Róma repülővel - a legjobb programok, tippek

VB
Visky Boglárka Frissítve: 2024.07.17.
Róma repülővel - a legjobb programok, tippek
Forrás: unsplash

Róma repülővel könnyen megközelíthető, a reptérről pedig könnyű bejutni a városba. A magyarok körében az egyik legnépszerűbb repülős desztináció, hiszen az örök város tele van látnivalóval, remek ételeket lehet enni, és fittebbeknek bejárható gyalog is, tehát minden adott akár egy pár napos mini nyaraláshoz is, bár ez csak arra elég, hogy magunkba szippantsunk egy kis olasz életérzést, a római látnivalóknak csak töredékét fogjuk látni.

Kalkulálj és köss utasbiztosítást repülős utadra
poggyász és járatkésés fedezetekkel

Róma repülővel a legkényelmesebb

Róma repülővel szűk 2 óra. A Fiumicino repülőtérről 45 perc alatt van a Terravision bus a Termini állomáson, ahonnan remek a tömegközlekedés a város több pontjára is. A jegy egy útra 6 EUR, retúr pedig 9 EUR, így igazán kényelmes, és költséghatékony módja a városba bejutásnak.

Vonattal is el lehet érni Róma központját. A Leonardo Expressz 32 perc alatt ér a Terminire, illetve a Regional FL1 Train 48 perc alatt teszi meg az utat az Ostiense, vagy Tiburtina állomásra, innen metróval lehet tovább utazni.

Természetesen taxit és privát transzfert is választhatunk, de annak lényegesen magasabb az ára, és ha a dugóban araszolunk, nem is feltétlenül kényelmesebb, mint vonattal. Taxi esetében figyeljünk arra, hogy hivatalos taxitársaság autójával utazzunk.

Róma másik, a városhoz közelebbi reptere a Ciampino .Szintén a Terravision busz visz minket a legköltséghatékonyabban a városba, és szintén a Termini vasútállomáson áll meg.

Tipp: érdemes lehet a repülőtereket kombinálni, és több légitársaság jegyeit megnézni, mert rengeteget lehet spórolni. Például odafelé Ciampino, visszafelé Fiumicino, vagy éppen fordítva. Arra viszont figyeljünk, ha online veszünk jegyet például a Terravision buszra, ami mindkét reptérre szállít, akkor a jegyeket biztosan jó indulási és érkezési reptérre vegyük meg!

Tipp: A Termini pályaudvartól néhány perces sétára található a 4. században épült Santa Pudenziana kis bazilika, ahol a legenda szerint Szent Péter misézett. Itt találhatóak Róma legkorábbi keresztény mozaikjai. Szintén a pályaudvarnál található a Mercato Centrale, ahol megpihenhetünk egy kávéra és néhány (sok-sok) falat olasz harapnivalóra “piacos” hangulataban. Persze ide később is vissza lehet térni, de ha a repülőtéri transzfer indulása előtt még utoljára magunkba szippantanánk az olasz életérzést, arra is kiváló!

Róma látnivalói

Róma látnivalóit lehetetlen mind felsorolni, ha 1 évig minden nap megnéznénk valamit, akkor sem érnénk a végére. Ha tehetjük, tavasszal, vagy ősszel látogassuk meg az örök várost, mert nyáron bizony elég meleg van, viszont az év többi hónapjában kellemes a hőmérséklet, legfeljebb kicsit csapadékosabb. Róma szerintünk sétálva a legszebb, rengeteg a rejtett látnivaló, minden épület rejt valami csodát, járjunk nyitott szemmel, és nézzünk néha az ég felé is. A népszerű turistalátványosságoknál feltétlenül váltsuk meg előre a skip the line belépőket (ezzel elkerülhetjük a sorbanállást, és online olcsóbb is, mint a helyszínen megvásárolva).

Colosseum és Forum Romanum

Mivel a két látnivaló gyakorlatilag egymással szemben van, így ezeket egyszerre érdemes megnézni.

A Colosseum - más néven Amphiteatrum Flavium - az ókori Róma hatalmas amfiteátruma, és a város jelképe. Nincs selfie a Colosseum nélkül. Hatalmas sorok szoktak állni a jegypénztárnál, így érdemes a jegyeket előre megvenni!

„Amíg a Colosseum áll, Róma is állni fog, amikor ledől, Róma is elpusztul. S ha Róma pusztul, a világ is elenyészik.” - mondta egyszer egy Beda nevű angolszász szerzetes. Nem tudjuk, hogy jóslata bebizonyosodik-e, de tény, hogy i.sz.sz. 80-ban adták át a nagyérdeműnek a Colosseumot, és bár már nem gladiátor- és állatviadalok helyszíne, de a tömeg egyre nagyobb, ezért folyamatos karbantartásokkal és fejlesztésekkel igyekeznek a turista élmény faktort növelni, 2010 óta a föld alatti része is látogatható.

A Forum Romanum az ókori Róma szíve, fő köztere volt, most egy romhalmaz. Megtekintését természetesen éppen ezért ajánljuk, hiszen, egy hatalmas területen sétálhatunk csodálatos római kori romok között. Olyan épületek romjait láthatjuk, mint Romulus temploma, Titus diadalíve, Vesta szüzek háza, Julius Caesar temploma, Forum, Tabularium, Phocas oszlopa. Páratlan művészettörténeti emlék.

