Montenegró autóval 2024 - titkos tippek, útvonal, útdíjak

VB
Visky Boglárka Létrehozva: 2024.05.26. Frissítve: 2024.06.26.
Montenegró autóval 2024 - titkos tippek, útvonal, útdíjak
Forrás: unsplash

Ha még nem tudod mi legyen a következő autós úti célod, akkor ajánljuk Montenegrót. Különleges ország, különleges tájakkal azoknak, akik nem szeretik a tömegturizmust, és egy nem mindennapi élményre vágynak. Montenegró autóval megközelítve egy izgalmas és látványos kalandot ígér az egész családnak.

Miért Montenegróba indulj autóval ezen a nyáron?

Írtunk már arról, hogy Horvátországba miért érdemes autóval menni, sőt a Balkán világ egy másik gyöngyszemét, Albániát is ajánlottuk már autós úti célként. Nos, Montenegró éppen Horvátország és Albánia között helyezkedik el, így adja magát, hogy egy egyelőre kevésbé népszerű, éppen ezért nem annyira zsúfolt és drága célpontot ajánljunk erre a nyárra.

Montenegró Szegedtől mindössze 750 km-re helyezkedik el, így érdemes egy napot ebben a gyönyörű magyar városban is eltölteni, hogy majd innen induljunk útnak az Adriai-tenger délkeleti irányába. A közlekedés biztonságos, az utak egészen jók, sokfelé van már autópálya, de persze van ahol még “rázósabb” az út, és vigyázni kell a sok szerpentinnel is, hiszen van, ahol kissé keskenyre “szabták” az utakat, szalagkorlát pedig nincs.

Fontos: Személyi igazolvány vagy útlevél a határátkelésekhez legyen nálatok!

A gasztronómia tekintetében sincs oka szégyenkezésre Montenegrónak. Frissen fogott, tökéletesen fűszerezett grillezett halak, friss zöldségek és saláták, “prsut” a híres montenegrói sonka, sajtok, finom borok képezik majd a “nyaralós” étrended gerincét. Így a “gasztromániások” sem fognak csalódni.

Érdekességek Montenegróról

  • Európa legmélyebb és a világ második legmélyebb kanyonja Montenegróban található. A Tara szurdok legmélyebb pontja eléri az 1300 métert! Mondanunk sem kell, hogy milyen csodás program itt kirándulni egyet.
  • Ha már Adriai-tenger: érdekesség, hogy legmélyebb pontja éppen itt, Montenegróban található, 1280 méter!
  • A Dinári-hegység egyik vonulata Durmitor, ahol a hó magassága elérheti az 5 métert is, miközben a Shkodrai-övezetben szinte soha nem esik.
  • Az UNESCO természeti világörökség része a Durmitor Nemzeti Park a Tara folyó szurdokkal együtt.
  • Bár nem tagja az Európai Uniónak, a (fél)hivatalos pénzneme az euró, de dínárral is lehet fizetni. (Fontos: pénzt csak hivatalos pénzváltóknál válts!)
Megnézem az utasbiztosítási
ajánlatokat Montenegróba

Montenegro autóval - legjobb útvonal, útdíjak 2024

Több lehetőség is van útvonal tekintetében, ha Montenegróba készülsz autóval. Mint említettük, érdemes Szegedet választani kiindulásként, persze ez attól is függ, hogy honnan indulsz Magyarországon belül. Budapestről Mohács felé érdemes venni az irányt, majd Horvátország és Bosznia érintésével megközelíteni Montenegrót, de a Szegedi verziót is érdemes fontolóra venni, ha nem szeretnél Bosznia felé menni.

A Horvátországi útdíjakról is olvashatsz tőlünk. Bosznia-Hercegovinában nem minden autópálya díjköteles. Az A1 autópálya Zenica - Bradina fizetős szakasz, átszámolva 2100 forint körül van. Az útdíjakat a megtett út függvényében az útdíjfizető állomásokon kell rendezni, itt lehet Bosnyák márkával vagy euróval, illetve hitelkártyával is fizetni.

Tipp: érdemes tenni egy kisebb kitérőt Szarajevó magasságában Mostar felé. Varázslatos kisváros a Neretva folyó mentén, az óváros simán megéri ezt a kisebb kerülőt, illetve a közelben lévő Kravica-vízesést is érdemes bevenni a programok közé.

Ha mégis Szeged felől indulnál, akkor Szerbián keresztül, Belgrád irányába vedd az irányt (A1 autópálya, majd E-763). Itt az óvárosban egy kávé vagy egy ebéd és egy kellemes séta erejéig mindenképpen álljatok meg!

Szerbiában a horvátországi módszerhez hasonlóan fizetőkapus rendszer van és a megtett út függvényében kell fizetni. A rendszer kicsit kaotikus, de kb. 870 forint egy 100 km-es szakasz ára. Az autópálya felhajtónál kapsz egy nyugtát, az alapján kell majd fizetni kilépéskor. Bankkártyával, illetve készpénzzel (euróban, de szerb dínárral is) tudod rendezni az útdíjat.

Horvátországon végig utazva is meg lehet persze közelíteni Montenegrót, de ezt a horvát útdíjak miatt nem annyira ajánljuk, és jóval hosszabb is a menetidő, mivel ezen az útvonalon kell kalkulálni a legtöbb határátlépéssel.

