USA utazás egyénileg - ajánlatok, tippek, programjavaslatok

Létrehozva - 2023. 09. 29., Utoljára frissítve - 2023. 10. 19.
USA utazás egyénileg - ajánlatok, tippek, programjavaslatok

Az Egyesült Államok számos úti célt kínál a külföldi turisták számára – a nyüzsgő városok rajongóitól a lenyűgöző természeti tájakon barangolni vágyókig mindenkinek kínál felfedeznivalót. Ha épp utazást tervezel az Államokba, és izgalmas utazási célpontokat keresel, akkor hasznosnak fogod találni az alábbi listánkon szereplő városokat és látnivalókat. Az úti célokat érintő javaslatok mellett néhány költséghatékonysági tippet is összegyűjtöttünk, valamint összefoglaltuk, hogy mit kell tudni az amerikai vízummal kapcsolatban, illetve azt, hogy mire figyelj utasbiztosítás kötése során. Így Neked már csak a csomagolás édes gondjával kell egyedül megbirkózni felejthetetlen utazásod előtt.

Az alábbi blogcikkünkben az úti célok mellett hasznos tippeket adunk utazásodhoz az USA-ba, amelyekről mindenképpen érdemes tudnod, és – egy online alkusztól nem meglepő módon – az utasbiztosítások témáját sem felejtjük ki. :) Szóval, csomagolj, ragadj fényképezőgépet / okostelefont, és készülj fel egy felejthetetlen utazásra!

Tudom hova utazom,
már csak az utasbiztosításom hiányzik!

New York City - úti terv, látnivalók

Az embernek életében egyszer muszáj belekóstolnia a Nagy Almába – azaz muszáj elmennie a városba, ami „sohasem alszik”. Ha Te is így gondolod, és szeretnéd meglátogatni a filmekből is jól ismert klasszikus New York-i látnivalókat, akkor jó, ha tudod, a New York CityPASS®-szal költségtakarékos lehetsz, hiszen ez a szolgáltatás 5 belépőt is tartalmaz az alábbi helyekre:

  • Empire State Building
  • Amerikai Természettudományi Múzeum

Plusz 3 választott belépőjegy a következők közül:

  • Top of the Rock® kilátóterasz
  • Kompjárat a Szabadság-szoborhoz és az Ellis-szigethez
  • 9/11 emlékmű és múzeum
  • Circle Line városnéző körutazások
  • Intrepid Tengeri, Légi és Űrhajózási Múzeum
  • Guggenheim Múzeum

A fenti látványosságok külön-külön történő meglátogatása egy felnőttnek összesen átlagosan 228.59 dollárba kerülne, a New York CityPASS® igénybevételével viszont csak 138 dollárt kóstál, ami 40%-os megtakarítást jelent.

NY City pass ticket

Szabadság-szobor

Ha először jársz New Yorkban, mindenképpen meg kell nézned a Szabadság-szobrot. Ez afféle „turistás” dolog, viszont kihagyni olyan volna, mintha Párizsba mennél anélkül, hogy ellátogatnál az Eiffel-toronyhoz.

A Szabadság-szobor megtekintésének 2 költséghatékony módja van:
a) ingyenesen utazhatsz a Staten Island-i komppal (ami 30 percenként jár) vagy
b) a New York CityPASS® fizetett túrájával
Tipp: Ha komppal mész, akkor ülj a komp jobb (északi) oldalára, amikor elhagyod Manhattant, mert onnan jobb rálátásod lesz a Szabadság-szoborra!

New York felülnézetből

Nincs is jobb módja annak, hogy átérezzük a város méreteit, mint amikor madártávlatból nézzük. A két legnépszerűbb kilátás a Top of the Rock® kilátóterasz és az Empire State Building. Mindkettő része a New York CityPASS®-nak.
Költségek:
Top of the Rock® kilátóterasz: $36 felnőtteknek ($30 gyerekeknek), New York CityPASS®-al ingyenes
Empire State Building: $36 felnőtteknek ($31 gyerekeknek), New York CityPASS®-al ingyenes

Melyik múzeumot? Avagy a Metropolitan Művészeti Múzeumot vagy az Amerikai Természettudományi Múzeumot látogassuk meg?

