Utasbiztosítás bankkártyához - elegendő, vagy érdemesebb külön utasbiztostást kötni?

VB
Visky Boglárka Frissítve: 2024.10.02.
Utasbiztosítás bankkártyához - elegendő, vagy érdemesebb külön utasbiztostást kötni?
Forrás: unsplash

Azt már sokan tudjak, hogy utasbiztosítás nélkül utazni óriási felelőtlenség, hiszen baj esetén egy hosszabb kórházi tartózkodás több milliós összegre is rúghat. Sokan dőlnek hátra abban a tudatban is, hogy a bankkártyájukhoz vagy hitelkártyájukhoz tartozó utasbiztosítás elegendő pénzügyi védelmet nyújt. De valóban így van? A bankkártyákhoz kapcsolódó utasbiztosításokat járjuk körül.

Mire kell figyelni egy bank- vagy hitelkártyához kapcsolt utasbiztosítás esetében?

Nem minden bank- vagy hitelkártyához jár automatikusan utasbiztosítás, a legtöbb banknál ez opcionális. Ha mégis jár, akkor a szolgáltatási kör is igen eltérő, illetve, hogy kire vonatkozik a fedezet, jár-e a társkártya tulajdonosnak például.

Biztosítási összeg: a bankkártyákhoz járó utasbiztosítások fedezete korlátozott lehet. Például alacsonyabb lehet a kórházi ellátásra vagy a hazaszállításra nyújtott fedezet biztosítási összege, mint egy külön kötött utasbiztosítás esetében. Ha távoli vagy drága országba utazol, az összeg nem biztos, hogy elégendő lesz a káresemény fedezésére. Egyes bankokon belül is változatos képet mutatnak a szolgáltatási összegek. Más-más csomagokat kínálnak egy alapabb bankkártyához és mást egy platina szinthez. Nem mindegy, hogy egy kórházi ellátás díját 10 vagy 100 millió forintig állja a biztosító.

Korlátozott szolgáltatások: a biztosítás gyakran kizárólag csak a kártyabirtokosra vonatkozik, így baj esetén a családtagokra nem szolgáltat. Bizonyos kockázatokra (például sportbalesetek, extrém sportok vagy terhességgel kapcsolatos sürgőségi ellátások) sem biztos, hogy kiterjed.

Szolgáltatások hiánya: egy átfogó utasbiztosítás több szolgáltatást is nyújthat, például poggyászbiztosítást, járatkésések esetére járó kompenzációt vagy jogi segítségnyújtást. Ezek a szolgáltatások a bankkártyához kapcsolódó utasbiztosításokban nem mindig találhatóak meg.

Területi hatály: van olyan bankkártyához tartozó utasbiztosítás, ami csak Európán belül érvényes. Ezt is érdemes ellenőrizni, ha távolabbi utazásra készülsz!

Utasbiztosítás érvényessége: az olyan utasbiztosítások érvényessége, amik bankkártyához kapcsolódnak, minden esetben a bankkártya érvényességével vannak összhangban. Fontos tudni, hogy az utasbiztosítások csak meghatározott időtartamú - rendszerint 30, bizonyos csomagok esetében 90 nap - kinntartózkodásra érvényesek, tehát hiába szól a biztosítási szerződés 1 évre, és korlátlan számú utazásra, nem nyújt hosszabb idejű védelmet, mint a meghatározott időtartam.

Keresd meg a legjobb utasbiztosítást a Te igényeidre szabva!

Melyik bank, milyen utasbiztosítást kínál bank- vagy hitelkártyához?

Ahogy említettük, nem csak bankonként, de bankon belüli csomagonként is eltérő, hogy milyen utasbiztosítást kapunk a bankkártyánk mellé! Mielőtt elutazunk, érdemes alaposan átnézni a szerződést, nehogy baj esetén érjen a kellemetlen meglepetés, hogy a biztosítási összegek nem fedezik a kár mértékét vagy esetleg nem is szolgáltat a számunkra fontos biztosítási eseményekre (pl. járattörlés vagy járatkésés).

Az kártyákhoz kötött utasbiztosítások előnye az, hogy olcsók, egy egyszeri éves díjat kell kifizetni, ami pár ezer forint, és automatikusan megújul évente, amennyiben nem mondjuk le.

Az OTP Bank utasbiztosítása - Groupama

Az OTP Bank a Groupama Felfedező utasbiztosítás szolgáltatásait kínálja ügyfeleinek, amennyiben rendelkeznek OTP-nél vezetett lakossági bankszámlával. Megkötése nem minden kártyához jár automatikusan, külön kell igényelni, akár a netbankon keresztül is. Fontos feltétel, hogy az ügyfél rendelkezzen TAJ-kártyával, és állandó lakhelye Magyarországon legyen. 65 és 70 éves kor között csak egyéni Európa csomagot lehet kötni, melynek díja az alapdíj duplája.