Tipp: Ha szívesen áldozunk a gasztronómia oltárán, akkor különleges élményt nyújt a Contrario.Vineria con Cucina nevű étterem a Colosseumhoz közel. Kiváló ételek és borok, picit magasabb árakon, de garantáltan megéri.

Powered by GetYourGuide

Vatikán

Vatikán látnivalói egy külön hétvégét is megérdemelnek. Tömény kultúra és vallástörténelem egy helyen. Érdemes kora reggel menni, és lehetőleg hétköznap, mert amúgy nagy a tömeg. Húsvétkor és karácsonykor is óriási tömegek zarándokolnak is. Dress code: Vállakat és térdeket takaró ruha, férfiaknak le kell venni a kalapot a vallási helyszíneken.

Vatikán látnivalói:
Szent Péter tér
Szent Péter Bazilika
Sixtus-kápolna
Pinocateca művészeti galéria (középkortól kezdve a kortárs művészetig bezárólag találhatóak itt festmények)
Vatikáni Múzeum
Vatikáni Nekropolisz (csak korlátozott számú turista látogathatja ezt a Szent Péter Bazilika alatt 10 méter mélyen fekvő egykori temetkezési helyet)
Vatikáni kert (csodás, árnyékos kert tele szebbnél szebb növény-különlegességekkel. Idegenvezetővel látogatható)
Etruszk Múzeum
Vatikáni könyvtár az olvasás szerelmeseinek
Chiaramonti Múzeum

Pantheon

A Pantheon a Piazza della Rotondán, Róma egyik legforgalmasabb, leghangulatosabb terén fekszik. I.e.27 -ben, Agrippa által, több isten tiszteletére emelt grandiózus, kupolás templom. Az előcsarnok mennyezetét 16 gránit oszlop tartja. Hatalmas, a világ legrégebbi, ma is használatban lévő ajtajai szilárd bronzból készültek. A dupla ajtók mindkét fele 8,5 tonnát nyomnak, de a tervezésnek köszönhetően ma is könnyedén nyithatóak.

Tipp: Frissüljünk fel egy finom gelatoval a Sant’Eustachio téren lévő ikonikus fagyizóban, a Gunther Gelato Italianoban, pontosan útba esik, ha a Pantheontól a Piazza Navona felé tartunk.

Piazza Navona

Csodálatos barokk tér, 3 monumentális szökőkúttal. Rengeteg étterem is található itt, de maximum egy aperitivora térjünk be ezekbe, amíg gyönyörködünk a kilátásban, a konyha nem a turisitás helyeken a legjobb. A Négy folyó szökőkutat érdemes hosszasan csodálni.

Trevi-kút

A Trevi-kút a babonások mekkája, és az egyik legzsúfoltabb látványosság Rómában. Ez mégse tántorítson el minket, mert kihagyhatatlan látnivaló. A legenda szerint, aki bedob egy érmét a kútba, az hamarosan visszatér a városba.

Róma, Trevi-kút
Róma, Trevi-kút

Angyalvár

Az Angyalvár Hadrianus császár síremléke, a Tevere jobb partján találjuk. Egy időben börtönként használták. A Ponte Sant'Angelon kell átkelni, ami szintén mutatós építészeti remekmű, és kiváló selfie helyszín. Most múzeum található benne, érdemes megnézni előre váltott belépőjeggyel.

Spanyol-lépcső

A Spanyol-lépcső Európa leghíresebb lépcsője. A Spanyol teret köti össze a Trinita dei Monti templommal. De vigyázat, 2019 óta tilos leülni a lépcsőn, a rendőrök síppal fognak hangot adni nemtetszésüknek.

Santa Maria Maggiore Bazilika

Ez a legnagyobb katolikus templom, őskeresztény bazilika Rómában. A Vatikánon kívül ez az egyik pápai főszékesegyház. Padlózatát a híresen gyönyörű cosmata márványmozaik fedi.

Galleria Borghese

A Villa Borghese gyönyörű parkjában található a múzeum. Impozáns művészeti gyűjtemények galériája. Bernini festő- és szobrászművész több remekművét rejti az épület, például az Apolló és Daphné kompozíciót. Caravaggio és Canova művei is megtalálhatóak. Az árnyas parkban Byron és Victor Hugo szobrába is belefuthatunk. Érdemes előre megváltani a jegyet!

Powered by GetYourGuide

Via Appia

Végül, de nem utolsó sorban azoknak ajánljuk a Via Appia megtekintését, akik egy kis nyugalomra vágynak, távolabb a várostól. Róma legrégebbi útja a Via Appia. Az macskaköves út mentén rengeteg a látnivaló. Biciklit is bérelhetünk, ha unjuk a sétát.

Tipp: Ha gyönyörű, történelmi környezetben szeretnénk vacsorázni, akkor erre kiváló helyszín a Hostaria Antica Roma, ami eredeti, remek minőségben elkészített, az ókori Rómát idéző ételeket kínál.

Ez persze csak töredéke a római látnivalóknak. A Trastevere hangulatos negyede, a Villa Borghese nyugalma, megannyi eldugott, hűvös kápolna, a Tiberis-sziget, kisebb galériák és múzeumok várják, hogy újra ellátogass ebbe a csodás városba. Ne feledd, Róma repülővel alig két órányira van. Készülj fel kifejezetten repülős utakra specializálódott utasbiztosítással erre az utadra is!

Hasznos volt a cikkünk?

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikkünket akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.