Mit jelent az ingóság a biztosítás világában és miért jó, ha van ingóságbiztosításom?

Utoljára frissítve - 2024. 02. 01.
Mit jelent az ingóság a biztosítás világában és miért jó, ha van ingóságbiztosításom?
Forrás: Pixabay

Háztartási ingóságnak számít az otthonod berendezési - és a mindennapi használati tárgyai. Lakásbiztosítás kötésekor érdemes az ingóságaidat is biztosítani. Sőt, ha az otthonod nem a Te tulajdonod, azaz „csak” az ingatlan bérlője vagy, akkor is érdemes lakásbiztosítást kötni kifejezetten az ingóságaidra. Az alábbiakban összegyűjtöttünk Neked mindent, amit az ingóságbiztosításról tudni kell.

Az ingóságbiztosítás nem a lakásbiztosítás része?

Nem feltétlenül, hiszen ki is maradhat belőle. Alapvetően a lakásbiztosítást vagy az ingatlanra kötik vagy az ingóságokra vagy pedig mindkettőre. Lakásbiztosítás kötésekor az online portálokon egyből azzal találod szemben magad, hogy ki kell választanod mire szóljon a biztosítás. Ha csak az ingatlant választod, akkor az magára a lakásra vagy a házra vonatkozik, annak a beépített bútoraira, berendezéseire, a falban lévő vezetékeire, nyílászáróiara stb. Tehát, ha bérbeadó vagy, és „üresen” adod ki a lakásod, akkor érdemes lehet Neked olyan lakásbiztosítást kötni az ingatlanra, ami ténylegesen csak az ingatlanra vonatkozik. Ha viszont bérlő vagy, akkor nyilván Neked olyan lakásbiztosítást lesz érdemes kötni, ami az ingóságaidra vonatkozik. Tulajdonosként pedig, ha benne is élsz az adott ingatlanban, egyértelműen célszerű biztosítani mind az ingatlanodat és az ingóságaidat együtt.

Kalkulálj a CoverMe-vel, keresd meg a számodra legmegfelelőbb lakásbiztosítást az ingóságaid védelmére!

Mi számít ingóságnak? A beépített sütő melyik kategóriába tartozik?

A beépített bútorok, berendezések az ingatlan részét képezik, így azokat az ingatlan biztosítás fedezi. Tehát a klíma kültéri és beltéri egysége, a szaniterek, a beépített szekrény és konyhabútor, a beépített sütővel együtt mind az ingatlan részét képezik, azaz lakásbiztosításon belül az ingatlan biztosítás fogja védeni őket. Viszont, ha a sütő szabadon álló vagy a klíma mobil klíma, akkor azok ingóságoknak tekinthetőek és rájuk ingóságbiztosítást is kötni kell, ha szeretnéd, hogy rájuk is érvényes legyen a biztosításod. Ingóság még továbbá a nem beépített szekrények, egyéb bútorok, függönyök, szőnyegek (de nem a padlószőnyeg!), dísztárgyak, ruhák, műszaki és egyéb használati cikkek.

Így, ha nem rendelkezel saját ingatlannal, ugyanúgy érdekelt lehetsz a lakásbiztosításban, hiszen kiválaszthatod csak az ingóságbiztosítást is. Sőt, ha pl. nem csak lakás, de garázsbérlő is, vagy a lakáshoz tartozó tároló bérlője is vagy, akkor a garázsban vagy a tárolóban tartott ingóságokat is be tudod biztosítani. Fontos, hogy biztosításkötéskor gondold végig milyen értékeid vannak, és hol tartod őket. A melléképületekről külön is írtunk.

Mit jelent az ingóság biztosítási összege?

A biztosítási összeg mindig azt az összeget jelenti, amit a biztosító egy biztosítási esemény kapcsán maximálisan fizethet. Így, ha pl. tűz esetén minden holmid, azaz ingóságod elégett vagy használhatatlanná vált, akkor ezt az összeget kaphatod meg maximálisan. Fontos azonban, hogy mikor lakásbiztosítás kötésekor számba veszed az ingóságaid értékét, akkor ne ess az alul- vagy túlbiztosítás csapdájába. A biztosító mindig a valós kárt fizeti ki, tehát hiába mondod, hogy a leégett szekrény a nagymama „antik” szekrénye volt, a biztosító valószínűleg „csak” egy új szekrény beszerzési árával fog kalkulálni, hiába volt magas a biztosítási összeg. Ugyanakkor alacsony biztosítási összegnél nem fogja kifizetni a több millió forintra rúgó műszaki cikkeid árát, ha a biztosítási összeg alacsonyabb volt.

