Utasbiztosítás Horvátországba - melyikre van szükséged?

VB
Visky Boglárka Frissítve: 2024.05.15.
Utasbiztosítás Horvátországba - melyikre van szükséged?
Forrás: unsplash

Talán Te is azt gondolod, hogy bőven elég egy horvátországi nyaralásra az Európai Egészségbiztosítási Kártya, hiszen szomszédos országról van szó, így bármilyen egészségügyi probléma adódik, a megfelelő ellátásban fogsz részesülni. Nos, ez csak részben igaz, így elmondjuk miért köss külön utasbiztosítást is Horvátországba!

Utasbiztosítás nélkül ne indulj útnak Horvátországba se!

Elkezdeni tervezni a nyaralást a világ egyik legjobb dolga! Nagyot dobban a szív, amikor a munkahelyen is jóváhagyják a szabadság kérelmedet, édes teher ráérősen naptejeket böngészni a drogériában, kinézni egy új strandpapucsot vagy bőröndöt, vagy a Tripadvisoron megkeresni a legjobb éttermeket Horvátországban. Senki sem szeret ilyenkor arra gondolni, hogy valami baj történhet.

Sajnos azonban az ésszerűség az diktálja, hogy készüljünk fel a váratlan helyzetekre is a megfelelő biztosítással, mert senki sem szeretne nyakig eladósodva visszatérni a nyaralásról egy váratlanul felbukkanó tengeri sün, vagy egy rosszul időzítő fájdalmas bölcsességfog miatt. Ahogy álomotthonod tervezésekor sem jó arra gondolni, hogy majd betörnek, vagy kigyullad a ház, de mégis, a legtöbb pénzügyileg tudatos ember fejében - ideális esetben - meg sem fordul, hogy ne kössön otthonbiztosítást. Ugyanez igaz a nyaralásra is, Horvátországba sem szabad utasbiztosítás nélkül elindulni.

Miért kell utasbiztosítást kötni Európai Egészségbiztosítási Kártyád mellé?

Az egészségbiztosítási kártya egy szuper dolog, hiszen magyarországi biztosítottként tudod igénybe venni a horvát egészségügyi szolgáltatásokat, de csak szerződött partnereknél (pl. kórházak), kizárólag sürgős esetekben, ráadásul némi önrész fejében. Egy utasbiztosítás azonban számos helyzetben húz ki a bajból (pl. strandlopás, poggyászkár, hirtelen jelentkező fogfájás) megelőzve, hogy évekre eladósodj, ha magán egészségügyi szolgáltatást kell igénybe venni, vagy valamilyen másfajta káresemény történik. De - anélkül, hogy egy nyaralós bejegyzés hangulatát elrontanánk - gondolni kell a legrosszabbra is. Mi van, ha holttestet kell hazaszállítani, vagy egy szerencsétlen baleset következtében maradandó sérülést szerzel? Ezeknek a költségeit nem mindenki tudja “farzsebből” kifizetni.

Ráadásul az üdülő övezetekben szinte kizárólag magánpraxisok működnek, az általuk kínált egészségügyi szolgáltatásokat pedig nem tudod az Európai Egészségbiztosítási Kártya terhére igénybe venni. A biztosítód azonban 0-24h eléred, és akár az ország nyelvén segít Neked ügyintézni, ami felbecsülhetetlen, ha nyelvi nehézségek adódnak.

Megnézem az utasbiztosítási
ajánlatokat Horvátországba

Elég a bankkártyádhoz tartozó utasbiztosítás Horvátországba?

Nos, az attól függ. Egy éves, bankkártyához tartozó utasbiztosítás kétségtelenül kényelmes, ha sokat utazol. Azonban van egy nagy hátránya, mégpedig, hogy nem diverzifikál, azaz nem a Te utazási szokásaidhoz alkalmazkodva nyújt fedezetet az egyes káreseményekre.

Hogy néhány példával szemléltessük. Te inkább autós nyaraló vagy, szereted az európai körutazásokat, ahol saját tempódban haladhadsz, megannyi élményt összegyűjtve, de szinte sosem repülsz. Ebben az esetben Neked fontos, hogy az autós utasbiztosításodhoz tartozzon kiegészítő gépjármű asszisztencia is, ha valami baj történne az autóddal. Vagy éppen fordítva. Sosem utazol autóval, imádod a repterek hangulatát, ebben az esetben jó, ha biztosításod fedezetet nyújt például járatkésésre, járattörlésre.

De hogy Horvátországnál maradjunk, ha oda készülsz nyaralni, akkor valószínűleg leginkább a tengerparton fogod tölteni az idődet, így nem árt, ha a biztosítási szerződésed kiterjed az olyan káreseményekre is, mint a strandlopás vagy vízi balesetek, illetve segítséget nyújt, ha magánpraxis szolgáltatásait kell igénybe venned.

Egy általános, bankkártyához köthető utasbiztosítás is jó lehet, azonban feltétlenül nézd át az utazásod előtt, hogy pontosan mire nyújt fedezetet, és gondold át, hogy tudod személyre szabni a biztosításodat.

Ennek legegyszerűbb módja, ha a CoverMe utasbiztosítási kalkulátorával több biztosító ajánlatát összehasonlítod, így megalapozottan tudsz dönteni.

