Nyaralóbiztosítás - melyiket érdemes megkötni?

VB
Visky Boglárka Frissítve: 2024.04.27.
Nyaralóbiztosítás - melyiket érdemes megkötni?
Forrás: unsplash

Ha azok közé a szerencsések közé tartozol, akinek nyaralójuk van, akkor biztosan azzal is tisztában vagy, hogy miért érdemes biztosítást kötni, melyek azok a káresemények, amivel minden nyaraló tulajdonos legalább egyszer az életben találkozik. Segítünk tájékozódni, hogy milyen biztosítást érdemes kötni nyaralódra. Kalkulátorunkkal pedig percek alatt megnézheted, hogy mennyibe kerülne a nyaralód biztosítása, összehasonlítva több biztosító ajánlatát.

Ne legyen nyűg a nyaralód fenntartása - gondoskodj értékeidről biztosítással!

Van akinek álma egy panorámás nyaraló gyönyörű pázsittal, virágokkal, madárcsicsergéssel. Másoknak viszont csak felesleges nyűgöt jelent: hétvégi fűnyírással, szúnyogokkal, állandó pakolással, hétvégi autózással.

Ha Te azok közé tartozol, akinek a város zajából való menekülést jelenti egy nyaraló, és anyagi lehetőségeihez mérten a legszebb oázissá változtatta, akkor bizonyára szeretnéd ezt az idilli állapotot hosszú távon megőrizni. Ennek keretén belül érdemes arra is gondolni, hogy a nyaralódra, és az ott található ingóságaidra is, egy mindenre kiterjedő biztosítást köss!

Megnézem, milyen biztosítást találok a nyaralómra. Irány a CoverMe kalkulátor!

Milyen káresemény történhet egy nyaralóban?

Egy nyaraló nem különbözik sokban a mindennapi életedhez köthető ingatlanodtól. Ugyanúgy érheti villámcsapás, leéghet, beázhat, de akár be is törhetik. Néhány dologban azonban mégis csak eltér, ami a káresemények jellegét illeti: egyrészről kevesebbet tartózkodsz ott, tehát az ingatlan többet van felügyelet nélkül, így egy esetleges csőtörés, beázás napokig, vagy akár hetekig is, tud további rombolásokat végezni anélkül, hogy bárki észrevenné. Továbbá a betörések kockázata is megnövekszik.

A legtöbb nyaralónak használt ingatlan ráadásul nincs is megfelelően szigetelve vagy téliesítve. Az életvitelszerűen lakott ingatlanokhoz képest mostohább a sorsuk, ami a kivitelezést vagy a műszaki karbantartást illeti. Pont ebből fakadóan nagyobb rombolást tud okozni a fagy vagy egy vihar. Ezeket a károkat helyreállítani pedig milliós tétel is lehet.

Eltér-e a nyaraló biztosítás fedezete az életvitelszerűen lakott ingatlanokhoz képest?

Az otthonbiztosítási fedezetek ugyanazok, így maga az épület is ugyanúgy biztosítható. A fedezet kiterjedhet a melléképületekre, garázsra, épített falú medencére, napelemekre, napkollektorokra, épülettartozékokra, illetve épületberendezésekre, egyéb ingóságokra. Természetesen ugyanúgy köthető (kiegészítő) biztosítás a szabad ég alatt álló vagyontárgyakra is, például a napernyőkre, grillezőkre, smokerekre, de akár a kerti zuhanyra vagy a jacuzzira is .

Ami miatt azonban mégis eltér a biztosítási összeg a hagyományos lakóingatlanok összegéhez képest, az a lakatlansági kockázat megjelenése. A MABISZ felmérése szerint a káresetek csak egy szűk köre, csupán 10%-a, a betörés. A legtöbb biztosítási "fejfájást" a természet okozza. Egyre gyakoribbak és súlyosabbak a viharok, ezáltal a viharkárok is jelentősebbek, főleg egy nem lakott ingatlanban, ahol a tulajdonos nem tud olyan gyorsan reagálni, hogy kármegelőzést, kárenyhítést tegyen. Pl. nem tudja bekapcsolni a szivattyút időben, vagy nincs lehetősége vödrökben gyűjteni a vizet, ha beázik a tető, vagy fedett helyre vinni a kerti bútorokat, ha jön a vihar stb.

Bár egy elhanyagolt, csak éppen egy kis lakattal lezárt nyaraló ideális célpont a szemfüles, nyaralókra specializált betörőknek, a statisztikából mégis az derül ki, hogy folyamatosan növekszik a szélsőséges időjárás okozta károk, és az ezzel összefüggő kárbejelentések száma, valamint ezeknek a károknak a nagysága.

Az elmúlt években kitolódott a viharszezon, már nem csak a fülledt nyári hónapokra jellemző. Egész évben lehet számítani jégesőre, hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadékra, villámokra. Természetesen egy betörés esetében is rongálódik az épület (ajtók, ablakok felfeszítése, a szigetelés megsérülése), így erre a biztosítási csomag és a fedezetek kiválasztásakor érdemes figyelni.

