Lakásbiztosítás váltás 2024 márciusban - Hogy váltsak biztosítást?

Utoljára frissítve - 2024. 01. 22.
Lakásbiztosítás váltás 2024 márciusban - Hogy váltsak biztosítást?
Forrás: Unsplash

Milyen újdonságokat hoz a lakásbiztosítási kampány 2024 márciusban? A 25/2023 kormányrendelet szerint szerint 2024-től minden év márciusában költségmentesen felmondhatók a lakásbiztosítások - akár hagyományos, akár MFO biztosítás - függetlenül attól, hogy mikor van az évfordulójuk. Jó alkalom ez arra, hogy megnézd tudsz-e olcsóbb vagy jobb biztosítót találni, vagy ha szükséges, változtass a biztosításod tartalmán. Ha tehát eddig biztosító váltáson gondolkodtál vagy aktualizálni szeretnéd biztosításodat, akkor a márciusi kampány kitűnő lehetőséget nyújt erre.

Versenyeztesd Te a biztosítókat, nézd meg van-e jobb a jelenlegi biztosításodnál. Irány a CoverMe kalkulátor!

Mi a lakásbiztosítási kampány?

A biztosítási szektorra kormány stratégiai ágazatként kezdett tekinteni, és az MNB -vel karöltve szükségesnek látta a piac szabályozását. Ennek keretén belül először az MFO (Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás) ügyfélközpontúbb rendszerét vezette be (erről bővebben a Mi az MFO biztosítás? című bejegyzésünkben olvashatsz). 2024 márciusában ez az ügyfélközpontúság szintet lép. A biztosítóknak február 15 -ig ki kell értesíteniük ügyfeleiket arról, hogy lehetőségük van felmondani és újrakötni meglévő lakásbiztosításaikat a biztosítási évfordulótól függetlenül is.

Miért jó a lakásbiztosítási kampány a lakásbiztosítási szerződéssel rendelkezőknek?

A legfontosabb szempont a rendkívül árérzékeny fogyasztóknak, hogy jelentős, akár 50 % - os megtakarítást érhetnek el ami a szerződéskötési díjakat illeti, mivel fokozódik a piaci verseny, ezáltal a biztosítók versenyképesebb árakkal fognak az ügyfelekért versenyezni. A kampány egyik fontos “mellékhatása” lehet továbbá, hogy az emberek tudatosabbak lehetnek a pénzügyi tervezés során. A kampány hatására alaposabban nézik majd át jelenlegi szerződéseiket, és nyitottabb szemmel keresik majd a kedvezőbb ajánlatokat, ennek hatására tájékozottabbak lesznek a biztosítási termékekkel kapcsolatban. Ez hosszú távon hatással lesz egyéb pénzügyi termékek tudatosabb kiválasztására is.

Konkrétan a lakásbiztosítási szerződéseket tekintve azért lehet fontos ez az időszak, mert le lehet porolni az évekkel ezelőtt kötött lakásbiztosítási szerződést, átnézni annak tartalmát, a szerződési feltételeket, és aktualizálni azt a jelenlegi élethelyzetünkre, illetve ha történt változás az ingatlan értékében (pl. egy nagyobb, értéknövelő beruházás, felújítás következtében), vagy ingóságaink esetében, akkor a fedezeti összeg is igényelhet módosítást, a szerződés hatálya alól kikerülhetnek felesleges elemek is (például ha egy nagy értékű motorkerékpár is állt a garázsban, amire kiterjedt a biztosítási fedezet, de azt már eladtuk, akkor erre feleslegesen ne fizessünk). A fogyasztóknak a legfőbb “ellensége” az alulbiztosítottság, a szerződés átnevezésével ez a probléma is megszüntethető.

A lakásbiztosítási kampány további előnyei

A kormányrendelet további fontos eleme, hogy a közvetítői jutalék mértéke nem haladhatja meg a 20 % - ot, ezzel is tovább növelve a megtakarítás mértékét.

A biztosítók ajánlatai - akárcsak az MFO esetében - átláthatóbbakká válnak, ezáltal összehasonlítani is könnyebb lesz őket.

Bár a biztosító társaságoknak erre a márciusi időszakra megnőnek az adminisztrációs terhei, és az ügyfelekért is nagyobb harc indul, ugyanakkor az lesz az érdekük, hogy minimális többlet munkát, ügyintézést, vagy utánajárást jelentsen ez az átszerződni kívánó ügyfeleknek, és néhány kattintással, online megoldható legyen az átállás. A CoverMe ebben is a segítségedre lesz, intézünk mindent helyetted. Egy kattintással felhatalmazhatsz minket arra, hogy alkuszként eljárjunk a nevedben, neked csak meg kell adnod bizonyos adatokat, nem kell postára rohangálnod, vagy nyomtatnod, aláírnod, a CoverMe elkészíti és elküldi a felmondási nyilatkozatod a biztosítónak.

