Vállalkozók céges lakásbiztosítása

VB
Visky Boglárka Frissítve: 2024.10.03.
Vállalkozók céges lakásbiztosítása
Forrás: unsplash

Ugyanúgy, ahogy magánemberként, vállalkozóként is jó, ha ingatlanunkat, vagyontárgyainkat biztonságban tudjuk, és baj esetén számíthatunk a biztosítónkra a kárrendezés folyamatában. Az előre nem látható kockázatok alapjaiban neheíthetik meg egy cég működését. Egy céges lakásbiztosítás segítségével vállalkozóként is megmaradhat anyagi biztonságunk, valamilyen káresemény bekövetkezte után. Cikkünkben megmutatjuk miért érdemes és a CoverMe felületén, hogy lehet céges lakásbiztosítást kötni.

Hogyan védhetjük meg vállalkozásunkat lakásbiztosítással?

Egy megfelelő "céges" lakásbiztosítás nem csak magára az ingatlanra nyújthat fedezetet, de a különböző helyiségekre külön is, illetve a vállalkozás eszközeire is.

A vállalkozásoknak az ingatlan lehet az egyik legnagyobb vagyoneleme, és ebben az esetben nem magánszemély, hanem a cég a szerződő. Ez nem egyenlő egy cég vagy vállalkozás vagyonbiztosításával, amelynek tárgya valamilyen nem lakáscélú ingatlan (pl. gyár vagy raktár), illetve egyéb vagyonelemek (pl. üzemi gépek, berendezések, raktárkészlet) biztosítása.

A vállalkozók lakásbiztosításának esetében olyan ingatlan lesz a biztosítás tárgya, ami lakóingatlan jellegű, és valamilyen vállalkozás telephelye, irodája vagy székhelye. Ilyen lehet egy kozmetikai szalon, egy fogorvosi rendelő, egy ügyvédi vagy könyvelői iroda, de egy melléképületben működtetett kerti gép szerelő műhely is. Természetesen biztosíthatunk csak egy épületrészt is, ebben az esetben szerződéskötéskor meg kell adni, hogy hány négyzetmétert foglal el az épületben a vállalkozás. Olyan eset is előfordulhat, hogy a biztosított ingatlant befektetési céllal vesz meg egy vállalkozás, amiben akár bérlők is lakhatnak.

Jelzáloghitel mellé kötött lakásbiztosítás vállalkozásoknak

Ha egy vállalkozás jelzáloghitelt vesz fel, akkor a hitelszerződés megkötésének a feltétele - ugyanúgy, ahogy a lakossági jelzáloghitelek esetében is -, hogy a fedezetként szolgáló ingatlanra lakásbiztosítást is kössünk. A jelzálogjogosult ebben az esetben is a bank lesz, így baj esetén ők kapják meg a kártérítési összeget. Ingatlanra felvett jelzáloghitel esetében figyelni kell arra, hogy a biztosítási összeg minimum annyi legyen, mint a felvett hitel összege, így ha bekövetkezik egy káresemény, a vállalkozás nem marad adós a bank felé. Amikor egy ügyfél sima lakásbiztosítást köt (nem hitelfelvétel miatt), akkor a biztosítási összeg az újjáépítési költséggel egyezik meg általában. Hitelfelvétel esetében ha az ingatlan az egyetlen fedezet, akkor a a biztosítási összeg minimuma nem a hitel (azaz a tőketartozás) összege, hanem a hitelbiztosítéki érték. Ez adóst ugyanannyira védi, mint a bankot.

Az alulbiztosítottság csapdáját a vállalkozásoknak is érdemes elkerülni: fontos, hogy időről időre aktualizálják a biztosításukat a biztosítási összegek tekintetében. Bizonyos tevékenységi köröket folytató vállalkozások nem köthetnek lakásbiztosítást, ilyen például egy kocsma vagy ahol fegyverekkel is kereskednek.

Érdemes tudni arról is, hogy a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások (MFO) nem elérhetőek cégek számára, mivel nem számítanak fogyasztóknak.

