Szlovénia autóval - Bledi-tó és Portorož kincsei ősszel

VB
Visky Boglárka Frissítve: 2024.10.07.
Szlovénia autóval - Bledi-tó és Portorož kincsei ősszel
Forrás: unsplash

Szlovénia egyre népszerűbb úti cél a magyarok körében. Ez egyrészről annak köszönhető, hogy nagyon közel van, másrészről pedig egyre jobb minőségű szolgáltatást kapnak a turisták, legyen szó a szállásról vagy az étkezésről. Persze népszerűsége annak is köszönhető, hogy Szlovénia autóval nagyon könnyen megközelíthető, sőt, igazából csak autóval érdemes menni, mert rengteg eldugott kis látnivalóhoz eljuthatunk így.

Szlovénia autóval - autópálya matrica ára és vásárlása

Szlovéniában nagyon jó minőségű, fejlett az úthálózat, ráadásul gyönyörű vidékeken vezet keresztül. Élmény erre autózni! Személyautóknak matricát kell vásárolniuk, erre online is van lehetőség. A szlovén autópálya matrica 1 hétre 11 400 forint, 1 hónapra 18 900 forint, az éves matrica pedig 59 450 forint.

Budapestről Maribor és Ljubljana irányába érdemes elindulni, ha csak a tengerpart az úti célunk. Ha van időnk, akkor Mariborban, Szlovénia második legnagyobb városában, feltétlenül iktassunk be egy pihenőt, mert csodaszép. Itt télen-nyáron pezseg az élet, hangulatos óvárosában is érdemes sétálni egyet. A Fő tér, a Városháza, a Dráva-part a kiülős helyeivel mindenkit lenyűgöz. Figyeljünk arra, hogy a belvárosban mindenhol fizetős a parkolás!

Ha az Adriai-tenger másik gyöngyszemébe, Horvátországba is ellátogatnál, olvasd el a Horvátország autóval című bejegyzésünket is.

Bledi-tó autóval - ősszel is csodálatos

A Bledi-tóhoz Budapest felől Ljubljanán kersztül lehet eljutni az E61-es úton, ahonnan már csak 56 kilométerre van a tó. Megéri ez a kitérő akkor is, ha inkább a tengerparton szeretnénk eltölteni az időnket, mert csodás természeti környezetben találjuk magunkat, ezzel is feldobva a nyaralást. A Bledi-tó Szlovénia második legnagyobb tava, hegyek és erdők határolják. Kiválóan lehet úszni, csónakázni, túrázni a környéken, így aki aktív nyaraló, az itt több napra is megtalálhatja a számításait. A tó vize nyáron akár 25 °C-os is lehet. Bled könnyen bejárható gyalog is, de az egyes látnivalók között buszok is közlekednek. Buszjegyet a megállókban az automatákból vagy a buszon tudunk vásárolni.

A Bledi-tó partján az egyik legkedvesebb látvány a kikötőben várakozó pletnák "hada". Ezek a gondola-szerű hajók népszerű túrista látványosságok lettek. Ezzel lehet eljutni a Bled-szigetre a tó közepén. Ezt ne hagyjuk ki semmiképp a látnivalók sorából! A retúr jegy 10-15 euró, a szigeten pedig 40 percet lehet eltölteni a visszaút előtt.

A legszebb kilátás a tóra a várból van. Ha elég fittek vagyunk, akkor induljunk neki a meredek úton vezető 15 perces sétának, nem fogjuk megbánni! Pihenésképpen a Bledi vár kiállításait ajánljuk megtekintésre. Felnőtteknek 13 euró, diákoknak pedig 8,50 euró a belépő ára, amiért a múzeumot, a várkápolnát és a kilátó teraszt is megtekinthetjük. Ha pedig eleget úsztunk, bicikliztünk, túráztunk, akkor igazán megérdemlünk egy bledi krémest a Park szálloda kávézójában!

Bled közelében található a Vogel felvonó, ami a Vogel-hegyre visz fel. A Júlia-Alpok, és a Bledi-tó is megcsodálható innen. Itt nem csak túrázni lehet, de télen még síelni is. Így elmondható, hogy Szlovénia egész évre ellát minket programokkal!

