Mire nyújt fedezetet az utasbiztosítás kismamáknak - segítünk választani!

VB
Visky Boglárka Frissítve: 2024.08.02.
Mire nyújt fedezetet az utasbiztosítás kismamáknak - segítünk választani!
Forrás: unsplash

Panaszmentes várandóság esetén csodás dolog utazgatni. Ez is egy olyan tevékenység, amiről nem kell lemondani kismamaként sem. Csak egy leheletnyit kell óvatosabbnak lenni, egy picit jobban odafigyelni magunkra, és egy csodás emlékkel gazdagodhatunk. Minden utazásnál fontos körültekintően utasbiztosítást választani, elmondjuk mire nyújt fedezetet az utasbiztosítás kismamáknak.

Melyik trimeszterben a legbiztonságosabb utazni?

A biztosítók - az orvosi ajánlásokkal összhangban - a második trimesztert tartják a legbiztonságosabbnak utazáskor (tehát a 14. és 27. hét közötti szakaszt), így általában a megkötéseiket is az ez utáni időszakra vonatkozóan alkalmazzák. A biztosítók általában a terhesség 24., néhány biztosító a 27. terhességi hétig vállalja a szolgáltatást a terhességgel összefüggő sürgősségi egészségügyi ellátásokra (ez azt is jelenti, hogy ha te például 30. hétben vagy, és Bécsben kificamítod a bokádat séta közben, attól még a biztosító szolgáltat, de a terhességgel összefüggő orvosi ellátásokra már nem fog fedezetet nyújtani az utasbiztosításod).

A terhesség vége felé már olyan nagy a kockázat, hogy ezt egyik biztosító sem vállalja be (például, ha hamarabb megindul a szülés, akkor már nem csak a kismama kezelésének költségeit kellene fedeznie a biztosításnak, hanem hetekig, vagy akár hónapokig az újszülöttét is, ami tetemes költséget jelentene). A légitársaságok is alkalmaznak megkötéseket a terhesség végére, és a beszállást is megtagadhatják egy bizonyos terhességi hét elérésekor. Erre is kitérünk a cikk végén, érdemes tovább olvasni!

Az utazás hányadik hetéig vállalják a biztosítók a kismamákat?

Biztosítónként eltérő, hogy meddig vállalják a kismamák terhességgel összefüggő sürgősségi ellátásával kapcsolatos költségek térítését. Terhesgondozás jellegű vizsgálatokra vagy terhesség megszakításra természetesen egyetlen biztosító sem vállal fedezetet.

Az Union és a Groupama biztosító a terhesség 28. hetéig megtéríti azokat a költségeket, amik koraszüléssel vagy spontán vetéléssel kapcsolatosak. A Genertel 24. hét után már nem térít. Az EUB fizeti a szülészeti és sürgősségi terhességi ellátással kapcsolatos költségeket. Az Alfa és az Allianz biztosító kicsit magasabb kockázatot vállal be, mert az előbbi a terhesség 27. hetének a végéig vállal fedezetet a felmerülő költségekre, az Allianz pedig a terhességgel összefüggő sürgősségi ellátások költségeit a 26. hét végéig téríti, a betegbiztosítási limiten belül. A 27. hét után pedig egymillió forintig téríti meg a hazaszállítás, illetve a terhességgel összefüggésbe hozható sürgősségi ellátás költségét. A Mawdy a második trimeszterben 100%-ban térít. Az Uniqua Biztosító csak a 24. hétig térít 100 %-ban, utána (a 25. héttől) már csak 1 millió forintig vállalja a terhességgel összefüggő sürgősségi ellátások költségét, és azt is csak európai utazások esetében.

Fontos tudni, hogy alapesetben nem feltétlenül látjuk a biztosítási ajánlatban, hogy milyen kizárások vagy feltételek vonatkoznak a terhességre, így erre érdemes külön rákérdezni, ha fontos szempont, hogy a terhességgel kapcsolatos sürgősségi ellátásokra, illetve a hazaszállításra is fedezetet nyújtson a biztosításunk.

A CoverMe utasbiztosítási kalkulátorának segítségével egyszerűen összehasonlíthatod a különböző biztosítók utasbiztosítás ajánlatait, és el tudod olvasni a termékfeltételeket is. Így meg tudsz arról bizonyosodni, hogy milyen feltételek vonatkoznak a kismamákra. Amennyiben valamilyen kérdésedre nem találod a választ, vagy nem vagy biztos abban, hogy a te esetedben milyen utasbiztosítást érdemes választani, mindig érdemes telefonos segítséget kérni.

Lehet-e utasbiztosítást kötni terhesen?

Természetesen lehet, hiszen senki nem ellenőrzi a terhesség tényét, azonban nagyon fontos ellenőrizni azt, hogy a megkötni kívánt biztosítás térít-e a terhességgel kapcsolatos sürgősségi ellátások költségeit. Például az Union HóBarát, Allianz Téli vagy Extrém Sport termékei egyáltalán nem vállalnak kockázatot kismamák orvosi kezeléseire!

Milyen dokumentumok szükségesek, ha várandósan kötsz utasbiztosítást?

A biztosítás megkötéséhez semmilyen dokumentumra nem lesz szükséged, azonban az utazás során mindenképpen legyen nálad a szakorvos jóváhagyása arra vonatkozóan, hogy nincs az utazásnak ellenjavallata. Erre akkor lehet szükség, ha terhességgel kapcsolatos sürgősségi ellátást veszel igénybe, és a biztosítódnál elindítod a kárrendezési folyamatot, illetve a légitársaságok is kérhetik.

Az utazásra pedig vidd magaddal az orvosi papírjaidat, leleteidet, hogy az ottani orvosok is képben legyenek az állapotoddal kapcsolatban, illetve, hogy a biztosító tudjon egyeztetni a helyi ellátóval a várható költségekről.

Nézd meg milyen utasbiztosításokat
kínálunk az utazásodhoz!

Repülhetek terhesség alatt?

A légitársaságok általában a 28. hétig engedik a kismamákat repülni, utána már csak úgy, ha rendelkeznek szakorvos (tehát nőgyágyász) által kitöltött repülés alkalmassági dokumentummal. Lehetőség szerint ez a dokumentum angol nyelven is legyen meg!

A végső dátum repülésre a 36. hét. Utána már szakorvosi engedéllyel sem engedélyezett a repülés, nem tesz kivételt egy légitársaság sem. Ikerterhesség esetén a 32. hétig lehet repülni, és a 28-32. hét közötti időszakra szükséges a repülés alkalmassági dokumentum.

A fapados légitársaságok utasbiztosításai ezekkel az időintervallumokkal összhangban vállalják a kockázatot, kicsit nagyvonalúbban, mint a “hagyományos” biztosítótársaságok. Például a WizzAir akkor is térít, ha a 28. hetet már túllépte a kismama az utazás megkezdésekor, amennyiben rendelkezik a fent említett repülés alkalmassági dokumentummal.

Utazás terhesség alatt - milyen kiegészítőket érdemes választani?

Az utasbiztosítás mellé az egyik leghasznosabb kiegészítő az útlemondás biztosítás. A kismamaként köthető útlemondás biztosítások azonban jóval több megkötést és kizárást alkalmaznak a terhességgel összefüggő káreseményekkel kapcsolatban, erről is érdemes tájékozódni. Ha pedig szeretsz utazni, akkor kövesd a blogunkat, hasznos témákkal segítünk, hogy az utazás gondtalan legyen, és baj esetén ne váljon anyagi rémálommá!

Hasznos volt a cikkünk?

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikkünket akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.

Kapcsolódó cikkek