Energetikai tanúsítvány - minden amit tudnod kell róla

Utoljára frissítve - 2024. 04. 16.
Energetikai tanúsítvány - minden amit tudnod kell róla
Forrás: unsplash

Az energetikai tanúsítvány olyan magánokirat, amely az ingatlanod energetikai besorolásáról ad tájékoztatást. Egy ingatlan energetikai tanúsítványa egyrészről az összesített energetikai jellemzőjét, másrészről pedig a fajlagos szén-dioxid kibocsátás szerinti besorolását mutatja meg.

Mikor van szükség energetikai tanúsítványra?

Az Európai Unió kiemelten foglalkozik az ingatlanok energiahatékonyságával, így a tagországok számára is kötelezővé tette ezen tanúsítványok bevezetését. A cél a biztonságos, fenntartható és karbonsemleges energiarendszer kialakítása 2050-re.

Az energetikai tanúsítványokról való legfontosabb rendelkezések két jogszabályban találhatóak meg. Az egyik a 176/2008. számú kormányrendelet, ami az épületek energetikai jellemzőinek tanúsításáról szól, a másik pedig az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 9/2023. ÉKM rendelet. Amennyiben olyan ingatlan van a tulajdonodban melyet eladnál, ezen okirat nélkül nem tudod megtenni. Továbbá ingatlan bérlés esetén igényelheti a közjegyző, és használatbavételi engedélyhez is szükséges új építésű házak esetében. Ha a pályázati kiírás megköveteli, akkor energetikai korszerűsítésre vonatkozó pályázatok esetében is, szükséged lehet energetikai tanúsítványra.

Ez a tanúsítvány igazolja, hogy az adott épület megfelel a hatályos energetikai előírásoknak. 2024. január 1- től, már minden ingatlan adásvételhez és bérbeadáshoz szükséges egy új energetikai tanúsítvány készítése, mert már nem fogadják el a régi tanúsítványokat. Ennek az az oka, hogy megváltoztatták az épületenergetikai követelményeket és követelmény értékeket. Ezért újra el kell végezni az épületek energetikai minőségi osztályba való besorolását, ha érvényes okiratra van szükséged.

Ha az ingatlan adásvétel menetéről olvasnál bővebben, akkor olvasd el az erre vonatkozó bejegyzésünket.

Energetikai tanúsítvány készítése - kihez forduljak

Energetikai tanúsítványt kizárólag a Magyar Mérnöki Kamara, illetve a Magyar Építészeti Kamara névjegyzékében szereplő, jogosultsággal rendelkező személy (cég) állíthat ki. Feltétlenül ellenőrizd le, hogy a jogosultság nem járt-e le! Illetve csak olyan cég állíthat ki tanúsítványt, ahol a jogosultsággal rendelkező személy legalább 4 órás, bejelentett munkaviszonnyal rendelkezik az adott cégnél. Ha megvan a megfelelő, jogosultsággal rendelkező szakember, akkor lehetővé kell tenni számára a helyszíni bejárást. Ez alól a jogszabály abban az esetben ad mentességet, ha az épület új építésű, és rendelkezésre áll a teljes tervdokumentáció, illetve a felelős műszaki vezető nyilatkozata.

Energetikai tanúsítvány tartalma

  • Összesítő lap
    Hiteles Energetikai Tanúsítvány az OÉNY által generált sorszámmal, az energiaosztály, illetve az ingatlan címe is.
  • A számítás során figyelembe vett épületszerkezetek 5-ös skálán értékelve. Itt van feltüntetve az is, hogy a szakember milyen U értékkel számolt.
  • Az épület jelenlegi és várható energiafogyasztása energiahordozókra lebontva. A szellőzés, valamint a hűtés és a fűtés energetikai igénye külön látható.
  • Javaslatok a korszerűsítésre vonatkozóan, mely kötelező eleme a tanúsítványnak. Például utólagos hőszigetelés vastagságára, a nyílászárók cseréjére. Ezek csupán javaslatok, a tulajdonost nem kötelezi semmire, viszont információt ad számára arról, hogy korszerűsítéssel milyen szintlépés érhető el az energetikai besorolásban.
  • Az utolsó rész tartalmazza a mellékleteket, illetve a kötelező helyszíni fotókat is.
    A fotókon a következő épületrészek szerepeljenek: az északi, keleti, déli és nyugati homlokzat kívülről fotózva, jellemző nyílászárók közelről, az összes telepített hőtermelő berendezés, egyéb épületgépészeti berendezések.

Az energetikai besorolásokról

Összesen 12 darab A+++-tól az I-ig terjedő skálán történnek a besorolások.