Az Európa csomag földrajzi értelemben vett Európában, továbbá Törökországban, Oroszországban, Egyiptomban, Marokkóban és Tunéziában érvényes, a Világjáró pedig a világ összes országában. Fix összegért egy teljes évig érvényes, utazásonként legfeljebb 30 napig!

Sürgősségi betegellátásra az Európa csomagban 5 millió forintig térít, baleseti halál esetén, pedig 1 millió forintot fizet. 6 óránál többet késő járat esetén 100.000 forint biztosítási összegre számíthatunk.

Klasszikus autós asszisztencia szolgáltatást ugyan nem tartalmaz a biztosítás, de az autó hazahozás, illetve sofőr küldése külföldre szerepel a szolgáltatások között 50.000 forint limithatárig. Baj esetén pedig segítenek megadni a legközelebb eső autómentő vagy szerviz elérhetőségét.

Azokhoz a kártyákhoz, amikhez nem jár Felfedező utasbiztosítás a Komfort csomagot 8 990 forintért tudod megvásárolni, a Prémium csomagot pedig 12 990 forintért.

A következő OTP bankkártyákhoz jár beépített utasbiztosítás:

  • Mastercard Arany Hitelkártya
  • Mastercard Bonus Hitelkártya
  • Mastercard Bonus Gold Hitelkártya
  • Mastercard Nemzetközi Üzleti kártya
  • Mastercard Privát Banki Limited Edition kártya
  • Mastercard Üzleti Devizakártya
  • VISA Arany Üzleti kártya
  • Mastercard Arany Kincstári kártya
  • Mastercard Ezüst Kincstári kártya

Mastercard Gold betéti kártya esetén az éves díj 21 168 forint, ami a Standard beépített utasbiztosítást tartalmazza. A Mastercard Prémium betéti kártya éves díja 12 753 forint, ami szintén tartalmazza a beépített Standard utasbiztosítást.

A további bankkártya éves díjakról az OTP oldalán tudsz tájékozódni.

A Gránit Bank utasbiztosítása - MAWDY

A Gránit Bank a Mapfre Asistencia Utasbiztosítás szolgáltatásait kapcsolja automatikusan a Platinum Mastercard és a World Elite Metal kártyákhoz. A folyamatos külföldi kint tartózkodás időtartama 90 nap is lehet, illetve a világ valamennyi országára érvényes. Sürgősségi betegellátásra 50 millió forintig térít, baleseti halál esetén 2 millió forintot fizet, 6 órát meghaladó járatkésésre pedig 100 EUR-t fizet, illetve 50 EUR-t további 6 óránként. A biztosítás tartalmazza az autós asszisztencia szolgáltatást, illetve térít az utazás során felmerült poggyászveszteségre is, a tárgyankénti 200.000 forintos limittel, 400.000 forintig térít!

Tengerjáró hajóval történő utazási eseményekre, illetve extrém sportokra nem térít a biztosítás, téli sportokkal kapcsolatos balesetekre viszont igen, de ebben az esetben kizárólag egészségügyi fedezetet nyújt. 75 évnél idősebb személyekre nem érvényes a biztosítás.

A két kártya éves díja elég magas: a Platinum Mastercardé 18 900 forint, a World Elite Metalé pedig 99 900 forint.

CIB Bank utasbiztosítása - Genertel

Az Utazásőr utasbiztosítás nem jár minden bankkártyához, csak a Mastercard Goldhoz és a Visa Inspire Platinumhoz. Egy fix éves díj ellenében az egész világra kiterjedő utasbiztosítást kaphatunk korlátlan számú utazásra, és egy utazás akár 60 napig is tarthat. Standard (4 990 forint egy évre) és Prémium csomagok (9 990 forint egy évre) közül lehet választani. Alap esetben 69 éves korig köthető a biztosítás, de a Standard és Prémium Senior csomag 79 éves korig szolgáltat. Sürgősségi betegellátásra a standard csomag esetében 25 millió forintig térít, Prémium csomag esetén 40 millió forintig. Baleseti halál esetén a standard csomag 4 millió forintot, a Prémium csomag 8 millió forintot fizet. 6 órán túli járatkésés esetén 50 000 forintot fizet, 12 órán túli késés esetén pedig 100 000 forintot (mindkét csomag esetén).

