Lakásbiztosítás árak összehasonlítása - táblázattal segítünk dönteni!

Utoljára frissítve - 2024. 02. 25.
Lakásbiztosítás árak összehasonlítása - táblázattal segítünk dönteni!
Forrás: Unsplash

Élesedik a verseny a lakásbiztosítási piacon, ugyanis hamarosan indul az a kampány, amit a kormány és az MNB a piaci szabályozás érdekében indított. Ennek értelmében a biztosítóknak február 15-ig ki kellett értesíteni az ügyfeleiket arról, hogy az évfordulótól függetlenül március 1. és 31. között lehetőségük van költségmentesen felmondani jelenlegi lakásbiztosítási szerződésüket, és átkötni egy új, kedvezőbb konstrukcióra, amennyiben szeretnék azt megtenni. Ebben a bejegyzésben találod a lakásbiztosítási árak összehasonlítása című táblázatunkat, hogy jobban lásd milyen különbségek lehetnek a biztosítási díjak között, egyes esetekben.

Egy 2024. január 30. - án megjelent Nemzetgazdasági Minisztériumi állásfoglalás szerint a kampány kiterjed majd a csak ingóság biztosítással rendelkező lakásbiztosításokra is. Ez eredetileg kimaradt a rendeletből , viszont rendkívül fontos lehet azoknak, akik társasházi albérletben laknak, hiszen körülbelül 1 millió állampolgárt érinthet. Elképzelhető, hogy mivel a rendelet módosításról szóló értesítést későn kapták meg a biztosítók, ezért a kötelezően, február 15 - ig, az ügyfelek részére kiküldött tájékoztatóban ez még nem szerepel, azonban jogilag ezek az ingóság biztosítások is felmondhatóak lesznek évfordulótól függetlenül.

Versenyeztesd Te a biztosítókat, nézd meg van-e jobb a jelenlegi biztosításodnál. Irány a CoverMe kalkulátor!

Honnan tudom meg, hogy van e kedvezőbb lakásbiztosítás az enyémnél?

A CoverMe kalkulátorával az egész folyamat rendkívül egyszerű. Néhány adat az ingatlanodról (mérete, építés, vagy felújítás éve, falazat anyaga, elhelyezkedése stb. ), egy becsült összeg megadása az ingóságaidról, és pár perc alatt több biztosító ajánlatát is össze tudod hasonlítani. Nem csak az árakat láthatod, de a szerződés részleteit is, így 100 % - ban összehasonlíthatóvá válik a jelenlegi biztosításod a többivel, és láthatod, hogy érdemes-e újat kötni.

De az applikáció nem csak emiatt nagyon hasznos és praktikus! Azonkívül, hogy gyakorlatilag te versenyezteted meg a biztosítókat, lehetőséged van néhány kattintással új biztosítást kötni, de ami a legjobb, hogy a CoverMe a felhatalmazásoddal “lerendezi” a régi biztosóddal a papírmunkát, eljár a nevedben, így rád csak minimális adminisztrációs teher hárul, mégis tízezrek maradhatnak a családi kasszában egy kedvezőbb árú lakásbiztosítás megkötése esetén. Legyél tudatosabb a pénzügyeket illetően, használd ki az internet adta lehetőségeket a CoverMe segítségével. Görgess lejjebb, nézd meg a lakásbiztosítás árak összehasonlítását táblázatban!

Miért lehet előnyös átnézni a régi biztosítási szerződésedet akkor is, ha esetleg mégsem váltasz végül?

A lakásbiztosítás árak összehasonlítása segít abban, hogy megalapozottan tudj dönteni. Ha évekkel ezelőtt kötötted az otthonbiztosítási szerződésedet, akkor bizony előfordulhat, hogy az ingatlanod, vagy ingóságaid értékében jelentős változás állt be, így elképzelhető hogy rég alul- vagy túbiztosított vagy, tehát káresemény esetén nem fedezi teljes mértékben a biztosításod a kárt, vagy esetleg teljesen feleslegesen fizetsz benne felesleges tételeket (pl. már rég eladtál egy drága festményt, így azt már nem szükséges biztosítani.

Lakásbiztosítás árak összehasonlítása - lássuk a táblázatot

A biztosítási díjak millió tényezőtől függnek, számtalan körülmény befolyásolhatja, hogy végül mennyit kell évente fizetni. Készítettünk egy piaci elemzést, megnéztük egyes biztosítók ajánlatait konkrét esetekben. A lakásbiztosítás árak összehasonlítása táblázatos formában azért praktikus, mert könnyen összemérhetővé válik, hogy különböző ház és lakás típusoknál milyen éves díjra lehet számítani az otthonbiztosítás tekintetében. Kiválóan szemlélteti, hogy egy átlagos család milyen lakásbiztosítási díjakra számíthat különböző biztosítók különböző ajánlatai alapján.

