszul intézned az autómentőt, vagy felhívni a helyi autószervizt, hanem a biztosító, 0-24 hívható ügyintézői segítenek neked ebben! Kösd meg online, pár perc alatt a CoverMe segítségével!

Hol parkolj Firenzében?

Firenzére is igaz az, ami a többi olasz nagyvárosra, hogy a ZTL zónába napközben tilos behajtani (kivételt képeznek az elektromos autók). Nem érdemes kockáztatni, mert a büntetést bizony utánad küldik Magyarországra is, ami pedig akár 100 EUR is lehet.

Ha olyan szerencsés vagy, hogy egy csodálatos firenzei szállodában hajthatod álomra a fejedet, akkor érdemes igénybe venni a szálloda parkolóját, mivel az utcán szinte sehol sem szabad parkolni (kivéve természetesen az engedéllyel rendelkező lakosokat). Bár ezek sem olcsók, de ez az egyik legkényelmesebb megoldás. Viszont behajtás után legkésőbb 40 perccel le kell tenni a szálloda parkolójában az autód. A szálloda recepciósa el fogja küldeni az autód rendszámát a parkolási cégnek, így az nem fog büntetést kiküldeni a behajtásért.

Másik megoldás a firenzei parkolásra a parkolóházak használata. Ezek körülbelül 35 EUR - ba kerülnek egy napra. A vasútállomásnál (Stazione Santa Maria Novella) található az egyik legjobb firenzei parkoló, itt 3 EUR minden megkezdett óra. A másik jó megoldás a Ponte Vecchiótól egy 20 perces sétára található S. Ambrogio nevű parkolóház a Piazza Lorenzo Ghibertin. Itt az első 2 óra 1 EUR / óra, minden további megkezdett óra pedig 3 EUR. A legolcsóbb firenzei parkoló megoldás a del Parterre, itt minden megkezdett óra 1, 50 EUR, viszont itt 10 perccel többet kell gyalogolni, mint az előzőtől. A Ponte Vecchio innen 2,2 km-re található. Mi amúgy is Firenze gyalogos bejárására szavazunk, mert minden utcácskája kincseket rejt!

TIPP: vasárnap be lehet hajtani a ZTL zónákba, így ha ezen a napon mentek, akkor egyszerűbb és olcsóbb parkolni is.

A firenzei parkolókról itt tudsz bővebben tájékozódni. Érdemes utazás előtt áttanulmányozni, hogy biztosan friss parkolási infókkal találkozz!

Olaszország városaiban kék, sárga, illetve fehér színnel vannak jelölve a parkolók. A fehér csíkkal felfestett parkolóhely többnyire ingyenes, a kék csíkos az fizetős, ahol a csík sárga az a mentősöknek, rendőröknek, tűzoltóknak fenntartott hely. Ahol nincs csík felfestve, ott ne parkolj, mert nem szabad.

Euro 0, 1, 2, 3 autók kitiltása az olasz városokból

Bár Toszkánát nem érinti a szabályozás, de ha Olaszországba készülünk autóval, akkor tudnod kell erről a 2018-ban bevezetett jogszabályról, ami a régi dízelüzemű járművek közlekedését korlátozza. Ennek értelmében az észak-olaszországi tartományokban, 30 ezernél nagyobb lakosú városokban, munkanapokon nem lehet behajtani a legtöbb olasz nagyvárosba az euro 0,1,2,3 kategóriájú dízelüzemű autókkal. Ha a forgalmi engedély V.9 pontjában kilencesnél kisebb számot látsz beírva, akkor bizony a te autód is ezekbe a kategóriákba tartozik. A büntetés 80-600 EUR között mozog, így a parkolással együtt erre is fokozottan kell figyelni.

Nézd meg most, milyen ajánlataink vannak
autós utazásod biztosítására!

Melyik útvonalat érdemes választani Firenzébe?

Firenzébe végig autópályán tudsz eljutni, így kényelmes és gyors utazásra számíthatsz. Mehetsz Olaszország vagy Ausztria felé is. Bármelyiket választod, autópálya matrica mindkét országban kelleni fog!