Megnézem az utasbiztosítási
ajánlatokat Szlovéniába a CoverMe-n

Portorož - irány a tengerpart!

Portorož a szlovén tengerpart legjelentősebb városa. Gyönyőrű, forgalmas kikötő, elegáns - konferencia turizmusra is szakosodott - szállodák, valamint egy kaszinó (Casino Portorož) is található ebben a modern, nyüzsgő városkában, így itt nem csak napozni és strandolni lehet! Portorož strandja rengeteg vízisportra is ad lehetőséget. Mivel partja finom homokos (a többi kavicsos-sziklás szlovén stranddal ellentétben) gyerekekkel is ideális választás. Jól felszerelt és kényelmes. Nem csak napozóágy bérlésére van lehetőség, de rengeteg jó étterem is található a parton. Az itt található, rendkívül elegáns Kempinski hotel még az Osztrák-Magyar Monarchia alatt épült, érdemes inni egy kávét a teraszán. De sütit enni itt csak akkor ér, ha valamelyik szabadtéri sportpályán tornáztunk egy órácskát!

Tipp: A Restaurant COB a térség első Michelin csillagos étterme. Akit érdekel a művészeti szintre emelt gasztronómia, az mindenképpen foglaljon ide asztalt!

Látogatás Piranba

Pirant tartják nem csak Szlovénia, de az egész Isztria legromantikusabb városkájának. Igazi mediterrán bájjal rendelkező kisváros, aminek óvárosában sétálva tényleg felolvad minden jégszív. Piran azonban több, mint egy lélegzetelállító panorámájú kisváros. Pezsgő kulturális élet zajlik itt, érdemes előre kinézni egy-két programot, koncertet. Gyógyfürdője is van és világszerte elismert éttermei. Finom fehér borok, szarvasgomba, tengergyümölcsei, ezekkel találkozhatunk az étlapon. Piran egyik nevezetessége a Fonda halgazdaság, ahol tengeri sünt tenyésztenek.

Piranban köves és lebetonozott strandok vannak. Bár a kilátás mindenhonnan csodás, a tengerparti éttermek kihagyhatatlanok, strandolásra nem ezt a városkát ajánljuk, inkább Portorož városa a "strandolós".

Piranban a Fő tér, a Szent György templom, és a város kőfalai a főbb látnivalók. A Szent György templom tornyába egy jelképes összegért fel lehet menni, ahonnan, tiszta időben, az olasz partokig is el lehet látni. A várost körbe ölelő várfal tetejéről is hasonlóan gyönyörű a kilátás. A téren szebbnél szebb épületek sorakoznak, így az építészet és a történelem szerelmesei sem fognak unatkozni.

Piran körül van egy 3 km-es túraösvény is az örökmozgóknak, akik pedig megfűszereznék a nyaralásukat, ellátogathatnak a pirani sólepárlóhoz a Sečovlje Salina Nemzeti Parkba. A só szüretelők munkáját nagyon érdekes végignézni.

Szlovéniát autóval érdemes bejárni

A fentiekből már kiderült, hogy annyi látnivaló van Szlovénia viszonylag kis területén, hogy azokat autóval bejárva a legérdemesebb végignézni. Megadja azt a szabadságot, hogy nem kell választani a látnivalók között, hanem egy "road trip" keretén belül egy nyaralás (vagy "őszölés") alatt mindent meg tudunk nézni ebben az adriai gyöngyszemben.

Ne felejtsünk el azonban utasbiztosítást kötni , autóval utazóknak pedig erősen ajánlott egy autós kiegészítő megkötése is, mert komoly anyagi terhet vehet le a vállunkról egy ilyen biztosítás baj esetén. Téríti a szervízbe szállítás költségeit, az autómentőt, vagy ha szükséges, akkor a szállás díját az egész család számára. Nézd meg a CoverMe utasbiztosítási kalkulátorával a biztosítási ajánlatokat, hasonlítsd össze őket egyszerűen, majd kösd meg a biztosítást pár perc alatt online!

Hasznos volt a cikkünk?

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikkünket akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.

Kapcsolódó cikkek