Balesetbiztosítás tömegközlekedési járműveken - milyen kártérítésre számíthatsz?

VB
Visky Boglárka Frissítve: 2024.09.18.
Balesetbiztosítás tömegközlekedési járműveken - milyen kártérítésre számíthatsz?
Forrás: unsplash

Balesetbiztosítás tömegközlekedési járműveken

Bár kevesen gondolunk bele, de tömegközlekedés használata közben is érhet minket komoly baleset. Ha van balesetbiztosításunk, akkor ez ilyenkor igen hasznos lehet. De mire számíthatunk a közlekedési társaságtól? A jegy árában benne van az utasbiztosítás? Jár-e bármilyen kártérítés a számunka? Körbejárjuk a témát, hogy mire számíthatunk, ha tömegközlekedéssel utazunk Magyarországon, 2024-ben.

Mi számít balesetnek, és mi az a balesetbiztosítás?

A baleset olyan váratlanul bekövetkező külső esemény, amely a biztosított személy akaratától függetlenül történik, és amelynek következtében az illető sérülést szenved, egészségi állapota romlik vagy akár el is halálozik. Ha azonban a sérülést elszenvedő személy tudatosan veszélyezteti önmagát, az nem számít balesetnek biztosítási szempontból.

A balesetbiztosítás keretében a biztosító vállalja, hogy a biztosított személyt érintő baleset esetén szolgáltatást nyújt. Ez a biztosítás egy személybiztosítási forma, amelyet két típusra lehet bontani attól függően, hogy ki köti meg a biztosítást. Az egyéni balesetbiztosítást magánszemélyek köthetik meg saját magukra vagy családtagjaikra, például gyermekeikre. Emellett létezik csoportos balesetbiztosítás is, amelyet cégek vagy szervezetek kötnek meg, és a kedvezményezetteket az adott cég vagy szervezet határozza meg.

A közösségi közlekedési vállalatok jellemzően csoportos balesetbiztosítást kínálnak az utazási szolgáltatásuk mellé. Ebben az esetben a biztosított személy nem az, aki a szerződést megköti, hanem egy külső fél, jelen esetben az utas. Az utas akkor jogosult kártérítésre, ha teljes mértékben megfelel a biztosítási szerződésben rögzített feltételeknek.

Ha balesetet szenvedünk önhibánkon kívül egy tömegközlekedési eszközön, akkor ezzel összefüggésben a szolgáltató kártérítést fizet a nálunk lévő személyes tárgyaink, csomagok, élő állatok elvesztése, sérülése esetén. Kártalanítást fizetnek továbbá a testi, illetve szellemi károsodást szenvedő utasoknak is.

Ha kíváncsi vagy arra, hogy mi a különbség az élet- és a balesetbiztosítások között, akkor olvasd el bejegyzésünket!

Mi a teendő tömegközlekedési eszközön történt baleset esetén?

Ha önhibánkon kívül balesetet szenvedünk egy tömegközlekedési eszközön, akkor ezzel összefüggésben a szolgáltató kártérítést fizet a nálunk lévő tárgyak, csomagok, élő állatok részleges vagy teljes elvesztése, sérülése esetén. Kártalanítást fizetnek továbbá a testi károsodást szenvedő utasoknak is. Tömegközlekedési baleset bekövetkeztekor az üzemeltető cég felelőssége a baleseti helyszínelés elvégzése. Ezen túlmenően ajánlott elkérni a szemtanúk elérhetőségeit, valamint a balesetről készült jegyzőkönyvet, amit akár a sofőr, a rendőr, a mentőszolgálat munkatársa vagy a tűzoltó is elkészíthet. Ha mód van rá, érdemes néhány fotót is készíteni a baleset helyszínéről.

Még kisebb sérülés esetén is ajánlott orvoshoz fordulni, mert előfordulhat, hogy a sérülés komolyabb, mint elsőre gondolnánk, és később jönnek elő a súlyosabb tűnetek. A mentők kihívása, és az azt követően kiállított egészségügyi dokumentumok szintén fontosak, mivel pontosan rögzítik a sérülés jellegét és a gyógyuláshoz szükséges időt, amelyre szükségünk lehet, ha bizonyítani kell a történteket.

Amennyiben nem áll rendelkezésre baleseti jegyzőkönyv, nehézségeink lehetnek annak bizonyításával, hogy melyik járművön, és milyen körülmények között keletkezett a sérülésünk vagy a kárunk.

Tömegközlekedés és utasbiztosítás

Vajon biztosítva vagyunk, ha vonatozunk, trolibuszozunk vagy villamosozunk? Bár az olyan balesetek, ahol tömegközlekedési jármű is érintett, szerencsére ritkák, de azért érdemes tisztában lenni azzal, hogy baleset esetén pontosan mire vagyunk jogosultak - már ha rendelkeztünk érvényes menetjeggyel vagy bérlettel.

