Horvátország autóval 2024 - útdíjak, kompdíjak, parkolás

VB
Visky Boglárka Létrehozva: 2024.05.15. Frissítve: 2024.06.19.
Horvátország autóval 2024 - Útdíjak, kompdíjak, parkolás
Forrás: unsplash

Horvátország az egyik legnépszerűbb autós úticél a magyarok körében. Nem véletlenül, hiszen néhány óra alatt elérhető, változatos tájakat, és minden korosztály számára élvezhető programokat kínál. Mivel közel van, az üzemanyag-fogyasztás miatt sem kell aggódni: Budapestről pár száz kilométer megtétele után már a tengerben csobbanhatsz. Horvátország autóval könnyen és gyorsan megközelíthető.

Merre indulj autóval Horvátországba?

Budapestről az M7-es autópályán haladva tudod megközelíteni a letenyei határátkelőt, vagy a Duna jobb partján haladó M6-oson egészen Pécsig tudsz menni. Friss, 2024. májusi info, hogy még nem minden közlekedési app veszi figyelembe az M6 autópálya legújabb szakaszát, úgy tűnik kell még egy kis idő nekik, hogy frissüljenek. (forrás: Pécs Aktuál).

A jó hír az, hogy 2023-ban Horvátország is csatlakozott a schengeni és az euróövezethez is, így nem csak a határellenőrzés szűnt meg ezzel gyorsítva a haladást, de végre még egy országba járhatsz úgy nyaralni, hogy nem kell a helyi pénz váltásával kínlódni, majd feleslegesen őrizgetni évekig a megmaradt aprót. Ez az autópályán lévő fizetőkapuknál is hasznos lesz, amennyiben nem kártyával fizetsz.

A horvát határt Letenyénél átlépve az A4 autópályán tudsz végig “csorogni” Zágrábig (ha Pécs felől érkezel, akkor az A5 autópályán fogsz haladni egy darabig). Zágrábtól pedig az A1 autópályán haladhatsz tovább a tengerpart felé. Karlovac után az A6-os autópályán tudod a Kvarner-öblöt megközelíteni. Innen a tengerparttal párhuzamosan haladva minden célpont elérhető, és akár Dubrovnikig is kényelmesen és gyorsan el lehet jutni.

Ha ennyire délre tartasz, és nem ragaszkodsz mindenképpen az autópályához, akkor javaslatunk az, hogy az M6-oson dél fele, Eszéken át, Bosznia-Hercegovinán keresztül haladj. Szarajevót elhagyva nemsokára eléred a Neretva-völgyet, ez az útszakasz csodálatos szépségű. Mostar után érdemes követni a Neretvát Opuzen fele, de az úticéltól függően választható Međugorje vagy Neum iránya is. Ez az út némileg "kalandosabb", de sokkal szebb, mint a megszokott horvát autópálya, ráadásul jóval rövidebb és időben csak 20-30 perc a különbség. A bosnyák szakaszon néhol kisebb összegű autópályadíjat kell fizetni.

Bol, Horvátország utazés, legjobb tengerpartok
Bol, Forrás: Unsplash

Horvátországi autópályadíjak 2024-ben

Horvátországban fizetőkapus rendszer működik, tehát annyit fizetsz, amennyit használod az autópályát. Felhajtásnál kapsz egy jegyet a fizetőkapunál, majd a megtett út függvényében kihajtáskor tudsz fizetni. Itt a nyári csúcsforgalomban sajnos akadhatnak torlódások. Vagy vásárolhatsz (illetve bérelhetsz) ENC jeladót is, amit fel tudsz tölteni pénzzel, és kihajtáskor az ENC sávban állva a rendszer automatikusan levonja a megfelelő összeget. Ez gyorsítja ugyan a haladást, ami a nyári csúcsforgalomban megfizethetetlen, ám nem feltétlenül éri meg, ha keveset tartózkodsz Horvátországban, hiszen ez a kütyü is pénzbe kerül. ENC jeladó használatával azonban kedvezményt kapsz az útdíjakból, tehát érdemes kalkulációt végezni, ha esetleg több kiruccanást is tervezel az országba. Az autópályák környékén több helyen is megvásárolható. Ha nincs ENC jeladód, akkor még véletlenül se ebbe a sávba állj fizetéskor.

