5 kár vagy káresemény, ami után nem is gondoltad, hogy a lakásbiztosításod téríthet

Utoljára frissítve - 2023. 11. 23.
5 kár vagy káresemény, ami után nem is gondoltad, hogy a lakásbiztosításod téríthet
Forrás: Shutterstock

Magyarországon évről évre nő a lakásbiztosítások száma. Ez annak is köszönhető, hogy a lakáshitelek mellé kötelező lakásbiztosítást kötni. Minden egyes új hiteles ingatlanvásárlással új lakásbiztosítási szerződés is születik. Az ügyfelek azonban sokszor csak kényszerből kötik meg a biztosítást, és nincsenek is igazán tudatában, hogy a biztosításukban milyen káreseményekre vannak fedezetek. Az alábbi cikkel a különlegesebb fedezetekre szeretnénk felhívni a figyelmet, amelyek általában az ingatlan biztosítás részei szoktak lenni. Így, ha „becsapna a villám” az otthonodba, nem fogod elfelejteni dokumentálni a káraidat, amivel a biztosítóhoz fordulhatsz.

Tipp: biztosítás váltásnál ne felejtsd el összehasonlítani a számodra fontos fedezetek biztosítási összegeit!

Kerti veszélytelenítés

A klíma változások miatt egyre több vihart tapasztalhatunk, ami komoly viharkárokat okozhat nem csak a tetőn vagy az utcán parkoló autónkban, hanem akár a kertünkben is. Amennyiben kertes házban laksz, akkor feltétlenül járj utána, hogy a lakásbiztosításod része-e a kerti veszélytelenítés fedezet, és hogy mennyi a biztosítási összeg rá. A fedezet arról szól, hogyha a biztosított épület telkén a növényzet olyan mértékben rongálódott meg a vihar, villámcsapás, hónyomás vagy jégverés következtében, hogy el kell őket távolítani, akkor a biztosító, a feltételei szerint, megtéríti az ezzel járó költséget. Így például, ha a kertedben lévő fa félig vagy teljesen kidőlt a vihar miatt, akkor a fa feldarabolásának és elszállításának költségeit a biztosító kifizetheti. Készíts fotókat a kárról, jelentsd be a biztosítódnak 24 órán belül! Ha van fedezeted kerti veszélytelenítésre, akkor a kifizetett számlák bemutatásával a biztosító a térítési limitig kompenzálni fogja a károd.

Állatkár és kártevők elleni fedezet

A természet lágy ölére mindenki idealisztikusan gondol. Ugyanakkor, ha serceg a szú a frissen hőszigetelt házad gerendájában, akkor nem biztos, hogy pozitívan fogsz gondolni az erdő közelségében lévő pihentető életmódra. Szerencsére a legtöbb biztosító reálisan tekint a körülöttünk lévő élőlényekre, így a biztosítások többségében szerepel valamilyen állatkár vagy kártevők elleni fedezet. Hasonló kellemetlenségeket tudnak okozni a rágcsálók is, egy darázs raj pedig komoly veszélyhelyzeti forrássá alakulhat, ha pont az erkélyedet nézték ki új lakóhelyükké. Bármilyen hasonló károd keletkezett, járj utána a biztosításodnak, hogy van-e benne állatkárra fedezet, dokumentáld fotókkal a káreseményt és jelentsd a biztosítónak. A veszélytelenítéssel vagy a javítási költséggel járó számláidat pedig gondosan őrizd meg, ez után fog fizetni a biztosító. Azonban, ha „csak” állati tetem vagy - ürülék jellegű károd van, annak az eltávolítása, tisztítása, fertőtlenítése utáni költségek megtérítését nem vállalják a biztosítók.

