Utazz a nyárba - Afrikai utazás: Egyiptom, Réunion, Tanzánia és Zanzibár

Létrehozva - 2023. 10. 10., Utoljára frissítve - 2023. 10. 24.
Utazz a nyárba - Afrikai utazás: Egyiptom, Réunion, Tanzánia és Zanzibár
Forrás: Pixabay

Közeleg a tél és az jár a fejedben, hova menekülhetnél előle? Milyen útra vidd el a párod vagy a családod a majd 3 hetes téli szünetben? Azután beugrik a KFT jól ismert dallama, és önkéntelenül is már csak a jó meleg Afrika úticéljai között böngészel? Ha így vagy vele, akkor jó helyen jársz! Az alábbiakban 3 afrikai úti célt javaslunk különböző programokkal, amivel biztosan nem fogsz mellé a téli évszakban. Továbbá számos tippet és ötletet adunk az utazáshoz, különösen utasbiztosítás témában.

Afrika a világ második legméretesebb kontinense, borzasztó diverz élővilágával, éghajlatával, kultúrájával és infrastrukturális szélsőségeivel. A magyar konzuli szolgálat sok országát nem javasolja kiutazásra, ami annyiból fontos, hogy oda egész biztos nem fogsz tudni érvényes utasbiztosítást kötni. Mi olyan egzotikus afrikai úticélokat javaslunk, ahova a beutazás egyszerű és ahol a téli nyaralás valóban nyári élményekről szól.

Megterveztem az utamat,
már csak az utasbiztosításom hiányzik!

Egyiptom

Egyiptom a legnépszerűbb afrikai úti cél a magyarok körében, így nem csoda, hogy mind a repülőjáratok gyakorisága és ára, mind a turisztikai szolgáltatások minősége abszolút megfelelő. Télen a Vörös-tenger partja a legideálisabb célpont, innen ajánlunk 3 várost.

Gurdaka / Hurghada

El-Gurdaka a Vörös-tenger partján fekvő egyiptomi üdülőváros. A fővárostól, Kairótól, 450 km-re délkeletre fekszik, de van közvetlen repülőjárata Budapestről is, ami ráadásul megfizethető áron elérhető. A hurghadai nemzetközi repülőtér Egyiptom második legforgalmasabb repülőtere, a város igazi turistaparadicsom a meleg és napos klímájának köszönhetően is.

Korallzátonyai miatt a sznorkelezés szerelmeseinek az egyik legjobb célpont, de természetesen a napozni vágyóknak is tökéletes választás Gurdaka számos strandja. Gurdakából át lehet hajózni a környező kis szigetekre is; ezek közül a legismertebb a Giftun-sziget.

Legegyszerűbben, és a legköltséghatékonyabban úgy juthatsz el a szigetre, ha bérelsz külön motorcsónakot idegenvezetővel, aki elvisz kedvezményesen, sorbanállás nélkül. Mint helyi idegenvezető, ő biztosítja a bejutást a szigetre belépőjegy nélkül, valamint a program díja tartalmazza a szigeten elfogyasztott ebéded és üdítőd árát. Továbbá megállhatsz 2 helyen is spontán, hogy kiugorj a csónakból sznorkelezni. Egy ilyen 4 órás program már 13 000 forinttól is elérhető!

De akár a fenti 7 órás delfinmegfigyelő, delfinekkel sznorkelező hajókirándulásra is befizethetsz egy ésszerű összegért (10 722 Ft-ért!). Készülj fel, hogy egy ilyen kirándulás „korán reggel” kezdődik, azaz már 7.30-kor ott kell lenned Gurdaka valamelyik környező kisvárosában – Makadi Bay, Safaga, Soma Bay, El Gouna vagy Sahl Hasheesh.