Egy régebbi kormányrendelet szerint azok az épületek, amelyek 2020. június 30-a után lettek használatba véve, meg kellett feleljenek a “közel nulla” energiaszint célkitűzésének. Ez csak megújuló energiaforrás felhasználásával lehetséges. Ezért vezették be a megújuló energia részarány mértékére vonatkozó előírást, ami 25% . Ez azt jelenti, hogy az épület összes energiaigényének 25%-át kellett helyben megtermelni. Ez magába foglalta a szellőztetés, hűtés, fűtés, melegvíz-előállítás energiaigényét.

Az energetikai követelmények azonban megváltoztak a közelmúltban, így ezt a részarányt már nem kötelező teljesíteni 2024 januárjától, amennyiben az energetikai besorolás eléri az A szintet.

Két féle besorolást kap az ingatlan.

Az egyik az összesített energetikai jellemző szerinti besorolás mely az épület, vagy egy egység egy négyzetméterre jutó éves, nem megújuló elsődleges energiafelhasználása. Az elfogyasztott energián túl azt a mennyiséget is magába foglalja, ami ahhoz szükséges, hogy az energia eljusson az épülethez. Amennyiben megújuló energiát használ az épület az csökkenti az összesített energetikai jellemző értékét.

A másik a fajlagos szén-dioxid kibocsátás szerinti besorolás, mely az épület egy négyzetméterre jutó éves széndioxid kibocsátása, ami az épület energiafelhasználásához köthető. A szállítási, átalakítási, kitermelési folyamatokkal kapcsolatos kibocsátásokat is magába foglalja.

Energetikai tanúsítvány ára 2024-ben

Nincs egységes árképzés, ez cégenként és szakemberenként eltérő lehet. Egy átlagos lakás energetikai tanúsítványának az ára körülbelül 13 000-20 000 forint között mozog, a méretétől függően. Egy 150 négyzetméteres családi házé pedig 19.000 forintba kerül nagyjából, ha kétszintes, akkor akár 30 000 forintot is elkérhetnek érte.

Az árat befolyásolja az épület jellege, mérete, hogy van-e tetőtér, hol található helyileg, rendelkezik-e megújuló energiával.

Meddig érvényes az energetikai tanúsítvány?

A hiteles energetikai tanúsítvány 5 évig hatályos. Az Országos Építésügyi Nyilvántartásba való feltöltés jelenti a kiállítás dátumát, tehát innen “ketyeg” az óra. Az első, összesítő lapon található a kiállítás dátuma és az érvényesség lejártának időpontja.

Van néhány eset azonban, amikor a tanúsítvány érvényét veszti:

  • korszerűsítést végzel az ingatlanon (tehát például nyílászáró csere, kazáncsere esetén, vagy ha hőszigeteled a házadat)
  • változik a jogszabályban meghatározott követelményérték, például a besorolási skála.

Van néhány olyan eset amikor nem szükséges az energetikai tanúsítvány:

  • ingatlan mérete nem haladja meg az 50 négyzetmétert
  • nyaraló, hétvégi ház
  • sátor szerkezetű épületek
  • templomok
  • csarnokok
  • logisztikai, vagy ipari épület, amelyben a levegő hőmérséklete a fűtési rendszer üzemideje alatt nem haladja meg a 12 °C - ot, vagy 4 hónapnál rövidebb ideig fűtik, és 2 hónapnál rövidebb ideig hűtik
Növekszik az ingatlanod értéke? Nézd meg mennyiért biztosíthatnád a CoverMe kalkulátorában!

Értéknövelő beruházást végeztél az ingatlanodon? Számoltasd át a lakásbiztosításodat is!

Kerüld el az alul biztosítottság csapdáját, és ha értéknövelő beruházást végeztél az ingatlanodon (pl. napelem telepítése, vagy nyílászáró csere), akkor ne csak az energetikai tanúsítványodat frissítsd fel, hanem számoltasd át a lakásbiztosításodat is. A CoverMe segítségével, percek alatt összehasonlíthatod több biztosító ajánlatát. Akkor tud lakásbiztosításod baj esetén teljes körű anyagi segítséget nyújtani, ha a biztosított vagyontárgyak teljes értéken szerepelnek a szerződésben, így érdemes növelni a fedezeti összeget.

Ha lakásbiztosítást kötsz, meg kell adnod az összeget, ami az ingatlanod teljes újjáépítési költsége. Ez azt jelenti, ha teljesen megsemmisül a házad, akkor a biztosító maximum ezt az összeget fizeti ki neked. A biztosítók nem a forgalmi értéket, hanem újjáépítési értéket veszik alapul. Tehát nem az számít, hogy mennyi a piaci ára az ingatlanodnak, hanem hogy mennyibe kerülne azt újjáépíteni.

Ezért fontos, hogy a lakásbiztosítási szerződésed aktualizálva legyen akkor is, ha energetikai korszerűsítést végeztél a házadon. Egy több éve megkötött lakásbiztosítás már nem nyújtja ugyanazt a védelmet.

Hasznos volt a cikkünk?

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikkünket akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.

Kapcsolódó cikkek