A Mastercard Gold kártya éves díja 35 158 forint, ez a Standard biztosítást tartalmazza. A Visa Inspire Platinum kártya éves díja 45 000 forint, ez a Prémium biztosítási csomagot tartalmazza. A további kártya éves díjakról a CIB Bank oldalán tudsz tájékozódni.

Keresd meg a legjobb utasbiztosítást a Te igényeidre szabva!

MBH Bank - CIG Pannónia

Az MBH Bank 3 fajta biztosítási csomagot kínál, és a bankkártya típusától függ, hogy jár-e hozzá automatikusan beépített utasbiztosítás, vagy külön kell megigényelni. A csomagok Bázis 5, Komfort 10, Prémium 50 neveket viselik. A szám azt jelöli, hogy hány millió forint limithatárig állja a biztosító megbetegedés vagy baleset esetén a költségeket. Egy kiutazás maximális hossza Bázis 5 és Komfort 10 csomagnál 30 nap, míg a Prémiumnál 60 napig érvényes utazásonként, kivéve USA és Kanada területén, ahol maximum 30 napig.

Érdekesség, hogy bizonyos amatőr sportokkal kapcsolatos balesetekre is térít, például síelésre, raftingra, búvárkodásra. Gépjármű asszisztencia szolgáltatások igénybe vételére csak a Prémium 50 csomagban van lehetőség sofőrküldés költségei és utazási költségek térítése személygépkocsi hazahozatala kapcsán. Ha nincs "beépítve" a kártyádba az utasbiztosítás, akkor csomagtól függően 2 900 és 11 900 forint közötti összegért tudod egy évre megvásárolni.

Mastercard Golg kártya éves díja: 30 079 forint (Ebben a Komfort 10 csomag van benne)
Mastercard World Elite kártya éves díja: 99 000 forint (Ebben a Prémium 50 csomag van benne).

A Prémium 50 utasbiztosítás az alábbi kártyákhoz jár még automatikusan:

  • Mastercard Word Elite Metal
  • Mastercard Platinum Metal
  • GO! Platinum Hitelkártya

Az MBH Bank oldalán tudsz tájékozódni, hogy milyen kártyatípusokhoz milyen beépített utasbiztosítás tartozik, illetve a külön megvásárolható biztosítások díját is megtalálod.

K&H Bank - K&H Biztosító Zrt.

A K&H Bank esetében az alap Mastercard kártyájához nem jár automatikusan utasbiztosítás. Az Arany bankkártyájához viszont igen, és asszisztencia szolgáltatást is tartalmaz. Az utasbiztosítási szolgáltatási összegek azonban elég alacsonyak, például

  • 4 órát meghaladó járatkésésre 30 000 forintot;
  • megbetegedés kapcsán felmerült költségekre összesen 5 millió forintot;
  • baleset kapcsán felmerült költségekre összesen 12 millió forintot;
  • de egészségügyi hazaszállítás kapcsán a felmerült tényleges költségek erejéig térít.
  • A betegséggel vagy balesettel kapcsolatos egyéb költségekre összesen 50.000 forint (vagy ennek megfelelő egyéb valuta) összeghatárig nyújt fedezetet, és
  • baleseti halál esetén 2 millió forintot fizet.

Az Arany bankkártya éves díja 33 628 forint. A többi bankkártyához 7 500 forint / éves díjon lehet az utasbiztosítást megvásárolni, így elmondható, hogy ár-érték arányban messze nem ez a legjobb bankkártyához köthető utasbiztosítás. A bankkártya éves díjakról a K&H bank oldalán tudsz tájékozódni.

Utasbiztosítás bankkártyához - nem mindig ez a legjobb döntés

Ahogy a fentiekből láthatjuk, bár léteznek kiváló konstrukciók, és egyes banki termékek kifejezetten a sokat utazókat célozzák meg (pl. Gránit Bank), a bankkártyákhoz köthető utasbiztosítások egyik hátránya, hogy nem személyre szabhatóak. Tehát aki repülővel utazik rengeteget, de autóval soha, annak felesleges az autós asszisztencia szolgáltatás, aki viszont autóval járja Európát, nincs “beljebb” a járatkésésre vonatkozó térítésekkel. Szintén nem mindegy, hogy egyedül utazik valaki vagy családdal, az idejét tengerparton tölti vagy szállodák konferencia termeiben drága “kütyükkel”. A CoverMe utasbiztosítás kalkulátora segítségével könnyedén összhasonlíthatod a különböző biztosítók utasbiztosítás ajánlatait, így megalapozottan tudsz majd dönteni.

Hasznos volt a cikkünk?

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikkünket akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.

Kapcsolódó cikkek