Számos hasonló szolgáltatás érhető el a városban és a város körül, ha viszont a történelem és maga a város is érdekel, ne hagyd ki a Kéttornyú mecset, a Kopt templom és a Kairói Egyetem Tengerbiológiai Intézete múzeumának meglátogatását, utóbbit kifejezetten gyerekekkel utazóknak is ajánljuk. Az óvárosi, nyüzsgő bazárok rengetegében pedig igazán megtapasztalhatod Egyiptom autentikus arcát. Ne felejtsd el: Egyiptomban kötelező akár kézzel lábbal alkudozni, ne sértsd meg a helyi kereskedőket, illetve ne ijedj meg, ha az utcai árusok extrém magas összegekért kínálják portrékájukat!

Marsza Alam

Marsza Alamba drágábban, és az átszállás miatt, kicsit körülményesebben lehet eljutni, mint Gurdakaba, de ha rászánod magad, mindenképp megéri! Nem véletlenül hívják „Egyiptom Maldív-szigeteinek”, hiszen kristálytiszta vize, és fehér homokos strandjai egyértelműen azt az érzetet sugalmazzák.

Abu Dabab strandján nem csak delfines sznorkeles kirándulást szerveznek, de tengeri teknősöst és dugongost („tengeri teheneset”) is a Teknős-öbölben.

Jellemzően ezek a vízi kirándulások drágábbak Gurdaka-iakhoz képest, de ez valószínűleg csak azért van, mert egy „fiatalabb” üdülővárosról van szó, és még nincs akkora verseny a szolgáltatók között.

Ugyanakkor mivel a város nem olyan hatalmas, itt lehetőség van Egyiptom szárazföldi arcát is megcsodálni egy egynapos, quad-os szafari túra keretei között igen kedvező áron. A közeli sivatag és hegyvidék között lenyűgöző látvány tárul eléd.

Marsza Alam strandjai világszínvonalú kitesurf, azaz sárkányszörf, helyszínként szolgálnak. A kitesurf egy extrém sport, a vízisí és a sárkányeregetés egyfajta kombinációja. Ha ki szeretnéd próbálni ezt a sportot Marsza Alam igazán ideális helyszín rá.

A helytörténet kedvelőinek pedig kihagyhatatlan egy egynapos kirándulás a smaragdbányákba, illetve I. Széthi kanaiszi templomának megcsodálása.

Réunion

Réunion, azaz hivatalosan Franciaország Réunion tengerentúli megyéje, egy sziget az Indiai-óceánban. A Mascarenhas-szigetcsoporthoz tartozó sziget kb. 50 km széles és 70 km hosszú. Körülbelül 679 km-re keletre fekszik Madagaszkár-tól és 175 km-re délnyugatra Mauritius-tól. 2023 januárjában 873.102 lakosa volt. Fővárosa és egyben legnagyobb városa Saint-Denis.

A lakosság 64% afrikai származású és kb. 30%-a indiai és pakisztáni bevándorló. Az uralkodó nyelv a réunion-i kreol, bár a francia továbbra is az egyetlen hivatalos nyelv. A helyiek 86%-a római katolikus, 14%-uk hindu, muszlim vagy buddhista. Réuniont 1946 óta francia régióként kormányozzák, következésképpen az Európai Unió legkülsőbb régiója, illetve az eurózóna legkülsőbb része, ahová, ha Párizson keresztül utazol, 1 db személyigazolvánnyal is eljuthatsz!

Réunion éghajlata párás trópusi, amelyet a keletről nyugatra fújó passzátszelek óceáni hatása mérsékel. Kicsi mérete ellenére klímáját nagy változatosság jellemzi, a sziget impozáns domborzatának köszönhetően. Erős különbségek vannak a keleti szélparti és a nyugati hátszeles part között csapadék tekintetében, valamint a melegebb tengerparti területek és a viszonylag hűvösebb hegyvidék hőmérséklete között. A délkeleti régió a legcsapadékosabb (évi 4256,2 mm), míg a nyugati a legszárazabb (évi 447,7 mm csapadék). Novembertől áprilisig az átlagos minimumok 21 és 24 °C, az átlagos maximumok pedig 28 és 31 °C között mozognak a tengerparton. 1000 m magasságban az átlagos minimumok 10 és 14 °C, az átlagos maximumok pedig 21 és 24 °C között ingadoznak.

