Napelem biztosítás - egy fontos kiegészítő lakásbiztosításodhoz

VB
Visky Boglárka Frissítve: 2024.05.15.
Napelem biztosítás - egy fontos kiegészítő lakásbiztosításodhoz
Forrás: unsplash

Ha már van a házadon napelem rendszer, vagy most készülsz telepíteni egyet, akkor jó, ha tudod, lakásbiztosításodhoz kiegészítőként a napelemekre is tudsz biztosítást kötni. Így ha valamilyen elemi kár éri, vagy esetleg megrongálják, akkor szerződésed erre is fedezetet nyújt. A napelem biztosítás megléte elengedhetetlen.

Miért van szükség napelem biztosításra?

Akár környezetvédelmi okok miatt, akár az ingatlanod energiahatékonyságának növelése érdekében döntöttél a napelem telepítése mellett, az biztos, hogy elég mélyen a pénztárcádba kellett nyúlnod. Egy napelem rendszer kialakítása nem olcsó mulatság, viszont kiváló hosszútávú befektetés, és a házad értékét is megnöveli kb. 5-6 %-kal. A napelem viszont tipikusan az az értéknövelő beruházás, ami éppen elhelyezéséből fakadóan elég jelentősen ki van téve az időjárás viszontagságainak, hiszen jellemzően a tetőre telepítik. Ne felejtsd el, hogy egyre gyakoribbak és erősebbek a viharok, ezek pedig a napelemedet sem fogják kímélni, hiába készülnek extrém ütésálló üvegből. A diónyi nagyságú jég nem fog nekik jót tenni, és sokszor még ennél is nagyobb jég darabokra kell számítani!

Kalkulálj a CoverMe-vel, keresd meg a számodra legmegfelelőbb lakásbiztosítást napelemed és ingatlanod védelmére!

Napelem és viharkárok

Egy napelem rendszer élettartama akár 30-35 év is lehet, ez pedig túl hosszú idő ahhoz, hogy megúszd egy komolyabb vihar vagy jégeső nélkül. Az amszterdami Vrije University 2019-ben kiadott egy tanulmányt, amelyben a Hollandiában történt 2016-os óriási vihar napelemekre gyakorolt hatását vizsgálta. A helyenként 5-6 cm-es jégdarabok óriási károkat okoztak a napelemekben.

Volt ahol látványosabb volt a kár, és az üveg berepedését, betörését okozta a jégverés, illetve máshol szabad szemmel nem látható mikro repedések keletkeztek, amik először csak minimális, alig észrevehető teljesítmény romlást okoztak. Hosszú távon azonban ezek a repedések egyre nagyobbak lettek, és már nem csak a hatékonyság romlásával kellett számolni, hanem az élettartam csökkenésével is.

Egy erősebb viharban nem csak a panelekben keletkezhet kár, de sérülhet az inverter is, vagy a szerkezeti elemekben is okozhat sérülést a jégeső. A villámlás az indukciós hatása miatt ugyanúgy kárt tehet a napelem rendszerben, mint a többi elektronikai berendezésben.

Ezeknek a sérült elemeknek a javítása vagy pótlása milliós tétel is lehet, így figyelj arra, hogy a biztosítás milyen fedezetet kínál a napelemekre vonatkozólag viharkár esetén. A feltételek eltérőek lehetnek, mindenképpen olvasd át alaposan a szerződést.

Mire fizet a biztosító a napelemekkel kapcsolatban?

Bár a napelem az ember számára nehezen elérhető helyen van, így kicsi rá az esély, hogy ráesik az ezüst evőeszköz készlet vagy megrágja a kutya, mégis előfordulhat, hogy nem a vihar okoz benne kárt, hanem szándékosan megrongálja valaki vagy ellopják valamelyik egységét. Ha a házzal kapcsolatban történik valamilyen káresemény - például kigyullad -, akkor a napelemek vagy annak egyéb egységei is érintettek lehetnek.

Napelem telepítés, biztosítás
Napelem telepítés, biztosítás

Fontos tudnivalók a napelem biztosításokkal kapcsolatban

Egyes biztosítóknál lehet külön a napelemre is biztosítást kötni, mint ingóság, de van, ahol az épület részének tekintik, tehát a napelemek értéke az ingatlan értékéhez adódik hozzá és egyben értendő a biztosítási összeg. Tájékozódj alaposan az egyes biztosítók ajánlatairól, mert óriási eltérések lehetnek a napelemre vonatkozó fedezetek és biztosítási feltételek tekintetében. A CoverMe lakásbiztosítás kalkulátorával könnyen és gyorsan összehasonlíthatod a különböző otthonbiztosításokat, így kár esetén nem fog még több kellemetlen meglepetés érni.