New York City több mint 80 múzeumnak ad otthont, és kizárt, hogy mindet meg tudd látogatni még egy 2 hetes nyaralás alatt is. Itt most két múzeum közötti választásában segítünk, ha csak rövid ideig tartózkodnál New York-ban, és csupán egyre van igazán időd, illetve, ha nem igazán vagy múzeumkedvelő.
Mindkét múzeum lenyűgöző, és megoszlanak a vélemények arról, hogy melyik a nagyobb élmény. Ha az érdeklődési köröd jobban húz a természettudományok vagy a művészetek felé, akkor nyilvánvalóan egyértelmű lesz a választásod. Ha gyerekekkel utazol, akkor talán picit jobb és érdekesebb lehet az Amerikai Természettudományi Múzeum, hiszen számos kicsiknek szóló élménykiállítást is ajánlanak a látogatóknak. Ha pedig gyerkőc nélkül utazol, akkor talán feltöltőbb élmény lesz elmélyülten andalogni a MET csarnokaiban.
Bónusz: a MET tetőtéri bárjából csodálatos kilátás nyílik!

Central Park

A Central Parkba elmenni pont olyan klassz, mint amilyennek a filmeken látszik. Készülj rá, hogy talán még nagyobbnak is fogod találni, mint amire számítanál. Közlekedhetsz úgy is, hogy csak a kanyargós ösvényeken barangolsz, és találomra fedezed fel mindazokat a nevezetességeket vagy szórakoztató eseményeket, melyeknek otthont ad a park, ugyanakkor nem rossz gondolat az sem, ha térképről tájékozódsz útközben és célirányosan elindulsz pl. a Bethesda szökőkút felé.
Mindkettő nagyszerű módja a Central Park felfedezésének – a döntés csak a stílusodtól és attól függ, mennyi időd van. Bérelj kerékpárt, húzz kényelmes cipőt és készülj a kalandra!

Egy Yankees meccs

A Yankee Stadion az ország egyik leghíresebb stadionja, és igazi bakancslistás helynek számít még akkor is, ha nem értesz a baseballhoz. Ha viszont kimondottan anti-sportrajongó vagy, vagy nagyon szorít az idő, akkor ezt az eseményt talán kihagyhatod, mivel majd egy napodat veszi igénybe, hogy eljuss Bronxba, és megnézz egy játékot.
Költség: 7$-tól kezdődik, a felső üléseken.

Los Angeles - úti terv, látnivalók

Az Angyalok Városa az USA nyugati partján található, mely a napsütéses időjárásáról, klassz strandjairól és természetesen Hollywoodról vált ismertté. Ez a hatalmas város a kultúrák és élmények egyedülálló keverékét kínálja a látogatóknak.
Jó, ha tudod, hogy a város nevezetességei egymástól igen távol esnek. Ideális esetben legalább 5-7 napot érdemes itt töltened, ha nem akarsz kapkodni. Ha nem zavar, hogy bizonyos dolgokról lemaradsz, akkor akár egy hétvége alatt is elég sok mindent megnézhetsz. Végül is bármikor visszajöhetsz! ☺

Mikor érdemes ellátogatni ide?

Azért is jó hely Los Angeles, mert az időjárása nagyon kellemes. A nyarak nem túl melegek, a telek pedig nem túl hidegek. A tavasz és az ősz egyszerűen gyönyörű itt. Kalifornia általában száraz, így nem kell túlságosan aggódni amiatt, hogy az eső tönkreteszi az utazásodat.
Egy dologra viszont figyelj: az erdőtüzek sajnos gyakori jelenséggé váltak Kaliforniában, ezért mindenképp tájékozódj e tekintetben, mielőtt utaznál!

Egy dologra viszont figyelj: az erdőtüzek sajnos gyakori jelenséggé váltak Kaliforniában, ezért mindenképp tájékozódj e tekintetben, mielőtt utaznál!