Tengeri kalandok

A nyugati part nagy részét korallzátony gyűrűzi, amelyen többek között tengeri sünök, angolnák és papagájhalak találhatók. Tengeri teknősök, delfinek, kardszárnyú bálnák, púpos bálnák és számos cápafaj is él a part menti mélyebb vizekben. Sokan egyáltalán nem javasolják a fürdőzést a cápaveszély miatt. Érdemes körültekintőnek lenni, védőhálós strandot választani, illetve nem túl messzire beúszni a vízben!

Réunion strandjai igazán különlegesek. A Hermitage Beach a sziget legkiterjedtebb és legjobban megőrzött lagúnája, népszerű sznorkelezési helyszín. Kazuárfákkal szegélyezett fehér homokos strandján a helyiek gyakran szerveznek piknikeket.

A La Plage des Brisants egy jól ismert szörfös hely, ahol számos sportos és szabadidős tevékenység zajlik. Minden novemberben filmfesztivált is rendeznek itt. A filmeket nagy képernyőre vetítik a tömeg előtt.

Boucan Canot strandját számos étterem veszi körül, amelyek a turisták között nagyon népszerű. Ezt a strandot tartják a legbiztonságosabbnak, így a legnépszerűbb, illetve a leglátogatottabb is. A strand mellett található egy mesterségesen kialakított akvárium szerű medence, melybe belecsap az óceán vize. Innen kezdődik a nagy korallzátony, mely Saint Leu-ig húzódik.

A nyugati parton található L'Étang-Salé különlegesen egyedülálló strandja, melyet apró bazaltdarabokból álló fekete „homok” borít. Ez a láva vízzel való gyors érintkezése, lehűlése és töredezése miatt alakult ki így. A láva eredetű törmelék nagy része elég kicsi ahhoz, hogy homoknak tekintsék.

A Grand Anse egy kókuszfákkal szegélyezett trópusi, fehér homokos strand Réunion déli részén. Sok helyit és turistát láthatsz itt pétanque-ot játszani és népszerű piknikezőhely is!

A Saint Philippe-i Le Vieux Port egy apró olivin kristályokból álló zöldhomokos strand, amelyet a 2007-es lávafolyás alakított ki, így ez a Föld egyik legfiatalabb strandja. Ne hagyd ki őt se!

Hegyi túrák

Réunion vulkanikus hegyeire számtalan tematikus túrát szerveznek a helyi idegenvezetők.

Ha már unod a tengerpartot, elmehetsz egy autentikus esőerdei kirándulásra, ahol Réunion Nemzeti parkjában megcsodálhatod a vad orchideákat és páfrányfenyőket. Lencsevégre kaphatod a sziget endemikus madarai egyikét, és gyönyörködhetsz a fenséges Trou de fer vízesésben!

Nagyszerű kaland lehet egy vulkántúra is, melyen megismerheted (francia nyelven!) a Piton de la Fournaise vulkán geológiai történetét. Az 5 és fél órás gyalogtúra során számos kilátópontról gyönyörködhetsz, Te is megcsodálhatod a Dolomieu kráter lenyűgöző szépségét!

Látogass el Mafatera is! Ha a franciád nem olyan erős, ide szerencsére vezet angol nyelvű túravezetés is. A sziklás csúcsok csak gyalogosan megközelíthetőek. A Cirque of Mafate az UNESCO Világörökség része, amit mindenképp nézz meg, ha erre jársz!

Persze ha mindent látni akarsz, és nem riasztanak vissza a szerpentinek, érdemes autót bérelni és végijárni Cirque of Cilaos és Salaize „körét” is, páratlan kilátásban lesz részed!

