Albánia autóval - ezeket a látnivalókat ne hagyd ki!

Létrehozva - 2024. 03. 19., Utoljára frissítve - 2024. 03. 24.
 Albánia autóval - ezeket a látnivalókat ne hagyd ki!
Forrás: unsplash

Albánia mindössze 1050 km autóval Budapestről, és egy igazán izgalmas, manapság (még) eléggé alulértékelt úticél, pedig rengeteg csodát tartogat. Tippek egy kivételes albán utazáshoz: kultúra, gasztronómia, tengerpart, baráti árak. Ülj be az autóba és irány Albánia!

Megnézem az utasbiztosítási
ajánlatokat Albániába a CoverMe-n

Miért éppen Albánia legyen az autós úticél?

A Budapesttől mindössze 1050 km-re fekvő Albánia ugyan nem bahamai értelemben véve egzotikus, mégis elmondhatjuk róla, hogy bőven alulértékelt, ami az autós úticélokat illeti. Ez persze részben köszönhető annak is, hogy Magyarországról eljutni Albániáig nem a német autópályán keresztül fogunk tudni, hanem átutazunk szinte az egész balkánon, és az út is viszonylag hosszú. Ne legyél (albán) szamár, vágj neki bátran, mert az utak egyébként többnyire végig jó minőségűek! Mehetünk persze repülővel is Tiranába, de pont attól az élménytől fosztanánk meg magunkat, amit csak egy autós utazás adhat. Gyönyörű tájakon vezet az út, megannyi érdekes, történelmileg is fontos helyszínt érintve.

Albániáról elsőre talán mindenkinek a hírhedt kommunista diktátor, Hodzsa által épített bunkerek jutnak eszébe. Pedig Albánia ennél jóval több. Albán-Alpok, Gjirokastra városa, az Unesco világörökség részeként jegyzett Butrint Nemzeti Park, az Osum kanyon, a főváros Tirana vagy éppen a gyönyörű tengerpartok… felsorolni is nehéz. Akár 2 hetet is lehet barangolni az országban anélkül, hogy unalmassá válna. Albánia autóval csodás élményeket tartogat! Mindezt pedig fillérekből megúszhatjuk, mert nem csak a szállás, de az étel is nagyon olcsó.

Albánia autóval - merre indulj?

Először is, érdemes letölteni egy offline működő térképet vagy beszerezni egy jó öreg papír alapút. Mivel Szerbia, Koszovó és Albánia nem EU tag, így az internet és a telefon nagyon drága.

Magyarországról indulva Röszkén lépd át a határt. Ha el szeretnéd kerülni Koszovót, akkor a Belgrád-Nis-Skopje-Tetovo-Ohrid útvonalat ajánljuk.

Ha Montenegró felé indulnál inkább (ez az útvonal is rejt plusz lehetőségeket, ami a látnivalókat illeti!), akkor a Röszke-Belgrád-Cacak-Nova Varos-Dobrakovo (Montenegró)-Podgorica-Shkoder (Albánia) lesz a Te útvonalad. Mehetsz persze Macedónián keresztül Görögország felé is.

Ha szempont, hogy gyönyörű tájakon haladj, és nem baj, ha kicsit többet kell autózni, akkor indulj Horvátország fel, majd Bosznia, valamint Montenegró érintésével érd el Albánia tengerpartját. Ezt akkor ajánljuk, ha Albánia tengerpartja a fő bázis, és onnan járnád be az ország többi részét. Fontos tudni, hogy az ország fővárosa Tirana, ami 35 kilométernyire van az Adriai-tengertől, tehát így tervezd meg a csillagtúrád.

Fontos: Albániába utazva mindenképpen legyen nálad érvényes útlevél, illetve nemzetközi zöldkártya!

Útdíjak Albánia felé

Albániában az A1-es autópálya használati díja kb. 5.5 EUR (660 LEK - érdemes pénzt váltani!). Szerbiában és Horvátországban egyformán kapus rendszer van (bár Horvátországban már elkezdték ezeket felszámolni). Az útdíjat a felhajtáskor kiadott jegy alapján számolják ki. Fizethetsz készpénzzel és bankkártyával is. A Szabadka-Belgrád közötti útszakasz használata 5.5 EUR. Montenegróban nincsenek autópályák, de a Sozina-alagúton való áthaladás személygépkocsinként 2.5 EUR-ba kerül. A 13 km-es Trebinje-Herceg Novi útdíja 3 EUR autónként.

Mire lehet még szükséged egy albániai autós körutazás során?

Ha nálad van az útleveled, a nemzetközi zöldkártyád, valamint az autód is kifogástalan állapotnak örvend, az már félsiker. Azonban amire minden autós utazás során szükséged lesz, az egy autós utasbiztosítás, autós asszisztencia. Az egyik legnagyobb előnye egy ilyen biztosításnak, hogy a 0-24 működő ügyfélszolgálat baj esetén magyarul tud majd Neked segítséget nyújtan, és adott ország nyelvén teszik meg a szükséges intézkedéseket. Megkeresik Neked a legközelebbi szervizt, leszervezik Neked az autód elszállítását, szükség esetén pedig segítenek Neked hazajutni, és az ezzel kapcsolatos többletköltségeket is állhatják. A CoverMe applikációval a zsebedben tarthatod biztosításod részleteit! Ha tovább olvasnál az autós utasbiztosításról, akkor kattints az
Utasbiztosítás autóra - elmondjuk miért fontos című bejegyzésünkre.