Kiegészítő fedezetek és egyéb vagyonbiztosítások cégeknek, vállalkozásoknak

Ahogy a lakossági biztosítások esetében, úgy természetesen egy vállalkozás számára is elérhetőek az egyéb kiegészítő fedezetek. A lakásbiztosítás ugyanúgy vonatkozik elemi károkra is (tűzkár, vihar, villámcsapás, árvíz, jégverés, beázás stb.), illetve rablásra és betöréses lopáskárra. Betöréses lopáskár esetén a biztosító figyelembe veszi az épület védelmi szintját is (például kamerák, rácsok, riasztók, távfelügyelet megléte, a bejárati ajtó típusa). A vállalkozás készpénz állományára is kiterjedhet a biztosítás a szerződésben meghatározott limithatárig, és ha megfelel a meghatározott tárolási szabályoknak.

Az üvegtörés elleni kiegészítő biztosítás fedezetet nyújt az alap vagyonbiztosítással védett épületek és építmények szerkezetébe beépített üvegelemek, nyílászárók üvegezése, belső üvegszerkezetek, valamint az üvegből készült cégtáblák és üvegfóliák sérülése esetén keletkező károkra is.

Sőt, vagyonbiztosítás köthető olyan üzemszünet-veszteségekre is, amiket például tűz vagy robbanás miatt következett be. Ez azt jelenti, hogy a biztosító megtéríti a szerződésben meghatározott összegig az üzemszünet következtében fellépő veszteségeket, ami egyenlő azzal az összeggel, amit a zavartalan és folyamatos üzemmenet során kigazdálkodott volna, illetve az ilyenkor fellépő extra kiadásokat (pl. másik iroda bérlése, költözés költségei, számítógépes rendszerek telepítési költségei az új helyen, illetve az olyan közüzemi díjak, amiket mindenképpen rendezni kell az üzemszünet ideje alatt is).

Olyan vállalkozó is köthet az eszközeire, gépeire biztosítást, aki ugyan az otthonában tárolja őket, de más helyszíneken is dolgozik velük, például egy kőműves vagy vízszerelő.

Milyen egyéb biztosításokon érdemes elgondolkodni cégeknek, vállalkozásoknak?

  • Vállalkozói felelősségbiztosítás
  • Telephely biztosítás
  • Csoportos élet- és balesetbiztosítások
  • Gépjármű biztosítás (flotta casco és kgfb)
  • Egészségbiztosítás privát, magán ellátásra
  • Cégeknek csoportos élet- és balesetbiztosítás
  • Jogvédelmi biztosítás

Tudunk-e kérni számviteli bizonylatot a biztosítás díjáról?

Biztosítónként eltér, hogy a biztosítás díjáról tudnak-e számviteli bizonylatot adni. A számviteli bizonylatot a díj megfizetése után szokták kiadni, előtte díjbekérőt küldenek ki. De eltérő, hogy ügyfélportálra töltik fel, emailben küldik vagy le kell-e tölteni az online felületről, esetleg postázzák. Ez a díjfizetés módjától függ. Van olyan biztosító (pl. Alfa), ahol az ajánlaton kipipálható az a rész, hogy kérünk-e számviteli bizonylatot. A kötvény másolatát a könyvelőnek érdemes átadni, majd egyeztetni vele, hogy az egyes díjfizetésekről hogyan kéri a számviteli bizonylatokat a továbbiakban.

Vállalkozóként is rendelkezzünk a megfelelő biztosításokkal!

Összegezve tehát egy vállalkozás esetében is ugyanolyan fontos, hogy a céges vagyonelemek is biztosítva legyenek a telephelyül szolgáló ingtlantól kezdve az okos eszközökön át a nyomtatóig. Ne feledjük, hogy egy váratlanul bekövetkező káresemény nem csak magánemberként állíthat minket megoldhatatlan pénzügyi feladatok elé, hanem egy vállalkozás is kerülhet lehetetlen helyzetbe, ha például leég a cég telephelye, vagy az irodából tulajdonítanak el nagyértékű elektronikai eszközöket, készpénzt vagy egyéb értékes vagyontárgyakat.

Hasznos volt a cikkünk?

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikkünket akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.

Kapcsolódó cikkek