Fizet az utasbiztosítás, ha nincs Európai Egészségbiztosítási Kártyám?

LM
Ludányi Melinda Frissítve: 2024.08.01.
Az utasbiztosítás tényleg csak akkor fizet, ha van Európai Egészségbiztosítási Kártyám?
Forrás: Unsplash

Ha biztosítási feltételek olvasol, akkor meglepődve tapasztalhatod, hogy egyes biztosítók feltételeiben szerepel, hogy adott szolgáltatás csak akkor érhető el, ha az Európai Biztosítási Kártya terhére vette igénybe a biztosított az orvosi szolgáltatást. Ez tényleg így van?! Olvasd el cikkünket, ha kíváncsi vagy a részletekre!

Milyen szolgáltatáshoz szükséges az EEK?

Alapvetően a biztosítók mindig azt szeretnék, hogy a biztosított tegye meg a szükséges kárenyhítéseket, ha baj van. Lakásbiztosítás esetén is, a biztosító joggal várja el, hogy a csőtörés észlelésekor, a biztosított azonnal zárja el a főcsapot, ne keletkezzen nagyobb kár. Így utasbiztosításnál is, a biztosító elvárja, hogy egészségügyi baj esetén, ha van rá mód, mert Európán belül utazunk, és érvényes a TAJ kártyánk, akkor adott uniós ország állami egészségügyi szolgáltatóját vegyük igénybe (vagy olyan szolgáltatóét, amely a NEAK-kal - Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel - szerződésben áll), ne pedig egyből magánpraxisokhoz forduljunk.

A Mawdy biztosító konkrétan megfogalmazza, hogy ha nem az általuk leszervezett egészségügyi intézményhez fordulunk külföldön, és kiderül, hogy az az intézet nincs partneri kapcsolatban a NEAK-kal, akkor a kárenyhítési kötelezettség megsértése miatt a Sürgősségi egészségügyi ellátás indokolatlanul felmerült és számlával igazolt költségeit maximum csak 200 Euró összeghatárig fogja utólag megtéríteni. Ha viszont ahhoz az egészségügyi intézethez fordulunk, amit a biztosító ajánl, akkor a maximum térítési limit, csomagtól függően, 1 és 30 millió forint közötti lehet.

Kórházi napi térítés

Továbbá számos biztosító kiköti, hogy a kórházi napi térítés fedezetét csak akkor szolgáltatja a biztosítottnak, ha a biztosított külföldi kórházi kezelésének 65%-át a biztosított Európai Egészségbiztosítási Kártyájának vagy valamilyen más biztosításnak a terhére történt.

Az Alfa Világlátó utasbiztosításánál ez az összeg, csomagtól függően, napi 15 vagy 20 ezer forintot jelenthet 15 napra.

A Cherrisk utasbiztosítónál 10 ezer forint kórházi napi térítést bukhatunk, ami 30 napra szólhat.

Az Európai Utasbiztosítónál csomagtól függően 10-15-25 ezer forintot.

Az Uniqa GoPack utasbiztosításánál viszont csak 3-5 ezer forint a tét, ami 15 napra szólhat, ha külföldi kórházi kezelésre szorulnánk.

Az Allianz Útitárs biztosítása viszont nem kötelezi az EEK meglétét a kórházi napi térítés fedezet szolgáltatásához. Ha van, akkor csomagtól függően, 10-20-30 ezer forintot kaphat a biztosított maximum 15 napra. Ha nincs, vagyis teljesen az Allianz biztosítónak kell állnia a sürgősségi kórházi kezelés díját, akkor a kórházi térítés napi díjának biztosítási összege lecsökken 5-10-15 ezer forintra.

Nézd meg milyen utasbiztosításokat
kínálunk az utazásodhoz!

Létezik olyan utasbiztosítás, ami teljesen EEK köteles?

Van ilyen termék a biztosítási piacon. Ő az Európai Utasbiztosítás, azaz az EUB, Mester EEK éves bérlet terméke. A feltételeiben kiköti, hogy a biztosított köteles a nevére szóló, érvényes EEK-t bármely mentés vagy egészségügyi ellátás esetén az ellátó felé bemutatni, és minden olyan szolgáltatást, amelyre az EEK fedezete egészben vagy részben kiterjed, ennek terhére igénybe venni. Máskülönben a biztosító szolgáltatási kötelezettsége nem áll be, ha a biztosított ennek a kötelezettségének nem tesz eleget.

Akkor most kell, hogy az utasbiztosításom mellett meglegyen az Európai Egészségbiztosítási Kártyám is?

Alapvetően érdemes kiváltani a kártyát, főleg ha EUB terméket választunk, hiszen a feltételeik az egészségügyi segítségnyújtás és biztosítás szolgáltatás kártérítési igény teljesítéséhez szükséges dokumentumok pontjában felsorolja az EEK vagy az NEAK által kiállított EEK-helyettesítő nyomtatvány másolatát. Tehát náluk a kárigény benyújtásakor hasznos, ha már a rendelkezésünkre áll, és nem utólag kell a NEAK-nál beszerezni az igazolást.

Ha azonban már nincs időnk kiváltani az EEK-t utazás előtt, akkor sincs gond. Sokkal fontosabb, hogy ha orvosi ellátásra szorulunk külföldön, akkor mindenképp hívjuk fel az utasbiztosításunk asszisztencia telefonszámát - ha módunkban áll vagy amint módunkban áll -, mert akkor nem tudnak minket számonkérni, hogy nem tettünk eleget kárenyhítési kötelezettségünknek. Telefonon segíteni fognak bennünket, hogy hova érdemes fordulnunk. Lehetséges, hogy átszállítanak majd másik kórházba, ha az állapotunk engedi, illetve ha kiderül, hogy nem áll partneri kapcsolatban a kórház a biztosítónkkal vagy a NEAK-kal. Az Uniqa feltételei fel is hívja a figyelemet, hogy legyünk együttműködőek, különben "nem vállalja azon költségek megtérítését, amelyek a biztosított együttműködésének hiányából adódnak, és a segítségnyújtási szolgáltató nem tudta a biztosítottat a gyógykezelés folytatása céljából valamely EEK, vagy magyarországi kórházba átszállítani".

Hogyan tudom kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyámat?

Legegyszerűbben online igényelhetjük meg. A kártya kiváltása díjmentes, érvényessége pedig 2 évre szól. Természetesen, ha nincs hozzáférésünk az online ügyfélkapuhoz, akkor bármelyik kormányhivataltól is kikérhetjük személyesen, vagy meghatalmazással a párunk, útitársunk is elintézheti nekünk az igénylőlap benyújtásával.

Hasznos volt a cikkünk?

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikkünket akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.