Személygépkocsival ezekkel az útdíjakkal kalkulálhatsz Horvátországban:

Határátlépés után a Gorica-Zágráb szakasz: 5.8 EUR.

Zágráb-Rijeka: 9.2 EUR
Rijeka-Rovinj: 8.2 EUR
Rijeka-Umag: 11.8 EUR

Zágráb - Krk sziget (Krki híd ingyenes): 8.1 EUR
Zágráb - Rab szigeti komplehajtó: 7.9 EUR
Zágráb - Pag szigeti komplehajtó (Pag híd ingyenes) 11.4 EUR

Zágráb - Šibenik: 20.1 EUR
Zágráb - Split: 24 EUR
Zágráb - Makarska: 27 EUR

A további útdíjakat itt tudod kikalkulálni.

Megnézem az utasbiztosítási
ajánlatokat Horvátországba

Horvátországi kompdíjak 2024-ben

A nagy zsúfoltság miatt érdemes időben érkezni a kikötőkhöz, előfordul, hogy sokat kell várakozni.

Rab-sziget
Innen indul a komp: Stinica - Mišnjak
Felnőtt: 3.32 EUR
Gyermek (3-12 éves korig): 1.46 EUR
Autó: 15.26 EUR
Kerékpár: 3.32 EUR
Menetidő: kb. 30 perc

Pag-sziget
Innen indul a komp: Prizna - Žigljen
Felnőtt: 3.32 EUR
Gyermek (3-12 éves korig): 1.66 EUR
Autó: 14.86 EUR
Kerékpár: 3.32 EUR
Menetidő: kb. 15 perc

Ugljan-sziget
Innen indul a komp: Zadar (Gaženica)
Felnőtt: 3.45 EUR
Gyermek (3-12 éves korig): 1.73 EUR
Autó: 15.79 EUR
Kerékpár: 3.45 EUR
Menetidő: kb. 25 perc

Dugi otok
Innen indul a komp: Zadar (Gaženica)
Felnőtt: 5.04 EUR
Gyermek (3-12 éves korig): 2.52 EUR
Autó: 23.36 EUR
Kerékpár: 5.04 EUR
Menetidő: kb. 1 óra 40 perc

Šolta-sziget
Innen indul a komp: Split
Felnőtt: 5.44 EUR
Gyermek (3-12 éves korig): 2.72 EUR
Autó: 22.56 EUR
Kerékpár: 5.44 EUR
Menetidő: kb. 1 óra

Brač-sziget
Innen indul a komp: Split
Felnőtt: 5.44 EUR
Gyermek (3-12 éves korig): 2.72 EUR
Autó: 22.56,- EUR
Kerékpár: 5.44,- EUR
Menetidő: kb. 50 perc

Hvar-sziget
Innen indul a komp: Split
Felnőtt: 7.30 EUR
Gyermek (3-12 éves korig): 3.65 EUR
Autó: 43.27 EUR
Kerékpár: 7.30 EUR
Menetidő: kb. 2 óra

Vis-sziget
Innen indul a komp: Split
Felnőtt: 8.23 EUR
Gyermek (3-12 éves korig): 4.1 EUR
Autó: 47.25 EUR
Kerékpár: 8.23 EUR
Menetidő: kb. 2 óra 20 perc

Pelješac-félsziget (Trpanj)
Innen indul a komp: Ploče
Felnőtt: 5.31 EUR
Gyermek (3-12 éves korig): 2.65 EUR
Autó: 20.44 EUR
Kerékpár: 5.31 EUR
Menetidő: kb. 1 óra

Korčula-sziget
Innen indul a komp: Orebić (Pelješac-félsziget)
Felnőtt: 3.19 EUR
Gyermek (3-12 éves korig): 1.59 EUR
Autó: 12.21 EUR
Kerékpár: 3.19 EUR
Menetidő: kb. 20 perc

Ezek a horvátországi kompdíjak főszezonon kívül (június előtt és október után) valamivel alacsonyabbak.