Útiterv

Példaként itt egy 3 napos útvonal terv, amit követhetsz / kiegészíthetsz, ha gondolod:

  1. nap: Hollywood (LA központja)
  2. nap: LA belvárosa
  3. nap: Westside LA (irány a tengerpart!)

Az alábbiakban kiemeltünk néhány nevezetességet a fenti városrészek látnivalói közül.

Hollywood felirat és a Griffith Obszervatórium

Egyik reggeled kezdheted azzal, hogy felmész a Griffith csillagvizsgálóba, ahonnan felülről láthatod Los Angelest és a híres Hollywood feliratot. Ez azért is jó kezdőprogram, mert a közhiedelemmel ellentétben sajnos nem mehetsz túl közel a felirathoz, mivel a körülötte lévő terület magánterület. Ha mégis megtennéd, az birtokháborításnak minősülhet, hacsak nem ismered a földek tulajdonosait. Maga a Griffith Obszervatórium is érdekes hely, de nagyon korlátozott a látogathatósága. Jó tudni, hogy hétfőnként zárva van. A belépés azonban ingyenes!

Hollywoodi Hírességek sétánya

Látogass el a Hollywood Walk of Fame-re, azaz a hírességek sétányára, ahol könnyen megeshet veled is, hogy összefutsz Hollywood sztárjaival – már ha ez téged lázba hoz. A sétány központja a kelet-nyugati irányú Hollywood Boulevard és az északról délre futó Vine Street kereszteződésében található. A hírességek sétányán az évről évre bővülő, már több mint 2700 hollywoodi előadóművész neve és csillaga szerepel fekete gránitlapba ágyazva a járdán, melyet a szórakoztatóiparban nyújtott kiemelkedő életművük után kaptak.

Kodak Színház

Ha minden évben képes vagy éjfél után is fent maradni az Oscar-díj átadó műsorára, akkor ki ne hagyd a Kodak Színházat a megnézendő látványosságok közül, hiszen ez a színház ad otthont a nevezetes díjkiosztónak már 2002 óta!

Los Angeles County Museum of Art (LACMA)

Ha szereted a múzeumokat, mindenképpen látogass el ide is. Könnyen felismerhető Chris Burden híres Urban Light installációjáról, amelyet a múzeum bejáratánál, a Wilshire Boulevardon, Los Angeles egyik főutcáján helyeztek el. A múzeum szerdai napot kivéve 10-18 óra között biztos nyitva lesz, viszont, ha csak az Urban Lights miatt jönnél, akkor jöhetsz éjszaka is, hiszen az 24 órán át nyitva van a látogatók előtt, és naplemente után lehet igazán élvezni a kivilágítását, nem utolsósorban ingyenesen!

A Broad

A „Broad” a kortárs művészetek múzeuma. A múzeumba szóló jegyek – igazi Los Angeles-i módra – ingyenesek, de a parkolás sokba fog kerülni. Ha valahol a közelben már leparkoltál, akkor hagyd is ott a kocsidat, és onnan gyalogolj át. Jó tudni, hogy a múzeum hétfőnként zárva tart. A Broad egy új hely, amelyet az Instagram az elmúlt években még népszerűbbé tett – köszönhetően a híres Yayoi Kusama „Infinity Mirrored Rooms” című installációnak, amely jelenleg is megtekinthető itt.
Ha azonban elsősorban a Kusama-installáció miatt mész oda, készülj fel arra, hogy sorba kell majd állnod. A jó dolog az, hogy egy virtuális sorbaállási rendszer segít, ami értesíteni fog, ha a Te sorszámod következik, így a várakozási időt kihasználhatod arra, hogy a Broad többi részében is barangolj!

Santa Monica Pier (móló)

A Santa Monica Pier-t a legendás 66-os út (Route 66) hivatalos végállomásává nyilvánították az autópálya 83. születésnapján. Ma már egy útjelző tábla jelzi az út végét a mólón, ahonnan csodás a panoráma a Csendes-óceánra.
A mólón található egy kis vidámpark, a Pacific Park, ahol, ha megéheztél, kapj be egy falatot vagy szállj fel egy hullámvasútra!