A szlovén határtól (Gorizia) Firenzéig az autópálya díj 30,10 EUR, Ausztria felé indulva pedig 38 EUR.

Olaszországban fizetőkapus rendszer működik, tehát annyit fizetsz, amennyit “használtál” az autópályából. Belépéskor kapsz egy kártyát, felnyílik egy sorompó, és mehetsz is, majd lehajtásnál a kártya alapján tudod kifizetni az autópálya díját. Fontos: felhajtáskor a bigletto feliratú sávba állj, ne pedig a sárga Telepass sávba! Amennyiben mégis rossz sávba hajtanál fel, érdemes az első lehetőségnél lehajtani, majd ott segítséget kérve kifizetni az útdíjat. Érdemes arra is figyelni kihajtáskor, hogy abba a sávba állj, amilyen módon szeretnéd kifizetni az útdíjat. Ezt készpénzzel, illetve bankkártyával teheted meg. A fehér táblás a készpénzes, a kék táblás a kártyás sáv. Ha bankkártyával fizetnél amúgy is, akkor sokat nem nyersz vele ugyan, de lehetőség van előre feltöltött Viacardot is vásárolni, ezzel gyorsítva az áthaladást.

Az olaszországi utak Firenze felé is nagyon jó minőségűek, azonban a nyári hónapokban zsúfoltak. Hagyományosan augusztus a hónapja annak, amikor gyakorlatilag Olaszország “bezár”, és mindenki szabadságon van, ez az utak forgalmán is meg fog látszani, érdemes megnövekedett menetidővel számolni.

Valamilyen okból nem fizettél autópálya díjat? Itt megteheted utólag is! Illetve ezen az oldalon találsz további információkat is az olasz autópályákról, díjakról.

A toszkán gasztronómia - mit egyél Firenzében, ha sikerült leparkolni ?

Érdekes ellentmondás, hogy amíg Toszkána manapság inkább elegáns, szinte luxus úticélnak számít a szállások árfekvését tekintve, a toszkán konyha meglehetősen puritán alapokon nyugszik. Mezőgazdasága nem állt át a tömegtermelésre, a főzéshez használt alapanyagok természetesek, egyszerűek. Hüvelyesek, paradicsom, tésztafélék, olajbogyó és persze a tengergyümölcsei képezik a toszkán konyha alapjait. Bár a marhatenyésztés, és vadgazdálkodás is elterjedt, a toszkánok kevés húst esznek, ez a szokásuk még abból az időből maradt meg, amikor még nem igazán volt mit a paradicsomba aprítani.

Ha te mégis nagy húsevő vagy, akkor azt javasoljuk, hogy feltétlenül kóstold meg a Bistecca alla Fiorentinát, azaz a firenzei marha t-bone steaket. Óriási adag, ezt vedd figyelembe rendeléskor.

A másik húsos étel, ami inkább már a street food kategória, a lampredotto, ami egy fűszerezett, sülthús nyesedékekkel (vagy belsőségekkel), és különféle szószokkal megtömött buci. Eléggé megosztja az olaszokat is, de nem drága, egy próbát adjatok neki.

Ha pedig említettük a vadhúst, és ha már Olaszország, akkor Pappardelle al cinghiale legyen az az étel, ami a gasztro-listádon feltétlenül szerepeljen. Ez egy vaddisznó ragus szélesmetélt tulajdonképpen (vörösborral, paradicsommal készítve, ahogy azt illik). Olyan helyen edd, ahol friss, házilag gyúrt tésztával készítik!

Inkább “zöldséges” típus vagy? Akkor a fent említett szélesmetéltet edd vargányával és szarvasgombával. A fagioli all’ uccelletto, azaz a toszkán sült bab maga az ízorgia. Friss kenyérrel (pizzával) tunkolva, egy pohár toszkán házi borral nem csak laktató, de költséghatékony vacsora is.

Ha a firenzei parkolás nehézségei nem vették el a kedvedet, akkor legyen ez az olaszországi autós úticélod 2024-ben! A CoverMe veled van az úton!

Hasznos volt a cikkünk?

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikkünket akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.

Kapcsolódó cikkek