Lakásbiztosításba épített balesetbiztosítás vagy az önálló balesetbiztosítás a jobb?

VB
Visky Boglárka Frissítve: 2024.08.24.
Lakásbiztosításba épített balesetbiztosítás vagy az önálló balesetbiztosítás a jobb?
Forrás: unsplash

A legelterjedtebb biztosítási termék Magyarországon a lakásbiztosítás. Ez a biztosítási típus nem csak önmagában köthető, kérhető mellé többféle kiegészítő, például balesetbiztosítás is. De mit érünk egy lakásbiztosításba épített balesetbiztosítással, megéri-e esetleg külön megkötni? Ezt a témát járjuk körbe.

Lakásbiztosításba épített kiegészítők

A lakásbiztosítás megkötése ma már a hitelfelvétel elengedhetetlen feltétele is. Így Magyarországon ez az egyik legnépszerűbb biztosítási szolgáltatás. Baj esetén, legyen az betörés, tűzkár, csőtörés vagy valamilyen elemi kár, komoly anyagi segítséget jelent a megléte, a megfelelő kiegészítővel megkötve.

Megkötéskor sokan nem gondolnak abba bele, hogy hosszú távon bizony elég nagy lesz az esélye annak, hogy káresemény következzen be. Így sokan csak egy szükséges rossznak, kipipálandó, “lelkiismeret nyugtató” feladatnak tekintik az otthonbiztosítás megkötését, és kár esetén nem biztos, hogy azt a segítséget fogja a biztosítás nyújtani, mint amit egy körültekintőbben megválasztott biztosítási termék nyújtott volna.

A lakásbiztosításhoz megköthető egyik, “két legyet egy csapásra” típusú kiegészítő biztosítási szolgáltatása a balesetbiztosítás. Megéri-e vajon a lakásbiztosításba beépítve kérni, vagy érdemesebb külön balesetbiztosítást kötni?

Mi az a balesetbiztosítás?

A balesetbiztosítás egy olyan biztosítási forma, amely pénzügyi védelmet nyújt a biztosított személy számára baleset következtében bekövetkező sérülések, maradandó egészségkárosodás vagy halál esetén. Az ilyen típusú biztosítások célja, hogy segítsenek fedezni az orvosi költségeket, kórházi kezeléseket, rehabilitációs költségeket és minden egyéb, a balesetből adódó kiadásokat.

Biztosítási szempontból balesetnek tekintjük a biztosított személy akaratától független, hirtelen fellépő külső behatást, amely következtében a biztosított maradandó egészségkárosodást szenved, vagy múlékony sérülést szerez (pl. csonttörés), illetve ez a külső behatás lehet halálos kimenetelű is. Biztosítónként eltér, hogy milyen múlékony sérülésekre vonatkozik fedezet.

A balesetbiztosítás fő jellemzői

Biztosítási események

  • Balesetből eredő sérülések, mint például törések, égési sérülések, ficamok
  • Maradandó egészségkárosodás (például rokkantság)
  • Műtét (baleset utáni)
  • Baleseti halál

Kártérítési összegek

  • Egyösszegű kifizetés a biztosítási esemény bekövetkezésekor
  • Költségtérítés az orvosi és rehabilitációs költségek fedezésére

Kiegészítő fedezetek

  • Napi térítés kórházi tartózkodás esetén
  • Pénzbeli támogatás munkaképtelenség idejére
  • Sürgősségi szállítás
  • Tanulási támogatás

Biztosítási díjak

Függ a biztosított:

  • életkorától,
  • foglalkozásától,
  • a választott fedezeti szintektől.

A balesetbiztosítások biztosítási összegei

Az Alfa Oké otthonbiztosításhoz köthető kiegészítő balesetbiztosítás a család valamennyi, a kockázatviselés helyén (tehát amire szól a lakásbiztosítás) élő és oda bejelentett tagjára vonatkozik. Balesetből eredő halál esetén 497 200 forintot fizet, miközben az Alfa Help Family Maxi csomagban ugyanerre a káreseményre 3 000 000 forint fedezetet vállal.

