Kisállat biztosítás vagy ebtartói felelősségbiztosítás - mi a különbség?

Utoljára frissítve - 2024. 05. 09.
Kisállat biztosítás vagy ebtartói felelősségbiztosítás - mi a különbség?
Forrás: unsplash

A kisállat biztosítás és az ebtartói felelősségbiztosítás nagyon fontos biztosítási termékek, azonban a két termék teljesen különböző biztosítási káresemények esetén nyújt segítséget. A kisállat biztosítás lényegében egy egészségbiztosítás, az ebtartói felelősségbiztosítás pedig a háziállatod által okozott károkra nyújt fedezetet. Segítünk eligazodni, hogy mit kell róluk tudni pontosan!

Akár új lakásbiztosítást kötsz, akár meglévő biztosításodat cserélnéd le, a CoverMe lakásbiztosítás kalkulátorában mindkettőt megteheted!

Kisállat biztosítás - milyen esetekben jön jól?

Mivel a háziállatoknak nincs társadalombiztosításuk, így minden velük kapcsolatos egészségügyi problémával magánpraxisban dolgozó állatorvoshoz fogsz fordulni, ami bizony nem olcsó mulatság, főleg, ha több cicád és/vagy ebed is van. A kisállat biztosítás ezért nagyon hasznos, mert a szerződésben szereplő összeghatárig megtéríti az állatorvosi költségeket baleset vagy betegség esetén. Egy-egy látogatás az állatorvosnál több tízezer forint is lehet a legalapvetőbb kezelések esetében is. Egy-egy súlyosabb baleset vagy betegség esetében akár hosszú kezelés sorozatára is szükség lehet, ami nagyon meg tudja terhelni a családi költségvetést. De ahol a kutya vagy macska családtag, ott nem is kérdés, hogy a legjobbat akarjuk neki!

A kisállat biztosítás a lakásbiztosítás mellé köthető kiegészítőként, a szerződés megkötésének időpontjában egészséges macskára vagy chippel ellátott kutyára (más állatra nem köthető). A biztosító arra vállal kötelezettséget, hogy a tulajdonodban lévő kutya és/vagy macska betegsége, balesete vagy baleseti halála esetén a biztosítási szerződés szerinti összeget téríti. A biztosítási szerződésben szerepelnie kell a kutya vagy macska fajtájának, nevének, illetve születési dátumának, chip azonosítójának.

Milyen feltételekkel köthető kisállat biztosítás kutyára vagy macskára?

  • A szerződés megkötésének időpontjában a negyedik hónapot már betöltött, de a 6. életévébe még be nem lépett házikedvencre köthető kisállat biztosítás. Ez biztosítónként változhat, de a maximális életkor elérésével sem szűnik meg vagy ér véget a kiegészítő biztosítás fedezete.
  • Fontos, hogy a kutya és a macska is rendelkezzen mikrochippel, ami regisztrálva van a Magyar Állatorvosi Kamara rendszerében.
  • Kutya esetében a következő oltásokat kell a szerződéskötés előtt igazoltan megkapnia két alkalommal: veszettség, szopornyica, májgyulladás, leptospirosis, parvovirus. Továbbá igazolni kell, hogy legalább két alkalommal gyógyszerrel féregtelenítették az ebet.
  • Macska esetében a kötelező oltások: veszettség, légcsőgyulladás, panleukopenia, calicivírus, macskanátha. Illetve macskáknak is szintén szükséges a szerződéskötésig két gyógyszeres féregtelenítésen átesnie.
  • A biztosító általában a szerződés megkötésétől kezdve 30 napos várakozási időt köt ki a kockázatviselés megkezdéséig.

Milyen esetekben térít a biztosító kisállat biztosítás esetén?

Baleset és betegség esetén is térít. Balesetnek minősül minden hirtelen fellépő, kívülről ható, előre nem látható esemény, ami állatorvosi ellátást tesz indokolttá. Egy biztosítási eseménynek számít ha egy balestből több, időben vagy helyszínben eltérő kezeléssorozatra van szükség. Betegségnek minősül minden fertőző betegség (gomba, parazita, vírus, baktérium által okozott), illetve szervi betegség is.