Városi élmények

Réunion egy pici sziget, így tényleg érdemes autót bérelni és bebarangolni a kisebb helyi kreol falvakat, településeket, ha autentikus élményekre vágysz. Mivel a szigetnek 2 repülőtere van, és valószínűleg ezek valamelyikén fogsz landolni, ezért most csak a repterekkel rendelkező 2 városát mutatjuk be.

Saint-Denis

Saint-Denis a főváros, itt a legnagyobb a lakosság száma a maga 150 000 főjével. Ha nem akarod bebarangolni a szigetet, de a Cirque of Mafate és Salazie a listádon van, akkor jobb, ha ide szól a repjegyed!

Jellegzetes városrészei vannak. A nyugati részén van a Kis-sziget, azaz a la Petite Île, ahol a La Redoute futballstadion és a La Redoute történelmi erőd található, mely az 1600-as évekből maradt katonai örökség része. A la Source, azaz a „Forrás” negyed, délen van. Itt egy uszoda, éttermek és egészségügyi szolgáltatások találhatóak. Keleten van Vauban, ami egy meglehetősen nagy kereskedelmi negyed, számos üzlettel, étteremmel és szállodával.

A belváros számos történelmi helyszínnek és építészeti szépségnek ad otthont. Megtekinthető a Rontaunay-palota, mely egy tipikus kreol villa. Látogasd meg a Léon Dierx múzeumot, ha szereted a képzőművészeti alkotásokat. Ha a történelem vonz, menj el a Hôtel de ville de Saint-Denis-be, azaz a régi városházára, és tekintsd meg a Győzelemoszlopot (colonne de la Victoire). Sétálj végig az egykori kikötő La Barachois jelenlegi sétányán a tengerparton, ahol megcsodálhatod az Indiai-óceánt és a régmúlt időkből maradt hatalmas ágyúkat, mely a várost és a kikötőt védték. Ne hagyd ki a Saint-Denis-székesegyházat se, és annak fényjátékát az esti szürkületkor, amely szépen kiemeli egyedi építészetét.

Réunion híres a jazz kultúrájáról, mindenképp ülj be valahova este, és élvezd a helyi zene magával ragadó élményét, miközben egy curry-s homárt vagy egy rougail-t (szószos kolbászos ételt) fogyasztasz el!

Saint Pierre

Saint-Pierre egy kicsi turista város, központja ideális helyen, a tengerparton található. Itt található a sziget egyik legszebb mecsete az Attyab Oul Massädjid, mely imaórákon kívül is látogatható. Megnézheted Szent Pál templomát is, impozáns harangtornyaival a rue Auguste Babet-en.

Minden szombaton színes vásári piacot tartanak a városban, menj el Te is, és zárd a napod egy sétával a fehér homokos tengerparton vagy Saint Pierre kis kikötőjében, ahol számos bár és étterem is található.

Tanzánia és Zanzibár

Tanzánia körülbelül tízszer nagyobb ország, mint Magyarország. Kenya és Mozambik között fekszik az Indiai-óceán partján 1424 km hosszan. Kb. 65,1 millió az ország teljes lakossága, ebből csupán 1,8 milliónak élnek Zanzibáron. Hivatalos nyelve az angol és a szuahéli.

Zanzibár többek szerint gyönyörű sziget, de megrázó lehet a helybeliek szegénységének látványa azoknak, akik nem jártak Fekete-Afrikában.

A közlekedés baloldali az országban, készülj fel rá, akár gyalogosan, akár valamilyen járművel készülsz közlekedni! A helyi pénznem a tanzániai shilling, de a turisták által gyakran látogatott helyeken a dollárt szinte mindenhol elfogadják. Bankautomatákkal is fel vannak szerelve a főbb turista vonalak.