Montenegro - Kotor
Montenegro - Kotor

Sebességhatárok és egyéb közlekedési szabályok Montenegróban

A megengedett sebesség lakott területen belül 50 km/h. Azon kívül 80 km/h, míg gyorsforgalmi úton 100 km/h. Nem érdemes túllépni a sebességhatárokat, mert gyakran ellenőrzik és a büntetés 150 EUR is lehet. A megengedett véralkoholszint 0,5 ezrelék. A tompított fényszóró használata nappal is kötelező. Érdemes óvatosan, és körültekintően vezetni, mert a szerpentineken nem mindenütt van szalagkorlát.

Főszezonban főleg Kotor és Budva környéke nagyon zsúfolt. Számítani lehet dugókra, illetve mivel gyakoriak az erdőtüzek, így a füst is nehezítheti a közlekedést. A montenegrói sofőrök nem mindig használják az irányjelzőt, dudálni viszont nagyon szeretnek.

Montenegró útdíjak 2024

Montenegróban egyetlen autópálya van, az A1-es, ami 42 km hosszú. Ez az egyetlen fizetős útszakasz az országban, bár külön díja van a 4 km hosszú Sozina alagútnak is, ami 950 forint körül mozog.

Ha Tivat és Herceg Novi irányába szeretnétek menni, akkor érdemes a kompot is igénybe venni. A Lepetane és Kamenari között közlekedő komppal jelentős időt lehet megtakarítani. A komp díja személygépkocsinként 1900 forint körül van. Ez a körülbelül 10 perces komp út egy 40 perces autóutat takarít meg neked, és gyönyörű helyeken visz.

A fenti díjakat euróban, illetve bankkártyával is tudod rendezni.

Válasz utasbiztosítást
gépjármű asszisztenciával

TOP 5 kedvenc helyünk Montenegróban

Persze Budva és Kotor kihagyhatatlan ha már arra jársz, de ha nem szereted a tömeget, és valami másra vágysz, mint az all inclusive szállodák vagy bérelt napágyak rengetege, akkor Montenegró neked is tartogat meglepetéseket.

Ulcinj Riviéra - Kruce strand, Valdanos strand

Ha hozzánk hasonlóan te sem kedveled a zsúfolt strandokat, akkor ez a két srand kiváló választás neked. Mindkettő kavicsos, napernyőt nem tudsz bérelni, de egy-egy kis kávézót azért találsz.

Tipp: az ulcinji helytörténeti múzeum a kultúra szerelmeseinek nyújt egy kis felüdülést a forróságban!

Montenegro - Shkodrai-tó
Montenegro - Shkodrai-tó

Shkodrai-tó

Ha sok volt már a turistáskodásból, szereted a természetet és a madárcsicsergést, akkor irány a Shkodrai-tó. Budvához nagyon közel található ez a vadregényes táj, az oda vezető út lélegzetelállító. Érdemes kajakot bérelni és úgy ismerkedni az itt található élővilággal.

Montenegrói agroturizmus

Montenegróba elsősorban mindenki a tengerpartja miatt megy, nem is véletlenül, hiszen gyönyörűek. Azonban, ha szeretnéd ismét felcserélni a járt utat járatlanért, akkor válaszd az aktív kikapcsolódást és szállj meg olcsón helyi családoknál. Kedvesség, csodás ételek és tájak, költséghatékony családi nyaralás a tengerparti drágasággal szemben, ami minden korosztálynak izgalmas lesz, ezt garantáljuk. Próbáld ki a méhészkedést, menj el gombászni vagy kóstold meg a családi gazdálkodásokban készülő sajtokat! A túracipő se maradjon otthon, sétáljatok nagyokat!

Perast városa

Nyugalmas kisváros, komoly történelmi múlttal. Ha szeretsz múzeumban hűsölni és érdekel a hajózás, akkor a Tengerészeti Múzeum az egész családnak izgalmas program! A városból nem megy ugyan menetrendszerinti komp, de tudsz kishajót bérelni, amellyel érdemes a városhoz közeli két kis szigetre ellátogatni. Az egyik a Szent György-sziget, ahol egy gyönyörű Bencés kolostor található, ami azonban nem látogatható, csak perasti lakosoknak, de kívülről meg lehet csodálni. A másik a Szirti Madonna-sziget, mely tulajdonképpen egy hajóroncsokra épült mesterséges sziget és egy katolikus zarándokhely is. A gyönyörű kilátás igazán Instagram kompatibilis!

Tara folyó kanyonja

A szerb határhoz közel található Tara folyó kanyonja és a Tara híd elképesztő látványt nyújt. Remek túrázási lehetőségek vannak a környéken. A szállást is viszonylag jó áron lehet itt kifogni.

Autós assistance kiegészítő, ha Montenegróba utazol

Az autós utazásoknak mindig van némi kockázatuk. Még a legújabb autócsodák is “sztrájkolhatnak” néha, és elég kellemetlen érzés egy idegen országban az út szélén álldogálni a nyári forróságban. Ha az utasbiztosításodhoz kötöttél gépjármű assistance kiegészítőt, akkor biztos lehetsz abban, hogy baj esetén (pl. lerobbant az autó, vagy balesetet szenvedtél) számíthatsz a biztosítódra, akár autómentőt is küld értetek. Segít elszállítatni a sérült autót, a biztosításod fedezheti a javítás költségeit, illetve ha szükséges, akkor a szállást is.

Hasznos volt a cikkünk?

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikkünket akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.