Mi a különbség az élet- és a balesetbiztosítás között?

VB
Visky Boglárka Frissítve: 2024.05.23.
Mi a különbség az élet- és a balesetbiztosítás között?
Forrás: unsplash

Mind a kockázati életbiztosítás, mind pedig a balesetbiztosítás arra szolgál, hogy valamilyen káresemény bekövetkezése után anyagilag kárpótoljon. A kockázati életbiztosítás csak a biztosított halála esetén fizet meghatározott biztosítási összeget, a balesetbiztosítás pedig valamilyen baleset bekövetkezése esetén nyújt szolgáltatást. Ez a legalapvetőbb különbség, de lássuk mit kell még tudnod ebben a témában.

Kockázati életbiztosítás fogalma - mit takar, kinek érdemes megkötni

A kockázati életbiztosítás a legegyszerűbb, legklasszikusabb biztosítás, ami a biztosított halála esetén fizet, függetlenül hogy baleset vagy betegség miatt következik be a haláleset. A biztosítás díja a foglalkozásod, életkorod, egészségi állapotod alapján kerül meghatározásra. A biztosítási összeg kizárólag halál esetén kerül kifizetésre, tehát a biztosítási tartam megszűnésével nem jár vissza pénz, ezt fontos tudni. Ez a biztosítás típus kizárólag arra szolgál, hogy halálod esetén szeretteid számára enyhítse az anyagi veszteséget.

Szerződéskötéskor meg kell határozni, hogy hány évre szóljon a biztosítási tartam, illetve a díjfizetés gyakoriságát is bele kell foglalni. Fizethetsz havi, negyedéves vagy éves lebontásban is. Vannak olyan biztosítások, ahol a havi díj fix, de van, ahol az életkor előrehaladtával nő.

Kockázati életbiztosítás esetében a biztosító kockázatvállalása függ az egészségi állapotodtól. Kisebb biztosítási összeg esetén elég egy egészségügyi nyilatkozat kitöltése, azonban magasabb összeg esetén a biztosító kérhet egy mindenre kiterjedő orvosi vizsgálatot is, melynek költségét többnyire a biztosító állja. Nincs értelme a kórtörténetedet vagy korábbi műtéteidet eltitkolni, mert a biztosító csak a biztosítási időtartam alatt felmerülő egészségügyi kockázatokat vállalják. Az előzmény betegségekből következő károk térítését minden biztosító kizárja. Az egyes biztosítók kockázatvállalása egyébként eltérő.

A foglalkozásod jellege is befolyásolja a biztosítási díjat. Egy fiatal, egészséges irodai alkalmazott nyilván kisebb kockázatot jelent a biztosítónak, mint egy ötvenes magaslati építőmunkás. Bizonyos veszélyes foglalkozások esetében a biztosítók nem vállalják a szerződéskötést.

Köthetők kiegészítő biztosítások is az életbiztosítások mellé?

Igen, köthetőek, és érdemes is élni ezzel a lehetőséggel. Köthető mellé balesetbiztosítás, rokkantsági biztosítás, egészségbiztosítás. Utóbbi az úgynevezett rettegett betegségek, kórházi napi térítés és műtéti térítés lehetőségét foglalja magába. A kritikus, rettegett betegségekre szóló védelem azért nagyon előnyös, mert baj esetén a biztosított által fizetett összegből finanszírozhatod a rehabilitációdat, így akár magasabb színvonalú egészségügyi ellátás, drágább gyógyszerek is elérhetőek lesznek számodra.

Lehet kedvezményezettet megnevezni életbiztosítás esetén?

Nem csak lehet, hanem szükséges is. Hiszen gondolj bele, hogy halálod esetén a szeretteid életét könnyíted meg anyagilag, ha ők az életbiztosításod kedvezményezettei. Lehet ez egy vagy több személy is. Nem kell rögtön a szerződéskötéskor eldönteni a kedvezményezett személyét, a biztosítási időtartam alatt ezt bármikor megteheted vagy akár módosíthatod is. Viszont ha bekövetkezik a haláleset, akkor már nem lehet utólag módosítani, ez fontos információ.