Lakásbiztosítás felmondása nyomtatvány nélkül

Ahogy fentebb már írtunk róla, a CoverMe segítségével néhány kattintással, bonyolult nyomtatványok kitöltése nélkül, egyszerűen tudod felmondani a lakásbiztosítási szerződésedet, illetve újat kötni. Hasonlítsd össze több biztosító ajánlatát egyszerűen, dönts úgy, hogy minden fontos információnak a birtokában vagy, spórolj tízezreket éves szinten! Lakásbiztosítás felmondása nyomtatvány nélkül egyszerűen, gyorsan, online.
De ha mégis magad szeretnéd intézni, akkor természetesen le tudod tölteni a nyomtatványt is az oldalunkról, azonban kitölteni, és eljuttatni a biztosítódhoz már neked kell.

Lakásbiztosítás váltás - Mire figyelj?

Lakásbiztosítás váltás esetén az egyik legfontosabb dolog a határidő betartása! A biztosító február 15 -ig értesíti ki az ügyfeleit a szerződésmódosítás lehetőségéről. A felmondási lehetőség március 1. és 31. között áll az ügyfelek rendelkezésére. A felmondó nyilatkozatnak legkésőbb 2024. március 31 - ig be kell érnie a biztosítóhoz. A felmondási idő 30 nap, tehát ha március 10 -én érkezik be a biztosítóhoz a felmondásod, akkor a szerződés megszűnése várhatóan április 9 lesz. Az új szerződés megkötését a felmondási idő bekalkulásával érdemes megkötni. Bár a felmondási lehetőség nem teszi kötelezővé, mi mégis azt javasoljuk, hogy a lakásbiztosításod felmondását ne arra használd, hogy megszabadulj havi néhány ezer forintos kiadástól, hanem keress inkább a CoverMe segítségével egy kedvezőbb ajánlatot, és köss új szerződést!

Versenyeztesd Te a biztosítókat, nézd meg van-e jobb a jelenlegi biztosításodnál. Irány a CoverMe kalkulátor!

Hitellel terhelt lakásbiztosítás váltás - Lehetséges?

Gyakran felmerülő kérdés, hogy lakásbiztosítás váltás lehetséges-e abban az esetben ha az kifejezetten a hitelfelvétel feltétele volt, és bankon keresztül kötöttük. A válasz az, hogy igen, lehetséges, a kormányrendelet nem tesz különbséget ebből a szempontból a lakásbiztosítási szerződések között.

Amire azonban figyelni kell:

  • A bank megköveteli, hogy folyamatos legyen a biztosítás a jelzáloghitellel terhelt ingatlanon.
  • Az új biztosítás biztosítási összege ne legyen kisebb, mint a korábbi, hogy a lakásbiztosítás váltást a bank biztosan elfogadja. Semmiképpen se spórolj a biztosítási önrészen.
  • Az új szerződés is megfeleljen a bank által támasztott feltételeknek.
  • A zálogjogosult a zálogkötelezetti nyilatkozatban a hitelt folyósító bank legyen továbbra is.
  • Fontos! Az ügyfél feladata az, hogy a banknak eljuttassa a kötvény ÉS a fedezetigazolás/zálogkötelezetti igazolás egy-egy példányát!

A lakásbiztosításokról általában

A lakásbiztosítás a vagyonbiztosítás egy formája. Lehetővé teszi, hogy a szerződésben szereplő ingatlanban, és a benne lévő vagyontárgyakban keletkezett véletlenszerű károkat a biztosító megtérítse, így nem kell a megtakarításból, vagy rosszabb esetben hitelből fedezni a szükséges helyreállításokat. Egyre többen ismerik fel, hogy lakásbiztosítással rendelkezni nem luxus, hanem ésszerűségi minimum, nem véletlen, hogy jelzáloghitel sincs lakásbiztosítás nélkül.

A magyar piacon jelenleg körülbelül 3,3 millió lakásbiztosítási szerződés él. Az inflációnak “köszönhetően” a biztosítási díjak jelentős mértékben emelkedtek, így sokakban felmerülhetett a biztosítóváltás lehetősége. Erre azonban csak a biztosítási évforduló előtt volt korábban lehetőség, meghatározott szabályok mellett.

Hasznos volt a cikkünk?

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikkünket akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.