Dar es Salaam

Tanzánia egykori fővárosa, és az ország egyben legfejlettebb gazdasági központja. A legtöbb európai nagyvárosból ide érkezik a légi járatok többsége, majd a turisták innen indulnak felfedezni az országot. Elsősorban Zanzibár, illetve a Serengeti, Ngorongoro Nemzeti Parkok vagy a Kilimandzsáró havas csúcsa felé veszik az irányt, pedig a városban is akad látnivaló!

A Nemzeti Múzeumban (Shaaban Roberts Street) megismerhetjük az ország törzsi történelmét és betekinthetünk a rabszolga kereskedés és a gyarmatosítás időszakára is. A Falumúzeum a városközponttól 10 km-re fekszik (Bagamoyo Road, Kijitonyama) 15 hektáros területen, ahol 120 törzs szokásairól, hagyományos életmódjáról tanulhatunk. Az Old Boma-t, azaz a város legrégibb épületét, a Sokoine Drive-on találjuk. Itt egykor a szultán vendégeit szállásolták el. Ugyanebben az utcában, a kikötői negyedben található az 1902-ben, német misszionáriusok által emelt gótikus stílusban épített római katolikus templom. A város botanikus kertje a Samora Avenue-n található, mely megér egy látogatást. A tengerentúli, több órás repülőút fáradalmait a Kunduchi Wet’n’Wild vizi vidámparkban pihenhetjük ki, ahol rengeteg szórakoztató program várja az ide látogatót.

Dar es Salaam-ból számos szafari indul. A Mikumi Nemzeti Park 3 napos szafariját ajánljuk, mely az egyik legkedvezőbb díjon vehető igénybe.

Mikumi Tanzánia negyedik legnagyobb nemzeti parkja. A klasszikus afrikai tájban megfigyelheted, és lencsevégre kaphatod az oroszlánokat, bivalyokat, elefántokat, zsiráfokat és zebrákat. A szafari díja teljes ellátással történő szállást is tartalmaz a Camp Bastianban, belépőjegyet a nemzeti parkba és 4x4-es klasszikus szafari járművek használatát, melyeket az angolul jól beszélő sofőrök vezetnek, akik élő idegenvezetést tartanak.

Ha bátortalan vagy a szafarihoz és inkább strandolnál, akkor Kigamboni téged vár! A strand Dar es Salaam déli külvárosában található. Itt a partot finom, fehér homok borítja. A part sima, és a víz fokozatosan mélyül. Az azúrkék óceán tiszta és meleg. Népszerű a turisták között, hiszen a parton számtalan üzlet és étterem megtalálható.

Tipp: Ha Dar es Salaam-ból a repülőtértől vagy szállodából kényelmes transzfert szeretnél szervezni, hogy komppal Zanzibárba menj, akkor azt így is megteheted:

Zanzibár

Zanzibár két szigetből áll: Unguja és Pemba. 25-50 kilométerre helyezkednek el a kontinenstől keletre. Székhelye és egyben legnagyobb városa Zanzibar City. Tökéletes, fehér homokos tengerpartjaival és azúrkék vizével a földi paradicsom érzetét kelti. Egyik strandjában sem fogsz csalódni.

Keleti partján van a Bwejuu strand, mely magas pálmafáitól és a partmenti elszórt szállodáitól jellegzetes. Ha nem szereted a tömeget, ezt a partszakaszt javasoljuk neked. Itt zavartalan, hosszú sétákat is tudsz tenni kagylókat keresve a homokban.

A Paje strand Bwejuu-tól délre van. Itt több turista is megfordul, rengeteg a bár, különböző üzletek. A partot többnyire kite szörfösök lepik el, ha Te is ki szeretnéd próbálni ezt a sportot, akkor a legjobb helyen jársz, hisz számos, kölcsönző és oktató iskoláját is megtalálhatod.

A sziget legnagyobb, leghíresebb, a turisták által leginkább látogatott strandja északon található. Nungwi-n minden megtalálható, ami egy strandtól elvárható, és homokos tengerpart látható amerre csak a szem ellát.