Az ingóság biztosítási összeg megadásakor vedd számba az összes holmid értékét, hogy mennyibe kerülne pótolni mindent, ha egyszerre semmisülnének meg, válnának használhatatlanná vagy kámforrá egy betörés alkalmával. Fontos, hogy valós értékekkel kalkulálj, hiszen kárszemlén a biztosító nem a legdrágább és legokosabb tévé költségével fog kalkulálni, hanem azzal a típussal, amivel valóban rendelkeztél. Számos biztosító az ingóság biztosítási összegét szétbontja különböző kategóriákra, azaz külön megadhatod az általános háztartási ingóságok, műszaki cikkek, hobbi felszerelések stb. biztosítási összegét, melyeket majd így is jelenítenek meg az ajánlatukban és a kötvényükön. Kalkulálj mindig valós értékekkel és évente vizsgáld felül a biztosításodat, hogy a benne foglalt biztosítási összegek még mindig érvényesek-e.

Különleges és kiemelt ingóságok, értéktárgyak

Ingóságbiztosítás alatt általános háztartási ingóságokat értünk, amikre minden biztosító vállal fedezetet. Előfordulhat azonban, hogy olyan ingóságaid vannak, amivel kapcsolatban bizonytalan vagy, hogy beletartoznak-e az „általános” kategóriába, illetve az is lehetséges, hogy konkrétan olyan tárgyaid vannak, amiket egész biztos védelem alatt szeretnél tartani. Hogy minél hatékonyabban találd meg a számodra fontos információt, pár tippet és trükköt adunk, hogy mikre keress rá lakásbiztosításkötéskor vagy díjkalkulációkor a CoverMe-n.

Pl., ha kertesházban élsz, és szeretnéd a kerti bútoraidat, esetleg mobil jakuzzidat is bebiztosítani, akkor keresd a Szabadban tartott vagyontárgyak kategóriáját, hogy megtudd, milyen fedezeteket alkalmaznak a biztosítók. Vannak biztosítók, akik az alapbiztosítás keretében alkalmaznak térítési összeget, másoknál kiegészítő biztosítást köthetsz rájuk. Érdemes az összehasonlító funkciót használni ehhez. Ha garázsod is van – vagy bérelsz egyet – és szeretnéd az autódat is védelem alatt tudni, akkor ellenőrizd le, hogy melyik biztosító milyen szolgáltatást kínál a Garázsban tárolt gépjármű kategóriája alatt. De ha inkább bringás vagy, akkor ellenőrizd kinél találsz Kerékpár biztosítást.

Akik rendszeresen otthon tartanak nagyobb összegű készpénzt, azoknak javasoljuk, hogy hasonlítsák össze a Készpénz, értékpapír kategória alatt található információkat. Ha az otthonod a vállalkozásod helyszíne is, és szeretnéd a hozzá tartozó ingóságokat is bebiztosítani, keresd a Vállalkozás vagyontárgyai kategóriát és fedezeteket. Találhatsz fedezetet a Magával vitt ingóság kategóriája alatt is, ahol rendszerint a biztosítók a magaddal vitt készpénz, laptop, mobiltelefon, sportfelszerelés épségére is vállalnak kockázatot különböző biztosítási események kapcsán (általában közlekedési baleset vagy lopás). Ha van egy értékesebb táskád, akkor ezzel a fedezettel egész biztos védelem alatt tudhatod.

Természetesen előfordulhat, hogy a nagymama „antik” szekrénye valóban antik bútor, illetve az is előfordulhat, hogy más komolyabb értéktárggyal rendelkezel, mint pl. ékszer, drágakő, képzőművészeti alkotás, kézi csomózású szőnyeg stb. Ez esetben keresd az Értéktárgyak kategóriát! A legtöbb biztosító, többnyire valamilyen kiegészítő biztosítás keretében, szokott vállalni kockázatot értéktárgyakra, viszont azt is szoktuk javasolni, hogy ha igazán különleges ingóságot szeretnél biztosítani, pl. 4.000.000 Ft összértéket vagy 1.000.000 Ft egyedi értéket meghaladó műtárgyakat esetleg hangszert, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot, szakértőink készségesen segíteni fognak!

Hasznos volt a cikkünk?

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikkünket akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.

Kapcsolódó cikkek