Horvátország autóval 2024 - Útdíjak, kompdíjak, parkolás

Utoljára frissítve - 2024. 05. 15.
Horvátország autóval 2024 - Útdíjak, kompdíjak, parkolás
Forrás: unsplash

Horvátország az egyik legnépszerűbb autós úticél a magyarok körében. Nem véletlenül, hiszen néhány óra alatt elérhető, változatos tájakat, és minden korosztály számára élvezhető programokat kínál. Mivel közel van, az üzemanyag fogyasztás miatt sem kell aggódni, Budapestről pár száz kilométer megtétele után már a tengerben csobbanhatsz. Horvátország autóval könnyen és gyorsan megközelíthető.

Merre indulj autóval Horvátországba?

Budapestről az M7-es autópályán haladva tudod megközelíteni a letenyei határátkelőt, vagy a Duna jobb partján haladó M6-oson egészen Pécsig tudsz menni. Friss, 2024. májusi info, hogy még nem minden közlekedési app veszi figyelembe az M6 autópálya legújabb szakaszát, úgy tűnik kell még egy kis idő nekik, hogy frissüljenek. Forrás: Pécs Aktuál.

A jó hír az, hogy 2023-ban Horvátország is csatlakozott a schengeni és az euróövezethez is, így nem csak a határellenőrzés szűnt meg ezzel gyorsítva a haladást, de végre még egy országba járhatsz úgy nyaralni, hogy nem kell a helyi pénz váltásával kínlódni, majd feleslegesen őrizgetni évekig a megmaradt aprót. Ez az autópályán lévő fizetőkapuknál is hasznos lesz, amennyiben nem kártyával fizetsz.

A horvát határt Letenyénél átlépve az A4 autópályán tudsz végig “csorogni” Zágrábig (ha Pécs felől érkezel, akkor az A5 autópályán fogsz haladni egy darabig). Zágrábtól pedig az A1 autópályán haladhatsz tovább a tengerpart felé. Karlovac után az A6-os autópályán tudod a Kvarner-öblöt megközelíteni.

Bol, Horvátország utazés, legjobb tengerpartok
Bol, Forrás: Unsplash

Horvátországi autópálya díjak

Horvátországban fizetőkapus rendszer működik, tehát annyit fizetsz, amennyit használod az autópályát. Felhajtásnál kapsz egy jegyet a fizetőkapunál, majd a megtett út függvényében kihajtáskor tudsz fizetni. Itt a nyári csúcsforgalomban sajnos akadhatnak torlódások. Vagy vásárolhatsz (illetve bérelhetsz) ENC jeladót is, amit fel tudsz tölteni pénzzel, és kihajtáskor az ENC sávban állva a rendszer automatikusan levonja a megfelelő összeget. Ez gyorsítja ugyan a haladást, ami a nyári csúcsforgalomban megfizethetetlen, ám nem feltétlenül éri meg, ha keveset tartózkodsz Horvátországban, hiszen ez a kütyü is pénzbe kerül. ENC jeladó használatával azonban kedvezményt kapsz az útdíjakból, tehát érdemes kalkulációt végezni, ha esetleg több kiruccanást is tervezel az országba. Az autópályák környékén több helyen is megvásárolható. Ha nincs ENC jeladód, akkor még véletlenül se ebbe a sávba állj fizetéskor.

Személygépkocsival ezekkel az útdíjakkal kalkulálhatsz Horvátországban:

Határátlépés után a Gorica-Zágráb szakasz: 5.8 EUR.

Zágráb-Rijeka: 9.2 EUR
Rijeka-Rovinj: 8.2 EUR
Rijeka-Umag: 11.8 EUR

Zágráb - Krk sziget (Krki híd ingyenes): 8.1 EUR
Zágráb - Rab szigeti komplehajtó: 7.9 EUR
Zágráb - Pag szigeti komplehajtó (Pag híd ingyenes) 11.4 EUR

Zágráb - Sibenik: 20.1 EUR
Zágráb - Split: 24 EUR
Zágráb - Makarska: 27 EUR

A további útdíjakat itt tudod kikalkulálni.

Horvátország kompdíjak 2024

Rab-sziget
Stinica - Mišnjak (Rab-sziget)
Felnőtt: 3.32 EUR
Gyermek (3-12 éves korig): 1.46 EUR
Autó: 15.26 EUR
Kerékpár: 3.32 EUR
Menetidő: kb. 30 perc

Pag-sziget
Prizna - Žigljen (Pag-sziget)
Felnőtt: 3.32 EUR
Gyermek (3-12 éves korig): 1.66 EUR
Autó: 14.86 EUR
Kerékpár: 3.32 EUR
Menetidő: kb. 15 perc

Ugljan-sziget
Zadar (Gaženica) - Preko (Ugljan-sziget)
Felnőtt: 3.45 EUR
Gyermek (3-12 éves korig): 1.73 EUR
Autó: 15.79 EUR
Kerékpár: 3.45 EUR
Menetidő: kb. 25 perc

Dugi Otok
Zadar (Gaženica) - Brbinj (Dugi Otok)
Felnőtt: 5.04 EUR
Gyermek (3-12 éves korig): 2.52 EUR
Autó: 23.36 EUR
Kerékpár: 5.04 EUR
Menetidő: kb. 1 óra 40 perc

Šolta-sziget
Split - Rogač (Šolta-sziget)
Felnőtt: 5.44 EUR
Gyermek (3-12 éves korig): 2.72 EUR
Autó: 22.56 EUR
Kerékpár: 5.44 EUR
Menetidő: kb. 1 óra

Brač-sziget (Split - Supetar)
Felnőtt: 5.44 EUR
Gyermek (3-12 éves korig): 2.72 EUR
Autó: 22.56,- EUR
Kerékpár: 5.44,- EUR
Menetidő: kb. 50 perc