Versenyeztesd Te a biztosítókat, nézd meg van-e jobb a jelenlegi biztosításodnál. Irány a CoverMe kalkulátor!
Biztosítás Legalacsonyabb díj Legmagasabb díj Különbség mértéke
Kisvárosi, 85 négyzetméteres, nyaralónak használt vidéki ház Alap Gránit Biztosító 23 760 Ft 63 468 Ft 167%
Közép UNION Biztosító 29 649 Ft 79 636 Ft 169%
Prémium K&H Biztosító 40 977 Ft 120 992 Ft 195%

Budai sorház, nagyobb kétszintes lakás, 5 fős családnak kiadva Alap K&H Biztosító 47 091 Ft 160 448 Ft 241%
Közép UNION Biztosító 65 421 Ft 184 324 Ft 182%
Prémium UNIQA Biztosító 82 554 Ft 259 479 Ft 214%
MFO* UNION Biztosító 76 222 Ft 142 106 Ft 86%

Elővárosi, saját tulajdonú, kis/átlagos méretű, 2000-es években épült családi ház. 4 fős család, 50 éves szerződő Alap Gránit Biztosító 28 778 Ft 96 248 Ft 234%
Közép K&H Biztosító 39 451 Ft 117 115 Ft 197%
Prémium K&H Biztosító 53 537 Ft 147 378 Ft 175%
MFO* UNION Biztosító 54 775 Ft 89 200 Ft 63%

Földszintes, sátortetős családi ház, 95m2, garázzsal, vidéki városban, 4 fős család Alap Gránit Biztosító 30 324 Ft 96 361 Ft 218%
Közép K&H Biztosító 41 513 Ft 120 213 Ft 190%
Prémium K&H Biztosító 55 599 Ft 176 208 Ft 215%
MFO* K&H Biztosító 53 147 Ft 104 569 Ft 97%

* MFO: Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás

A Fenti kalkulációk egy adott időpontban érvényes díjak, melyek gyakran változnak és az egyéni igényektől erősen függenek.

A piacon lévő biztosítók ajánlatainak 98 % - át megvizsgálva tehát látható, hogy az alap biztosítások esetében a legolcsóbb és a legdrágább biztosítási termékek között óriási árkülönbség is lehet, ha az éves díjat nézzük. A CoverMe kalkulátorának segítségével az ajánlatok könnyen összehasonlíthatóvá válnak, így megfontoltan tudsz dönteni a váltásról.

Számít-e a biztosítás szempontjából, hogy milyen településen helyezkedik el az ingatlan?

Az ingatlanárak országosan nagy szórást mutatnak. Nyilvánvaló, hogy egy ugyanakkora családiház ára nem azonos Budaörsön, vagy Kazincbarcikán. A hitellel terhelt ingatlanok esetében a biztosítás alapját nem a forgalmi érték, hanem a újraépítési érték adja, aminek az alsó határa körülbelül 500 000 ft / négyzetméter.

Milyen esetekben nem lehet lakásbiztosítót váltani a kampány során?

Például ha díjhátralékod van. Fontos tudni, ha nem fizeted a biztosítási díjat, akkor nem szűnik meg a biztosítási szerződésed. A szerződés 1 évre szól, majd automatikusan megújul, tehát az, hogy havonta fizeted, az igazából csak egy anyagi könnyebbség, mert így nem egy évre előre kell kifizetned a lakásbiztosítást. A biztosítót azonban jogosan illeti meg az 1 évre szóló biztosítási díj. Tehát ha nem fizetsz, az szerződésszegésnek minősül, a biztosító követelheti a kockázatviselési időre szóló lakásbiztosítási díjat, amelynek behajtásával akár behajtócéget is megbízhat, jogi útra terelve az ügyet.

Jelzálog hitellel terhelt ingatlannak fel lehet mondani a biztosítását, azonban figyelni kell arra, hogy az adott ingatlan nem maradhat fedezet nélkül, tehát kizárólag abban az esetben mondhatjuk fel a szerződést, ha újat kötünk egy másik biztosítóval, azonban az új szerződés is meg kell feleljen a bank feltételeinek. Ebben az esetben azonban a változásról nekünk kell értesíteni a bankot, és eljuttatni hozzá a megfelelő dokumentumokat. A zálogjogosult (konyhanyelven tehát a kedvezményezett) továbbra is a hitelt folyósító bank legyen a zálogkötelezetti nyilatkozatban!

Nem szüntethető meg a biztosítás azoknak sem, akik nem határozatlan, hanem határozott időre kötötték a szerződésüket. Ha a szerződés határozatlan idejű, viszont hűségkedvezményt vettek igénybe az otthonbiztosítás megkötésekor, akkor a kedvezmény arányos részét a szerződő köteles visszafizetni a biztosítónak.

Már befizetett díj visszatérítése

Ha a szerződő (pl. egész évre) előre kifizette a lakásbiztosítási díjat, akkor a felmondási idő utáni részt visszakapják a biztosítótól.

Mi a módja és menete ha lecserélnéd a lakásbiztosításodat?

Az első és legfontosabb lépés, hogy a CoverMe kalkulátorának segítségével találd meg a számodra legtesthezállóbb biztosítást. Ha ez megvan, online, néhány kattintással megbízhatod a CoverMe-t, hogy eljárjon a nevedben. Felveszi a kapcsolatot a régi biztosítóddal, elvégzi a papírmunkát, majd megköti veled az új szerződést. Neked ehhez csak az adataidat, és a régi kötvényszámodat kell megadnod. Természetesen intézheted magadnak is a biztosító váltást. A régi szerződésed felmondásához ki kell töltened egy felmondási nyilatkozatot az adataiddal, és a kötvényszámoddal, amelyet legkésőbb március 31- ig el kell juttatnod a biztosítódhoz., A felmondási idő 30 nap, tehát ha március 12 - én érkezik be a felmondásod, akkor a régi szerződésed megszűnésének várható időpontja április 11. Ezt mindenképpen tartsd szem előtt az új biztosításod megkötése előtt, semmiképpen se maradj fedezet nélkül, ez fokozottan igaz jelzáloghitellel terhelt ingatlan esetében. A lakásbiztosítás árak összehasonlítása után, olvasd el a Lakásbiztosítás felmondása című bejegyzésünket is!

Hasznos volt a cikkünk?

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikkünket akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.

Kapcsolódó cikkek