Budapesten, a BKK - BKV 2012 óta nem rendelkezik csoportos utasbiztosítással. A MÁV és a Volánbusz azonban kártérítést biztosít abban az esetben, ha baleset vagy poggyászkár történik járataikon. Érdemes tudni, hogy ez a kártérítés akkor is megillet bennünket, ha ugyan még nem kezdtük el az utazást, de már rendelkezünk érvényes menetjeggyel vagy bérlettel (vagy ha díjmentes utazásra jogosultak vagyunk!), és éppen a vállalat megállójában vagy az álló járművön várakozunk.

Milyen tömegközlekedési járművön milyen balesetbiztosításra és térítésekre számíthatunk?

BKV - BKK

Ha egy utas megsérül a BKV vagy a BKK járatain, a kártérítési igényét közvetlenül a vállalathoz kell benyújtania, és nagy valószínűséggel egy illetékes bíróság fogja meghatározni a kártérítés összegét. A BKV – BKK gyakran megkísérli csökkenteni a kártérítést, például kármegosztásra hivatkozva, mondván, hogy az utas nem kapaszkodott megfelelően a buszon, vagy más módon maga is felelős a balesetért.

Magyar Államvasutak

A Magyar Államvasutak az Allianz-zal áll szerződésben, melynek értelmében a csoportos utasbiztosítás vonatkozik a külföldi és belföldi MÁV - Start járatokon utazókra. Mivel a HÉV is már MÁV érdekeltség, így a HÉV utasokra is vonatkozik! Fontos tudni, hogy a MÁV esetében a megállóban várakozó kísérők is biztosítottnak számítanak.

Baleseti halál esetén 1 millió forintot térítenek (ha a kísérőt éri baleset, akkor 600 ezer forintot), 100 % baleseti rokkantság esetén pedig 1,2 millió forint illeti meg a károsultat. Alacsonyabb fokú rokkantság esetén ez az összeg arányosan csökken. Baleseti keresőképtelenség esetén napi 600 forint napidíjra vagyunk jogosultak 100 napon keresztül. A kórházi napi térítés 1500 forint, és 50 napig jár. Poggyászunk, ruházatunk vagy egyéb értékünk sérülése esetén a maximális térítés 40 ezer forint (kísérő esetében 20 ezer forint). 28 napot meghaladó keresőképtelenség esetén 3500 forint jár naponta. A kísérőknek azonban nem járnak a napi díjas tételek.

Volánbusz

A Volánbusz helyi, vagy helyközi járatain is akkor számítunk biztosítottnak, ha érvényes jeggyel vagy bérlettel rendelkezünk, vagy jogosultak vagyunk valamilyen jogcímen ingyenes utazásra. A szerződés területi hatálya az egész kontinensre kiterjed, így akkor is, ha valamilyen szerződött volánbusz partnerrel vagy alvállalkozóval utazunk.

Az alábbi térítésekre számíthatunk:

  • Baleseti halál és 50–100 %-os maradandó egészségkárosodás esetén 2 millió forintot térítenek.
  • 11-49 %-os maradandó egészségkárosodás esetén a 2 millió forintos alapösszeghez arányosítanak. Ennél alacsonyabb fokú sérülés esetén pedig 200 ezer forint lesz az alapösszeg.
  • 30 napig jár a baleseti kórházi napi térítés, amely 3000 forint.
  • Volánbusz esetében jogosultak vagyunk műtéti térítésre, amely maximum 300 ezer forint lehet.
  • 50 ezer forint jár csonttörés esetén.
  • 28 napon túl gyógyuló sérülés esetén pedig 100 ezer forint.
  • Poggyász és ruházati kár esetén maximum 100 ezer forint limithatárig térítenek (ékszerekre, készpénzre nem terjed ki a biztosítás).
  • Ha a baleset következtében személyi okmányaink sérültek meg, akkor 30 ezer forintig megtérítik a beszerzéssel járó költségeket.

Érdemes külön balesetbiztosítást kötni, ha sokat tömegközlekedünk?

Érdemes! Ahogy a fentiekből is látszik, ha maradandó egészségkárosodást szenvedünk hosszabb időre (esetleg örökre) és kiesünk a munkából, akkor a fenti összegek bizony semmire sem lesznek elegendőek. Egy magas biztosítássi összegeket nyújtó balesetbiztosítás azonban gondoskodhat a saját, illetve szeretteink anyagi védelméről baj esetén.

Ha pedig inkább mikromobilitási eszközökkel közlekednél, ne felejts el kötelező biztosítást kötni. Arról, hogy milyen járművekre kell kgfb-t kötni az Elektromos roller és bicikli kötelező felelősségbiztosítás 2024 - mit kell tudni az új, mikromobilitási eszközöket érintő szabályozásról című bejegyzésben írtunk bővebben.

Hasznos volt a cikkünk?

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikkünket akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.

Kapcsolódó cikkek