Utasbiztosítás Horvátországba - mire nyújtson fedezetet?
Utasbiztosítás Horvátországba - mire nyújtson fedezetet?

Utasbiztosítás Horvátországba - mire nyújtson fedezetet?

Horvátországba elsősorban azok utaznak, akik tengerparti nyaralásra vágynak, és a nyári hónapokban kelnek útra. Így fontos, hogy az utasbiztosításod strandlopás esetén is térítsen, ha pedig szeretnél vízi sportokat űzni, esetleg búvárkodni, akkor az erre vonatkozó sportokkal kapcsolatos kiegészítő biztosításokra vonatkozó térítéseket nézd át. Ha nagy értékű elektronikai eszközökkel utazol, akkor érdemes olyan utasbiztosítást kötni, ami ezekre nyújt magasabb összegű fedezetet.

Leghasznosabb utasbiztosításhoz köthető fedezetek és kiegészítők tengerparti nyaralásra:

  • strandlopás,
  • vízi mentés,
  • szállodai és kemping felelősségbiztosítás,
  • gépjármű asszisztencia (olvasd el a Horvátország autóval című bejegyzésünket,
  • sportfelszerelés biztosítása (pl. búvárkodáshoz vagy SUP, kerékpár stb.),
  • esetleg jogi segítségnyújtásra, tolmács biztosítására is nyújthat utasbiztosításod fedezetet, ha mindenre fel szeretnél készülni.

Mik a legjellemzőbb “nyaralós” betegségek Horvátországban?

Ételmérgezés

A nyári hónapokban megnő a veszélye az ételmérgezéseknek akkor is, ha itthon maradsz. Persze ha elutazol, fokozottan ki vagy téve ennek, hiszen idegen országban más típusú baktérium törzsekkel találkozik a bélflóránk. Bár Horvátország nincs messze, és a csapvíz is iható, de érdemes vízfertőtlenítő tablettát vinni. A mediterrán térségben fokozottan kell figyelni a zöldségek és gyümölcsök alapos megtisztítására, lehetőség szerint forralt vízzel, vagy kizárólag hámozva fogyasztani. Ezzel megelőzheted a szalmonella, Hepatitis A és B fertőzés kialakulását.

Éttermet is körültekintően válassz, nézd meg az online értékeléseket, és csak olyan helyre ülj be, ahol egyenletes a vendégforgalom. Így nagy eséllyel nem 2 éve lefagyasztott plejskavicát szolgálnak majd fel. Kolbászt, húskészítményeket is csak megbízható helyről vásárolj!

Fontos tudni, hogy 2023-ban sertés pestis tombolt Horvátországban, ezért a NÉBIH közleménye értelmében tilos sertéshús készítményt haza hozni.

Napallergia, napégés

A naptej használata még kevésbé érzékenyeknek is kötelező. Ha megörténik a baj, és súlyos égési sérülést szenvedsz, feltétlenül keresd fel a legközelebbi orvosi ügyeletet!

Kullancsok, pókok, egyéb állatok

Horvátország azért szerencsére nem Ausztrália. Kicsi az esélye annak, hogy egy cápa a bokádba kóstoljon, vagy hogy egy tekintélyes méretű pók költözzön a cipődbe. De azért itt sem árt óvatosnak lenni az előforduló “állati” veszélyekkel! Kóbor állatokat ne simogass, még a kedvesnek tűnő macskákat sem, mert veszettek lehetnek. Ha kirándulni mész, akkor kullancsok és szúnyogok ellen tegyél komoly óvintézkedéseket!

A tengerben érdemes úszó cipőt felvenni, mert könnyen bele lehet lépni tengeri sünbe vagy akár törött üvegbe is, de élesebb kövek is tudnak csúnya sérüléseket okozni. A medúzákra is érdemes odafigyelni, kellemetlen a csípésük. A nem túl szexi murénafélékkel is vigyázni kell! Szeretnek támadni, ha megzavarják a pihenésüket.

Érdekesség: van egyébként cápa a Földközi-tenger horvátországi szakaszán is. 1900 óta 25 cápatámadást jegyeztek fel, ebből 14 volt halálos. Legutóbb 1974-ben volt halálos cápatámadás Horvátországban Omis partjainál.

Legjobb utasbiztosítás Horvátországba
Legjobb utasbiztosítás Horvátországba

Legjobb utasbiztosítás Horvátországba

Ha rendszeresen olvasod a CoverMe blogját, akkor már tudod, hogy mi mindig azt javasoljuk, úgy válassz utasbiztosítást, hogy összhangban legyen a Te utazási szokásaiddal. Tehát horvátországi nyaralás esetén olyan utasbiztosítást érdemes választanod, ami fedezetet nyújt például strandlopásra, vagy ha szeretsz búvárkodni, és saját felszerelésed van, akkor ellopása esetén a szerződésed erre is kiterjedjen.

Az egészségügyi ellátások tekintetében is érdemes magasabb fedezeti összeggel kalkulálnod, mert a magán egészségügyi ellátások nagyon drágák. Ez fokozottan igaz akkor, ha gyerekkel utazol, hiszen tudjuk, hogy családdal utazni mindig plusz rizikófaktor. Mivel Horvátország jellemzően autós úticél, így a gépjármű asszisztencia érhet aranyat, ha az autóddal történik valami.

Hasznos volt a cikkünk?

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikkünket akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.