Néhány kilométerre Nungwi-tól található a Kengwa strand. Itt találhatóak Zanzibár legluxusabb szállodái, és itt kerül megrendezésre minden hónapban a népszerű Full Moon Party!

Zanzibar City történelmi városközpontja Stone Town. Pazar palotái, omladozó vakolatai, megannyi szűk utcája a gyarmati időket idézi. Egyik leghíresebb épülete a House of Wonders, azaz a Csodák Háza, ahol a Zanzibár Múzeum gyűjteményét lehet megtekinteni. Rögtön a Csodák Háza mellett található az Old Ford, egy régi arab erőd, mely védelmi bástyaként szolgált az elmúlt időkben. Mivel belsejében egy hatalmas amfiteátrum van, az épületet manapság a rendszeresen tartott zenei és filmfesztiválok helyszíneként hasznosítják.

Stone Town leghíresebb történelmi műemléke a rabszolgapiac, a Slave Market. Az egész terület tulajdonképpen egy emlékmű, illetve érdekes kiállítás, hátborzongató pincékkel, ahol egykor szörnyű körülmények között vártak sorsukra a begyűjtött rabszolgák.

Ha szeretnél valami tipikus helyi dolgot enni vagy venni, akkor menj el a Darajani Bazaar-ba. Számos halat, tengeri herkentyűt, fűszert és egzotikus gyümölcsöt tudsz itt végigkóstolni. Persze, ha érzékeny a gyomrod, akkor inkább csak valami csecsebecsét lőj magadnak.

Ha Queen rajongó vagy, akkor zarándokolj el Freddy Mercury házába, ahol gyermekkorát töltötte. Érdekes lehet megnézni a helyet, ahonnan a zenei legenda származik. A házat szintén a Kővárosban, azaz Stone Town-ban találod.

Stone Townt-tól fél óra hajóútra fekszik Changu szigete, de gyakran Prison Island-nek hívják, mert eredetileg börtönként szolgált az ellenálló rabszolgáknak. Ma már leginkább 10 óriás teknős lakik a szigeten, számos túra indul ide, melyet sznorkelezéssel is összeköthetsz.

Zanzibár egyetlen nemzeti parkja a Jozani Nemzeti Park, mely a vöröskolobusz majmok természetes élőhelye. Látogasd meg a parkot és kösd össze delfinekkel vagy teknősökkel úszással, simogatással. Mindkettőre szerveznek utakat!

Utazási dokumentumok és tippek

Egyiptom az egyik legnépszerűbb afrikai utazási célpont a magyarok körében. Nincsenek utasbiztosítási korlátozások az országba, és stabil utazási feltételekkel lehet kijutni. A Vörös-tenger partja pedig kifejezetten kellemes nyárias időjárást biztosít télen. Számos relatív olcsó közvetlen repülőjárat indul Budapestről Gurdakaba. Az utazási idő is kibírható, kb. 4 órás. Marsza Alamba sajnos csak átszállással tudunk eljutni, de megéri! A Konzuli Szolgálat szerint érvényes útlevéllel lehet bejutni az országba és legfeljebb egy hónapos tartózkodásra jogosító vízumot lehet kiváltani 25 USD ellenében. A vízumot legbiztonságosabban a repülőtéren érdemes megvásárolni, viszont, ha nem szeretnénk a sorbaállással az időnket húzni, online is megtehetjük a beutazás előtt legalább 7 nappal.