Nyaralóbiztosítás kalkulátor - milyen éves díjra számíthatsz?

A CoverMe segítségével, néhány adat megadásával pár perc alatt megkapod több biztosító ajánlatát, így könnyen össze tudod majd őket hasonlítani. Az alábbi táblázattal szemléltetjük, hogy mégis mire számíthatsz az éves díjakat tekintve, ha nyaralód van. A díj nagymértékben függ a nyaraló méretétől, illetve a felszereltségétől is. Most egy "nagymamától örökölt" típusú, nyaralónak használt vidéki ház biztosítására mutatunk be egy minta esetet, hogy különböző biztosítónál milyen biztosítási díjra, milyen alap fedezetekre és biztosítási összegekre számíthatsz.

Tokaji nyaraló, 1970-ben épült, 60 m², 10 m²-es melléképülettel, ingóság biztosítással


Union Standard (19 685 Ft / év) Allianz Extra (36 744 Ft / év)
Ingatlan fedezete 21 000 000 Ft 24 240 000 Ft
Ingóság fedezete 2 300 000 Ft 5 070 000 Ft
Tűz
Vihar
Árvíz
Üveg 50 000 Ft 50 000 Ft
Vezetékes vízkár 50 000 Ft
Zárcsere
Szabadban tárolt vagyontárgy - 100 000 Ft

Ahogy a fentiekből láthatod, már havi 1500 - 3000 forintért a nyaralódban esett kár esetén is számíthatsz anyagi segítségre a biztosítótól.

Hogyan előzd meg a károkat a nyaralódban?

A legfontosabb, hogy keress egy megbízható helyi embert, aki időről időre rá tud nézni a nyaralóra. Biztosíts neki bejárást, legyen nála kulcs. Baj esetén rögtön tud Téged értesíteni!

Ha van rá anyagi lehetőséged, akkor szigeteld le a házat megfelelően. A tetőt se vigye el az első széllökés! Vizsgáld meg a kémény és a tető találkozását! Ha a sziloplaszt elöregszik, megnő a beázás veszélye. A kémény szerkezetét is ellenőrizd le, nincs-e rajta repedés, vagy nem sérült-e a fedkő.

Téli időszakban feltétlenül történjen meg a víztelenítés, a kerti (elsősorban a benzines) gépek téliesítése. Zárd el a FŐ vízelzáró főcsapot! A vízcsövekből is engedd ki a nyomást, ne maradjon bennük víz! Áramtalanítsd az épületet, zárd el a gázt. A melléképületekben is végezd el ezt a műveletet. A kerti csapot se felejtsd el téliesíteni! A vízórát is védeni kell a talajmenti fagyok ellen, jól béleld ki a vízaknát!

Extra tipp: kevesen gondolnak erre, de ha télen valaki elcsúszik a nyaralód előtt, akkor ugyanúgy téged terhel a felelősség, mint ha a lakóházad előtt történt volna. Érdemes arra is megkérni valakit, hogy a Te házad előtt is seperje el a havat, vagy szórja le a járdát. Sok biztosítási csomag tartalmaz felelősségbiztosítást is.

Ártérbe épült a nyaralóm - tudok rá biztosítást kötni?

Ha hullámtérbe vagy ártérbe van építve a vízparti nyaralód, akkor nem biztos, hogy tudsz rá biztosítást kötni. Pontosabban valószínűleg fogsz tudni biztosítást kötni, de szinte garantált, hogy kizárás alatt lesz az ingatlan árvíz által okozott kárra. Árvíz ellen csak a gáttal védett területeken álló ingatlanra lesz fedezet, persze ezt a területet is elöntheti az ár, tehát érdemes biztosítást kötni rá. Azonban figyelj oda, nem elég csak az árvonulás "szezonja" előtt megkötni a biztosítást. Erre a káresetre a biztosítók legalább egy hónapos várakozási időt kötnek ki, azaz ha a szerződéskötés utáni egy hónapban következik be az árvíz káreseménye, akkor a biztosító nem fog téríteni.

A biztosító elvárja a biztosítottól, hogy tőle minden elvárhatót megtegyen a kár minimalizáslása érdekében (pl. ingóságaidat tárold olyan helyen, ahol áradás esetén nem érheti víz). A legtöbb szerződésben kitétel, hogy alagsorban csak polcon tárolhatsz vagyontárgyat, mert már egy komolyabb esőzés esetében is számítani lehet a beázásra.

A legfontosabb: mindig győződj meg arról, hogy a biztosítási díjak rendezve vannak, hiszen csak így számíthatsz arra, hogy baj esetén jogosult vagy a kárrendezésre.

Hasznos volt a cikkünk?

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikkünket akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.

Kapcsolódó cikkek