Fontos tudni, hogy a biztosítás megkötése után van egy 30 napos várakozási idő, tehát arra a balesetre vagy betegségre, ami ezalatt az idő alatt következik be, a biztosító kockázatviselése még nem terjed ki! De a várakozási idő letelte után azokra a káreseményekre sem terjed ki még a biztosító szolgáltatási kötelezettsége, amik a várakozási idő alatt bekövetkező betegséggel vagy balesettel vannak összefüggésben.

Milyen állatorvosi vizsgálatokra vagy kezelésekre fizet a biztosító?

Minden állatorvosi kezelésre fizet, ami a biztosított kutya vagy macska gyógykezelésével kapcsolatos, de nem vonatkozik az alternatív gyógyászati módszerekre, illetve olyan gyógyászati készítményekre, amelyeket nem a biztosítási esemény miatt szükséges az állatnak beadni.

Amire viszont kiterjed a biztosító kockázatviselése a háziállatod betegsége vagy balesete - mint káresemény - miatt:

  • állatorvosi munkadíj;
  • laboratóriumi vizsgálatok;
  • képalkotó diagnosztikai vizsgálatok;
  • állatorvos által beadott készítmények (kivéve, amit nem a biztosítási eseménnyel összefüggően kap).

Milyen kisállat betegség nem minősül biztosítási eseménynek?

  • A fajta jellegből adódó betegségek, például köldöksérv, rejtett here, csípő problémák.
  • Az állat túlsúlyából adódó betegségek.
  • Kozmetikai kezelések (például körömvágás).
  • Ivartalanítás (kivéve, ha az ivartalanítás egy betegség miatt válik szükségessé).
  • Preventív állatorvosi beavatkozások, oltások.
  • Továbbá semmilyen betegség, ami az állat nem megfelelő gondozásából fakadóan alakult ki.

De mi az az ebtartói felelősségbiztosítás?!

Az ebtartói felelősségbiztosítás egy olyan lakásbiztosítás kiegészítőjeként köthető biztosítás, ami a háziállatod által harmadik félnek okozott kárt téríti meg. Fontos különbség a kisállat biztosításhoz képest, hogy amíg a felelősségbiztosítás (szinte) bármilyen állat által okozott kárra érvényes, a kisállat biztosítás csak kutyákra és macskákra köthető. Persze a felelősségbiztosítás sem terjed ki arra az esetre, ha a madárpókod átmászik a szomszédhoz, és ő ijedtében leveri a Fabergé tojást vagy a Ming-vázát. Kiterjed viszont arra az esetre, ha elreped az akvárium és eláztatja a szomszédot, vagy a kutya kiszalad a kertből és megharapja a postást, vagy kárt tesz egy autóban. Felelősségbiztosítás esetében feltétlenül gondolni kell a területi hatályra is a szerződés megkötése előtt. Érdemes mérlegelni, hogy a lehetséges káresemény bekövetkezhet-e Magyarországon kívül is. Ha a kutyáddal együtt szoktál utazni, akkor bizony előfordulhat, hogy külföldön okoz kárt, például megrágcsálja a hotelszoba bútorzatát, vagy a strandon tesz kárt valakinek a tulajdonában.

Késő bánat ebgondolat - akinek kutyája, vagy macskája van, az pontosan tudja, hogy milyen sokba kerül manapság egy háziállatnak a tartása. Az állatorvosi költségeken túl nagy bosszúságot tud az is okozni, ha valamiben kárt tesznek szeretett kiskedvenceid, hát még ha az a tárgy nem is a tiéd. Érdemes tehát a kisállat biztosításon felül kiegészítőként felelősségbiztosítást is kötni. Évi néhány ezer plusz forintért már nyugodtabban alhatsz, ha a Blökid, vagy netán az aranyhalad kissé renitens típus. Ha érdekel, hogy milyen utasbiztosítást érdemes kötni, ha állattal utazol, olvasd el a Négylábú az útitársam - utasbiztosítás kisállatokra című bejegyzésünket is!

Hasznos volt a cikkünk?

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikkünket akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.

Kapcsolódó cikkek