Ha nincs útleveled, és tényleg a nyárba akarsz utazni, nem csak a tavaszba, akkor Réunion szigete téged vár. Ez a kevésbé ismert sziget Afrika keleti partjához, de leginkább Madagaszkár szigetéhez van közel. Az Indiai óceán áramlatainak köszönhetően itt a hőmérséklet december és február között 25-30 Celsius. December a legszárazabb téli hónap, átlag 9 nap esős akkor. Január a legcsapadékosabb az átlag 22 napjával, februárban pedig kb. 17 nap esős. Mivel a sziget Franciaország, azaz közvetlenül az EU, közigazgatása alá tartozik, a beutazás egyáltalán nem körülményes és utasbiztosítás megkötésekor se kell a területi hatály után nyomoznod, hiszen egész biztos érvényes lesz itt. Azonban számolni kell azzal, hogy Budapestről nincs közvetlen járat. Réunionra többnyire Párizson keresztül a legkedvezőbb utazni, így ezt a kombinációt javasoljuk mi is. Az utazási idő sajnos elég hosszú, pici gyerekkel ezt az úticélt nem igazán tanácsoljuk, főleg, ha Budapestről indultok és nem Párizsból közvetlenül. Viszont nagyobb gyerekkel, vagy különösen párként, igazán hangulatos és felettébb romantikus lehet egy karácsonyi hétvége Párizsban majd 10 nap és egy boldog új év kezdete az egzotikus Réunion szigetén!

Ha nem csak a tengerpartra, de egy igazi afrikai szafarira is vágysz, akkor Tanzánia és Zanzibár téged vár. Dar es Salaamba már el lehet jutni relatív olcsón, egy isztambuli átszállással, 11-12 órás utazási idővel számolva. Ugyanígy Zanzibár szigetére is eljuthatsz másfélszeres áron Dar es Salaamhoz képest, viszont a pénztárcabarát repülőjegyeket érdemes minél korábban lefoglalni! A város és a sziget között menetrendszerinti komp is jár, szóval, ha lemaradtál a kedvező árú Zanzibárba szóló repülőjáratról, akkor se szomorkodj 2,5 órás komp járattal is átjuthatsz szétnézni! A Konzuli Szolgálat szerint Tanzániába érvényes útlevél szükséges, melynek érvényességi ideje a vízum kiadásának napjától nem járhat le 6 hónapon belül. Egyiptomhoz hasonlóan vízumot a nemzetközi repülőtereken és kikötőkben állítanak ki, de online is elintézhető. Bár Tanzánia, főleg Zanzibár és a hozzá közeli partmenti turista települések, nem számítanak veszélyes területeknek, mégis van olyan utasbiztosító, akinek nem szerepel a területi hatálya alatt. A legtöbb biztosítónál viszont 50% pótdíj megfizetése mellett gondtalanul köthetünk utasbiztosítást tanzániai téli vakációnkra.

Utasbiztosítási tudnivalók és tippek még

Ha egy biztonságos afrikai országba utazunk, számíthatunk rá, hogy az utasbiztosításra – az előbb említett Tanzániához hasonlóan – 50% pótdíjat kell megfizetnünk, ami azt jelenti, hogy drágább lesz a biztosítás, mint ha egy európai országba utáznánk. Az észak-afrikai régió persze kivétel lehet, tehát Egyiptomban, Tunéziában stb., hasonló biztosítási díjjal számolhatunk, mint Európában, illetve elvétve találhatunk olyan gyarmatországokat, mint a korábban említett Réunion, melyek valamelyik európai ország transzkontinentális tartománya, vagyis exgyarmata, így kvázi európai országnak tekinthetők. De belőlük nincs sok. Tehát, ha Afrikába készülünk mindig érdemes lecsekkolni a megkötendő utasbiztosítás területi hatályát!

Afrika legfejlettebb és a legjobb infrastruktúrával ellátott részei ugyan pont a turistaparadicsomok gócpontjai, ne felejtsük el, hogy ez a világ legszegényebb régiója, valamint nem csak az emberiség, de sajnos számtalan komoly fertőző betegség bölcsője is. Szerencsére a legsúlyosabb betegségekre léteznek védőoltások, így mindenképp tájékozódjunk, hogy amelyik régióba készülünk utazni, ott milyen betegségek (pl. hastífusz, sárgaláz stb.) fordulnak elő kiemelkedően, és oltassuk be magunkat ellenük! Ez azért is fontos, mert az utasbiztosítások rendszeresen kizárják az egészségügyi szolgáltatásaik közül azoknak az orvosi kezeléseknek a térítését, melyek védőoltással megelőzhetőek lettek volna.