Utasbiztosítás gépjármű asszisztenciával
Horvátországba

Parkolás Horvátországban

Ha autóval indulsz útnak, akkor minden olyan helyen, ahol fizetős a parkolás, aranyat ér az olyan szállás, ahol van parkolási lehetőség, vagy esetleg még ingyenes is (pontosabban benne van a szoba árában).

Horvátországban régebben elég macera volt a parkolás az üdülőövezetekben. A parkolóautomaták csak apró kunát fogadtak el, a boltosok pedig (érthető okokból) nem nagyon szerettek aprót váltogatni. Ez mostanra változott, hiszen egyrészről már euróval tudsz fizetni (így nem kell külön kunát váltani, tudod használni a megmaradt euro centeket is), illetve már egy Bmove nevű applikáció segítségével is tudsz parkolni. Csak beregisztrálod az autódat, valamint a bankkártyádat (vagy pénzt töltesz fel az applikációba), és már parkolhatsz is vele a kijelölt utcai parkolókban, parkolóházakban, de akár reptereken is. Android és IOS operációs rendszerrel is használhatod.

A Bmove applikációt például a következő településeken és szigeteken tudod használni: Opatija, Rijeka, Pula, Crikvenica, Makarska, Trogir, Karlovac, Murter, Omiš, Krk, Umag, Zágráb.

Ezeknek a horvátországi településeknek a köre folyamatosan bővül a Bmove appban. Nem érdemes a parkolással trükközni, mert a büntetést külföldre is kiküldik, ha pedig nem fizetsz, bizony be is fogják hajtani!

Benzinárak Horvátországban

Volt időszak, amikor jobban megérte Horvátországban tankolni, mint Magyarországon. Ez mostanra már kiegyenlítődni látszik. Jelenlegi állapot szerint (2024. június) a 95-ös benzin kb. 613 forint, a gázolaj pedig 650 forintba kerül literenként Horvátországban, így nagy jelentősége nincs, hogy “kihúzzuk-e” a tankolást az országhatárig. Az árak természetesen üzemanyagtársaságonként eltérnek ott is, erre esetleg érdemes figyelni. A benzinkutak általában kulturáltak, tiszták, a legtöbb INA kút mellett például játszótér is van.

Sebességkorlátozás Horvátországban

A sebességkorlátozásokra is érdemes figyelni, mert a büntetések 150 EUR-tól kezdődnek. Autópályán 130 km/h a megengedett sebességhatár, autóúton 110 km/h, lakott területen belül 50 km/h , minden egyéb úton pedig 90 km/h. Nyáron nagyon sok helyen mérnek (akár civil autóból is) sebességet, iskolák közelében pedig különösen érdemes odafigyelni a sebességkorlátozásra, még szünidőben is. A megengedett véralkoholszint 0,5 ezrelék, az ittas vezetést pedig komolyan büntetik.

Ha tovább utaznál autóval Olaszországba, akkor olvasd el a Firenze parkolás - mire számítsunk, ha autóval indulunk útnak című bejegyzésünket!

Autós útiterv tipp a CoverMe-től, ha Horvátországba készülsz

Horvátország bővelkedik a látnivalókban, egy egész könyvet meg lehet tölteni azzal, hogy mit érdemes megnézni. Mi most ajánlunk néhány extra programot, hogy mik azok a helyek, amiket érdemes meglátogatni, és kevesebb a turista.