Fontos, ha az otthonbiztosításodat korábban kötötted, mint ahogy a napelemeket felhelyezted, akkor valószínűleg az otthonod alulbiztosított, hiszen - ahogy fentebb is említettük - a napelem rendszerek kihelyezése jelentős értéknövelő beruházás, amit egy régebbi szerződés nem követ le. Feltétlenül aktualizáld a lakásbiztosításodat a biztosítási összegek tekintetében!

Az egyik legfontosabb szempont, amit szem előtt kell tartani egy napelemmel ellátott ingatlan otthonbiztosítási szerződésének megkötése előtt, hogy milyen biztosítási összegek szerepelnek benne, milyen kártérítésre számíthatsz egyes káresemények során, illetve hogy egy biztosítási időszakon belül ugyanarra a káreseményre hányszor térít a biztosító. Gondold át, hogy milyen károk keletkezhetnek a napelemekben (pl. lopás-, elemi kár, törés stb.), és hogy arra mindenképpen nyújtson fedezetet a szerződésed. Bár a napelemgyártók termelési garanciája igen magas, 20-25 év is lehet, jótállás ide vagy oda, lopáskárra vagy szándékos rongálásra az biztosan nem vonatkozik!

Ha hitel felvételére van szükséged a napelem rendszer telepítésére, akkor a bank egészen biztosan kérni fogja a biztosítás megkötését, hiszen feltétele a hitel megkötésének. Tájékozódj, hogy ezzel kapcsolatban mik a bank elvárásai!

Ha az inverter és az akkumulátor a pincében kerül elhelyezésre, akkor fontos, hogy a pince is biztosítva legyen (elég csak egy esetleges árvízre vagy egy egyszerre nagy mennyiségben lezúduló csapadékra gondolni, ami elöntheti a pincét is).

A biztosításod csak abban az esetben nyújt teljes körű védelmet, ha a paneleket és a szerelvényeket szakemberek szerelték fel. Ezen ne spórolj, mert ha kár esetén bebizonyosodik (pl. az egyik panel egy vihar során leszakad), hogy a szakszerűtlen szerelési munkák miatt következett be a káresemény, akkor a biztosító megtagadhatja a szolgáltatást!

Ha ingatlanod rendelkezik vagyonvédelemmel (pl. riasztó és kamera rendszer, széf stb.), akkor kedvezőbb feltételekkel tudod megkötni a biztosításodat. Fontos, hogy ezeknek a kiépítését is szakember végezze, a MABISZ által jóváhagyott eszközökkel.

Napelem biztosítás a kivitelezés fázisában

Kevesen tudják, hogy biztosítás a még kivitelezési szakaszban lévő vagy felújítás alatt álló ingatlanokra is megköthetőek (pl. Signal Otthon Építés-szerelés biztosítás kiegészítő). A napkollektorok, hőszivattyúk igen komoly értéket képviselnek, így érdemes olyan kivitelezőt választani, aki rendelkezik építés és szerelés biztosítással, így amennyiben a szerelési munkák során keletkezik kár, a biztosító megtéríti azt. Kiterjedhet nem csak az anyaghibából eredő károkra, de a hibás kivitelezésre is, illetve szándékos rongálásra, lopáskárra is (ami fontos lehet, ha nagy értékű szerszámok, szerelési anyagok vannak az építési területen).

Napelem biztosítás ára

A napelem biztosítás ára sok tényezőtől függ, például attól is, hogy ki a szerződő fél (cég vagy magánszemély), de a napelem rendszer mérete, illetve értéke is befolyásolja, hogy mennyi lesz a végösszeg. Ami biztos: havi pár ezer forint pluszért meglévő biztosításod mellé, már napelemeid is komoly anyagi védelmet kapnak. Mivel a napelemek esetében a biztosítók által általában előírt vagyonvédelmi előírások nem teljesülhetnek (pl. fedett helyen, védve legyen), ezért teljesen más feltételek vonatkoznak rá a biztosítási szerződésben, mint a többi ingóságodra.

Hasznos volt a cikkünk?

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikkünket akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.

Kapcsolódó cikkek