Lakásbiztosítást kötök, van dolgom a melléképület biztosítással kapcsolatban, ha nincs is kimondottan melléképületem?

Utoljára frissítve - 2024. 01. 15.
Lakásbiztosítást kötök, van dolgom a melléképület biztosítással kapcsolatban, ha nincs is kimondottan melléképületem?
Forrás: Pixabay

A melléképület elnevezés megtévesztő, mert az ember azt gondolhatja róla, hogy egy különálló épületet jelent, ami kertesházaknál előfordul. Azonban a biztosítás világában a melléképület fogalma egy sokkal nagyobb halmazra vonatkozik, mint mondjuk egy kerti tárolóra. Tulajdonképpen minden helyiség melléképületnek számít, ami saját tulajdonú és nem lakhatás céljára szolgál. Továbbá a melléképület biztosítása kizárólag lakásbiztosítással együtt köthető, így ha lakásbiztosítás csere vagy kötés előtt állsz, olvasd el alábbi blog cikkünket!

Mindent tudok a melléképületekről, kérem az ajánlatokat!

Milyen melléképület kerülhet szóba, ha társasházban lakom?

A melléképület definíciójában benne van, hogy saját tulajdonú és nem lakhatást célzó helyiség. Így értelemszerűen, ha a társasházban van egy külön zárható pince vagy tároló helyiség, aminek van helyrajzi száma és a Te neveden van, akkor az adott helyiség melléképületnek számít. A lakásbiztosításoddal együtt tudod biztosítani az adott tárolót, pincehelyiséget a benne lévő ingóságokkal együtt. Persze, ha ez a helyiség nem zárható, akkor készülj fel rá, hogy egy kárszemlén, a biztosító lehet elutasítja a kárigényedet, tehát fontos az is, hogy zárral vagy lakattal is védve legyen a tároló.

Ha a tárolóhelyiség vagy pince közös tulajdonú, akkor nem minősül melléképületnek, és az ott tárolt ingóságaid sem biztosíthatóak a lakásbiztosításoddal együtt, még akkor sem, ha a társasházban megegyezés alapján külön zárható rácsokkal felosztottátok a helyiséget, és csak Neked van hozzáférésed. A közös tulajdonú tárolóért vagy pincehelyiségért a társasház közös társasházi biztosítása vállalja a kockázatot.

Előfordulhat, hogy a tárolód, raktárhelyiséged vagy esetleg egy különálló garázsod nem a lakcímeden van, azaz nem a társasházban, hanem más épületben, más címen van. Ebben az esetben is biztosíthatod ezt a fajta melléképületet, hiszen megadhatsz más címet is a lakásbiztosításodhoz tartozó melléképület biztosításhoz. A fő szabály: zárható bejáratú, nem lakható minőségű helyiségnek számítson és természetesen a Te tulajdonodban legyen.

Mi a helyzet a teremgarázzsal vagy mélygarázzsal?

A teremgarázs nem minősül melléképületnek, még akkor sem, ha az adott beállóhely a Te neveden van, azaz saját tulajdonod és különálló helyrajzi száma is van. Valószínűleg a társasházi szabályzat szerint sem tárolható itt autón kivül más dolog. Nem fogsz találni olyan biztosítót, aki fedezné a teremgarázsban megsérült, vagy eltulajdonított téli gumik, babakocsi vagy kerékpár kárait még akkor sem, ha valahova rögzítve lettek volna. Ha a teremgarázsban tárolt autód megsérüléséért aggódsz, akkor érdemes Casco biztosítást kötni rá.

Természetesen a teremgarázs a legtöbb esetben mélygarázs is, viszont léteznek olyan mélygarázsok, mint pl. tipikusan a panelházakhoz tartozó garázsok, amik az utcaszinttel vannak egy szintben, melyek külön garázsajtón megközelíthetőek és zárhatóak. Ha ilyen jellegű (mély)garázs van a tulajdonodban és Neked van csak hozzáférésed, akkor az ilyen típusú garázs melléképületnek számít, tehát a lakásbiztosításodba célszerű bevenni, mint biztosítandó tételt.