Az Uniqua HomeGuard lakásbiztosítás balesetbiztosítás fedezete nem kiegészítő biztosítás, hanem az alap biztosítás része! Így nem kerül külön díjba. Alap, médium vagy prémium csomagtól függően a baleseti halál biztosítási összege 500 ezer forinttól 1 millió forint is lehet. Ugyanakkor az Uniqua Puzzle balesetbiztosítását nézve ugyanerre a káreseményre a bázis 7,5 millió, a standard 10 millió és az optimum csomagja már 15 millió forintot térít. Baleseti műtéti térítés a lakásbiztosításhoz kötött balesetbiztosítás esetében alap csomagban, és medium csomagban nem fizet kártérítést, prémium csomagban 20 ezer forint jár. Külön Uniqua balesetbiztosítás esetében viszont ugyanezért a káreseményért 500 ezer és 1 millió forint közötti összegre tarthatunk igényt a csomagunktól függően.

Míg az Union Menta balesetbiztosítása balesetből eredő kórházi tartózkodás esetén 5-10 ezer forintos napi térítési díjat fizet, addig az Union Otthonbiztosításhoz köthető balesetbiztosítási kiegészítőnél ez az összeg 3 500 forint/nap. Baleseti halál esetén 1 millió forint fizet az otthonbiztosításba épített balesetbiztosítás, míg külön megkötve ez az összeg akár 20 millió forint is lehet.

A külön megkötött balesetbiztosítás előnyei

A fentiekből látszik, hogy számos előnye lehet annak, ha külön kötünk balesetbiztosítást, és nem csak a lakásbiztosításunkra hagyatkozunk, mert baj esetén nem mindegy, hogy milyen kártéríési összegekre számíthatunk a biztosítóktól.

  • A fedezetek jellemzően magasabbak. Lehetnek persze kivételek, ami nagyban függ attól, hogy milyen csomagot választunk, de összességében a külön kötött balesetbiztosítás teljeskörűbb.
  • Több fedezettípus van az önállóan kötött balesetbiztosításokban. Például keresőképtelenségre, sürgősségi szállításra, személyi felelősségbiztosításra, tanulási támogatásra stb.
  • Rugalmasabb, személyre szabhatóbbak a külön kötött balesetbiztosítások, mint a "dobozos" lakásbiztosításhoz kötött termékek.
  • A lakásbiztosításba épített balesetbiztosítás arra a személyre vonatkozik, akiket nevesítettünk a szerződésben, vagy lakcímkártyájuk szerint ott laknak. A külön megkötött balesetbiztosítás esetében a biztosított személye egyértelmű, és a szerződés független attól, hogy hol lakik a biztosított, el is költözhet.
  • A lakásbiztosításba épített balesetbiztosítás esetében figyelni kell arra, hogy ha lakásbiztosítást váltunk vagy eladjuk az ingatlant, új albérletbe költözünk, akkor kiöntjük a fürdővízzel együtt a gyereket is, azaz egy esetleges káresemény bekövetkeztekor döbbenhetünk rá, hogy az a balesetbiztosításunk már érvényét vesztette, így pont akkor nem nyújt segítséget, amikor szükség lenne rá.
  • Kedvezmény jár arra az esetre, ha az egész családra kötünk balesetbiztosítást.

Területi hatály

A lakásbiztosításba épített balesetbiztosítás és a külön megkötött balesetbiztosítás területi hatálya eltérő lehet. A külön kötött balesetbiztosítások kockázatviselés területi hatálya jellemzően az egész világra kiterjed (kivéve a keresőképtelenség fedezetet vagy bizonyos esetekben a felelősségbiztosítást), míg a lakásbiztosításhoz kötött balesetbiztosítás területi hatálya korlátozott lehet.

Kizárások és mentesülések

  • A biztosító szolgáltatási kötelezettsége egyik biztosítási forma esetében sem áll be, amennyiben a biztosítási eseményt a megadott határidőn belül nem jelentik be. Ezt általában 8 napon belül meg kell tenni!
  • A biztosítottnak kötelessége a változásokat a biztosítónak bejelenteni (pl. lakhely változás).
  • Ha a káresemény a biztosított szándékos, magatartásából vagy gondatlanságából fakadóan következett be.
  • Ha a biztosított hivatásosan gyakorolt sporttevékenység közben sérül le (tehát igazolt sportoló).

A CoverMe online biztosítási portálán könnyedén összehasonlíthatod a lakásbiztosításhoz hozzáadható kiegészítőket, így a balesetbiztosításokat is. Így egyben láthatod, hogy milyen biztosítási díjakért milyen fedezetekre számíthatsz.

Hasznos volt a cikkünk?

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikkünket akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.

Kapcsolódó cikkek