Első megálló: Plitvicei-tavak és Slunj

A Plitvicei-tavakat mindenki ismeri, első megállóként érdemes beiktatni a horvátországi túránkba a tömeg ellenére is. Van azonban egy apró gyöngyszem a tavak mellett, ahol kevés a turista, ám annál gyönyörűbb: a Slunjčica és Korana folyók találkozásánál fekvő Slunj (Szluin) település. Slunj aprócska falu a hegyvidéki területen, vízesésekkel és vízimalmokkal. A környéken túrázni is lehet, a folyóban pedig kajakozni, úszni, raftingoln is, sőt, csodás biciklitúrákat is tervezhetsz, így ha nem csak a tengerparton aszalódnál, ez egy kiváló alternatíva.

Második megálló: Karlobag

Ha továbbra sem vágysz turistatömegekre, és szereted a kevésbé felkapott helyeket, akkor Karlobagot (Karlopagó) ajánljuk. Piciny tengerparti település, kicsi, ám annál hangulatosabb óvárossal, bájos, közvetlen tengerparti szállásokkal (sokszor saját stranddal). Ha sportos típus vagy, túrázhatsz a Velebiten. A Premužić-ösvényt semmiképpen se hagyd ki! Ez a Velebit-hegység legmagasabb pontjain halad keresztül, ahonnan csodás kilátás nyílik Rab, Pag és Krk szigetére.

Harmadik megálló: Šibenik és környéke

Ha szeretnél tovább haladni délebbre, akkor a következő CoverMe titkos tipp Šibenik (Szebenikó) és környéke. Šibenik az egyik legszebb horvátországi város: nemcsak a strandjai gyönyörűek, de aki kultúrára éhes, az sem fog csalódni. A Szent Mihály-erőd fantasztikus koncerteknek ad helyszínt, a Szent Jakab-katedrális pedig lenyűgöző látvány, egy építészeti csoda. Persze Šibenik felkapott hely, sok a turista is, de pár kilométerrel arrébb a Krka Nemzeti Park (Nacionalni park Krka) területén érdemes megnézni a Skradinski Buk vízesést, ahol reggel és kora délelőtt még kevesen vannak. A dubravai Rak pincészet pedig csodás környezetben kínál borkóstolókat, távolabb Šibenik nyüzsgő városától.

Negyedik megálló: Dubrovnik és környéke

Šibeniktől Dubrovnikig már csak 284 km az út, és a vadonatúj, 2022-ben átadott Pelješaci hídon haladva elkerülhető a boszniai útszakasz is. Dubrovnik is dugig van turistákkal, azonban természetesen ezt a települést sem érdemes kihagyni, egy fél napot érdemes rászánni. A várfal melletti őrzött parkolóban tudod az autót hagyni. Dubrovniktól 54 km-re fekszik Ston városa. Ide akkor menj, ha a gasztronómia szerelmese vagy, ugyanis nemcsak a borkedvelők találják meg a számításaikat (megkóstolhatod Horvátország legismertebb borát, a dingačot), de ami még ennél is izgalmasabb, az az itt található osztrigafarm: nagy élmény a tengerparton friss osztrigát fogyasztani.

Utasbiztosítás Horvátországi útra

Ha van európai egészségbiztosítási kártyád, akkor is érdemes utasbiztosítást kötni, hiszen az üdülőövezetekben jellemzően magánpraxisok működnek, az ott igénybe vett egészségügyi szolgáltatásokat pedig nem tudod az európai egészségbiztosítási kártya terhére igénybe venni. Utóbbit csak szerződött partnereknél (pl. kórházak), kizárólag sürgős esetekben, és némi önrész fejében tudod használni. Egy utasbiztosítás számos helyzetben húz ki a bajból (pl. strandlopás, poggyászkár, hirtelen jelentkező fogfájás) megelőzve, hogy évekre eladósodj, mert magánegészségügyi szolgáltatást kellett igénybe venned.

Az önállóan vagy kiegészítőként is köthető gépjármű-asszisztencia szolgáltatás pedig autóval utazóknak elengedhetetlen “útitárs”. Kösd meg online, pár perc alatt a CoverMe.hu utasbiztosítási kalkulátora segítségével utasbiztosításodat, ha Horvátországba készülsz autóval!

Hasznos volt a cikkünk?

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikkünket akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.