Számos biztosító vállal fedezetet a garázsban tárolt járművekre is. Ez a fedezet kizárólag a saját használatú, zárható garázsban tárolt autóban bekövetkezett, többnyire elemi kár (tűz, víz) által okozott meghibásodás után térít. Ha az autóra volt Casco biztosításod, akkor csak a Casco által nem fedezett károdat fogja téríteni a lakásbiztosítás.

Milyen melléképület kerülhet szóba, ha kertesházban lakom?

A keretesház egy nagyon tág fogalom. Ide vesszük most az akár 1000 nm feletti telken lévő családi házat, illetve a nagyon pici kerttel és egy még kisebb előkerttel vagy anélküli sorházat is. A közös annyi bennük, hogy van benne kert, így tartozhat hozzá kerti tároló. Minden zárható kerti tároló, amennyiben a „portádon”, azaz az ingatlanod helyrajzi számán lévő kertedben van, melléképületnek vehető. Így lakásbiztosításoddal biztosíthatod magát a fizikai tárolót és a benne tartott ingóságaidat (pl. fűnyíró) is.

Nagyobb méretű kertes házhoz tartozhat akár pince, terménytároló, ól, istálló vagy nyári konyha is. Mindezek az épületek, helyiségek melléképületnek számítanak, tehát ha nem bontandó, hanem használatban lévő elemei az ingatlanodnak, akkor javasoljuk, hogy lakásbiztosításodat terjeszd ki rájuk. Add meg a telkeden lévő összes melléképületedet, hiszen bármikor történhet baleset és az időjárás sem fogja megkímélni ezeket az épületeket, ne hagyd ki őket a biztosításodból!

Melléképület-e a kerti pavilon és mi van, ha a garázs egyben műhely is vagy a ház része?

A kerti pavilon, még ha a garázs funkcióját is tölti be, nem számít melléképületnek. A garázsban tárolt gépjármű fedezetben is kitétel, hogy a gépjárműnek zárható garázsban kell lennie. Tehát ha pl. egy vihar nem csak a bezárt garázs épületében okozott kárt – az ablak betört, vagy a tető megsérült –, de magában az autóban is felületi kárt vagy meghibásodást okozott, akkor az ezzel a fedezettel bíró lakásbiztosítások az ilyen jellegű kár után is téríteni fognak. Azonban, ha a garázsnak mondjuk csak 3 oldala van, hiányzik róla a garázsajtó, akkor nem fog térteni a biztosító a káreseményre.

Ha nagyobb garázsépületünk van, ami többfunkciós, például műhely is, akkor csak abban az esetben kell külön melléképületként feltüntetni a garázst és a műhelyt, ha azoknak külön bejáratuk van az épülethez. Ugyanis a melléképületnek az is külön feltétele, hogy külön bejárattal rendelkezzen. Ebből következik az is, hogyha a házunk úgy épült meg, hogy a garázsunk egy épületben van a lakásunkkal, akkor is külön melléképületnek számít a garázs, hiszen valószínűleg a lakótérhez és a garázshoz is külön-külön bejárat tartozik. Ha ilyen jellegű családi-/iker- vagy sorházban laksz, akkor a megkötendő lakásbiztosításodba vedd bele a melléképület biztosítást is, hogy a garázsod és a benne lévő ingóságaid is védve legyenek!

Minden melléképület nem lakóhelyiség, de nem minden nem lakóhelyiség melléképület

Hiszen a köznyelvben a nem lakóhelyiségeket mellékhelyiségeknek is szokás nevezni, de aggodalomra semmi ok! A mellékhelyiségek (konyha, fürdőszoba, kamra, gardrób) mindig a lakásbiztosítás része szokott lenni. Ha pedig a fenti melléképület és nem melléképület példáink között nem találod a Te élethelyzetedre vonatkozót, vagy kérdéseid maradtak, írj nekünk bátran! Szakértőink segítenek Neked, hogy a megfelelő lakásbiztosítást köthesd meg!

Hasznos volt a cikkünk?

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikkünket akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.

Kapcsolódó cikkek