Sírkő sérülés

Nem is gondolnád, de majdnem minden biztosító valamilyen formában beépíti a lakásbiztosításába a biztosítottak közeli hozzátartozójuk sírköveinek, kriptáinak a biztosítását. A sírkő sérülésére vonatkozó fedezet megtalálható a biztosítási feltételek legapróbetűsebb részében vagy egy kiegészítő biztosítás keretében. A fedezet kiköti, hogy a sírkő a biztosított gondozásában legyen Magyarország területén. Így, ha tűz, villám, robbanás, vihar, jégverés, felhőszakadás, árvíz, hónyomás, szikla- vagy kőomlás, földrengés vagy -csuszamlás, ismeretlen vagy légi jármű ütközése, idegen tárgy rádőlése vagy vandalizmus miatt a sírkő vagy a kripta károsodna, akkor a helyreállítási költségeket a biztosító téríti. Lehet, hogy a Te lakásbiztostásod is tartalmazza ezt a fedezetet? Járj utána! Ha tartalmazza és valamelyik szeretted kegyeleti helyében kár keletkezett, akkor jelentsd a biztosítódnak. Ha nem tartalmazza, de úgy érzed hasznos lenne egy ilyen fedezet, akkor keresd meg nálunk az új lakásbiztosításodat a CoverMe-n!

Fagyasztott élelmiszerek megromlása

Az áramszünet sok kényelmetlenséggel jár: nem működik a wifi (!), se a klíma, de még a kazán vagy a hőszivattyú is leállhat – hacsak nincs szünetmentes áramforrásunk. Ezek mellett az a probléma, hogy ilyenkor a hűtőszekrény és a fagyasztó is kikapcsol, szinte eltörpül. Azonban, ha a nyári kánikulában huzamosabb időre csap be az áramszünet, a fagyasztóban tárolt élelmiszereinknek szinte garantáltan búcsút mondhatunk. Ha pedig hűtőládánk van, amiben komolyabb mennyiségű fagyasztott áru van, kárunk akár a 100.000 forintot is meghaladhatja. Bármelyik eset is áll fent, érdemes leellenőrizni a lakásbiztosításunkat, hogy tartalmaz-e fedezetet fagyasztott élelmiszer megromlása esetére. Ha igen, és keletkezett kárunk, akkor pedig dokumentáljuk le az eseményt, és jelentsük be a biztosítónak. Fontos: biztosítási eseménynek a 0 °C alatt tárolandó élelmiszerek romlása számít, és csak azok után fog fizetni a biztosító. Továbbá, ha az áruk a fagyasztó műszaki hibájából vagy annak nem rendeltetésszerű használata miatt romlottak meg, akkor a követelésünket el fogja utasítani a biztosító.

Különleges üvegek, amikre nem is gondolnál

Lakásbiztosításunk fedezheti olyan különleges üvegek törés- és repedéskárát, amikről nem is feltételeztük. Tipikus példa a zuhanykabin vagy a villanytűzhely üvegkerámia lapja, az akváriumok és terráriumok üvege. Mindezek kárait akár az alap lakásbiztosításod is fedezheti, de számos biztosító kiegészítő biztosításként kínálja a különleges üvegek törésére szóló fedezetet. Olyan is van, pl. az Allianz Összhangnál, hogy 150.000 forintig vállalja ezeket a különleges üvegek törés- és repedés kárait, azon túl pedig csak akkor térít, ha van különleges üvegre kiegészítő biztosításod. De az Union is hasonlóan jár el más-más limittel a különböző módozataiban. Bármelyik biztosítónál is van lakásbiztosításod, ha a háztartásodban bármilyen üvegkár történt, nézd meg a biztosítási feltételeket. Azontúl, hogy üvegest hívunk ki, vagy szervizbe visszük a készüléket (pl. megrepedt kerámialap) mindig dokumentáljuk a kárainkat és forduljunk a biztosítónkhoz 24 órán belül.

Ha nálunk a CoverMe-n kötsz lakásbiztosítást, mindig megtalálod a kötvényedet és könnyen ellenőrizheted, hogy mire terjed ki a biztosítás. Nem kell a feltételeket böngészned, gyorsan leellenőrizheted a fedezeteket. Ne fizess hiába, tudd, hogy mire használhatod a biztosításodat!

Hasznos volt a cikkünk?

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikkünket akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.

Kapcsolódó cikkek