Megnézem az utasbiztosítási
ajánlatokat Albániába a CoverMe-n

Albánia TOP 5 látnivalója

Bár Albánia látnivalói megérnek egy külön bejegyzést is, megosztjuk veletek a mi szubjektív ötös listánkat, hogy mik azok a látnivalók, amiket feltétlenül látnod kell, ha autóval utazol Albániába.

Albánia a gyönyörű tengerpartján kívül is bővelkedik látnivalókban. Az albán határtól haladva a következő látnivalókat nézzétek meg mindenképpen:

1. Tirana

Az ország fővárosát ne hagyjátok ki! Az egyik kedvenc látnivalónk a Bunk’Art, ami a már említett bunkerek művészeti koncepcióként történő „újrahasznosítását” takarja, múzeumként működik jelenleg. A Skanderberg tér, az Óratorony, illetve a Et’hem Bey is fontos tiranai látnivalók. Ne felejts el meginni egy kávét, vagy inni egy sört (csak ha nem Te vezetsz, ugyanis zéró tolerancia van Albániában ami az alkoholfogyasztást illeti), és élvezni Tirana nagyvárosi pezsgését. Innen kb. 20 km-re található Kruja, ami a várról, az odavezető macskaköves utcáiról és a bazársoráról híres.

2. Osumi-kanyon

Az Osum-kanyon egy kevésbé ismert természeti látnivaló, pedig gyönyörű és kevés a turista! A 26 km hosszú, 50 méter magas szurdok lélegzetelállító látványt nyújt. Ha megfelelő a vízállás, akkor raftingolásra is van lehetőség. Könnyen találsz parkolóhelyet a környéken, és szebbnél szebb látnivalókat tudsz majd lefényképezni, igazán insta-kompatibilis megálló!

3. Blue-Eye

A Kék szem forrás egy különleges természeti jelenség. Érdekességét az adja - amellett, hogy szemkápráztatóan kék -, hogy a forrás vize egy több, mint ötven méter mély medencéből tör fel. A medence pontos mélysége nem ismert. Eddig 50 méter volt a maximum, ahová búvár lejutott, olyan erővel tör fel a víz.

4. Butrint Nemzeti Park

1992 óta szerepel a világörökségi listán, nem is véletlenül. Gyönyörű helyen található ez a romváros. Épületei az elmúlt 2000 év szinte összes történelmi korszakot megidézik. Az egyik legszebb látnivaló itt a római korból fennmaradt mozaikpadlós fürdő, illetve a hozzá tartozó tornaterem (!). Található itt ókeresztény kori bazilika, keresztelő kápolna is, valamint egy 18. századi őrtorony.

5. Tengerpartok

Autós utazásunk fénypontja lehet az albán tengerpart valamelyik szakasza. Persze vannak részek, amik nem hagyják feledni, hogy a balkánon vagyunk, de összességében elmondható, hogy sem Montenegró, sem Görögország tengerpartjai mellett nem maradnak el, ami a szépséget illeti, csak éppen sokkal olcsóbbak a szállások és az étkezés is.

Durres számít Albánia tengerparti fővárosának. Bár a tenger itt is gyönyörű, sokakat elijeszthetnek a nem túl átgondolt építészeti megoldások, az újgazdag, sokszor ízléstelen szállodák.

Sarande az egyik leghíresebb tengerparti város. Akinek nem jön be a balkáni hangulat, és a nyári tömeg, az ne ide menjen! Bár egy látogatást mindenképpen megér, és nagyon jó éttermeket lehet a parton találni.

Ksamilt is érdemes megnézni, hihetetlenül gyönyörű, fehér homokos tengerpartjával. Azonban pont a lélegzetelállító szépsége miatt túlzsúfolt a nyári főszezonban. Itt található a Bora Bora Beach is.

Ha a kissé eldugottabb, csendes öblöket keressük, akkor a Dhërmi közelében található Drymades strand az egyik kedvencünk. Hasonlóan csendes, ám mégis gyönyörű tengerparti városka Himara is.

Albánia autóval, ha a gasztronómia csábít Téged az utazásra

Ha szeretsz sok éttermet bejárni, és szeretnéd a rendkívül színes albán konyhát is végigkóstolni, akkor mindenképp az autós utazást javasoljuk, hiszen úgy tudsz a legtöbb helyre eljutni. Albánia marha, juh, kecske állománya jelentős, a tengerparton pedig csodásan elkészített tenger gyümölcseit kóstolhatsz. Rengeteg salátát, zöldséget fogyasztanak az albánok, amihez fillérekért lehet hozzájutni. Házi olivával, házi sajttal megszórt salátáik egészen különleges ízélményt nyújtanak. A hegyekben eszméletlenül finom sült kecskét lehet enni, híres albán étel a szaftos töltött paprika, vagy padlizsán, illetve a hosszúkás albán fasírt is, ami vagy borjúból, vagy bárányból készül. A tengerparton a frissen kifogott halak, a tarisznyarák, vagy a tintahal fog maradandó gasztro-élményt adni.

Láthatod, hogy Albánia mennyi csodával vár! Kösd meg utasbiztosításod autós kiegészítővel a CoverMe segítségével, és indulj el erre a csodás nyaralásra!

Hasznos volt a cikkünk?

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikkünket akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.

Kapcsolódó cikkek