Malibu

Malibut talán nem kell bemutatni, hiszen számtalan filmes jelenet helyszínéül szolgál. Valószínűleg láttál is közülük jópárat, úgyhogy mindenképpen keress rá alkalmat, hogy útba tudd ejteni, és megnézhesd személyesen is! Megállhatsz a Malibu Lagoon State Beachen, megnézheted a szörfösöket, vagy egyszerűen csak élvezheted a gyönyörű kaliforniai tengerpartot.

San Francisco - úti terv, látnivalók

Lehet, hogy San Francisco kisebb (kevesebb mint 50 négyzetmérföld) New Yorkhoz képest (ami több mint 300 négyzetmérföldön terül el), de egy biztos: rengeteg kihagyhatatlan látnivalót kínál. Ha először jársz San Franciscóban, nagy élményben lesz részed.
A túrázástól a kerékpározáson keresztül a pazar látványosságokig tényleg mindent megtalálsz a „City by the Bay”-ben. Nem is beszélve az ország legjobb burritóiról! És mivel ez Amerika legliberálisabb városa, nem számít, ha csodabogár vagy, itt azt viselhetsz, amit akarsz, azt mondhatsz és úgy viselkedhetsz, ahogy jól esik. San Franciscóban soha nem fogod rosszul érezni magad – és nem kell elszenvedned a rosszalló pillantásokat, akár porszívóügynökként, akár drag queenként ülsz be egy étterembe. Légy nyitott! Légy önmagad! Légy vicces! – ezek a város jelszavai.

Néhány tipp

San Francisco nem egy metropolisz, hiszen a maga kb. 810 000 állandó lakosával nem számít kimondottan nagyvárosnak. Sajnos azonban nem is kisváros, így tömegközlekedés nélkül nehezen boldogulnak a turisták. Azok számára, akik először járnak a városban, – bár nagyon hangulatos a villamosaival, kompjaival – tömegközlekedés helyett az Uber a legegyszerűbb módja annak, hogy egyik helyről a másikra közlekedjenek. Mivel a város nem gigantikus, a viteldíjak sem lesznek csillagászatiak.

Ha a városban jársz, érdemes kényelmes cipőt húzni, mert igazi, gyaloglós turista terep. Főleg, ha az igazi arcát akarod felfedezni a városnak. San Francisco viszonylag biztonságos, és nagyon toleráns, de épp ezért mindig érdemes körültekintőnek lenni. Különösen kerüld – főleg éjszaka – a Tenderloin negyedet, mert itt gyakrabban fordulnak elő kábítószerekkel kapcsolatos, erőszakos bűncselekmények, mint bárhol máshol a nyugati parton!

Látogasd meg Twin Peakset és gyönyörködj a kilátásában

A Twin Peaks az öbölmenti város egyik legjobb kilátóhelye. Mivel San Franciscóban gyakori a köd, javasoljuk, hogy tiszta időben látogass oda, különben sajnos nem fogod élvezni a kilátást. Érdemes közvetlenül naplemente előtt fellátogatnod, mert akkor a legjobbak a fényviszonyok. Vigyél magaddal kabátot, öltözz rétegesen, mivel fent gyakori a szeles idő!

Látogatás az Alcatraz-szigetre

Ez az egykor hírhedt börtön (ahova Al Capone is került), ami ma múzeum, audiotúrával színesítve. Egy gyors komp járat visz át a szigetre, ami a San Franciscó-i öbölben található, alig több mint egy mérföldre a szárazföldtől. Itt is érdemes rétegesen felöltözni, mivel a kompjárat hűvös lehet.
Az éjszakai túra is kifejezetten javasolt – egyesek szerint kísérteties – viszont ebben az esetben a nappali látványról lemaradsz. Egy esős vagy ködös éjszaka csak fokozza az élményt. Érdemes akár 2 héttel az utad előtt is megváltanod a jegyed, mert ez egy nagyon népszerű program!

