Lakásbiztosítás albérletre - amit tudnod érdemes

VB
Visky Boglárka Frissítve: 2024.08.26.
Lakásbiztosítás albérletre - amit tudnod érdemes
Forrás: unsplash

Akinek van saját tulajdonú ingatlana, tisztában van azzal, hogy mennyire fontos, hogy legyen lakásbiztosítása, ami kiterjed az ingóságokra is. Az albérlet biztosítása még kevéssé elterjedt, pedig ugyanolyan fontos, hiszen minden kockázat, ami saját tulajdonú ingatlan és ingóság esetében felmerül, ugyanolyan eséllyel jelenik meg egy bérelt ingatlan vonatkozásában is.

Miért köss lakásbiztosítást akkor is, ha csak bérled a lakást?

Ha van saját lakásbiztosításod (aminek a kockázatviselési helye az albérlet), akkor az számos olyan kockázatot lefed, amire a lakás tulajdonosának, vagy a társasháznak a biztosítása nem terjed ki. Például ha a bérelt ingatlanban miattad keletkezik kár: véletlenül felgyújtasz valamit, nyitva felejted a csapot és beázik az ingatlan az alsó szomszéddal együtt, vagy csőtörés lesz, akkor a lakásbiztosításod komoly anyagi támaszt fog nyújtani a károk rendezéséhez. Betöréses lopás, besurranás esetén szintén jól jön a saját lakásbiztosítás, hiszen hiába köt a lakás tulajdonosa is biztosítást, az a te ingóságaidra nem nyújt fedezetet.

Ha a lakásban az ingóságok tulajdonosa más-más ember, akkor érdemes több biztosítást kötni. Tehát ha tiéd a kanapé, a laptop, mobiltelefon és a nyomtató, akkor arra te köss biztosítást. Azonban az albérlethez tartozó mosogatógépre, vagy a nagymama antik vitrinére a lakás tulajdonosának érdemes biztosítást kötnie. A beépített bútorok, sütő, szaniter, klíma az ingatlan részét képezik, így a lakásbiztosításon belül az ingatlanbiztosítás fog rá vonatkozni.
Több társbérlő esetén is ugyanez a helyzet, mindenki a saját tulajdonára kössön biztosítást. Fontos tudni, hogy ha egy ingóságra többen is kötnek biztosítást, kár esetén, akkor is csak az egyik biztosítás terhére lehet fedezni a kárt. Esetleg több biztosító megoszthatja egymás között, de jogszabályi előírás, hogy több károsult nem juthat anyagi előnyhöz ugyanazon kár következtében ( káronszerzés tilalma).

Elmaradt lakbér megtérítése

A K&H lakásbiztosítás például fedezetet nyújt arra is, hogy ha a biztosított épületben olyan mértékű kár keletkezik, hogy a bérlő megtagadja a bérleti díj egy részének vagy egészének kifizetését (ezt megteheti jogszabály, vagy bérleti szerződés alapján, ha olyan mértékű a kár), akkor a biztosító a főbérlőnek megtérítheti az elmaradt lakbért a helyreállítás befejezéséig, de legfeljebb 5 hónapig, és szerződésenként 50 ezer forintig.

Mi tartozhat és mi nem tartozhat a biztosított vagyontárgyak közé albérlet biztosítás esetén?

Ha albérletről van szó, akkor a biztosító kockázatviselése kiterjed a szerződésben feltüntetett, a biztosított által bérelt ház-, vagy lakás határoló falain belül a saját tulajdonában lévő, valamint a bérlő felelősségi körébe tartozó épülettartozékokra.

Épülettartozékok:

  • nyílászárók, árnyékolók
  • kerítés, kerítéskapu, csengő, kaputelefon, kapunyitó rendszer, védelmi, riasztó és tűzjelző berendezés
  • antennarendszer, villámvédelmi berendezések
  • előtető, külső és belső lépcső, belső válaszfal, galéria, álmennyezet, térelválasztó, vakolat, festés, mázolás, tapétázás, burkolat, padlóburkolat
  • fűtő-, hűtő-, vízellátó, egészségügyi, tisztálkodási és szellőztető berendezések
  • víz-, gáz-, elektromos hálózat, szennyvíz és csapadékvíz elvezető rendszer
  • az épülethez szilárdan rögzített napkollektor, napelem, geotermikus hűtési-fűtési rendszer,
  • épületgépészeti szempontból beépített szauna, jakuzzi

nem biztosítható vagyontárgyak albérlet esetében:

  • magának az épületnek a határoló falai, tetőszerkezete, teherhordó szerkezetei, közös helyiségei
  • a földbe vájt, kikövezetlen falú építmények
  • fóliasátrak és üvegházak
  • kizárólagosan vállalkozási célú vagy kereső tevékenység céljára szolgáló épületek
  • bérlő(k), albérlő(k) vagyontárgyai, amennyiben nem ő(k) a szerződés szerződő fele(i)

Milyen kiegészítőket és fedezeteket tartalmazzon a lakásbiztosítás, ha albérlőként kötöd

Felelősségbiztosítás

A felelősségbiztosítás egy szuper kiegészítő, minden fajta biztosításhoz, akár utasbiztosításhoz is, hiszen az általad, egy harmadik félnek okozott kárt téríti meg. Ha felgyújtod a konyhát az első főzős kísérleted során, akkor a biztosító állja a lakás tulajdonosának a keletkezett kár megtérítését.

Assistance jellegű szolgáltatás

Az Allianz, illetve a Genertel is kínál lakásbiztosításhoz köthető assistance szolgáltatásokat. Ez azt jelenti, hogy ha valami elromlik, vagy sürgősen szükség van duguláselhárításra, vízvezetékszerelésre, vagy akár zárcserére, a biztosító állja a javítás költségeit, és kiküldi a megfelelő szakembert, általában 24 órán belül.

Biztosítás ingóságokra

Biztosítást köthetsz kizárólag ingóságokra is, lakásbiztosítás meglététől függetlenül. A CoverMe oldalán a lakásbiztosítás kalkulátor segítségével ezt könnyedén megteheted. Csak ki kell választanod, hogy ingóságokra szeretnél biztosítást kötni, és néhány egyéb paraméter megadásával könnyen összehasonlíthatóvá válnak az egyes biztosítók ingóságokra vonatkozó ajánlatai.

Tipp: ha garázst, vagy egyéb melléképületet is bérelsz, akkor érdemes az azokban tárolt ingóságokra is biztosítást kötnöd!

Elromlott valami - ki fizeti a javításokat az albérletben?

Javasoljuk hogy a bérleti szerződésben pontosan rögzítésre kerüljön minden anyagi vonzattal rendelkező eset. Az a legelterjedtebb, és a vonatkozó törvények szerint is ez a helyes eljárás, hogy a tulajdonos (a bérbeadó) felel az épület, valamint a központi berendezések (kazán, bojler, vízvezetékek, öntözőrendszer, kaputelefon, stb.) működőképességéért, de kisebb javításokat (pl. csöpögő csap) a bérlőnek kell állnia. Ha új háztartási gépet, vagy kazánt, bojlert kell venni, az természetesen a lakás tulajdonosának a feladata. Betörés miatti zárcsere, csőtörés megszüntetése, illetve a károk helyreállítása, eldugult lefolyó javítása, a lakástulajdonos feladatkörébe tartozik. Az albérlőnek azonban kötelessége olyan állapotban visszaadni a lakást, mint ahogy átvette a szerződés aláírásakor.

Kárbejelentés menete albérlet esetében

A kár bejelentését mindig a szerződőnek kell megtennie. Tehát, ha megreped a TV, és az albérlő tulajdonában van, akkor az ő szerződése fog rá fedezetet nyújtani, de beázás esetén például már a tulajdonosnak kell intézkednie a biztosítónál (kivéve, ha az albérlő valamelyik ingóságában is kár keletkezett).

Mit fedez a társasház biztosítása egy albérlet esetében?

Többnyire a közös használatú helyiségekben keletkezett károkra nyújt fedezetet. Lépcsőház, padlás, pince, falakban futó vezetékek, tetőszerkezet lehetnek a szerződés tárgyai. Így az albérlő ingóságaira biztosan nem nyújtanak fedezetet. Ha valamelyik lakó által keletkezik kár valamelyik ingóságodban, akkor az ő felelősségbiztosítása segíthet a kár rendezésében.

Ha tetszett az albérlet biztosítás témakörében írt cikkünk, és esetleg kilátásban van, hogy saját tulajdonú lakásba költözhetsz, akkor olvasd el az Ingatlan adásvétel menete című cikkünket is.

Hasznos volt a cikkünk?

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad a cikkünket akkor iratkozz fel a hírlevelünkre.

Kapcsolódó cikkek