Mivel Afrika különböző pontjaira leginkább csak átszállással juthatunk, fontos, hogy megfelelő utazási segítségnyújtás fedezetekkel is rendelkezzünk, hiszen magasabb a kockázat járatkésedelem, járat lekésése, járattörlés és útiterv módosulása biztosítási eseményekre. Így a biztosító gond nélkül fizet és kárpótol minket, ha ilyenbe belefutnánk. Továbbá a poggyászbiztosítás is fontos, hiszen arra is nagyobb az esély, hogy a repülőtereken elkavarodhat a csomagunk egy vagy akár két átszállás között. Ha pedig különlegesen értékes hangszert, műszaki cikket vagy sporteszközt vinnénk magunkkal, mindenképp ellenőrizzük, hogy mi mindenre terjed ki a fedezet és mennyi a tárgyankénti limit térítés ezekre! Érdemes a magasabb szolgáltatási összegű terméket választani, ha hosszabb útra készülünk, és több járatra is van foglalásunk mindkét irányban. Ezen tényleg nem érdemes spórolni. Mivel szinte az összes afrikai ország vízumköteles, és útlevéllel kell, hogy rendelkezz, ugyanakkor az utazás hosszú és fárasztó, nagyobb kockázata van annak is, hogy elveszíted az úti okmányaidat. Ha az önismereted azt mondja, hogy fontos, hogy egy ilyen helyzetben is segítsen a biztosító, akkor szerződéskötés előtt keress rá az útiokmányok pótlása fedezetre, vajon a kiszemelt biztosítás tartalmazza-e ezt a szolgáltatást.

Ha komolyabb túrákat, szafarit is tervezünk, érdekeltek lehetünk a mentési és a sportbalesetek fedezeteiben is. Ezt is szuperül össze tudod hasonlítani a CoverMe-n, illetve hogy melyik biztosító mennyit térít különböző esetekre. Ha palackos búvárkodást tervezünk, jó ha a hiperbár-kamrás kezelés is a biztosításunk része, viszont arra figyelj, hogy merülés esetén a biztosítók meghatároznak egy maximális mélységet (általában 40 méter).

Végül, de nem utolsósorban, mérlegeld azt is, hogy akarsz-e kötni útlemondás biztosítást. Nyilván Afrikába is meg lehet lőni last-minute utakat, és van, aki csak ad hoc „hosszúhétvégézik” egyet Egyiptomban, de többnyire az ember egy ilyen utat hosszúra tervez, régóta dédelget és megtervez. Repülőjegyet is inkább jó előre érdemes foglalni, ha a pénztárcánkat akarjuk kímélni, last minute-re egy ilyen úti céllal kevésbé számíthatunk. Tehát, ha rengeteg idődet, és nem utolsósorban pénzedet beleinvesztálod jó előre egy ilyen csoda útba, akkor érdekelt leszel, hogy legyen útlemondás biztosításod. Ez sok utasbiztosításnál az alap fedezet részeként szerepel, viszont van, ahol kiegészítőként köthető – általában magasabb biztosítási összegre, drágább biztosítási díj ellenében. Tehát ellenőrizd, hogy melyik biztosító mennyit térít, ha esetleg útlemondásra kerülne a sor egy hirtelen jött baleset vagy betegség kapcsán, hogy ne bukd teljesen a már kifizetett repülőjegyeid és szállás kötbéreid díját!

Megterveztem az utamat,
már csak az utasbiztosításom hiányzik!

Jó utat!

Hasznos volt a cikkünk?

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikkünket akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.