Egy séta (vagy tekerés) a Golden-Gate hídon

Ez az építmény San Francisco egyik ikonikus látványossága, amelyet semmiképpen sem szabad kihagynod, különösen, ha csak egy napra van lehetőséged a várost megnézni. A hidat megközelítheted úgy is, hogy végigsétálsz a Chrissy Fielden. Már innen pazar látványban lesz részed a híres hídra nézve, melynek színe – a neve ellenére – inkább rozsda, mintsem arany. A hídon díjmentesen sétálhatsz át, de vedd figyelembe, hogy a híd 2.74 km hosszú, ami oda-vissza már felér egy kisebb túrával!
Ha tényleg csak néhány napot van módod San Franciscóban eltölteni, akkor jó ötlet lehet kerékpárra ülni, így gyorsabban haladhatsz és több mindent tudsz megnézni.

Nézd meg a Festett Hölgyeket

Csomagolj magadnak egy jó kis piknikre valót, és menj el az Alamo térre! Erről a füves parkról tökéletes a kilátás a „Festett Hölgyekre”, melyek San Fransisco egyik legtöbbet fényképezett nevezetességei. A Full House (azaz Bír-lak) vagy Mrs. Doubtfire (Apa csak egy van) rajongók biztosan azonnal felismerik ezeket a jellegzetes épületeket. A hat darab négyszintes viktoriánus ház 1892 és 1896 között épült, különböző pasztellszínben pompáznak és klassz, jellegzetes tornácaik vannak.
A Hölgyeket nemrégiben újították fel, és szebbek lettek, mint valaha! Talán a késő délután a legjobb idő a látogatásra, mivel a fények ilyenkor lesznek a legjobbak a fotózáshoz.

Az USA-ba utazás feltételei, szükséges dokumentumok

A turizmus vagy üzleti találkozó céljából történő utazás az Egyesült Államokba akkor lehetséges vízum nélkül, ha az utazó rendelkezik az úgynevezett „Electronic System for Travel Authorization” (ESTA) dokumentummal. Nagyon fontos, hogy az ESTA nem jogosít fel se munkavállalásra (beleértve az önkéntes és karitatív munkát is!) se tanulásra az USA-ban.
Azoknak a magyar állampolgároknak, akik nem Magyarországon születtek, mindenképpen vízumot kell igényelniük.

Azok a magyar állampolgárok, akik magánútlevéllel és előzetesen igényelt ESTA-val rendelkeznek, beléphetnek az országba.

Mindenképpen javasoljuk, hogy utazás előtt gondoskodj arról, hogy útleveled a kiutazás dátuma után még legalább egy hónapig érvényes legyen!

Mi az ESTA?

A vízummentességi program az USA kormányzatának kezdeményezése, melynek köszönhetően a programban részt vevő 36 ország állampolgárai szabadon utazhatnak az Egyesült Államokba turisztikai vagy üzleti célzattal, ha a tartózkodásuk nem haladja meg a 90 napot. A program előnye, hogy a felhasználók a vízum bonyolult igénylése, valamint az azzal járó hosszú várakozási idő nélkül utazhatnak az Államokba.

Az ESTA az Elektronikus Utazási Engedély Jóváhagyó rendszerét jelöli: egy olyan online kérelmi rendszer, melyet az Amerikai Egyesült államok kormánya készített az utazók előzetes ellenőrzése, szűrése céljából. Az ESTA engedéllyel rendelkezők jogosultak az Egyesült Államokba induló repülő- és hajójáratokon való utazásra. 2009. január 12-e óta minden olyan személy számára kötelező az ESTA utazási engedély, aki a vízummentességi program alapján kíván az Egyesült Államokba jutni.

Mire figyeljek utasbiztosítás kötésekor, ha az USA-ba utazom? Változások 2023-tól!

A részletek előtt a 2023-as változásról röviden: a magyar útlevéllel rendelkezők számára az ESTA-n keresztül igényelt utazási engedély érvényességi ideje két évről egy évre csökken illetve a magyar útlevéllel rendelkezők engedélye egyszeri használatra csökken.