Ki örökli az életbiztosítást?

Az is lényeges információ, hogy a biztosítási összeg nem képezi az örökség tárgyát, hanem a teljes összeget a kedvezményezett kapja. Kivéve ha nincs kedvezményezett, mert akkor a jog szerint az örökösök a kedvezményezettek, az örökösödés arányában.

Hitelfedezet vagy életbiztosítás?

Hitel felvétele esetén kötnöd kell hitelfedezeti biztosítást. A biztosítási összeget azonban a biztosító a banknak fogja közvetlenül utalni halálod esetén a fennmaradó hitelösszeg kifizetésére. Ez is jelentős anyagi segítség a családnak, ám ők további anyagi segítségre nem számíthatnak a biztosítótól, kivéve, ha az elhunytnak volt életbiztosítása. Ezért fontos mindkettőnek a megléte párhuzamosan.

Balesetbiztosítás - mikor jöhet nagyon jól

Balesetbiztosítás - mikor jöhet nagyon jól / Forrás: unsplash
Balesetbiztosítás - mikor jöhet nagyon jól / Forrás: unsplash

A statisztikák szerint a legtöbb biztosítási esemény saját otthonunkban történik. Leforrázod a kezed, megcsúszol a lépcsőn, elsül a szögbelövő, megannyi triviális baleset történhet otthon. A legtöbben, ha biztosítás kötésére gondolnak, akkor csak az utasbiztosítás jut eszükbe, pedig a nyaraláson kívül van még pár hónap az évben, amikor történhet velünk baj, akár itthon is.

Balesetbiztosítás köthető önállóan vagy kiegészítőként életbiztosítás mellé. Ahogy a nevében is benne van, balesetek esetén szolgáltat a biztosító. Balesetnek számít a biztosított akaratán kívül fellépő, tőle független külső behatás, ami múlékony sérülést, maradandó egészségkárosodást vagy ebből fakadó halált okoz (1 éven belül). Tehát a biztosító nem fizet a betegségből eredő halálesetre vagy rokkantságra súlyos betegség esetén. A szerződési feltételekben a biztosító kikötheti, hogy a kockázatviselés kezdete előtt fennálló, akár veleszületett betegségek, rendellenességek következtében kialakuló káresemények sem képezhetik a kártérítés tárgyát.

Balesetbiztosítás esetében nem számít az életkor a díj megállapításánál, és egészségügyi nyilatkozatra sincs szükség.

Balesetbiztosítást vagy betegbiztosítást kössek inkább?

Nos, ahogy fentebb is kifejtettük, két teljesen más biztosítási termékről van szó. Mindkettő megléte más miatt fontos, és mint minden biztosítás esetében, itt is érdemes szakértő segítségét kérni. Ahogy egy lakásbiztosítás is a megfelelő kiegészítőkkel fog ideális pénzügyi esernyőt tartani feléd baj esetén, úgy az egyéb, egészségeddel kapcsolatos biztosítások a kiegészítőkkel lesznek teljesek.

Érdemes azt is tudni, hogy a balesetbiztosítás azért lényegesen olcsóbb, mint a különböző életbiztosítások, mert a közhiedelemmel ellentétben a balesetek előfordulása jóval ritkábbak, mint egyes betegségeknek. Csak szemléltetés képpen a KSH adatai szerint Magyarországon 2020-ban a legtöbb ember a keringési rendszer betegségeiben halt meg, gyakoriságukat tekintve ezután a daganatok következnek. E két haláloki csoport az összes halálozás közel 70 %-át tette ki, miközben a motor- és autóbaleset, mint halálok, csak 0,4 %-ot. Ezekből az elképesztő adatokból is látszik, hogy sajnos nagyon nagy az esélye annak, hogy valamilyen rettegett betegség következtében egy időre keresőképtelenné válhatsz.

Hasznos volt a cikkünk?

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikkünket akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.

Kapcsolódó cikkek