Hvar-sziget (Split – Stari Grad)
Felnőtt: 7.30 EUR
Gyermek (3-12 éves korig): 3.65 EUR
Autó: 43.27 EUR
Kerékpár: 7.30 EUR
Menetidő: kb. 2 óra

Vis-sziget (Split - Vis)
Felnőtt: 8.23 EUR
Gyermek (3-12 éves korig): 4.1 EUR
Autó: 47.25 EUR
Kerékpár: 8.23 EUR
Menetidő: kb. 2 óra 20 perc

Ploče - Trpanj (Pelješac-félsziget)
Felnőtt: 5.31 EUR
Gyermek (3-12 éves korig): 2.65 EUR
Autó: 20.44 EUR
Kerékpár: 5.31 EUR
Menetidő: kb. 1 óra

Korčula-sziget (Orebić /Pelješac-félsziget/ - Dominče /Korčula-sziget/)
Felnőtt: 3.19 EUR
Gyermek (3-12 éves korig): 1.59 EUR
Autó: 12.21 EUR
Kerékpár: 3.19 EUR
Menetidő: kb. 20 perc

Ezek a horvátországi kompdíjak főszezonon kívül (június előtt és október után) valamivel alacsonyabbak.

Megnézem az utasbiztosítási
ajánlatokat Horvátországba

Parkolás Horvátországban

Ha autóval indulsz útnak, akkor minden olyan helyen, ahol fizetős a parkolás aranyat ér az olyan szállás, ahol van parkolási lehetőség, vagy esetleg még ingyenes is, benne van a szoba árában.

Horvátországban régebben elég macera volt a parkolás az üdülő övezetekben. A parkoló automaták csak apró kunát fogadtak el, a boltosok pedig (érthető okokból) nem nagyon szerettek aprót váltogatni. Ez mostanra változott, hiszen egyrészről már euróval tudsz fizetni (így nem kell külön kunát váltani, tudod használni a megmaradt euro centeket is), illetve már egy Bmove nevű applikáció segítségével is tudsz parkolni. Csak beregisztrálod az autódat, valamint a bankkártyádat (vagy pénzt töltesz fel az applikációba), és már parkolhatsz is vele a kijelölt utcai parkolókban, parkolóházakban, de akár reptereken is. Android és IOS oprendszerrel is használhatod.

A következő településeken tudod a Bmove applikációt használni

Bale, Biograd na Moru, Bjelovar, Buje, Buzet, Cavtat, Cres, Crikvenica, Čakovec, Donji Miholjac, Dubrovnik, Đakovo, Đurđevac, Fažana, Gradac, Grožnjan, Hvar, Jastrebarsko, Karlovac, Kaštela, Koprivnica, Korčula, Kostrena, Krk, Ludbreg, Makarska, Mali Lošinj, Marija Bistrica, Murter, Novi Vinodolski, Novigrad, Ogulin, Okrug Gornji, Omiš, Omišalj/Njivice, Opatija, Orebić, Osijek, Pag, Podstrana, Poreč, Posedarje, Požega, Preko, Primošten, Pula, Rab, Rijeka, Rogoznica, Rovinj, Samobor, Sisak, Slano, Slavonski Brod, Solin, Split, Starigrad, Ston, Sveti Filip i Jakov, Šibenik, Tisno, Tkon, Tribunj, Trogir, Trpanj, Tučepi, Umag, Varaždin, Velika Gorica, Vinkovci, Virovitica, Vodice, Vodnjan, Vrbnik, Vukovar, Zadar és Zágráb.

Ezeknek a horvátországi településeknek a köre folyamatosan bővül a Bmove appban. Nem érdemes a parkolással trükközni, mert a büntetést külföldre is kiküldik, ha pedig nem fizetsz, bizony be is fogják hajtani!

Sebességkorlátozás Horvátországban

A sebességkorlátozásokra is érdemes figyelni, mert a büntetések 150 EUR-tól kezdődnek.
Autópályán 130 km/h a megengedett sebességhatár, autóúton 110 km/h, lakott területen belül 50 km/h , minden egyéb úton pedig 90 km/h. Nyáron nagyon sok helyen mérnek (akár civil autóból is) sebességet, iskolák közelében pedig különösen érdemes odafigyelni a sebességkorlátozásra, még szünidőben is. A megengedett véralkoholszint 0,5 ezrelék, az ittas vezetést pedig komolyan büntetik.

Ha tovább utaznál autóval Olaszországba, akkor olvasd el a Firenze parkolás - mire számítsunk, ha autóval indulunk útnak című bejegyzésünket!

Utasbiztosítás Horvátországba

Ha van európai egészségbiztosítási kártyád, akkor is érdemes utasbiztosítást kötni, hiszen az üdülő övezetekben jellemzően magánpraxisok működnek, az ott igénybe vett egészségügyi szolgáltatásokat pedig nem tudod az európai egészségbiztosítási kártya terhére igénybe venni. Csak szerződött partnekerknél (pl. kórházak) kizárólag sürgős esetekben, és némi önrész fejében tudod használni. Egy utasbiztosítás számos helyzetben húz ki a bajból (pl. strandlopás, poggyászkár, hirtelen jelentkező fogfájás) megelőzve, hogy évekre eladósodj, ha magán egészségügyi szolgáltatást kell igénybe venni.

Az önállóan vagy kiegészítőként is köthető gépjármű asszisztencia szolgáltatás pedig autóval utazóknak elengedhetetlen “útitárs”. Kösd meg online, pár perc alatt a CoverMe.hu utasbiztosítási kalkulátora segítségével utasbiztosításodat, ha Horvátországba mész autóval.

Hasznos volt a cikkünk?

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikkünket akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.