Mindenekelőtt arra, hogy legyen: transzatlanti nyaralás esetén soha ne spórold meg az utasbiztosítást! Az EU tajkártyád egészen biztos nem használható ebben a régióban, az Egyesült Államokban ráadásul az egészségügyi szolgáltatások csillagászati összegekbe kerülhetnek.

Köztudott, hogy az USA-nak nincs egységes egészségügyi rendszere. Gyakorlatilag önfinanszírozó, és ugyanaz az egészségügyi ellátás minden egyes államban más összegbe kerülhet. Az amerikai állampolgárok többsége fizet a magánbiztosítójának, hogy baj esetén az orvosi költségek nagyjából fedezve legyenek. Turistaként viszont csak az utasbiztosításunkra számíthatunk egészségügyi SOS esetén.

Kötés előtt vizsgáljuk meg, hogy az egészségügyi segítségnyújtás és a betegségbiztosítási fedezetek mire és mennyiért térítenek. Érdemes megfontolni, hogy egy amerikai útra inkább egy drágább biztosítást kössünk, különösen, ha az egészségügyi fedezetek biztosítási összegei magasabbak. Hiszen – az életmentő beavatkozások kivételével – az amerikai egészségügyi intézetek ténylegesen megtagadják az ellátást, hacsak nincs megfelelő (utas)biztosításod, illetve igazolt fizetőképességed. De nézzük milyen összegekkel számolhatsz az alábbi esetekre:

konzultáció általános orvossal: $100-$200
konzultáció specialistával: $250
mentő költsége: $400-$1200+
helikopteres mentés költsége: $2000-$200,000+
sürgősségi ellátás: $150-$20,000+
laborvizsgálat: $40-$3000+
röntgen: $200-$3,000+
MRI: $500-$7,850+
vakbélműtét: $1,800-$82,000+
asztmagyógyszer: $60-$70+
allergiás reakció elleni injekció: $600-$2,000+

(forrás)

Szóval jó, ha a kötvény nálad van, akár kinyomtatva, akár elektronikus formában a CoverMe mobil applikációjában! Baj esetén a biztosítód 0-24 órás asszisztenciavonalát hívhatod.

Milyen fedezetekkel érdemes még számolni a biztosításod részeként?

Mivel az USA-ban a mentőszolgáltatók is külön intézményhez tartoznak az egészségügyön belül, jó, ha a betegszállításra is van fedezetünk. Továbbá fontos lehet a kórházi napi térítés, a sérült hazaszállításának költségei, a biztosított tartózkodási idejének meghosszabbodása vagy akár a biztosítottal együtt utazó személyek szállításának vagy hazaszállításának fedezete.

Ha kiváló egészségügyi állapotnak örvendünk, és ha mindössze csak egy néhány napos kinti tartózkodásra is készülünk, poggyászbiztosítást mindig megéri kötni, hiszen a csomagunk sérülésének, eltűnésének vagy késésének kockázatával ebben az esetben ugyanúgy számolhatunk, akár egy hosszabb út esetén. Ha pedig járatászállásra is sor kerül, a kockázat hatványozottan megnőhet. Ugyanez vonatkozik a légi járat késésére, lekésésére, illetve törlésére szóló fedezetekre. Tehát, ha utasbiztosítást keresünk, érdemes a biztosítási összegeket, illetve magának a fedezeteknek a meglétét ellenőrizni még szerződéskötés előtt!

Ha pedig egy nagyobb kaliberű, hosszú utat tervezünk, akár már jó fél-egy évre előre, melybe a megtakarításaink nagy részét beleinvesztáljuk, és már a foglalásokkal jelentős összeget költünk el, olyan biztosítást keressünk, amelyhez jár útlemondás fedezet, vagy kiegészítő biztosításként köthető a főbiztosításunk mellé. Így egy hirtelen jött betegség, baleset, vagy váratlan fejlemény esetén nem ér minket csalódás, ha a kötbérek vagy a kiváltott jegyek árát elbuknánk, mert nem tudunk elmenni az útra.

Tudom hova utazom,
már csak az utasbiztosításom hiányzik!

Jó utat!

Hasznos volt a cikkünk?

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikkünket akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.