A lakásbiztosítás felmondása évfordulótól függetlenül is történhet!

Létrehozva - 2023. 11. 20., Utoljára frissítve - 2024. 02. 23.
A lakásbiztosítás felmondása évfordulótól függetlenül is történhet!
Forrás: Pixabay

A lakásbiztosítás felmondása több ok miatt is felmerülhet az emberben, ugyanis számtalan olyan élethelyzet bekövetkezhet, amelyben ezt a lépést látjuk a legkézenfekvőbbnek. Van, amikor úgy érezhetjük, hogy a biztosító által kért díj már túl magas a számunkra, vagy kapunk egy visszautasíthatatlannak tűnő új biztosítási ajánlatot egy másik társaságtól.

Azonban a jelenlegi szerződés felmondásának speciális szabályai vannak, mellyel mindenképpen fontos tisztában lennünk. Blogunkban megismerheted ezeket a szabályokat, így a döntésedet megalapozottan és a lehetőségeidet megismerve fogod tudni meghozni.

Mikor szűnhet meg a lakásbiztosítás?

Érdemes két csoportra osztani a szerződés megszűnésének okát. Az egyik csoport az, amikor olyan helyzet következik be, melynek hatására meg fog szűnni a biztosítás, a másik pedig az, amely a felek döntésén alapul.

Az első csoportba tartozik az érdekmúlás, ami azt jelenti, hogy a biztosított ingatlan kikerül a szerződő érdekköréből. Abban az esetben, ha a szerződő eladja az ingatlant, akkor a szerződés is megszűnik. Az érdekmúlás csoportjába sorolható az az eset, ha a szerződő meghal, hiszen ekkor a szerződéskötési képessége megszűnik, így maga a szerződés is véget ér.

A lakásbiztosítás felmondása

A másik csoport azt, amikor a felek valamelyike úgy dönt, hogy szeretné a szerződést megszüntetni. A felmondó lehet a szerződő, de lehet maga a biztosító is. Ha a szerződő például anyagi szempontból a réginél kedvezőbb ajánlatot talált, például az oldalunkon található kalkulátor segítségével, vagy nem elégedett jelenlegi biztosítójával, akkor lehetősége van a felmondásra. A lakásbiztosítás felmondásának azonban törvényileg szabályozott feltételei vannak, elsősorban az idejét tekintve.

Mit tegyél, mielőtt felmondanád a jelenlegi szerződést?

Ha úgy érzed, hogy a biztosítási díj összege nem megfelelő a számodra vagy maga a konstrukció nem fedi le a kockázati tényezőket, akkor mielőtt a meglévő szerződésed felmondása mellett döntenél, első körben inkább keresd fel a jelenlegi biztosítódat és kérj egy új ajánlatot tőlük.

A biztosító felé mindenképp jelezd, hogyha változások történtek az ingatlanban, vagy akár valamilyen kiegészítő biztosításra van szükséged, és azt is, ha valamilyen elemet a továbbiakban már nem szeretnél igénybe venni. Lehetséges ugyanis, hogy jelenlegi biztosításod átdolgozásával is megoldhatóak az igényeid, ezáltal nem kell felmondanod a meglévő lakásbiztosítást és maradni tudsz a jelenlegi társaságnál.

Korábban a blogunkban olyan káreseményeket is bemutattunk, melyeket a legtöbb szerződés biztosít, azonban nagyon fontos, hogy mindig olvasd el alaposan az adott módozat feltételeit!

Hogyan lehet felmondani a lakásbiztosítást?

A lakásbiztosítás felmondása egyáltalán nem bonyolult folyamat, mindössze egy írásbeli felmondó nyilatkozatot kell eljuttatni a társaság felé, amely tartalmazza a személyes adataidat, a szerződés adatait és a biztosító adatait. Ha érdekmúlás az ok, akkor a nyilatkozatot ki kell egészítened néhány kiegészítő melléklettel: kötelező elküldened az ingatlan adásvételi szerződését, ha pedig a szerződő meghalt, akkor a halotti anyakönyvi kivonatot.

Ezekben az esetekben a már megfizetett díj is visszajár. A biztosító is felmondhatja a szerződést például díjnemfizetés miatt, ekkor azonban a fizetés alól nem mentesülsz.

Mikor lesz érvényes a lakásbiztosítás felmondása?

Ha a felmondás mellett döntesz, akkor tudnod kell, hogy ma már nem csupán évente egyszer, vagyis az évforduló előtt 30 nappal van erre lehetőséged. Jogszabályi változások ugyanis ma már lehetővé teszik azt, hogy évfordulótól függetlenül, minden év március 1. és 31. között a határozatlan idejű és díjrendezett lakásbiztosítások érvényesen felmondhatóak legyenek a biztosítónál.

Tehát gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy amennyiben szeretnéd felmondani a korábban kötött biztosítási szerződést, mert találtál egy jobb ajánlatot, akkor azt évente egyszer gond nélkül megteheted. Ugyanis, ha hiánytalanul befizetted a biztosítási díjat, akkor egyáltalán nem vagy a biztosítási évfordulóhoz kötve - minden márciusban 30 nap áll rendelkezésedre, hogy szabadon felmondd a jelenlegi szerződésedet.

Különös szabályok vonatkoznak a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosításokra (MFO), ezek ugyanis az első biztosítási év kivételével bármelyik negyedévben felmondhatóak a negyedéves évforduló előtt 30 nappal.

Lakásbiztosítás nélkül egy káresemény vagy vagyonvesztés komoly anyagi terhet róhat rád, így nemcsak az ingatlanod, hanem a pénztárcád is komoly veszélybe kerülhet. Épp ezért a lakásbiztosítás felmondása után azonnal köss új biztosítást – ezt az oldalunkon könnyen megteheted!

Miben tud Neked segíteni a Coverme?

A lakásbiztosítás felmondása nagyon erősen szabályozott azért, hogy ne maradjon ki semmi, és ne kelljen stresszelni bízd a Coverme-re biztosításod felmondását, vagy éppen „cseréjét”.

Tipp: Itt kérheted, hogy a CoverMe intézze a lakásbiztosításod felmondását vagy letöltheted a felmondási mintánkat, hogy magad intézd az ügyed.

Ha úgy döntesz felhatalmazol minket, hogy a felmondási ügyedben képviseljünk, akkor nem kell semmit kinyomtatnod, aláírnod és postáznod. Mindezt mi fogjuk megtenni a te nevedben. Add meg a biztosításhoz tartozó adatokat, a felmondás indokát és kívánt dátumát, amennyiben szükséges csatold a kívánt dokumentumokat.
Teljes körű alkuszi megbízást adsz nekünk, így az általad megadott és feltöltött adatokból állítjuk össze a felmondási nyilatkozatot és annak mellékleteit.

+1 ok Miért minket válassz?

A felmondást követően alkalmad van az új megkötésére is. Néhány egyszerű kérdés megválaszolása után, kilistázzuk neked melyik biztosító milyen terméket kínál számodra. Sőt a kilistázott termékeket rendezni is tudod 5 szempont alapján, továbbá összehasonlításra is van lehetőséged így egyszerűen ki tudod választani a megfelelőt.

2024 © Formula/400 Kft. Minden jog fenntartva!